Κώστας Δούκας: το νέο βιβλίο του «Κώδικας Παρμενίδης»
=============
Γιώργος Κόμης
Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΜΟΥ
πρόσωπα και γεγονότα (1901 -2011)
Μ’ αυτό τον τίτλο έγραψε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κόμης ένα νέο βιβλίο, με το οποίο επικαιροποιεί προγενέστερο, για την γενέθλια πόλη του, τον Πειραιά.
Πρόκειται για ένα βιβλίο 300 περίπου σελίδων, που συμπληρώνει το προηγούμενο και στο οποίο ανθολογούνται 700 πρόσωπα, τα οποία συνάντησε στη διαδρομή της ζωής του και δράσης του.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε εκείνους που αγάπησαν τον Πειραιά και παρά τα δύσκολα χρόνια του προηγούμενου αιώνα, κατέλιπαν ένα διαχρονικά σημαντικό έργο στον πολιτισμό της.
Έγραψαν βιβλία, μουσικά έργα, τραγούδια, υπηρέτησαν το θέατρο, τον κινηματογράφο και άλλες μορφές τέχνης. Όπως λέει δεν είναι το βιβλίο εγκυκλοπαίδεια. Και δεν τους περιλαμβάνει όλους. Μόνο αυτούς που γνώρισε προσωπικά ο συγγραφέας και μπορεί με σιγουριά να μιλήσει γι αυτούς.
Μερικοί μάλιστα μπορεί να μην είναι και ιδιαίτερα γνωστοί στους άλλους όσο σ αυτόν.. Και δεν είναι, διευκρινίζει, γιατί οι ίδιοι δεν το επεδίωξαν. Στο σημερινό εξαθλιωμένο ή και εχθρικό ακόμη κοινωνικό περιβάλλον, ο συγγραφέας προσπαθεί με το βιβλίο του να εμποδίσει την παρακμή για να μη ξεχαστούν όσοι συνέβαλαν στον πολιτισμό.
Παρ όλα αυτά, παρά τις πλούσιες πράγματι αναφορές του σε πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις, μας ενημερώνει ότι η έκδοση αυτή δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα ούτε επιδιώκει ευρύτερη κυκλοφορία.
Ο Πειραιάς και οι άνθρωποί του 1901-2001
Το προηγούμενο βιβλίο του Πειραιώτη δημοσιογράφου Γιώργου Κόμη «Ο Πειραιάς και οι άνθρωποί του 1901-2001» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ιωλκός» πριν δέκα χρόνια. Κι όμως πολλοί εξακολουθούν να το αναζητούν, και για όσους το έχουν ήδη αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο ιστορίας.
Ο Πειραιάς του 20ού αιώνα εδώ και καιρό αποτελεί παρελθόν. Και ενώ όλα τα κρίσιμα γεγονότα που έζησαν οι άνθρωποί του θα μπορούσαν να περάσουν στη λήθη, το βιβλίο αυτό κατάφερε μια μεγάλη καθυστέρηση.
Το βιβλία αυτά αποτελούνται από υλικό που συγκέντρωσε ο συγγραφέας από το συγγενικό κύκλο του, από δημοσιογράφους και λογοτέχνες, αλλά και από τα όσα έζησε ο ίδιος στα τόσα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητάς του.
Το πρώτο θα το βρείτε στο βιβλιοπωλείο Τσαμαντάκη Καραολή Δημητρίου 32 στον Πειραιά, Τηλέφωνο: 210 4138114.
*** Ο Γιώργος Κόμης γεννήθηκε στον Πειραιά και όπως λέει ο ίδιος δεν θα τον εγκαταλείψει ποτέ. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Εργάστηκε σε ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες μεγάλων κυκλοφοριών και ναυτιλιακά περιοδικά, στην Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ 5) στο BBC (World Service) και στο Γαλλικό Κανάλι τν2. Επαγγελματικά ξεκίνησε σε ημερήσια πειραϊκή εφημερίδα και το μεγαλύτερο μέρος (31 χρόνια) της σταδιοδρομίας του το διήνυσε στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Θέματά του ο Πειραιάς και η Ναυτιλία.
ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ:
ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ (Ποιήματα) 1971
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ (Ποιήματα) 1997
ΤΙΝΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ (Ποιήματα) 1999
ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ( Χρονογραφήματα) 2001
"Το τέλειο έγκλημα" (αστυνομική νουβέλα )
Ο παλαίμαχος λογοτέχνης-Θεατράνθρωπος Αλέκος Χρυσοστομίδης,
ο Πρόεδρος της Εταιρίας Επιστημών Κερατσινίου Σάββας Τσαλίκης ο Λυκειάρχης Πάνος Μητροπέτρος,σηκώνουν
στους ώμους τους την Πνευματική ζωή του Κερατσινίου και είναι άξιοι συγχαρητηρίων για τη μεγάλη προσφορά
τους, γράφει η Φωνή των Πειραιωτών. (4-12-10) Εμείς για τον Αλέκο έχουμε γράψει:
Δύο νέα βιβλία για τον Πειραιά
Δύο νέα βιβλία παρουσίασαν οι εκδόσεις ΤΣΑΜΑΝΤΑΚΗ και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 7,30 μμ στην αίθουσα του Συνδέσμου Πραξιτέλους 236:
== Το βιβλίο «Βούρλα – Τρούμπα» του Βασίλη Πισιμίση, μια περιήγηση στο χώρο του υποκόσμου και τη πορνείας του Πειραιά (1840-1968) , και
== Το βιβλίο ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ του Γιώργου Μπαλούρδου.
