Για   τα προηγούμενα   χρόνια   δείτε  

 

                   ΠΕΙΡΑΪΚΑ  ΓΕΓΟΝΟΤΑ   ΑΠΟ  ΤΟ  1900  ΚΑΙ  ΜΕΤΑ

 

                                          ΑΠΟ ΤΟ  1900 ΩΣ ΤΟ  1950

 

      Κατά τη «μεταρρυθμιστική» δεκαετία 1900-1910 έχει ηλεκτροκινηθεί ο σιδηρόδρομος Αθήνας-Πειραιά, έχει διανοιχτεί η λεωφόρος  Συγγρού και έχει αρχίσει η ασφαλτόστρωση των δρόμων, ενώ εμφανίζονται τα πρώτα τηλέφωνα και αυτοκίνητα.   

     Η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου ουσιαστικά επιβάλλει και την εξάπλωση της πόλης σύμφωνα με τις βέλτιστες χωρικές αστικές επιλογές: ΒΑ ως την Κηφισιά και νότια ως το Φάληρο.
      Στον Πειραιά βιομηχανικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στα ΒΔ του λιμανιού και κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Μετά την έλευση των προσφύγων θα φτάσουν ως τη Νέα Ιωνία. Στη Δραπετσώνα, στη δυτική άκρη του λιμανιού, είχαν εγκατασταθεί από τις αρχές του αιώνα, όταν ακόμη η περιοχή ήταν ακατοίκητη, τρεις μεγάλες επιχειρήσεις: το Ναυπηγείο Βασιλειάδη αρχικά (1896-1898), το 1907 η τσιμεντοβιομηχανία Ζαβογιάννη-Ζαμάνου (η μετέπειτα ΑΓΕΤ του Α. Χατζηκυριάκου) και το 1909 η Ανώνυμη Εταιρεία Χημικών και Λιπασμάτων του Κανελλόπουλου. Το 1913 μάλιστα η εταιρεία των λιπασμάτων έχτισε εκεί και εργατικές κατοικίες πρoκειμένου να στεγαστούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Η εγκατάσταση των προσφύγων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την επέκταση και ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης προς το δυτικό άξονα της πόλης.

    Λεπτομερέστερα:

        1-12-1895   30-9-1903  δήμαρχος ο  Τρύφων Α. Μουτζόπουλος

1900.-  Εκδίδεται «Το Περιοδικόν μας» του Γερασ. Βώκου — Ιδρύεται η  Σχολή Μηχανικών «Προμηθεύς».

1901.-  Εκδίδεται το   Φιλολογικό  Λεύκωμα του   Ήρ.   Παπαμανώλη  — Κυκλοφορεί ο  «Λαγκάς» του Δημοσθ. Βουτυρά.

       ****  Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου απογραφικού πίνακα του Δήμου Πειραιά (Ιστορικό Αρχείο του Δήμου) που δημοσίευσε για πρώτη φορά ο  Iακ.  Χ. Δραγάτσης («Η πρώτη καθηγήτρια του Παρθενικού Σχολείου Πειραιώς και ο πρώτος διδάσκαλος του σχολείου των αρρένων». Φιλολογικόν Λεύκωμα Ηρακλέους Ν. Παπαμανώλη. Εν Πειραιεί, 1901, σελ. 50), αναγράφονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κάτοικοι εν όλω: 1011. Άνδρες 253, γυναίκες 168, παιδία άρρενα 45, θήλεα 140 μέχρι 18 ετών, νέοι ανύπανδροι 55, από 18 έως 25 ετών. Οικογένειαι 146, δημόται 161, ετεροδημόται 100, αλλογενείς 68. Κατ' επαγγέλματα: Γεωργός: ουδείς (!), ποιμήν 1, τεχνίται 81, μεγαλέμποροι 8, μικρέμποροι 51, άλλοι βιομήχανοι [βιοτέχνες] 139, κτηματίαι μεγάλοι 9, μικροί 6, στρατιωτικοί 2, ναυτικοί 30, πολιτικοί υπάλληλοι 20, διδάσκαλοι 3, ιατρός 1, ιερεύς 1, μαθηται'80, άν­δρες γνωρίζοντες να αναγιγνώσκωσι και να γράφωσι 220 επί των 253...». Και, τέλος, η αξιοσημείω­τη, πράγματι, διαπίστωση: «Ουδείς πένης και ανίκανος να εργασθή...».

 

1902.-   Θάνατος  του  Νικ.   Φίλωνος.

1903.- Ιδρυση του Ωδείου του «Πειραϊκού Συνδέσμου» — Έναρξη   της λειτουργίας του   «Χατζηκυριακείου "Ορφανοτροφείου», που είχε αρχίσει να χτίζεται το 1883.

       1-10-1903  21-12-1903  δημαρχεύων ο Δημήτριος Γκ. Μπινιάρης

       22-12-1903   30-9-1907  δήμαρχος ο  Παύλος Α. Δαμαλάς

1904.- Αρχίζει ο ηλεκτροφωτισμός στην πόλη και το λιμάνι. Ηλεκτροκινείται ο Σιδηρόδρομος Αθηνών - Πειραιώς. -- Ιδρυση   του «Δραγατσείου» εκπαιδευτηρίου.

1905.-  Ανέγερση του κτιρίου της Σχολής Ν. Δοκίμων ,  στην  Πειραϊκή  χερσόνησο — Θάνατος Άντ. Αντωνιάδη.

1906.-   Θάνατος του Τρυφ.  Μουτζοπούλου.

     Διέρχεται από τον Πειραιά ο Κεμάλ Ατατούρκ, προερχόμενος από την Αίγυπτο  και με πλοίο  κατευθύνεται στη Θεσσαλονίκη.

     Στο έντυπο "Αθήναι" της 21-8-1906 διαβάζουμε  για εξαφάνιση της εποχής:

"μία ευειδής Αρσακειάς του Πειραιώς, η Αριστέα Καραμούζη την οποίαν  οι σκληροί γονείς της  δεν ήθελαν να ενώσουν μετ εκείνου ον ηγάπα, αφήρεσε 170 δραχμάς εκ της πατρικής κατοικίας και ηκολούθησε τον εραστήν της...."

