«Nata a Costantinopoli», γεννημένη στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ελληνικής έμπνευσης παράσταση στον Τάραντα
Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Μια ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία παρουσιαστηκε τις 15 Απριλίου στο θέατρο «Auditorium Tarentum», στον ιστορικό Τάραντα της Ιταλίας. Πρόκειται για την παράσταση «Nata a Costantinopoli» (Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη), που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, την ιστορία της Ελένης, που τώρα ζει στον Τάραντα.
Όταν ήταν περίπου 20 χρονών η Πολίτισσα Ελένη προτίμησε να φύγει στη Γερμανία αντί να παντρευτεί έναν Τούρκο και να γίνει μουσουλμάνα. Εκεί στη Γερμανία δούλεψε σκληρά και γνώρισε τον άντρα της ζωής της, τον Πιέτρο, έναν Ιταλό μετανάστη που δούλευε κι αυτός σε εργοστάσιο. Έκαναν δύο παιδιά, την Patty και τον Renèe, και ύστερα από πολύ καιρό, περίπου 20 χρόνια, επέστρεψαν στην Ιταλία και εγκαταστάθηκαν σε ένα χωριό της Απουλίας. Η Daniela Rotondo και η ίδια η Ελένη Ξενοπούλου συνέγραψαν αυτή τη μοναδική ιστορία δύναμης και αντίστασης. Ο γνωστός σκηνοθέτης Alfredo Traversa επιμελήθηκε θεατρικά το έργο, στο οποίο πρωταγωνιστεί η φημισμένη ηθοποιός Valentina Rota.
Η πρωτότυπη μουσική είναι του Σάκη Τσιλίκη. Η Βάσια Ζήλου ερμηνεύει με τρόπο αισθαντικό το υπέροχο τραγούδι «Έλενα της Πόλις», του οποίου τους στίχους έγραψε ο συνάδελφος δημοσιογράφος Σπύρος Α. Μεταξάς.
H παράσταση πραγματοποιεήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, του Dopolavoro Filellenico και του φιλέλληνα καθηγητή Giancarlo Antonucci. Μια ωραία προσπάθεια από τους φίλους μας τους Ταραντίνους, άξια υποστήριξης.
Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στη Νέα Υόρκη
Tο
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του
Α.Π.Θ., στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Γραφείο Παιδείας
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ετοίμασε ένα Πρόγραμμα
Σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας που αφορά το
Α΄ Επίπεδο (για αρχάριους).
Εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές των εκπαιδευτικών αρχών της Πολιτείας
της Νέας Υόρκης για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, το Πρόγραμμα αυτό είναι
διαθέσιμο στον ιστότοπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής (http://www.goarch.org/).
Ήδη το Ίδρυμα έχει ξεκινήσει την εκπόνηση του αντίστοιχου Προγράμματος Σπουδών
για το Β΄ Επίπεδο.
Με τον τρόπο αυτό το Ινστιτούτο αποδεικνύει ότι δεν βρίσκεται κοντά μόνο
στους εκπαιδευτικούς και μαθητές/φοιτητές της πατρίδας μας, αλλά αγκαλιάζει τον
απανταχού ελληνισμό, πιστό στις αρχές του ιδρυτή του, Μανόλη
Τριανταφυλλίδη./5-3-2013/
«Βυζαντινό Σαλέντο» με το φακό της Φωτεινής Καϊμάκη
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Βυζαντινό Σαλέντο». με τον φακό της Φωτεινής Καϊμάκη, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 20.00 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας. Πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β'.
ΤΗΛΕΔΙΑΛΕΞΗ:
ΕΛΛΑΔΑ, ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ
Μίλησαν από την Αθήνα ο Δημοσιογράφος Σπύρος Α. Μεταξάς
και ο Ιταλός Αρχιτέκτονας, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Αντζελο Σαρατσίνι
ΤΗΛΕΔΙΑΛΕΞΗ με θέμα «κρίση στην Ελλάδα» οργάνωσε η πρωτοβουλία «Dopolavoro Filellenico» της πόλης Τάραντο στην Ν. Ιταλία στις 5-3-12. Δείτε περισσότερα.
Το 9ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας
Τη διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας καθώς
και όλες τις προσεγγίσεις στη μελέτη και ανάλυσή της πραγματεύθηκε το 9ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής
Γλωσσολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο από 29 έως 31
Οκτωβρίου 2009, υπό την αιγίδα του «International Society for GreekLinguistics»
και του «Midwest Committee for Modern Greek Linguistics».