Για τα βιβλία μίλησαν οι συγγραφείς τους και ο Πειραιώτης συγγραφέας Γιάννης Κακουλίδης. Συντόνισε ο Κώστας Μπουρλετίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.
«Πειραϊκό Λεύκωμα»: Ένα μοναδικό βιβλίο
Ένα μοναδικό βιβλίο, το «Πειραϊκό Λεύκωμα», κυκλοφόρησε πρόσφατα, και φέρει την προσωπική σφραγίδα του γνωστού εκδότη Σταύρου Καραμπερόπουλου. Το λεύκωμα αυτό έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη ιστορική, πολιτιστική, και πολιτισμική πραγματικότητα της ναυτιλιακής πρωτεύουσας, του Πειραιά.
Μέσα στις 450 πολύχρωμες σελίδες του «Πειραϊκού Λευκώματος», ο αναγνώστης ανακαλύπτει τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές καταγραφές, τις σημαντικότερες πληροφορίες, τα κυριότερα γεγονότα, πλούσια φωτογραφικά στοιχεία που αφορούν τον Πειραιά και τις πολυποίκιλες δραστηριότητες των φορέων του και των ανθρώπων του.
Το εγχείρημα αυτό επιτυγχάνεται κατά τρόπο μοναδικό.
Και καταφέρνει να επαναφέρει μνήμες, να προκαλέσει αναμνήσεις, να δημιουργήσει ποικίλα ενδιαφέροντα.
Είναι μια έκδοση χρήσιμη και για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον, αφού θα αποτελέσει ιστορικό βιβλίο.
Έκδοση: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ»-Σταύρος Καραμπερόπουλος. Καραϊσκου 98 (4ος όροφος) Πειραιάς. Τηλ: 210-4226476-77, Fax: 210-4115225. e-mail: info@koinoniki.gr Τιμή Πώλησης: 30 Ευρώ.
ΚΡΙΤΙΚΗ
ΤΟ «ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ»
Όταν πριν από καιρό ο Σταύρος Καραμπερόπουλος, εκδότης της καθημερινής εφημερίδας ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και όχι μόνο, μου ανακοίνωσε την έκδοση ενός λευκώματος για τον Πειραιά, δεν έδωσα και μεγάλη σημασία.
Βέβαια ο Σταύρος Καραμπερόπουλος είναι παλιός εκδότης, με μεγάλο αριθμό εκδόσεων στο ενεργητικό του. Αλλά …λευκώματα για τον Πειραιά είχαν εκδοθεί και άλλα, με το χαρακτηρισμό «μεγάλο λεύκωμα» κλπ. Γι αυτό περίμενα μία από τα ίδια, ή έστω κάτι πιο βελτιωμένο.
Όμως αυτό που παρουσίασε τελικά ο Σταύρος Καραμπερόπουλος, το «ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ» που κυκλοφόρησε, δεν έχει προηγούμενο. Και δεν ξέρουμε αν θάχει και επόμενο!
Και να τα πάρουμε ένα – ένα.
Μέγεθος πολύ εντυπωσιακό, εμφάνιση πολυτελής, έγχρωμη, πολύ πλούσια σε φωτογραφικό υλικό, ιδιαίτερη επιμέλεια της έκδοσης.
Κι ερχόμαστε στο περιεχόμενο.
Πλούσιο, ιστορικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό, λαογραφικό, πληροφοριακό, που το καθιστά και χρήσιμο «εργαλείο» για κάθε ενδιαφερόμενο, απλό αναγνώστη, μελετητή, ιστορικό του μέλλοντος.
Οσο για τον τρόπο γραφής, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια. Είναι δεδομένος από τους συγγραφείς που συνεργάζονται σ αυτό το λεύκωμα, και που θα δει ο αναγνώστης ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του. Αυτό και μόνο θα τον ωθήσουν να το διαβάσει.
Για να διαπιστώσει πόσο ενημερωτικό, ευχάριστο, γλαφυρό, εύληπτο, χρήσιμο είναι το «ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ» της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ, του Σταύρου Καραμπερόπουλου.
Θα διαπιστώσει γιατί πρέπει να τον συγχαρούμε, να τον ευχαριστήσουμε γι αυτό που δημιούργησε για τον Πειραιά!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
17-11-2010
«Ο Πειραιάς και η ιστορική διαδρομή του 2600 π.Χ. – 2009 μ.χ.»
Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010, στις 8 μμ, στην αίθουσα του Ιδρύματος
Αικατερίνης Λασκαρίδη (πρώην μέγαρο Γ. Στρίγκου, 2ας Μεραρχίας 36, Πασαλιμάνι)
έγινε παρουσίαση του βιβλίου
του Γιάννη Ε. Χατζημανωλάκη - Προέδρου της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά –
«Ο Πειραιάς και η ιστορική διαδρομή του 2600 π.Χ. – 2009 μ.χ.».
Το βιβλίο παρουσίασαν οι:
Παναγιώτης Φασούλας ΔημαρχοςΠειραιά,
Δημήτρης Φερούσης: συγγραφέας –ιστορικός,
Δημοσθένης Μπούκης: ερευνητής πειραϊκής ιστορίας,
Νίκος Παπαγιαννάκης: λογοτέχνης.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Μαρία Βλαχοδημήτρη.
Μετά το πέρας της παρουσίασης τραγούδια ερμήνευσε η Ποριώτικης καταγωγής καταξιωμένη σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αγγελική Μαρινάκη. Στο πιάνο ο Γιώργος Κοντός.
ΓΙΑΝΝΗ Π. ΦΥΤΡΑ : « ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ»
Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο του παλαίμαχου εκλεκτού συνάδελφου Γιάννη Φύτρα.
Όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο, το «ρεπορτάζ της ζωής μου» διαλύει την σκόνη του χρόνου κι αποκαλύπτει γεγονότα και πρόσωπα, τα οποία και σήμερα, είναι υψηλά ιστάμενα.
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό σήριαλ μιας εποχής, που εξελίσσεται παράλληλα με την αγωνιώδη πορεία ενός ρεπόρτερ ο οποίος μάχεται για μια θέση στην επαγγελματική Δημοσιογραφία.
Αναβιώνει μια εποχή που δεν την έσβησε ο χρόνος αφού εξακολουθούν τα κατάλοιπα της να είναι και σήμερα ζωντανά ανάμεσα μας.
Ίσως αποτελεί κι έναν συμβουλευτικό κώδικα για τους νέους «μαχητές» της Δημοσιογραφίας.
Το βιβλίο- έμμεση βιογραφία του Γιάννη Φύτρα, με πολλά ονόματα Πειραιωτών και άλλων και πολλές φωτογραφίες, κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ, τηλ. 2103616782.
***** Ο Γιάννης Φύτρας, του Παναγιώτη, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936. Στα πολλά και γόνιμα χρόνια της δημοσιογραφικής του καριέρας κάλυψε το πειραϊκό, ναυτιλιακό κι αστυνομικό ρεπορτάζ σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά: «Ελευθεροτυπία», «Αθηναϊκή», «Εξπρές», «Ελεύθερος Κόσμος», «Ελληνικός Βορράς», «Εθνικός Κήρυξ», «Σημερινά», «Επικαιρότητα», «Ναυτικά Χρονικά», «Ναυτική Ελλάς». Διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημ. «Φωνή του Πειραιώς». Συνεργάστηκε επίσης με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «Αntena», και με το πρακτορείο «Reuters».
Ήταν από τους συγγραφείς του περίφημου περιοδικού «Μάσκα».
Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα «Γκρίζα Ανατολή» και «Αποστασία Νεκρών». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.
ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ
Ο Γιάννης Φύτρας χωρίς αμφιβολία, έχει γράψει ιστορία στο Πειραιώτικο ρεπορτάζ, σαράντα ολόκληρα χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν χρόνια δύσκολα, σκληρά, πέτρινα για τους δημοσιογράφους και τη δημοσιογραφία.
Ο Φύτρας και οι άλλοι άξιοι συνάδελφοι του ρεπορτάζ του Πειραιά και της περιφέρειας, υπήρξαν οι πρωταγωνιστές της ειδησεογραφικής «εποποιϊας» του πρώτου λιμανιού της χώρας και ενός από τα πρώτα λιμάνια της Μεσογείου. Του Πειραιά μας.
Το «Ρεπορτάζ της ζωής» του Φύτρα, αποτελεί μια συγκλονιστική εξιστόρηση, με άψογο δημοσιογραφικό «στυλ» των γεγονότων και της ζωής του πολύ σημαντικού τομέα που ακούραστα, μέρα νύχτα, με αυτοθυσία κάλυπτε στις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που εργαζόταν.
Εκτός από τη γλαφυρότητα και την ζωντάνια της εξιστόρησης των γεγονότων, το βιβλίο του εξαίρετου συνάδελφου, θα μπορούσε να θεωρηθεί και σαν ένα κείμενο που θα πρέπει να μελετήσουν, με ιδιαίτερη προσοχή οι νέοι συνάδελφοι και οι υποψήφιοι συνάδελφοι.
ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΤΣΙΟΥΝΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ - ΜΕΛΟΣ ΕΣΗΕΑ
& Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (6-5-09)