43 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

                                             

 

  Η ΕΝΩΣΗ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ  ΠΕΝΤΕ  ΗΠΕΙΡΩΝ

 

 

Αιθερία: «Γεύση από Νεράντζι» 

     ΟΙ Εκδόσεις ΑΝΙΜΑ και η συγγραφέας "Αιθερία" –κατά  κόσμον Λιάνα  Σταθοπούλου,  σύζυγος  του  δικηγόρου   Δημήτρη  Πάνου-παρουσίασαν τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016, στον πολύ όμορφο Πολυχώρο Arthens το βιβλίο "Γεύση από Νεράντζι", ένα βαθιά εξομολογητικό μυθιστόρημα για την αστείρευτη δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Στη σεμνή αυτή παρουσίαση  όλοι πήραν μία γεύση από το μυθιστόρημα της "Αιθερίας", της Ελένης Σταθοπούλου-Πάνου. Μία γεύση αληθινή που έχει να κάνει με την καταπίεση που μπορεί να βιώσει ένα παιδί και να τη σωρεύσει σε οργή σ΄ έναν κόσμο που δεν έχει ως αξία τη χαρά παρά μόνο τα πρέπει. Αργότερα αυτό ως ενήλικας πνίγεται σ΄ αυτό τον θυμό, μη δίνοντάς του σημασία αλλά και μη μπορώντας να εκφράσει συναισθήματα. Γίνεται κι αυτός ένας κλέφτης τής χαράς και κάνει αυτό που του έκαναν οι άλλοι. Τότε το σώμα διαμαρτύρεται και βγάζει μια ανίατη ασθένεια. Είναι η ώρα τής αλήθειας! Η ώρα που αρχίζει η γνωριμία με τον αληθινό εαυτό μας και τα συναισθήματά του! Είναι σίγουρο ότι, διαβάζοντας αυτό το μυθιστόρημα, θα βρούμε όλοι μέσα του κομμάτια δικά μας και ίσως αναθεωρήσουμε στάσεις ζωής και αντιδράσεις μας. Για το βιβλίο μίλησαν: Ο ηθοποιός και συγγραφέας Τσιμάρας Τζανάτος, η εναλλακτική θεραπεύτρια Μαρία Καφετζοπούλου, η συγγραφέας και εκδότρια Άννα Ραζή και οι δημοσιογράφοι και Project Manager του Εκδοτικού Οίκου ΑΝΙΜΑ: Λίλα Παπαπάσχου και Χρήστος Σούτος. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν: ο Τσιμάρας Τζανάτος και η Λίλα Παπαπάσχου. Όλοι έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο σε μία λογοτεχνική βραδιά γεμάτη συγκίνηση, όμορφες εικόνες και κυρίως αυτήν τη γλυκόπικρη "Γεύση από Νεράντζι" που μας γαργαλάει τον ουρανίσκο, μας γυρνάει πίσω σε στιγμές, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε σκληρές, αλλά και μας προσκαλεί σε μια βαθυσκόπηση και τυμβωρυχία όλων όσων συνθέτουν τη ζωή μας!!!

 

 

           Κώστας Δούκας:  το νέο βιβλίο του «Κώδικας Παρμενίδης»

 

       Τι είναι θεός; Ποιος είναι και πού βρίσκεται; Πόσο μεγάλος ή πόσο μικρός είναι; Ποιος δημιούργησε το Σύμπαν; Υπάρχει Δημιουργός;  Και ποιος δημιούργησε τον Δημιουργό;

       Σ’αυτά και σε πολλά άλλα προαιώνια και πανανθρώπινα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απάντηση ο εκλεκτός συνάδελφος-δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής (εκδόσεις Πελασγός/, οδός Χαριλάου Τρικούπη 14, Αθήνα, τηλ.210 3628976),  στο οποίο αποκρυπτογραφεί και αναλύει την υπερλογική θεωρία του μεγάλου Ελεάτη φιλοσόφου  Παρμενίδη «Περί του Ενός και περί του Όντος» και τη συγκρίνει με τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες της Κοσμολογίας και της Φυσικής.

 

     

     Το νέο ελληνοκεντρικό βιβλίο του Κώστα Δούκα (είναι το 14ο) ο «Κώδικας Παρμενίδης» αποκαλύπτει ότι οι σύγχρονες κοσμοθεωρίες περί Κοσμογονίας και περί Σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένης και της «Μεγάλης Εκρήξεως» (Big Bang) στηρίζονται στη θεωρία του Έλληνα φιλοσόφου και μύστη Παρμενίδη, που διατυπώθηκε πριν από 2.500 χρόνια, στην Αθήνα.