1907.-   Πρωτοπαρουσιάζεται  η   «Παγά Λαλέουσα»  του  Παύλου  Νιρβάνα  — Δήμαρχος εκλέγεται  ο  Δημοσθ.   Όμηρίδης - Σκυλίτσης, κερδίζοντας τον ιατρό Παύλο Δαμαλά  (1903-1907) —  Πεθαίνει  ο   μεγάλος  θαλασσογράφος Κώστας   Βολανάκης.

       Ο Βολανάκης  κατοικούσε στον Πειραιά, Υψηλάντου και  Μπουμπουλίνας. Με τη συμπαράσταση του Παύλου Νιρβάνα, του καθηγητή Παύλου Ιωάννου  και του Γεωργίου Στρατήγη   ίδρυσε το "καλλιτεχνικό Κέντρο Πειραιώς, φυτώριο νέων καλλιτεχνών.

     --Λειτουργία του εργοστασίου της Ανων.  Γεν.  Εταιρείας  Τσιμέντων στη Δραπετσώνα.

     -- 7-11-1907  ο δήμαρχος Πειραιά υποδέχεται  στην αποβάθρα  την πριγκίπισσα  Μαρία Βοναπάρτου  η οποία έφθασε για να παντρευτεί τον Βασιλόπαιδα Γεώργιο. 

1908.- Έναρξη εκβραχισμού του υφάλου του Προλιμένα. --  Ιδρύεται  το   «Νέον  Ωδείον  Πειραιώς»  της  Σοφ.   Βέλλα - Βρυάκου — Παίζεται  στην Αθήνα « Ο Γιος του ίσκιου» του Σπ. Μελά.

1909.- Ηλεκτροκίνηση των «τραμ». Ασφαλτόστρωση των κεντρικών οδών και πλατειών.   Μεταφέρεται το  Νεκροταφείο από τον  Αγιο Διονύση στην   Ανάσταση. — Έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της Α.Ε. «Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων».  Βασσάνειος  Σχολή  Ναυτικών  Δοκίμων.

1910.-   Ίδρυση του Εργατικού  Κέντρου Πειραιά. --  Πρώτες προσπάθειες για συγκρότηση  Βιβλιοθήκης — Λειτουργία λαϊκού αναγνωστηρίου  στο  ισόγειο  του  Σχολαρχείου.  Πρώτη ενωμοτία Προσκόπων.    Ο Μπαγιαντέρας.

1911.-  Σύσταση   της   «Επιτροπείας    Λιμένος    Πειραιώς».   Πρόεδρος   ο Δημήτριος Καλλιμασιώτης.

             1-9-1911  Καταπλέει  στο Νέο Φάληρο το θρυλικό θωρηκτό  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ.

1912.- Ιδρυση του λυκείου «Ελληνισμός» του Κυρ. Σταυριανού.  Αποπεράτωση των Μονίμων  Δεξαμενών.

1913.- Εκδοση της εφημερίδας «Θάρρος».

1914.- Ιδρυση του Ε' Γυμνασίου Αρρένων — Δήμαρχος εκλέγεται  ο  Αναστάσιος Παναγιωτόπουλος (1914-1925).

           1914, 7  Δεκεμβρίου. Δενδροφύτευση του  λόφου Προφήτη Ηλία.

1915.-   Κυκλοφορεί «Το Συναξάρι του παπά-Παρθένη» του Παύλου Νιρβάνα.

1916-1917.-   Αποκλεισμός του λιμένα από τους Αγγλογάλλους. 

           1917.- Ιδρύεται  στον Πειραιά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.       

1918.- Θάνατος Ιωάν. Καλοστύπη — Έκδοση της εφημερίδας «Σημαία» — Το Α' Γυμνάσιο μεταφέρεται, στα διδακτήρια του Σχολαρχείου και το Β' Γυμνάσιο στο κτίριο του Β' Παρθεναγωγείου, στην οδό    Αφεντούλη.

1919 .-  Ίδρυση του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Ε.Β.Ε.Π.) ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (Ν. 184/1914). [Το επι­μελητήριο λειτουργούσε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου από το 1907]. — Ίδρυση του Λιμενικού Σώματος.

1920.-  Θάνατος Άγαθ. Κωνσταντινίδη — Εκδοση των   «Σκιών»   του   Λάμπρου   Πορφύρα.

1921.-  Κυκλοφορούν τα έργα του Δημοσθ. Βουτυρά «Ζωή Αρρωστημένη» και «Οι αλανιάρηδες» — Εκδίδονται σε δύο τόμους τα θεατρικά έργα του Π. Νιρβάνα — Ιδρύεται η  «Λογοτεχνική  ομάδα» από νέους λογοτέχνες και διανοουμένους. Παραστάσεις Βεάκη-Ηθοποιοί.

             Στα 1921 ο Πειραιάς  έχει 128.339 κατοίκους.  Πρόκειται , φυσικά, για τον μείζονα Πειραιά, αφού  ο  χωρισμός των συνοικισμών,  έγινε πολύ αργότερα. Και στα  1929 σε  μια  τότε απογραφή  αναφέρονται   περί  τα είκοσι    μέγαρα  στην   περιοχή Πειραιώς, όπως του  Οικονόμου στην  οδό Μιαούλη, του Πότογλου στη  Σκουζέ, του Πρίνου  στη  Β. Κωνσταντίνου, του Κασσίμη στη Γεωργίου, του Σφαέλου στη Νικήτα, του Τριανταφύλλου στη Νικήτα, της « Κιούναρ» στη Ρέπουλη. Αυτά τριώροφα. Τετραώροφα της Λαϊκής, του Γαβριήλ στη Μακράς Στοάς, του Γιαννουλάτου, στην πλατεία Καραϊσκάκη, του Συρεγγέλα  κοντά στην αγορά,  των Σιδηροδρόμων,  του Σπυράκη στη Γεωργίου. Και πενταώροφα των Αφών Βάττη και του Ζερβού.                    