Τη διοργανωτική επιτροπή αποτέλεσαν οι ΑναστασίαΓιαννακίδου, (University of Chicago), Brian Joseph (Ohio State University), Jason Merchant (University of Chicago), Pietro Bortone (University of Illinois at Chicago) καιMarina Terkourafi (University of Illinois, Urbana-Champaign)
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοργανωτικής επιτροπής η ελληνική γλώσσα, μία από τις αρχαιότερες γλώσσες με αδιάλειπτη ιστορική παρουσία περίπου από τον 14ο αιώνα π. Χ. μέχρι σήμερα, αποτελεί πάντοτε ένα ζωτικό 'εργαστήριο' για τη μελέτη της γλωσσικής αλλαγής. Το πρόσφατο ενδιαφέρον σε άλλες πτυχές της γλωσσικής ανάλυσης, εξετάζοντας την γλώσσα ως ένα συγχρονικό σύστημα αλληλοσχετιζόμενων στοιχείων ήχου, μορφής και νοήματος στο πλαίσιο της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας, άνοιξε νέες διαστάσεις στη μελέτη της Ελληνικής γλώσσας. Από κάθε άποψη, η συμβολή της γλωσσολογικής εξέτασης της Ελληνικής γλώσσας υπήρξε σημαντική στην γενική γνώση της λειτουργίας της γλώσσας.
Το Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια από το 1993 και εφέτος, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη Βόρειο Αμερική και μία θαυμάσια ευκαιρία για να παρουσιασθούν εργασίες στην ελληνική γλώσσα από μελετητές των Αμερικανών ιδρυμάτων καθώς και συναδέλφων από την Ευρώπη και άλλες περιοχές.
Το ΔΣΕΓ παραδοσιακά είναι ανοιχτό σε όλες τις πτυχές της γλωσσολογικής μελέτης και ανάλυσης της Ελληνικής από την αρχαία έως και τη νεοελληνική. Επίσης, οι συμμετέχοντες στα συνέδρια του προέρχονται από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από απόφοιτους φοιτητές μέχρι καθηγητές.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου εφέτος περιλάμβανε την παρουσίαση εκατό διατριβών καθώς και συνεδρίες εισηγήσεων διακεκριμένων ακαδημαϊκών και καλύπτει θέματα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Υπολογιστικής Γλωσσολογίας (computational), Γλωσσολογίας Σωμάτων Κειμένων, Συνομιλιακή Ανάλυση, Διαλεκτολογία, Ιστορική Γλωσσολογία, Περιγραφή Γλώσσας, Μορφολογία, Νευρογλωσσολογία, φωνητική, φωνολογία, Πραγματολογία, Ψυχογλωσσολογία, Σημασιολογία, Κοινωνιογλωσσολογία, και Συντακτικό. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου είχαν διοργανωθεί κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Oriental Institute of the University of Chicago και στο Hellenic Museum of Chicago. (31=10=09 01.00)
Ο ΟΔΕΓ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η προσκυνηματική επίσκεψη 50 μελών και φίλων του ΟΔΕΓ στην Μεγάλη Ελλάδα και την ελληνόφωνη Καλαβρία.
Η αποστολή του Οργανισμού ξεκίνησε με την συνάντηση της ελληνικής Κοινότητας του Παλέρμο, στη οποία εκτός του Προεδρείου και πολλών Μελών παρευρέθησαν επίσης η Καθηγήτρια και επιτ. Πρόξενος της Ελλάδος, κα RENATA LAVAGNINI, ο Καθηγητής κος VICENZO ROTOLO και η Καθηγήτρια κα ΙNES DI SALVO.
Σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και συγκίνησης ανταλλάγησαν δώρα και η υπόσχεση εκ μέρους του ΟΔΕΓ για προσφορά εκπαιδευτικού υλικού σύμφωνα με τις ανάγκες της Κοινότητας.
Μετά την επίσκεψη αρχαιολογικών μνημείων και Μουσείων της Σικελίας η αποστολή πέρασε στην Καλαβρία και κατέληξε στην «Ακρόπολη των Ελληνοφώνων», το Γκαλιτσιανό.