       Ο συγγραφέας ερευνά, πέρα από τα δημοσιογραφικά όρια, τη θεωρία του Παρμενίδη όπως διασώθηκε στον ομώνυμο Πλατωνικό Διάλογο και πηγαίνει την ανθρώπινη σκέψη πολύ πριν και πολύ πίσω από την εποχή μας.

« Ο κόσμος –λέγει ο συγγραφέας- ενδιαφέρεται να μάθει για το παρελθόν, παρά για το μέλλον». Ο «Κώδικας Παρμενίδης» αποθεώνει την ανθρώπινη λογική και ωθεί τον άνθρωπο στο να κατανοήσει, εναργώς, ποιος επιτέλους μπορεί να είναι ο Θεός και ποιο το μυστικό της αέναης δημιουργίας.

    Μέσα στις 250 σελίδες του βιβλίου απλώνεται η «τετράγωνη λογική» του Παρμενίδη, ο οποίος κατόρθωσε να φθάσει στα μύχια του Θεού, 2500 χρόνια πριν από τους σημερινούς ασθμαίνοντες κοσμολόγους και φυσικούς με  την ακατάρριπτη, ανά τους αιώνες, θεωρία του « περί του Ενός και περί του Όντος» στην οποία διατυπώνει τις  εννέα (9) περίφημες Υποθέσεις ( Συλλογισμούς).

      Η παρουσίαση του σημαντικού βιβλίου του Κώστα Δούκα έγινε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου επακολούθησε ενδιαφέρων διάλογος.

      Κριτική: Γιώργος Γιαννήλος, Εκπρόσωπος συνταξιούχων ΕΣΗΕΑ.    Δείτε και κάτι  άλλο

 

 

   Η  κα  Ελένη Σταθοπούλου είναι σύζυγος  του γνωστού μας δικηγόρου  Δημήτρη Πάνου

 

        Από τον  Εκδοτικό  Οργανισμό  «Πάπυρος»  κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Δουατζή με τίτλο «Ανάσα από πηλό».  

  anasa apo pilo 2015 douatzis      Ένα μυθιστόρημα για τη σχέση ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, για το βάρος των οικογενειακών βιωμάτων, για τη δύναμη και το νόημα της τέχνης, για τον άγνωστο κόσμο των εικαστικών, για τη δύναμη της φιλίας, για τις εκρηκτικές δυνάμεις που κρύβονται στις ψυχές των ανθρώπων που επιζητούν μια -τουλάχιστον αληθοφανή- δικαιολογία ύπαρξης.

        Ο αναγνώστης συναντά τον εαυτό του σε κάθε κεφάλαιο και συνταξιδεύει με τα πρόσωπα του μύθου, που τελικά δεν είναι μύθος, αλλά η πολύπτυχη καθημερινότητά μας.

        Μια τυχαία συνάντηση οδηγεί σε μια κοινή πορεία, γεμάτη ανατροπές, ξαφνιάσματα και αποκαλύψεις. Η δημιουργία και η καταστροφή. Ο έρωτας και ο θάνατος. Το ζωντανό παρελθόν και η λήθη. Η κάθαρση. Τα σκοτεινά μυστικά και το φως. Η καταστροφική δύναμη του χρήματος. Η δίψα και ο κορεσμός. Το μοιραίο και το οριστικό. Η δικαίωση.

       Κεντρικά πρόσωπα, ο Κώστας Μοίρας, ο γλύπτης που δουλεύει στην αφάνεια αποφεύγοντας κάθε επαφή με τον εφήμερο κόσμο της αγοράς της τέχνης, πιστός σε αξίες και ιδανικά και η Ελένη Καρτάλου, μια νέα γυναίκα, ιστορικός τέχνης γεμάτη δίψα για ζωή, φορτωμένη ένα βαρύ οικογενειακό παρελθόν. Τους ενώνει ο έρωτας για την τέχνη και τη ζωή. Τους δένει η καταλυτική μεταξύ τους αγάπη.

       Ο Γιώργος Δουατζής μας προσφέρει  ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, μια προκλητική περιπλάνηση, με οδηγό τη διεισδυτική ματιά του στον κόσμο μας και στον ψυχισμό των ηρώων του μυθιστορήματος. Είναι ένα σχόλιο για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τον έρωτα, για τον περίπλοκο -και συχνά σκοτεινό- κόσμο των οικογενειακών σχέσεων, για τις εκρηκτικές δυνάμεις που κρύβονται στην ψυχή των ανθρώπων οι οποίοι επιζητούν μια –τουλάχιστον αληθοφανή– δικαιολογία ύπαρξης, για τη φιλία...· και συνάμα είναι ένας στοχασμός για την ουσία της τέχνης, για τη λειτουργία της σε μια κοινωνία που έχει χάσει τον προσανατολισμό της.

 

      Δείτε  την ανανεωμένη ιστοσελίδα του.