     Αυτές όμως οι οικοδομές φιλοξενούσαν επαγγελματικές  επιχειρήσεις. Για κατοικίες, όμως, τα περισσότερα οικοδομήματα ήσαν το  πολύ διώροφα  και τριώροφα ήσαν τα αρχοντικά,  όπως  των Μεταξάδων, των Σκυλίτσηδων, του Ξακουστή, του Μπαρμπαρέσσου, του Ηλιόπουλου, του Μιχαλινού, του Κωνσταντόπουλου, του Παληού, των Βουρβουλαίων, των Φραγκούληδων, του Μελετόπουλου, του  Πιπινέλλη, του Γεωργή,   του   Πουρή, του Μπιτούνη,  του  Κρέμου και μερικά  άλλα.

     Ερχεται  η θλιβερή περίοδος της  Κατοχής, με τα επακόλουθα των βομβαρδισμών, του μαρασμού, της  ερήμωσης  της  πόλης. Για χρόνια  μένει  στάσιμη  από πλευράς  οικοδομικής  δραστηριότητας   και με μειωμένο τον   προπολεμικό πληθυσμό της.

      Η οικοδομική  δραστηριότητα ξαναρχίζει  το 1952 με τη θεμελίωση της πρώτης πολυκατοικίας  στον Πειραιά, του Παυλίδη στο Πασαλιμάνι.

      Από κει και πέρα άρχισε η ανοικοδόμηση  και άλλων   μεγάλων πολυώροφων κτιρίων.

 

1922.-  Μικρασιατική καταστροφή. Εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στον Πειραιά.     Ριζική μεταβολή στη ζωή της πόλης — Κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση η «Παγά Λαλέουσα» του Π. Νιρβάνα.

      ****  Πρώτη απογραφή μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στον Πειραιά, με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού της πόλης κατά 90% περίπου, συγκριτι­κά προς την απογραφή του 1920. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής ο πληθυσμός των προ­σφυγικών συνοικισμών (Ν. Κοκκινιάς, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Ταμπουρίων κ.ά.), που τότε υπάγονταν ακόμα στο Δήμο Πειραιά, έφτανε τους 61.680 κατ., του Περάματος τους 331 και της κυρίως πόλης (σημερινού Δήμου Πειραιά) τους 189.648 κατ. Στο συνολικό πληθυσμό του Δήμου (251.659 κατ.) δεν περιλαμβάνονταν το Νέο Φάληρο.(5.341 κατ.) και ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (3.289 κατ.), που το 1925 αποσπάστηκαν από το Δήμο Πειραιά και αναγνωρίστηκαν ως κοινότη­τες.

 

1923.- Απονομή του Εθνικού Αριστείου Γραμμάτων και Τεχνών  στον  Π.  Νιρβάνα. --Τραγικό ναυάγιο του βοηθητικού πλοίου του στόλου «Αλέξανδρος», έξω από το λιμάνι, με 300 περίπου θύματα. Ο ΟΛΠ ανεγείρει στην Ηετιωνία   Ακτή πενταόροφη  αποθήκη. 

 

            Αστυνομικός 1923

     Ο   Πειραιάς αποκτά  Αστυνομία  Πόλεων. Με διαταγή της Αστυνομίας απαγορεύεται η προσφορά  ναργιλέδων στα πεζοδρόμια των καφενείων. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  αναδείχθηκε  νικητής  στο Πανελλήνιο τουρνουά. Η Νέα Καλλίπολη  του Πειραιά  υποφέρει  από φως νερό συγκοινωνίες. Κοσμική συγκέντρωση  της εκλεκτότερης μερίδας του Πειραιά στο καφενείο  Παπασταφίδα στου Βρυώνη λόγω της λειτουργίας του πρώτου  ραδιοφώνου.

1924.- Έναρξη κατασκευής των πρώτων μεγάλων λιμενικών έργων συνολικού ύψους 495 εκατομμυρίων δραχμών (που ολοκληρώθηκαν το 1931). — Εγκαίνια του Χρηματιστηρίου  Εμπορευμάτων  Πειραιώς.

1925.-  Ίδρυση των Επιμελητηρίων Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού. --   Εκδίδονται, οι «Λόγοι κι αντίλογοι» του Π. Νιρβάνα — Εκλέγεται δήμαρχος ο Τάκης  Παναγιωτόπουλος.  Το Νέο Φάληρο γίνεται κοινότητα με πρώτο πρόεδρο  το γεωπόνο  Αλ. Σκορδιάκο. Το ίδιο και ο Αη Γιάννης Ρέντης.

1926.-  Κυκλοφορούν σε δεύτερη Έκδοση οι «Σκιές» του Λ. Πορφύρα — Ιδρύεται η «Εταιρία Διανοουμένων Πειραιώς» — Συγκροτείται ο  θίασος «Νέοι του Πειραιώς».

         1η  Πειραιώτισαα  δικηγόρος  Μαρία Φλαμπουριάρη

      Το  1926  γράφτηκε  στο Δικηγορικό Σύλλογος  Πειραιά  η  πρώτη  γυναίκα  δικηγόρος  Μαρία Φλαμπουριάρη.

1927.-  Αρχίζει να λειτουργεί   η  Δημοτική  Βιβλιοθήκη  — Ιδρύεται  ο  «Φυσιολατρικός Ομιλος Πειραιώς» — Θάνατος  Άλεξ.  Μελετοπούλου — Θάνατος Γερασ. Βώκου.

1928.- Ο  πληθυσμός του Πειραιά μαζί με τους προσφυγικούς συνοικισμούς φτάνει τους 254.088 κατοίκους — Εκδίδονται το περιοδικό «Διανόηση» και το «Πειραϊκό Ημερολόγιο» —  Ο Π. Νιρβάνας εκλέγεται ακαδημαϊκός. --  Αρχίζει η άμεση παραβολή των πλοίων στα κρηπιδώματα και τους προβλήτες του λιμανιού. — Λειτουργεί το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας στο Κερατσίνι.