Εκεί μία ομάδα ελληνοφώνων αποτελουμένη από τον Καθηγητή ΔΑΝΙΗΛ ΜΑΚΡΗ, και τους SALVATORE SIVIGLIA, SALVATORE DIENI, TITO SQILLACI, ATTILIO NUCERA και BRUNO TRACLO αναφέρθηκε στα προβλήματα τους και ιδιαίτερα στην απώλεια της ελληνοκαλαβρέζικης διαλέκτου ζητώντας την βοήθεια την δική μας και κυρίως του Ελληνικού Κράτους.
Την πρόταση του ΟΔΕΓ για φιλοξενία ελληνοφώνων μαθητών το καλοκαίρι στην Ελλάδα ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα με τοπικούς χορούς, παραδοσιακά τραγούδια και τοπικά εδέσματα.
Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν αυτή την δραστηριότητα του ΟΔΕΓ παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Οργανισμό (τηλ. 210 77 180 77) ή να καταθέσουν το όποιο ποσόν επιθυμούν στον λογαριασμό του ΟΔΕΓ στην ΕΤΕ : 049 / 48 0000 15 σημειώνοντας τα στοιχεία τους.(4-5-09 15.00)
Ο ΟΔΕΓ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
Στην φωτογραφία : Ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Μοναστήρι κ. Μάρκος Τριπολιτάκης
στο κέντρο μαζί με τους μαθητές του Φροντιστηρίου "Το Μάτι" και τον κο Στεργίου αριστερά.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο είναι αρκετοί εκείνοι που ενδιαφέρονται να μάθουν ελληνικά στην γειτονική μας Χώρα ΠΓΔΜ. Αυτή την ανάγκη καλύπτει μερικώς στο Μοναστήρι (Μπίτολα) ο Σύλλογος «Φίλοι της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού – ΤΟ ΜΑΤΙ –».
Μετά από επικοινωνία με τον κ. Αθανάσιο Στεργίου, Πρόεδρο του ανωτέρω συλλόγου ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας έστειλε εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές του Συλλόγου.
Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν αυτή την δραστηριότητα του ΟΔΕΓ παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Οργανισμό (τηλ. 210 77 180 77) η να καταθέσουν το όποιο ποσόν επιθυμούν στον λογαριασμό του ΟΔΕΓ στην ΕΤΕ : 049 / 48 0000 15 σημειώνοντας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ». (4-2-09 20.00)
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Ημερίδας παρουσίασης του προγράμματος «Διαδρομές από τα αρχαία στα νέα ελληνικά», που έγινε στην Αθήνα την 13 Δεκεμβρίου 2008.
Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Σχολείο Ελληνικών «Μέγας Αλέξανδρος», τμήμα του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου σε συνεργασία με τα ακόλουθα ιδρύματα:
Σημαντική υπήρξε η υποστήριξη του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ).
Το πρόγραμμα «Διαδρομές από τα αρχαία στα νέα ελληνικά» χρηματοδοτήθηκε µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια του Προγράμματος Socrates – Lingua II (αριθμός προγράμματος 229746-CP-1-2006-1-GR-LINGUA-L2).
Ουσιαστικός σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία μιας μεθόδου για την διδασκαλία της νέας ελληνικής σε μαθητές κλασικών γυμνασίων-λυκείων, αλλά και σε μεμονωμένους ενδιαφερόμενους, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, που επιθυμούν να μάθουν νέα ελληνικά, έχοντας ήδη βασικές γνώσεις αρχαίων. Παράλληλα, εκτός από την έντυπη μορφή του εκπαιδευτικού υλικού, αναπτύχθηκε εκπαιδευτικό λογισμικό και ιστοσελίδα, με πληροφορίες για το πρόγραμμα αλλά και άλλο χρήσιμο υλικό.
Το υλικό που αναπτύχθηκε απευθύνεται στο αρχικό επίπεδο Α΄, ενώ ως προς την δομή και τον τρόπο παρουσίασής του, αποτελείται από 24 διδακτικές ενότητες, με κείμενα και λεξιλόγιο (με παρατηρήσεις για την ετυμολογία ή την χρήση των λέξεων στα αρχαία και νέα ελληνικά), με γραμματική και ασκήσεις, αλλά και με παιχνίδια λέξεων.
Κατά την έναρξη της Ημερίδας στην αίθουσα «Δαίδαλος» του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου, διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί του κυρίου Ευριπίδη Στυλιανίδη, Υπουργού Παιδείας, του κυρίου Άρη Σπηλιωτόπουλου, Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης και της κυρίας Κατερίνας Παπακώστα Σιδηροπούλου, βουλευτή Β΄ Αθήνας.