 

     Ο Γιώργος Δουατζής   έκανε την πρώτη του λογοτεχνική εμφάνιση το 1971, στην Ποιητική Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Γενιάς των Eκδόσεων Άγκυρα.

       ΑΚΟΛΟYΘΗΣΑΝ ΤΑ EΡΓΑ:   1. Γραφτά – 1976  2. Τοπική Αυτοδιοίκηση – 1986 3. Τα Μικρά – 199  4. Απάνθισμα Τάσου λειβαδίτη – 1997  5. Προς Δέκα Επιστολή – 2001   6. Προς Δέκα Επιστολή – Τα Ανεπίδοτα – 2003  7. Σπονδές – 2004  8. Τα Μικρά β’ – 2004  9. Τα κόκκινα παπούτσια – 2004  10. Το Κουμπί – 2004   11. Μη φεύγετε κύριε Ευχέτη – 2008  12. Συνομιλία με το Νυχτερινό Επισκέπτη – 2008  13. Περί Δημοσιογραφίας – 2010  14. Φωτοποιήματα – 2010  15. Πατρίδα των καιρών - 2010, Ωδή στα κόκκινα παπούτσια, Η άλλη λέξη.

     Ο γνωστός Π;ριώτης συγγραφέας Άρις Αντάνης κυκλοφόρησε το 13ο βιβλίο του με τίτλο «Ο Αριστοφάνης, οι θεοί του Ολύμπου και τα παιδιά», μία χαριτωμένη μικρή θεατρική κωμωδία με μουσική και χορωδία. Πρόκειται για μια «διασκευή της… διασκευής», όπως λέει ο ίδιος, που είχε γράψει στο παρελθόν για παιδιά νηπιαγωγείου, με βάση την κλασική και πάντα επίκαιρη  κωμωδία του Αριστοφάνη «Όρνιθες».

    Στην πρώτη διασκευή ο θίασος ήταν για παιδιά 4-6 ετών, ενώ τώρα είναι για ενήλικες. Οι ενήλικες μπορεί να είναι και μέλη χορωδιών, και να έχουν διττό ρόλο: να παίζουν σαν… παιδάκια νηπιαγωγείου - δηλαδή ακόμα και με παιδιάστικο ήχο και ύφος στη φωνή -  και να υποδύονται και τους ρόλους των  διαφόρων πουλιών και των άλλων χαρακτήρων της πρωτότυπης κωμωδίας, όπως του Ευελπίδη, Πεισθέταιρου,  Τηρέα, Τρίβαλλου,  Ηρακλή, Ποσειδώνα, Ίριδας, Εξουσίας, Προμηθέα. Ουσιαστικό ρόλο θα έχει ο Αριστοφάνης, που μπορεί να είναι και ο/η σκηνοθέτης.

 

    Ο  γνωστός Ποριώτης λογοτέχνης   και όχι  μόνο,  Αρις Αντάνης, κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο «ΑΓΑΠΗ», που  περιλαμβάνει διηγήματα. Είναι το πέμπτο δημοσιευμένο. Έχουν προηγηθεί, «Στήλες Αλατος», διηγήματα σε 2 εκδόσεις 1982 και 1983, «Μεταξύ των πράξεων» αφηγήματα σε 2 εκδόσεις 1985 και 1986, «Διάταξε με» ποιήματα  2002 και  θα πάω πάλι στο νησί», ποιήματα, 2005.

     Για το καινούριο του βιβλίο εξομολογείται:

 «Μια μέρα διάβασα στην πολύ αξιόλογη και αξιοπρεπή ηλεκτρονική εφημερίδα «Τροιζηνία» του δημοσιογράφου Βασίλη Κουτουζή, ένα σχόλιο που μου κίνησε την περιέργεια και με συγκίνησε. Από αυτό ξεπήδησε μια ιστορία γεμάτη από αγνή, άδολη, ανυστερόβουλη και ατέλειωτη αγάπη. Και θέλω να πιστεύω ότι έχει μια πρωτοτυπία και μια... μεταφυσικότητα! Και μου άρεσε πολύ, έτσι όπως διαμορφώθηκε τελικά. Το ρεπορτάζ διατηρήθηκε ατόφιο μέσα στο διήγημα Αγάπη, στη σελίδα 191…». 

                  Πρόσφατα  ο Αρης  κυκλοφόρησε  την ιστορία αυτή σαν νουβέλα.

     Ο Αριστείδης Παναγιώτου Αντάνης γεννήθηκε στο νησί του Πόρου, όπου τέλειωσε Γυμνάσιο και Λύκειο. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

        Έχει εκδώσει πέντε (5) βιβλία, με διηγήματα και ποιήματα και έχει βραβευθεί με πολλά διπλώματα, επαίνους και διακρίσεις από διάφορους φορείς της ελληνικής λογοτεχνίας.