   1929.- Εκδίδονται το περιοδικό «Διανοούμενος» και η εφημερίδα «Νέοι Καιροί».  Παράλληλα πληθαίνουν οι τεκέδες.

1930.- Ίδρυση του Οργανισμού  Λιμένος  Πειραιώς. — Πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. ο δικηγόρος Μιχαήλ Ρινόπουλος (1879-1959)  και πρώτος γενικός διευθυντής ο ναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος  Γρηγοράκης.  — Ιδρύεται η  «Φιλολογική Στέγη» — Κυκλοφορούν οι «Θλιμμένοι Ναζωραίοι» του Γρ. Θεοχάρη.

****  Το λιμάνι του Πειραιά δέχτηκε οργανωμένο εποικισμό από Χιώτες στη δεκαετία του 1830 και εξελίσσεται στο πρώτο λιμάνι εισαγωγής σιτηρών.Έτσι στη δεκαετία του 1860 εμφανίζεται εδώ δυναμικά η αλευροβιομηχανία και ταυτόχρονα ένα άλλο στρατηγικής σημασίας αγαθό, το βαμβάκι. Ο αμερικανικός εμφύλιος(1861-1865)πυροδότησε τις τιμές του βαμβακιού και προκάλεσε επέκταση της καλλιέργειας του στην περιοχή της Λιβαδειάς όπου ιδρύθηκαν τα πρώτα υδροκίνητα εκκοκκιστήρια και νηματουργεία. Η εξαγωγή του βαμβακιού από τον Πειραιά έδωσε ώθηση για την ίδρυση εκκοκκιστηρίων και νηματουργείων στην πόλη(1868). Στο μεταξύ είχε ιδρυθεί το πρώτο μηχανικό μηχανουργείο από τον Γεώργιο Βασιλειάδη. Ο Πειραιάς βρισκόταν στο κατώφλι της βιομηχανικής εποχής.

1931.- Απονέμεται το αριστείο του   Δήμου   Πειραιώς   στιις κορυφαίες μορφές της πειραϊκής πνευματικής παραδόσεως — Κυκλοφορεί «Ό Γέρος του Μοριά» του Σπ. Μελά — Εκδίδεται το περιοδικό «Ορίζοντες» — Κυκλοφορούν τα «Ειδύλλια» του Νίκου Χαντζάρα — Ιδρύεται  ο  Φυσιολατρικός Σύνδεσμος «Ζήνων». —Ανάληψη από τον Ο.Λ.Π. της φορτοεκφόρτωσης των εμπορευμάτων.  Ο Μπάτης.

      15-12-1931  18-5-1932 δημαρχεύων  ο  Μιχαήλ Γ. Ρινόπουλος

1932.-  Ιδρύονται η «Εταιρία Καλλιτεχνών Πειραιώς» και η «Φιλική Εταιρία Νέων» — Δημιουργείται η «Καλλιτεχνική Σκηνή» με σκηνοθέτη το Μιχ. Κουνελάκη — Κυκλοφορεί ο « Ισιος Δρόμος» του Χρ. Λεβάντα — Θάνατος Λάμπρου Πορφύρα. — Έναρξη λειτουργίας της Ελευθέρας Ζώνης — Εγκατάσταση των δύο γερανογεφυρών.

    19-5-1932  26-9-1932  δήμαρχος ο  Αθανάσιος Μιαούλης

   7-10-1932  30-3-1934  δήμαρχος ο  Μιχαήλ Γ. Ρινόπουλος

1933.-   Δρομολόγηση του Υ/Κ «Βύρων» στη γραμμή Πειραιά-Βορείου Αμερικής.  --    Κυκλοφορούν ο  «Ναύαρχος Μιαούλης» του Σπ.  Μελά και τα «Μαραμπού» του Ν. Καββαδία — Ιδρύονται οι  Σχολές Μηχανικών «Αρχιμήδης».

 1934.-  Απόσπαση των προσφυγικών συνοικισμών από το Δήμο Πειραιά και αναγνώριση τους ως ανεξάρτητων δήμων και κοινοτήτων. — Κυκλοφορούν οι «Μουσικές Φωνές» του Λ. Πορφύρα — Πρωτοπαρουσιάζεται  ο «Παπαφλέσσας» του Σπ. Μελά — Εκδίδεται η εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» του Γρ. Θεοχάρη — Το Α' Γυμνάσιο μετονομάζεται σε Σχολή Μέσης Εκπαιδεύσεως Πειραιώς — Θάνατος  του  Ίακ. Χ. Δραγάτση.  

      1-4-1934   30-9-1938 δήμαρχος ο  Σωτήριος Κ Στρατήγης

     Μετά την απόσπαση από το Δήμο Πειραιά (1934) και την αναγνώριση ως ανεξαρτήτων Δήμων ή κοινοτήτων των προσφυγικών συνοικισμών (Ν. Κοκκινιάς, Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου, Κορυ­δαλλού, Περάματος), ο Δήμος Πειραιά περιλαμβάνει μόνον την κυρίως πόλη και τη Δραπετσώνα (με 18.784 κατ. το 1940).

1935.-  Εκδίδεται  η εφημερίδα «Πειραϊκή» του Στ. Φραγκούλη  με διευθυντή συντάξεως τον Κύπρο Φραγκούλη — Ό Σπύρος Μελάς εκλέγεται ακαδημαϊκός.   25 Νοεμβρίου 1935  αποβιβάζονται στο Φάληρο ο Γεώργιος   και  ο  Παύλος  ύστερα από απουσία 11  μηνών.

       Στον  Πειραιά (1930-1940),  λειτουργούν 41   ποτοπωλεία  (ουζάδικα),  48 ζυθεστιατόρια,  47 ζυθοπωλεία,  23 καφεζυθοπωλεία, 77 μαγέρικα, 273  οινομαγειρεία, 330  οινοπαντοπωλεία και   344 παντοπωλεία.

1936.-  Θάνατος Ζήση Αγραφιώτη. -- Ίδρυση του Ναυτικού  Επιμελητηρίου  Ελλάδος.