Στην συνέχεια ο κύριος Κ. Καρκανιάς, Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου, αναφέρθηκε στο πως προέκυψε η ιδέα για την υλοποίηση του προγράμματος.
Κατά την διάρκεια της Ημερίδας έγιναν πολλές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις μεταξύ των οποίων αναφέρουμε :
Την Ημερίδα παρακολούθησαν φιλόλογοι και φοιτητές μεταξύ των οποίων αναφέρουμε τους ακόλουθους :
- Α. Στέφος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
- Γ. Χαριτίδου, Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
- Κ. Παλαμιώτου, Σχολική Σύμβουλος.
- Π. Νταβαρίνος, Φιλόλογος, Σχολικός Σύμβουλος.
- Σ. Διάμεσης, πρώην Σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
- Μ. Κουμαριανού, Ανθρωπολόγος, Πρόεδρος Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος.
- Π. Κοτσιώνης, Εκπαιδευτικός, πρώην Συντονιστής Παιδείας Ομογενών στην Ανατολική Ευρώπη.
- Α. Αθανασάκου, Φιλόλογος, πρώην Συντονίστρια Παιδείας Ομογενών στην Σουηδία.
- Α. Επίσκοπος, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- Φ. Σιγάλας, Φιλόλογος, πρώην καθηγητής Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ
Ιστορικής σημασίας για την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας θεωρήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε σε αίθουσα του Καπιτωλίου η Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών υπό την αιγίδα του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. και του πρέσβυ της Ελλάδας στην Washington Αλέξανδρου Μαλλιά, την Πέμπτη 5-6-08. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γερουσιαστής Robert Menendez, ο Dylan Williams συνεργάτης της γερουσιαστού Olympia Snowe και οι βουλευτές Carolyn Maloney και Gus Bilirakis.
Περισσότερα δείτε εδώ: The_Dynamics_of The Hellenic_Language.pdf
Ο ΟΔΕΓ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ο «Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (ΟΔΕΓ) από τον Οκτώβριο του 2007 υποστηρίζει την λειτουργία των 22 σχολείων της «Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» (ΕΕΜ) στην Αλβανία.
Μετά την επίσκεψη περίπου 100 μελών του Οργανισμού στις περιοχές Αργυροκάστρου – Αγ. Σαράντα ξεκίνησε μια σειρά δράσεων ενίσχυσης των εκεί σχολείων.
Ήδη έχει σταλεί εκπαιδευτικό και αθλητικό υλικό, ενώ τελευταία στάλθηκε μια σειρά από γεωγραφικούς άτλαντες για την διδασκαλία του μαθήματος της Γεωγραφίας της Ελλάδας, μάθημα που διδάσκεται για πρώτη φορά φέτος.
Όσοι πάλι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον ΟΔΕΓ ας επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.odeg.gr.
ΕΚΔΡΟΜΗ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ
Ο Οργανισμός για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποίησε με εκατό Μέλη και φίλους του Συλλόγου προσκυνηματική εκδρομή- αποστολή στην Βόρειο Ήπειρο από 26 έως 29 Οκτωβρίου 2007.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε :
1. Ξενάγηση στο Μουσείο Καλπακίου κατά την οποίαν ο Δήμαρχος Καλπακίου τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον Αθανάσιο Σχοινά, στρατιώτη-πολεμιστή της μάχης στο Καλπάκι κατά τον πόλεμο του 1940.
2. Συμμετοχή στην εορταστική εκδήλωση των Ομογενών μας για την 28η Οκτωβρίου στους Αγίους Σαράντα.
3. Ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού και στο Κάστρο και το Μουσείο του Αργυρόκαστρου.
4. Επισκέψεις σχολείων και προσφορά εκπαιδευτικού υλικού για τις ανάγκες των μαθητών κατά τις οποίες οι μαθητές μας ευχαρίστησαν παρουσιάζοντας εορταστικό επετειακό πρόγραμμα.
5. Παρακολούθηση της επιμνημοσύνου δεήσεως και της εορταστικής εκδηλώσεως για την εθνική μας εορτή στο μνημείο των πεσόντων ηρώων στο χωριό Βουλιαράτη. Κατάθεση στεφάνου από το ΟΔΕΓ.