      Διασκεύασε για παιδιά την κλασσική κωμωδία «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, έγραψε το θεατρικό «Οι εννέα Καλλιπάτειρες», με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004, και έ χει μελοποιήσει στίχους δικούς του αλλά και άλλων ποιητών.  Δείτε περισσότερα για τον   Αρι Αντάνη.

 

 

 

   

     16 Μάιου 2013 από τις εκδόσεις Ψυχογιός θα κυκλοφορήσει  το νέο  της συγγραφέως των μπεστ σέλερς Χρυσηίδας Δημουλίδου,

  «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ  μυθιστόρημα 580 σελ.     Δείτε τη συνέντευξη με τη Χρυσηίδα:   Δείτε  για  τη Χρύσα.

 

                    Ο  Πειραιάς  και  οι  άνθρωποί  του  1901-2011

      

   Μ’ αυτό τον τίτλο έγραψε ο δημοσιογρά­φος Γιώργος Κόμης ένα νέο βιβλίο, με το οποίο επικαιροποιεί προγενέστερο, για την γενέθλια πόλη του, τον Πειραιά.

   Πρόκειται για ένα βι­βλίο 300 περίπου σελίδων, που συμπληρώ­νει το προηγούμενο και στο οποίο ανθολο­γούνται 700 πρόσωπα, τα οποία συνάντησε στη διαδρομή της ζωής του και δράσης του.      Δείτε

 

Μπουλντούμης Σωτήρης

 

«ΠΟΥΕΡΤΟ ΑΒΑΝΑ, το κορίτσι της Μάλεκον» είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του Ποριώτη συγγραφέα Σωτήρη Μπουλντούμη από τις εκδόσεις «ΦΕΝΕΟΣ».  

     *** Από τις εκδόσεις  «Φενεός»  κυκλοφόρησε  και το   μυθιστόρημα  του Σωτήρη Μπουλντούμη, «Ο αληθινός θησαυρός της Λέσιας Ιβάνοβα».    

Ο Σωτήρης γεννήθηκε στον Πόρο τον Ιούλιο του 1944, όπου και έμεινε μέχρι τα 18 του. Αφού  τελείωσε το Γυμνάσιο του νησιού, φοίτησε για δύο χρόνια στη Σχολή  Εμποροπλοιάρχων της Ύδρας και στη  συνέχεια εργάστηκε για 17 χρόνια σε  ποντοπόρα πλοία. Παντρεμένος, με δύο παιδιά, εγκατέλειψε τη θάλασσα το 1981, πιστεύοντας πως έχει πια ολοκληρώσει  αυτό τον κύκλο της ζωής του. Μαζί με τη σύζυγό του ασχολήθηκε με την  ξενόγλωσση εκπαίδευση και δέκα  χρόνια αργότερα, το 1991, έστησε μια  εκδοτική εταιρεία με κύριο  αντικείμενο τα ξενόγλωσσα  εκπαιδευτικά βιβλία. Το 2007, μας  είπε ο ίδιος,   έκλεισε κι αυτό το δεύτερο κύκλο της ζωής του, για να αρχίσει ένα  τρίτο πολύ πιο ελκυστικό από όλους: τη  συγγραφή μυθιστορημάτων.

 

Η «ΠΑΝΣΠΕΡΜΙΑ» του Νίκου Επιτροπάκη

 

    Το τελευταίο του βιβλίο, μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο « ΠΑΝΣΠΕΡΜΙΑ» μια επιλογή, από τα «Νεανικά, ώριμα και γεροντικά στιγουργήματά του», Εκδόσεις Νικολαίδη 2012, μου έστειλε ο παλαίμαχος συνάδελφος και συνεργάτης Νίκος Επιτροπάκης.

      Τι να σημειώσει κανείς για τον Νίκο Επιτροπάκη που έχει διαπρέψει σε όλους τους τομείς;

                                   

               Μουσικολογικό βιβλίο με ιστορία Αθήνας -Πειραιά

 

       Η   μουσικολόγος της Κύπρου κ. Λυγία Κωνσταντινίδη σύζυγος του Κυπρίου δημοσιογράφου Φάνου Κωνσταντινίδη, προχωρεί στη συγγραφή ενός βιβλίου μουσικολογικού κυρίως ενδιαφέροντος. Ωστόσο, πιστεύει ότι κάποια σημαντικά ιστορικά στοιχεία θα πρέπει να εμπεριέχονται σ’ αυτό εάν θέλει να κάνει μια εμπεριστατωμένη εργασία. Και μας ζήτησε στοιχεία που αφορούν την Αθήνα και τον Πειραιά από το 1830 και μετά, όπως π.χ. η Αθήνα ήταν κυρίως αγροτική περιοχή ή ένα μικρό αστικό κέντρο. Πόσους κατοίκους είχε και πώς πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθεί εκεί η πρωτεύουσα της Ελλάδας και άλλα.