1937.-  Εγκαίνια Σιταποθήκης (Σιλό). — Ιδρυση της «Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας» — Θάνατος Παύλου Νιρβάνα.   Τέλος των Βούρλων, αρχή της  Τρούμπας.    Καίγονται τα Λεμονάδικα.

       1938.- Στον Πειραιά λειτουργούν 475 μεγάλα εργοστάσια, 3.400 μικρότερα εργοστάσια και βιοτεχνικά εργαστήρια, 12.000 καταστήματα. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των 162 ανωνύμων εταιρειών (βιομηχανικών, εμπορικών, ναυτιλιακών) ξεπερνάει τα 10 δισεκατομμύρια. --  Δήμαρχος διορίζεται ο  Μιχ.  Μανούσκος — Τελειώνει η  ανέγερση του μεγάρου του «Πειραϊκού Συνδέσμου», που είχε αρχίσει το 1930 — Ιδρύεται ή  «Πειραϊκή Σκηνή» — Γίνονται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λ. Πορφύρα στη Φρεαττύδα — Κυκλοφορούν τα «Περασμένα κι αλησμόνητα » του Αγγ. Κοσμή — Θάνατος  Γ.   Στρατήγη.

        1939.- Αναχώρηση για πρώτη φορά από το λιμάνι του Υ/Κ «Νέα Ελλάς», που εγκαινιάζει τη γραμμή Ελλάδας- Αμερικής (17 Μαίου). -- Οργάνωση της Α'  Πανελλήνιας Εκθέσεως Χαρακτικής στο Φουαγιέ του Δημο­τικού   Θεάτρου — Έκδοση των «Επινείων» του Β. Λαμπρολέσβιου.

1940.-  Κυκλοφορούν «Ή φαμίλια του Νώε» του Χρ. Λεβάντα και τα «Εσπερινά» του Γ.  Καρατζά — Εκδίδεται το περιοδικό  «Πειραϊκά   Γράμματα» — Οι πειραιώ­τες λογοτέχνες και  διανοούμενοι υπογράφουν   διακήρυξη   διαμαρτυρίας   για   την άδικη επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. --  Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Πρώτοι αλλά άστοχοι βομβαρδισμοί του λιμανιού από τους Ιταλούς.

         1941.- Έναρξη  ελληνογερμανικού πολέμου.  Βομβαρδισμός από γερμανικά «στούκας». Τρομερή έκρηξη στο αγκυροβολημένο πλοίο «Κλαν Φρέυζερ», με μεγάλες καταστροφές (6 Απριλίου). — Κατοχή. Εγκατάσταση γερμανικής διοίκησης στο λιμάνι (27 Απριλίου). — Καταστροφή της μιας γερανογέφυρας και ανατίναξη του βουλγαρικού α/π «Μαρία-Λουίζα»   από σαμποτάζ (31 Μαΐου).  — Διακοπή της εκδόσεως των πειραϊκών εφημερίδων.

         20-9-1941  26-10-1941  δήμαρχος ο  Εμμανουήλ Σαουνάτσος

      27-10-1941  14-9-1943  δήμαρχος ο  Σωτήριος Κ. Στρατήγης

1942.-     Εκδίδεται το λογοτεχνικό περιοδικό «Αργώ».

1943.-  Κυκλοφορεί η «Θάλασσα» του Κώστα Σούκα — Εκδίδονται τα περιοδικά «Νεοελληνική Μούσα»,  «Νεότης»,  «Νέα Αυγή»,  κ.ά. — Ιδρύεται ο θίασος «Πειραϊκό Θέατρο».

        25-9- 1943  20-1- 1944 δήμαρχος ο  Κωνσταντίνος Τσιάκος

        1944.-  Βομβαρδισμός του Πειραιά από συμμαχικά αεροπλάνα, με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες καταστροφές (11 Ιανουαρίου) — Ανατίναξη των λιμενικών εγκα­ταστάσεων (Σιλό, Δεξαμενών, Λιμενικών υπόστεγων, Αγίας Τριάδος κ.ά.) από τους Γερμα­νούς, κατά την αποχώρηση τους. Διάσωση του εργοστασίου της Ηλεκτρικής Εταιρίας στο Κερατσίνι από ομάδες της Εθνικής Αντί­στασης (12 Οκτωβρίου) — Απελευθέρωση — Ανάληψη των φορτο-εκφορτωτικών εργασιών από τον Ο.Λ.Π. (17 Δεκεμβρίου).   Εκδίδεται  η   εφημερίδα   «Φωνή   του   Πειραιώς»  των  Γ.  Μπουκουβάλα - Π. Τζουνάκου - Γ.   Πασαμήτρου.

 

       Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ

     Ο  ναός της Αγίας Τριάδος  χτίστηκε το 1850. Το μεσημέρι  της 11ης  Ιανουαρίου του 1944 βομβαρδίστηκε από τους συμμάχους και κατεστράφη.

     Για τρεις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι (ώρα που ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους),   τα "συμμαχικά" αεροπλάνα,   έκαναν στάχτη την πόλη.  Στους δρόμους σκορπισμένα πτώματα, φριχτές εικόνες ακρωτηριασμένων παιδιών. Οι δρόμοι κλεισμένοι από ξύλα, κεραμίδια από τις στέγες, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και λάκκοι, που είχαν ανοίξει οι βόμβες.

     Τα θύματα υπολογίστηκαν  σε 5.500: Σχεδόν όλοι Ελληνες, μόνον 8 ήταν οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες.

     Ανάμεσα στις χιλιάδες των θυμάτων της μέρας εκείνης, συγκαταλέγονται και 85 μαθήτριες μαζί με τις 15 δασκάλες τους της Δημοτικής Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Πειραιά, που καταπλακώθηκαν στο καταφύγιο του κτιρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας. Ακόμη 200 μαθήτριες που πέθαναν από ασφυξία στη Γαλλική Σχολή, 70 άτομα στο  εστιατόριο του Βίρβου, γωνία Ρέπουλη και Βασ. Κωνσταντίνου, στο κτίριο Ταβλαδωράκη με το "Κοντινένταλ"  και αλλού.