Από τους βασικούς σκοπούς της αποστολής μας στην Βόρειο Ήπειρο ήταν η συνδρομή μας για τις ανάγκες των σχολείων, η τόνωση του ηθικού των εκπαιδευτικών που επιτελούν εθνικό έργο αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες και η στήριξη των ομογενών μας σ’ αυτές τις γωνιές του ελληνισμού.
Γι’ αυτό και οι εκδρομείς επέστρεψαν συγκινημένοι και γεμάτοι υπερηφάνεια για τους ήρωες αγωνιστές του 1940 αλλά και με πικρία για την εγκατάλειψη και τις άπειρες ελλείψεις των Ομογενών μας.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ
Σεμινάριο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε γερμανόφωνους έγινε στον όμορφο φθινοπωρινό Πόρο από 15-25 Οκτωβρίου 2006, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Γερμανίας (Hellas Institut), υπό τη διεύθυνση του Έλληνα καθηγητή Δημήτρη Μάστορα .
Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε πριν δύο χρόνια στον Πόρο, με τη συνδρομή του Δημάρχου του νησιού κ. Σπύρου Σπυρίδωνα που διέθεσε τους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και με την αμέριστη συμπαράσταση του διευθύνοντος τη Βιβλιοθήκη κ. Γιάννη Μανιάτη. Έτσι συνολικά 32 Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί ηλικίας 18-68 ετών κάθισαν στα έδρανα της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Πόρου για να μάθουν την ελληνική γλώσσα.
Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιέλαβε, εκτός της βασικής διδασκαλίας, μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών από τον Ναυτικό Όμιλο Πόρου, ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, στο λαογραφικό Μουσείο που έχει οργανώσει ο Σύλλογος Γυναικών Πόρου (δείτε πιο κάτω),καθώς και στην μόνιμη Έκθεση «Κοχύλια και Θάλασσα».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί, οι βορειοευρωπαίοι Φιλέλληνες είχαν σημαντικές συναντήσεις με επώνυμους και ανώνυμους Ποριώτες για την καλύτερη ενημέρωσή τους στα θέματα του νησιού, αλλά και την τριβή τους με την ελληνική γλώσσα.
Μετά το τέλος των μαθημάτων, ο δήμος Πόρου διοργάνωσε αποχαιρετιστήριο δείπνο σε παραδοσιακή νησιώτικη ταβέρνα, όπου επιδόθηκαν τα διπλώματα του σεμιναρίου και ανταλλάγησαν αναμνηστικά δώρα .
Πληροφορίες για τα προγράμματα στο Site: www.hellas-institut.de
Ελληνικά μέσω του διαδικτύου στην Αυστραλία
Μαθήματα ελληνικής γλώσσας προσφέρει το Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για μια καινοτομία που πιστεύεται ότι θα φέρει επανάσταση στη διδασκαλία των Ελληνικών. Το Πανεπιστήμιο εναρμονιζόμενο πάντα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αναθεώρησε τον τρόπο διδαχής των Ελληνικών και δίνει την ευκαιρία σε όλους εκείνους που επιθυμούν να σπουδάσουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, αλλά για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους δεν τους είναι εφικτό, λόγω του καθορισμένου ωραρίου παρακολούθησης των μαθημάτων, να το πράξουν μέσω του ιντερνέτ.
Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να
επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες με το Τμήμα Νεοελληνικών
Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στα τηλέφωνα: (02) 9385 2188,
(02) 9385 1218 ή ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις:
e.amvrazi@unsw.edu.au,
v.doulaveras@unsw.edu.au,
b.gonopoulos@unsw.edu.au,
e.mikedakis@unsw.edu.au
Στη σελίδα μας αυτή γράφουμε για το ΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ.
Μόλις τώρα, 23.14 της 20/9/12 ο Ρώσος Ανατόλυ Σέρμπαν μας πληροφόρησε στο ι μέιλ μας, ότι ο δίσκος της Φαιστού, είναι το πιο αρχαίο ελληνικό άσμα. Н γλώσσα του Δίσκου της Φαιστού είναι η Ελληνική της εποχής του χαλκού. Είναι ο ύμνος της ενότητας και της ευημερίας του ελληνικού λαού και κλείνει τα τέσσερις χιλιάδες χρόνια, υποστηρίζει. Και μας παρέπεμψε σε ένα βιντεάκι όπου τραγουδάει 16 δακτυλικά εξάμετρά του. Δείτε το και αποφασίστε