Εμείς της απαντήσαμε, και εκείνη μας ευχαρίστησε:

«Αγαπητέ κύριε Βασίλη Κουτουζή,

Θερμότατες ευχαριστίες για το «δοκίμιο» που μου έχετε κάνει. Ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά που παίρνω γεύση της μικρής μας τότε Ελλάδας. Φαίνεται πώς δεν έχω επαρκείς γνώσεις ιστορίας. …..Μόνο για το Ναύπλιο γνώριζα ότι ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νέου τότε κράτους και μετά έγινε η Αθήνα. Για τα άλλα μέρη ομολογώ ότι δεν γνώριζα καθόλου!»

            Η κα Λυγία είναι μεταξύ άλλων η πρώτη γυναίκα ιεροψάλτης της Κύπρου.

                                                                                                                                     

 Ένα  βιβλίο  της   Ντενίζ-Χλόης  Αλεβίζου: 

 

            Η Κρήτη των καλλιτεχνών (19ος - 20ός αιώνας):

              Αγιογραφία, ζωγραφική, γλυπτική

 

                                                                       Εκδοτικός Οίκος  Δοκιμάκης

                                                                       Τ. Τζουλάκη 8, 71 202 Ηράκλειο Κρήτης. Τηλέφωνο: 2810 288544.

                                                                       FAX: 2810 285541. sales@dokimakis.gr

 

      Με αναφορές σε περίπου διακόσιους, στην πλειονότητά τους άγνωστους έως σήμερα καλλιτέχνες (αγιογράφους, ζωγράφους και γλύπτες) που έζησαν στην Κρήτη την περίοδο 1800-1950, και με παρουσιάσεις και αναλύσεις έργων τους που συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, η μελέτη, "Η Κρήτη των καλλιτεχνών".....Δείτε περισσότερο

                                                                                  

               «Πειραϊκό Λεύκωμα»: Ένα μοναδικό βιβλίο

 

 

  Ένα μοναδικό βιβλίο, το «Πειραϊκό Λεύκωμα»,  κυκλοφόρησε πρόσφατα, και φέρει την προσωπική σφραγίδα του  γνωστού εκδότη Σταύρου Καραμπερόπουλου.    Το λεύκωμα αυτό  έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη ιστορική, πολιτιστική, και  πολιτισμική πραγματικότητα της ναυτιλιακής πρωτεύουσας, του  Πειραιά.      Δείτε

 

            Παρουσίαση  της  4ης   Ανθολογίας  της  ΕΕΛΣΠΗ

                    
    
Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Τρικάλων, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Τρικκαίων και η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε - Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ), στα πλαίσια του: «Ο Πολιτισμός δεν γνωρίζει Σύνορα»   παρουσίασε την 4η  Ανθολογία  την Τρίτη 4 Μαΐου 2010  στην αίθουσα της ΤΕΔΚ Ν. Τρικάλων (Ασκληπιού 3, 2ος όροφος).
     Συντόνισε  ο Νώε Παρλαβάντζας, Δημοσιογράφος της ΕΡΑ 5, Φωνή της Ελλάδας.

     Στην εκδήλωση   σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Μιχάλης Ταμήλος.  

     Την εκδήλωση  προλόγισε  ο κ. Φασούλας, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των πέντε Ηπείρων, ο οποίος αφού καλωσόρισε το κοινό, παρουσίασε την ΕΕΛΣΠΗ, ως μία λογοτεχνική κοιτίδα, που αποσκοπεί στην διάδοση του ελληνισμού, διαμεσολαβώντας για την διεξαγωγή ενός πνευματικού διαλόγου ανάμεσα σε διανοοούμενους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Η δραστηριότητα της Ένωσης ξεκίνησε το 2001 και ως σήμερα πραγματώνεται ένας διαρκής πνευματικός διάλογος με ανταλλαγή στοιχείων, ως απόρροια δημοσιευμάτων, εκδόσεων ακόμα και μέσα από τον ηλεκτρονικό τύπο. Η τέταρτη ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ περιλαμβάνει 42 κείμενα Ελλήνων συγγραφέων, ως επί το πλείστον κατοίκων του εξωτερικού αλλά και κάποιων που ζουν εντός.

      Στην 4η Ανθολογία εξειδίκευσε την ομιλία του ο κ. Ηλίας Κατσιάμπας, δημοσιογράφος της ΕΡΕΥΝΑΣ, επισημαίνοντας ότι εμπλουτίζει την πολιτιστική παρουσία και πολύπλευρη δράση της Ένωσης. «Μέσα τον προσωπικό στοχασμό του κάθε μέλους – τόνισε ο ίδιος – η έκδοση πασχίζει να αναδείξει τα στοιχεία της βαθιάς και ώριμης σκέψης, που εμβαπτιζόμενα με μία μεγαλύτερη κάλυψη του γνώθι σεαυτόν των προγόνων μας καθίστανται περισσότερο καθάρια και  απλώνουν ανεπιτήδευτα τις βαθύτερες ιδέες που αναδύονται ευχερέστερα και πληρέστερα για να ωθήσουν στην κατάκτηση ποικίλων στόχων και δη εκείνων που αναφέρονται πιότερο στην κοινωνική, πολιτιστική και πνευματική κάλυψη κάθε ανθρώπου».