      

      Ανάμεσα στους 70 του εστιατορίου και ο μετέπειτα (1975)  εφημεριδοπώλης Δημήτριος Μαρκαντώνης, που καταπλακώθηκε, αλλά  είναι  ο μόνος που διασώθηκε, 27 χρόνων τότε, αρραβωνιασμένος.

     Στο ταφολόγιο του Δημοτικού Νεκροταφείου της Ανάστασης αναφέρονται τα ονόματα 492 νεκρών, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των πτωμάτων που μεταφέρθηκαν στο Α' και Γ Νεκροταφείο Αθηνών. Ακόμη, θα πρέπει να υπολογιστεί κι ένας σημαντικός αριθμός νεκρών του ίδιου βομβαρδισμού, που τάφηκαν χωρίς να δοθούν τα στοιχεία τους, προκειμένου οι συγγενείς να διατηρήσουν τα ατομικά δελτία τροφίμων, με τα οποία δίνονταν η μερίδα του συσσιτίου ή τα 30 δράμια ψωμιού. Ο κόσμος άρχισε να παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς προς την Αθήνα, που είχε χαρακτηριστεί "ανοχύρωτη πόλη".

     Μεγάλες ζημιές έπαθε κι ο Σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Ωστόσο, τα δρομολόγια διακόπηκαν  μόνο  για  μία βδομάδα. Η εταιρία του Αλεξ. Βλάγκαλη,  τον επισκεύασε σύντομα.

      Αθικτες έμειναν  οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ναύσταθμου, το αεροδρόμιο, τα ναυπηγεία του Περάματος, μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο που κατασκεύαζε τσιμεντόπλοια για λογαριασμό των γερμανικών αρχών κατοχής.
     Πιο τυχεροί στάθηκαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εκρατούντο  στις φυλακές   της Κάστορος, όταν έπεσε ξυστά στο κτίριο βόμβα. Κάτω απ' τον κίνδυνο να σκοτωθεί η φρουρά κι ο διευθυντής, ο τελευταίος άφησε ν' ανοίξουν τα κελιά και να φύγουν οι κρατούμενοι.

       21-1-1944  42-1944  δήμαρχος ο  Χαρίλαος Αντωνάτος

      5-2-1944  20-1-1945  δήμαρχος ο  Σωτήριος Κ. Στρατήγης

       14-19-1944  Αποβιβάζονται στον Πειραιά τα πρώτα Ελληνικά στρατεύματα (ο Ιερός Λόχος).

       1945.-   Μετά την απελευθέρωση και την καταστολή του κομμουνιστικού κινήματος του Δεκεμβρίου 1944  - μάχες στο μέγαρο Βάττη- αρχίζουν  οι  προσπάθειες  για  την ανασυγκρότηση    στην  πόλη και το λιμάνι — Ιδρύονται ο όμιλος «Φίλοι της Τέχνης» και ο «Αγγλοελληνικός Σύνδεσμος Πειραιώς» — Εκδίδονται τα περιοδικά «Πορεία», «Πειραϊκά Χρο­νικά» και η εφημερίδα «Ελληνική Ωρα»  του  Κ. Φραγκούλη — Ό «Σύνδεσμος Νέας και Παλαιάς Κοκκινιάς» μετονομάζεται σε «Φιλολογικό Σύλλογο Νικαίας» — Κυκλοφορούν οι «Τρικυμίες» του Δημοσθ. Βουτυρά και τα «Πειραϊκά» του Ίωάν. Άλ. Μελετοπούλου.

     18/10/1944  Επιστροφή της εξόριστης κυβέρνησης στην Ελλάδα: Υποδοχή του Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου και του Αντιστράτηγου Ρόναλντ Μ. Σκόμπι στο Κερατσίνι  mam.avarchive.gr

         21-1-1945 20-6-1945  δήμαρχος ο   Παύλος Γ. Ντεντιδάκης

      21-6-1945  12-6-1946 δήμαρχος ο  Αλέξανδρος Φοίφας

    1945-1950.-  Αποκατάσταση των περισσοτέρων πολεμικών ζημιών στο λιμάνι. Ανέλκυση των ναυαγίων — Επαναλειτουργία Σιλό (1950). — Δημοσίευση του Α.Ν. 1559/50 «περί Ο.Λ.Π.».      

1946.-  Επισκευάζονται το Δημοτικό Θέατρο και το μέγαρο του «Πειραϊκού Συνδέσμου»,  που είχαν υποστεί ζημιές στην Κατοχή και τα Δεκεμβριανά -- Εγκαινιάζει  τα  ταξίδια  του  στις  μεσογειακές  γραμμές   το  επιβατικό  α/π «Κορινθία», το μόνο πλοίο της ΕΛΜΕΣ που διασώθηκε κατά τον τελευ­ταίο πόλεμο.

       13-6-1946  18-6-1950  δήμαρχος ο Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος

28/09/1946   «Επιστροφή της βασιλικής οικογένειας μετά το δημοψήφισμα του 1946»  mam.avarchive.gr . Οπερατέρ Μιχαήλ Γαζιάδης

     1947.-  Εγκαίνια της πρώτης τακτικής εμπορικής γραμμής Ελλάδας-εξωτερικού από  το α/π «Ελλάς» της εταιρείας «Ελληνική».

1948.-  Σειρά παραστάσεων της «Εθνικής Λυρικής Σκηνής» στο θέατρο Τσόχα — Θάνατος Γ. Καρατζά.

1949.-  Ίδρυση του «Ναυτικού  Μουσείου». 1949 -- Ή εφημερίδα «Νέοι Καιροί»  μετονομάζεται σε  «Νέους Σκοπούς»   με διευθυντή το Γ. Πιτσάκη.—Κυκλοφορεί το «Ταξίδι στο άγνωστο» του Χρ. Λεβάντα — Οργανώνεται έκθεση πειραϊκού βιβλίου από τον Άργ. Κωστέα — Θάνατος Ν. Χαντζάρα.