     Ποιήματα που περιλαμβάνονται στην ανθολογία διάβασε στην   η κοινωνική λειτουργός, παιδαγωγός και συγγραφέας κ. Ελένη Τέγου.  

      Η 4η Ανθολογία είναι μια ευγενής χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

        ΣΣ:  Στη Δ΄ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ  ΤΗΣ ΕΕΛΣΠΗ  περιλαμβάνονται  και τρία διηγήματα  του  δ/ντή μας  κ. Βασίλη Κουτουζή, επίτιμου  μέλους της, που υπάρχουν στο Διαδίκτυο:

     Ο  ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ     ΕΙΔΥΛΛΙΟ  ΕΝ  ΠΤΗΣΕΙ....     ΔΙΑΛΟΓΟΣ  ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

                             

     «Ο Πειραιάς και η ιστορική διαδρομή του 2600 π.Χ. – 2009 μ.χ.»

 

                            Χατζημανωλάκης Ιωάννης Ε.  
         Την  Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010, στις 8 μμ, στην αίθουσα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (πρώην μέγαρο Γ. Στρίγκου, 2ας Μεραρχίας 36, Πασαλιμάνι) έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ε. Χατζημανωλάκη  - Προέδρου της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά – «Ο Πειραιάς και η ιστορική διαδρομή του 2600 π.Χ. – 2009 μ.χ.».   Δείτε

                   

  Βάϊου  Φασούλα:   "ΜΑΡΙΝΑ"    Εκδόσεις Ζήτη

 

       Ο  φίλος και συνεργάτης  συγγραφέας,  πρόεδρος  της ΕΕΛΣΠΗ, Βάιος Φασούλας,   μου έκανε την τιμή να μου αφιερώσει το νέο μυθιστόρημά  του «ΜΑΡΙΝΑ».

     Η υπόθεση αυτού του έργου του  εκτυλίσσεται στη Γερμανία  όπου έζησε πολλά χρόνια. Περιλαμβάνει  έτσι  τις αγωνίες, τις επιδιώξεις  και   τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών.   

     Δεν είναι η πρώτη φορά  που διαβάζουμε έργο του Βάϊου Φασούλα. Όπως και στα άλλα, έτσι κι εδώ η γλώσσα του είναι  πηγαία,  δημοτική, με τη χρήση  και πολλών τοπικών ιδιωματισμών που  συμβάλλουν  στη διάσωση της παράδοσης στην ελληνική επαρχία.

     Στην αφήγησή του, σε τρίτο πρόσωπο, κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν   και  μας μεταφέρει στην ελληνική επαρχία της δεκαετίας του 60, στον κάμπο της Θεσσαλίας.     

     Η κυρα-Ευγενία έχει πέντε κόρες και σκοπεύει να παντρέψει τη μία. Κυριαρχεί το παραδοσιακό πνεύμα της προίκας. Ο Κωσταντής είναι ένας   φίλος του άντρα της Ευγενίας, του Θοδωρή.    

     Μια από τις κόρες της Ευγενίας και η Μαρίνα, δεκαοχτώ χρόνων   δοκιμάζει την εμπειρία του προξενιού με αυτόν.   

    Γίνεται ο γάμος τους, ο Κωνσταντής  πηγαίνει φαντάρος και τότε  η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται, ιδιαίτερα όταν έρχεται η δικτατορία.

      Το 1970 η Μαρίνα πιστεύει  ότι η μόνη διέξοδος  είναι η μετανάστευση στο εξωτερικό.  Αλλά  ο άνδρας της  αρνείται να την ακολουθήσει  και τελικά  φεύγει  πρώτη με την αδερφή της την Ειρήνη για τη Γερμανία, όπου  προσπαθούν να ορθοποδήσουν.

       Αλλά να μη σας… μαρτυρήσουμε όλο το έργο. Καλό είναι να το βρείτε  και να το διαβάσετε.

      Εκείνο που μπορούμε να σας πούμε εμείς, είναι  ότι ο Βάϊος Φασούλας, έμπειρος και ικανός στη  γραφή και την αφήγηση μπορεί να σας συναρπάσει από την πρώτη στιγμή.   Γι αυτό γράψτε του pelasgos@fasoulas.de  για να αποκτήσετε το βιβλίο. Και θα με θυμηθείτε! 

                                                                29-11-09  ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ.

 

          «ΦΩΝΕΣ  ΣΤΗΝ  ΕΡΗΜΟ» ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ  ΚΑΡΡΑ

 

                                                     

      Από   τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ  κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο –  ιστορικό μυθιστόρημα  - καλού  συνάδελφου Στάθη  Καρρά, με τον τίτλο   «Φωνές στην έρημο».

====== Από τις σελίδες του βιβλίου περνούν περιστατικά άγνωστα στους πολλούς. Ή ξεχασμένα πια. Κι ωστόσο πολλά απ' αυτά έχουν και στις μέρες μας το νόημά τους. Και πέρ' από το συγκινησιακό στοιχείο, ξανοίγουν ευρύ πεδίο για διαχρονικό στοχασμό...

      …….Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ξένων περιπλανιέται στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Εγγλέζος εκείνος, Γερμανίδα εκείνη. Έχουν και οι δυο διαβάσει για την ιστορία του τόπου που επισκέπτονται. Για το συνταίριασμα του αθλητικού πνεύματος με την ειρήνη. Για τον πρωτόφαντο θεσμό της "ιερής εκεχειρίας", που 'χε στον τόπο αυτό γεννηθεί. Είδαν οι δυο ξένοι, αποθαύμασαν, στοχάστηκαν. Σωπαίνουν τώρα. Ακουμπισμένοι στα κατάλοιπα αρχαίας κολόνας. Ξάφνου εκείνη, στο σύντροφό της: "Μου φαίνεται κάπου να ταξιδεύεις". - "Ταξιδεύω", είναι η απάντηση. - "Που;" - "Αρμένισμα στο χρόνο. Μετά το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο, ώρα και για το δικό μας. Ο πατέρας μου, ο πατέρας σου... Ύστερα εμείς οι δυο..."

      Ζωές που λες κι αναπηδούν πότε μέσ' από παραμύθι απίθανο και πότε μέσ' απ' όνειρο εφιαλτικό. Είναι εδώ η Ιστορία που γίνεται μυθιστόρημα. Είναι το μυθιστόρημα που γίνεται Ιστορία. Ακριβώς για να ξαναδώσει σ' αυτήν ανθρώπινο πρόσωπο. Και ήρωες κάποιοι από 'κείνους πάνω στους οποίους, άσχετα από στρατόπεδα, ξέσπασαν οι λαίλαπες δύο τρομερών παγκόσμιων πολέμων. Αυτών που σημάδεψαν ανεξίτηλα τον Εικοστό Αιώνα.

****  Ο Στάθης Καρράς κατάγεται από το Καρπενήσι. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά, αλλά κατέγινε, από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια, με τη δημοσιογραφία. Εργάστηκε στον ημερήσιο και περιοδικό αθηναϊκό Τύπο ως ελεύθερος ρεπόρτερ, οικονομικός και πολιτικός συντάκτης και σχολιαστής. Επίσης εργάστηκε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση επί σειράν ετών ως παρουσιαστής ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών ως αρχισυντάκτης. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), χρημάτισε δε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση. Κατέγινε παράλληλα με τη Λογοτεχνία και είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, από την οποία επίσης τιμήθηκε με λογοτεχνικό βραβείο. Άλλα έργα του, εκτός από το βιβλίο... 

Ο Στάθης Καρράς κατάγεται από το Καρπενήσι. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά, αλλά κατέγινε, από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια, με τη δημοσιογραφία. Εργάστηκε στον ημερήσιο και περιοδικό αθηναϊκό Τύπο ως ελεύθερος ρεπόρτερ, οικονομικός και πολιτικός συντάκτης και σχολιαστής. Επίσης εργάστηκε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση επί σειράν ετών ως παρουσιαστής ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών ως αρχισυντάκτης. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), χρημάτισε δε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση. Κατέγινε παράλληλα με τη Λογοτεχνία και είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, από την οποία επίσης τιμήθηκε με λογοτεχνικό βραβείο. Άλλα έργα του, εκτός από το βιβλίο αυτό: "Λογοτεχνικά πορτραίτα" και "Ελληνική μνήμη" (κριτικά και ιστορικά δοκίμια αντίστοιχα) και "Λοχίας Λομπάρντι" και "Ο νεκρός καβαλάρης" (ιστορικά μυθιστορήματα). Τέλος, δοκίμια, διηγήματα, οδοιπορικά, χρονογραφήματα του κ.ά. έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.   (3-11-09)

   

          ΓΙΑΝΝΗ  Π. ΦΥΤΡΑ : « ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ»

 

  Πριν λίγες μέρες  κυκλοφόρησε  το βιβλίο  του  παλαίμαχου συνάδελφου Γιάννη  Φύτρα. Δείτε

 

 ΠΡΟΣΩΠΑ:

 

* Αλέξανδρος Ρίζος-Ραγκαβής  (1809-1892)  Διαπρεπής ρομαντικός συγγραφέας του 19ου αιώνα, έγραψε διήγημα «Ες Πόρον» στα 1862, μετά από επίσκεψή του στο νησί και προβάλλοντάς το στην ανερχόμενη τότε  νεοελληνική ρομαντική διανόηση και στην αστική τάξη της πρωτεύουσας.