1950.- Ανανέωση  της  «Φιλολογικής  Στέγης»   με  την  είσοδο  νέων  στελεχών  και δραστηριοποίηση της. -- Καταχρήσεις στον Ο.Λ.Π. (Η υπόθεση θα κλείσει με την έκδοση καταδικα­στικής για τους υπεύθυνους υπαλλήλους απόφασης του Εφετείου Αθηνών, τον Οκτώβριο 1953 — και με απαλλαγή ορισμένων υπαλλήλων και του τ. Προέδρου του Ο.Λ.Π. Ν. Γεννηματά).

        19-8-1950  23-6-1951  δήμαρχος ο  Ευάγγελος Κολοκούρης

   Μετά την απόσπαση και της Δραπετσώνας (1950), που αναγνωρίστηκε ως κοινότητα αρχικά και μετά (1951) ως Δήμος.

 

                                                              1951-

 

1951-1954.-   Επανέκδοση  της  εφημερίδας  «Χρονογράφος» — Θάνατος  Αιμ.   Βεάκη.-- Συνέχιση και ολοκλήρωση της αποκατάστασης των πολεμικών ζημιών. Κατασκευή ορισμένων νέων έργων.

          24-6-1951  22-3-1955  δήμαρχος ο Γεώργιος  Α. Ανδριανοπουλος

1952 .- Ανέγερση της πρώτης σύγχρονης  πολυκατοικίας του Παυλίδη  στο  Πασαλιμάνι — Κυκλοφορεί  «Το αγόρι της γελαστής χερσόνησος» του Γκ. Μπινιάρη.

      30/11/1952  Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ελλάδα: Αναχώρηση από το Πασαλιμάνι  (ΕΟΑ)

1953.-  Εγκαίνια του μεγάρου του Ε.Β.Ε.Π. -- Όργάνωση της Ιστορικής εκθέσεως εικαστικών   τεχνών   από   τη   «Φιλολογική Στέγη»—"Εκδοση των περιοδικών «Πειραϊκή "Ερευνα» και «Πνευματική Πο­ρεία».

   27/4/1953  Εγκαίνια ελληνικού δεξαμενόπλοιου παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου mam.avarchive.gr

      2/8/1953   Εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας στον Πειραιά  mam.avarchive.gr

      10/12/1953   Άφιξη φορτίων της αμερικανικής βοήθειας στο λιμάνι του Πειραιά mam.avarchive.gr

1954.- Δρομολόγηση    του    Υ/Κ    «Βασίλισσα    Φρειδερίκη»    στη    γραμμή Ελλάδας-Αμερικής    —    Εγκατάσταση    του    Υπουργείου    Εμπορικής Ναυτιλίας στον Πειραιά. -- Συγκρότηση  της Φιλολογικής  Ομάδας των  νέων — Ιδρυση  του  Φυσιολατρικού Μορφωτικού Όμίλου «Ό Πλάτων»— Όργάνωση κύκλου ομιλιών για το αρχαίο θέατρο από τη  «Φιλολογική  Στέγη»  και το  «Θυμελικο  Θίασο» — Εκδίδεται η  εφημερίδα «Δημότης».

  18/2/1954  Υποδοχή ανδρών του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος της Κορέας στον Πειραιά  mam.avarchive.gr

  15/11/1954  Άφιξη του Βασιλιά Παύλου στον Πειραιά.  (ΕΟΑ)

1955.- Έναρξη της σταδιακής εκτέλεσης του προγράμματος έργων για την ανάπτυ­ξη του λιμένα, με βάση το σχέδιο του καθηγητή Δημοσθ. Πίππα. — Ανα­χώρηση για πρώτη φορά από το λιμάνι του Υ/Κ «Ολυμπία», που δρομο­λογείται επίσης στη γραμμή Ελλάδας-Αμερικής.  --   Κυκλοφορούν τα «Θαλασσοπούλια» του Ν. Βελιώτη.

       20/6/1954  Εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας στο Φάληρο  mam.avarchive.gr

      6/1/1955  Εορτασμός των Θεοφανίων στον Πειραιά παρουσία του Βασιλιά Παύλου και του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου (ΕΟΑ)

           23-3-1955    7-6-1959  δήμαρχος ο Δημήτριος Κ. Σαπουνάκης

       25/5/1955  Επιδείξεις ναυτοπροσκόπων στον Πειραιά mam.avarchive.gr

       1/7/1955   Αθλητικές επιδείξεις των μαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων παρουσία του Βασιλιά Παύλου και του Διαδόχου Κωνσταντίνου  mam.avarchive.gr

1956.- Οργανώνεται η Έκθεση πολιτισμού της πόλεως του Πειραιώς στον κήπο της Τερψιθέας — Κυκλοφορούν «Το ποινικό μητρώο μίας εποχής» του Κ. Σούκα (κρατικό βραβείο μυθιστορήματος), η «Αθόρυβη Φλόγα» του Γρ. Θεοχάρη και τα «Ποιή­ματα» του Κ. Θεοφάνους — Εκδίδονται τα «"Απαντα» του Λ. Πορφύρα — Θά­νατος Γ. Σακαλή.

     1/7/1956   Εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας στον Πειραιά   mam.avarchive.gr

1957.-  Ιδρύεται  το   «Πειραϊκό  Θέατρο»    του    Δ.   Ροντήρη — Κυκλοφορούν  η  «Πορεία κόντρα στον τυφώνα» του Χρ. Λεβάντα και η «Θητεία πάνω στη γη» του Α. Βολανάκη.

        ΕΚΛΟΓΕΣ 11-2-56. Εκλέγονται 14 βουλευτές:  Δημοκρατική Ενωση, Σάββας Παπαπολίτης άνευ σταυρών ως αρχηγός κόμματος,  Αντώνης Μπριλλάκης,  Εμ. Πρωϊμάκης, Π. Πετροπουλάκης, Θεδ. Λαμπράκης, Τάσος Βουλόδημος, Παύλος  Ντεντιδάκης, Ιωάννης Ορφανός, από την ΕΡΕ  Γ. Ανδριανόπουλος, Ευάγγελος Σαββόπουλος, Γ. Κατσαφάδος, Δ. Αλιμπράντης και Δ.  Πετροπουλάκος.