* Άγγελος Τανάγρας: (1877-1964) γιατρός της Ψυχιατρικής και λογοτέχνης, υπηρέτησε στις αρχές του 20ου αιώνα στο πολεμικό ιστιοφόρο  ΑΡΗΣ (Τσαμαδού) που ναυλουχούσε στον Πόρο. Γύρω στα 1920 έγραψε το βιβλίο «Φιλοσοφικοί περίπατοι στα νησάκια Αργοσαρωνικού»  με άριστες  εντυπώσεις και γλαφυρές περιγραφές από τη ζωή του στο πλοίο και στον  Πόρο του 1900.

* Κωστής Παλαμάς  (1859-1943) Ο κορυφαίος ποιητής ερχόταν συχνά  στον Πόρο με την Αθηναϊκή παρέα λογοτεχνών της «Εστίας» τις δεκαετίες 1890 & 1900 και έγραψε μία από τις «100 φωνές»  της «Ασάλευτης Ζωής» για το νησί.

* Κοσμάς Πολίτης  (1888-1974)  ο συγγραφέας του Μεσοπολέμου, έγραψε το βιβλίο «Λεμονοδάσος» που προβλήθηκε και ως σειρά στην τηλεόραση.

*  Γιάννης Ρίτσος   (1909-1990) ο ποιητής της «Ρωμιοσύνης», επισκέπτης του Πόρου, συνέθεσε το ποίημα «Μνημόσυνο στον Πόρο» για τον ρήτορα Δημοσθένη.

                                                             

 Βασίλη  Κουτουζή  .... ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ........  ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ      

 "ΦΩΝΕΣ ΨΥΧΗΣ"  Ποιήματα     .......... ΕΥΘΥΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ      ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ   

                                    

 

  Βιβλία  του   ΒΑΣΙΛΗ  ΚΟΥΤΟΥΖΗ  που μπορείτε να δείτε:  

                                                                                                                                                                      Βιογραφικό   

 

 Η  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΗΣ  ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ

 Η    ΠΑΡΘΕΝΟΣ    ΑΙΘΡΑ   ΚΑΙ   Ο   ΗΡΩΑΣ   ΘΗΣΕΑΣ  

 Ιστορικό μυθιστόρημα

 ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 Σαντορίνη  - Ατλαντίδα    Ελληνες - Αιγύπτιοι -  Εβραίοι

 ΤΟ  ΣΥΜΠΑΝ, ΤΟ ΦΩΣ,  Ο  ΘΕΟΣ  ΚΑΙ  Ο  ΑΝΘΡΩΠΟΣ    

  ΠΟΡΟΣ -ΓΑΛΑΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ

  ΛΙΘΙΝΗ ΕΠΟΧΗ: ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

 

  ΘΕΑΤΡΙΚΑ   που  μπορεί να παρουσιαστούν:

               

*  Η  ΣΤΑΧΤΟΜΠΟΥΤΑ   (παραμύθι)

*  ΜΕ ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΑΝΙ  - 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 (πατριωτικό σκετς)

*  Η  ΑΦΙΞΗ   ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ   ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ   ( αναπαράσταση )

*  Η  ΤΡΙΤΗ  ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ   ΣΤΗΝ  ΤΡΟΙΖΗΝΑ  ( αναπαράσταση )

*  Η   ΘΕΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗ  ( Μονόπρακτο για τα Χριστούγεννα)

*  Η  ΓΕΝΝΗΣΗ  ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ  ( αναπαράσταση)      

*  ΟΙ  ΓΑΜΟΙ  ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ( Κωμωδία)

*  ΠΛΟΥΤΟΣ ( Αριστοφάνη, μετάφραση - διασκευή)

*  ΒΑΤΡΑΧΟΙ  ( Αριστοφάνη, μετάφραση - διασκευή)

*  ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΝΤΡΕΑΣ  ΖΕΠΟΣ   ( ηθογραφία  της εποχής)

*  ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ   ( Αριστοφάνη, μετάφραση - διασκευή)

*  ΛΟΛΑ ΜΟΝΤΕΖ   ( Ιστορική  κωμωδία)

*  ΚΑΣΣΙΑΝΗ και  ΘΕΟΦΙΛΟΣ ( Ιστορικό θεατρικό)

 * ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ  ( Θέατρο  σε 5 πράξεις)

          

      Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΓΛΩΣΣΑ

 

      Αρχή  σελίδας

 

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