1958.- Εγκατάσταση της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής στον Πειραιά.-- Επανεκδίδεται «Το Περιοδικό μας» από ομάδα Πειραιωτών λογοτεχνών — Οργανώνεται η «Εκθεση Σολωμού» στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου — Εκ­δίδεται το «Λεύκωμα Πειραιώς» του Δ. Πανίτσα —   Θάνατος Δημοσθ. Βουτυρά.

1959.-  Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως, κατά τη διάρκεια εκσκαφών για υδραυλικές εγκαταστάσεις, στη διασταύρωση των οδών Γεωργίου Α' και Φίλωνος — Οργανώνεται  η Εκθεση του Ιστορικού Πειραϊκού Αρχείου, που δώρισε στο Δήμο Πειραιώς ο Ίωάν. Άλ. Μελετόπουλος — Κυκλοφορούν τα «Ραγάνια» του Ν. Βελιώτη και τα «Ποιήματα. 1949-1959» του Γ. Μετσόλη — Θάνατος Τάκη Α. Παναγιωτοπούλου. -- Κατασκευή των πρώτων έργων για τη λιμενοποίηση του όρμου Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου (λιμένα  Ηρακλέους).  

         26-4-1959   30-8-1964  δήμαρχος ο Παύλος Γ. Ντεντιδάκης

    14/10/1959  Θεμελίωση της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθήνας-Πειραιά στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Έβερετ Έλλις Μπριγκς  (ΕΟΑ)

        1960.-   Κυκλοφορεί η ετήσια Έκδοση  «Πειραιάς 1960» του Γ. Δρόσου — Εκδίδεται ή εβδομαδιαία εφημερίδα  «Πειραϊκή» — Οργανώνεται ο κύκλος ομιλιών για την πνευματική Ελλάδα  από τη  «Φιλολογική Στέγη» — Κυκλοφορούν οι «Ιστορίες του Πόρτο-Λεόνε» του Χρ. Λεβάντα και ή «Παθολογία» του Στ. Γεράνη.

1961.-  Όργανώνεται  η   Α'   έκθεση  Πειραιωτών Καλλιτεχνών   στον κήπο της Τερψιθέας  από  το Φ.Μ.Ο. «Πλάτων» — Εκδίδεται   το περιοδικό   «Θερμοπύλες» — Κυκλοφορεί   ο  «Μυστικός   Δείπνος»   του   Α.  Βολανάκη.

  26/1/1961  Επίσκεψη του Βασιλιά Παύλου στo δεξαμενόπλοιο «National Defender» στον Πειραιά. mam.avarchive.gr

  12/2/1961  Εγκαίνια του Νεώσοικου Ναυτοπροσκόπων Πειραιώς από τον Διάδοχο Κωνσταντίνο.  mam.avarchive.gr

  27/5/1961  Άφιξη του κρουαζιερόπλοιου «Δήλος» στο λιμάνι του Πειραιά. mam.avarchive.gr

  21/11/1961  Επίσκεψη της βασιλικής οικογένειας στο νέο ελληνικό υπερωκεάνιο «Βρετάννη»  mam.avarchive.gr

          12/12/1961 Εορτασμός του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά. mam.avarchive.gr

1962.- Κατασκευή μόλου Φρεαττίδας και λιμενίσκου «Δέλτα» Φαλήρου. — Ίδρυση Μητρόπολης Πειραιώς. -- Οργανώνεται  η   Α'  πανελλήνια έκθεση   θαλασσογραφίας από τη  «Φιλολογική  Στέγη».

       7/3/1962  Απονομή του χρυσού μεταλλίου της πόλης της Αθήνας στους Σπύρο Μελά, Δημήτρη Ροντήρη και Ασπασία Παπαθανασίου.[ΕΟΑ]

         26/4/1962  Έκθεση γραμματοσήμων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. mam.avarchive.gr

    10/10/1962   Εγκαίνια λιμενικών έργων στον Άγιο Γεώργιο Κερατσινίου από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. mam.avarchive.gr

1963.- Επαναλειτουργεί  η  Δραματική Σχολή του «Πειραϊκού Συνδέσμου» — Απονέμεται στην Κ. Μητροπούλου το βραβείο πεζογραφίας της «ομάδας των 12» — Το Α' Γυμνάσιο μετονομάζεται σε «Ίωνίδειο Πρότυπο Σχολή». — Εξαγορά της περιοχής Βασιλειάδη από τον Ο.Λ.Π.

         13/6/1963   Ανεπίσημη επίσκεψη του Βασιλιά της Λιβύης Ίντρις Α΄ στον Πειραιά.  mam.avarchive.gr

      24/7/1963  2η Πανελλήνια Έκθεση Θαλασσογραφίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. mam.avarchive.gr

      11/10/1963  Πλωτή έκθεση ιταλικής ζωγραφικής στο ατμόπλοιο «Αγαμέμνων» mam.avarchive.gr

      17/11/1963   Επίσκεψη του πλωτού «Πανεπιστημίου των Επτά Θαλασσών» στο λιμάνι του Πειραιά  

    30/11/1963  Επίσκεψη του Βασιλιά Παύλου και της Βασίλισσας Φρειδερίκης στο ιστιοφόρο του Πολεμικού  Ναυτικού της Δανίας «Ντένμαρκ» στο λιμάνι του Πειραιά. mam.avarchive.gr

      28/12/1963   Κατάπλους του υπερωκεανίου «Ελληνίς» στο λιμάνι του Πειραιά.  mam.avarchive.gr

1964.-  Ιδρύεται ο Νομός Πειραιώς — Ιδρύεται  η εφημερίδα «Κοινωνική»  με εκδότη –διευθυντή  το Βασίλη Κουτουζή. — Κυκλοφορεί το  μυθιστόρημα του Κ.  Σούκα  «Καταδικάζεται ή  ελπίδα».  Ολοκλήρωση της επέκτασης του κτιρίου της Σιταποθήκης  (Σιλό). — Λειτουργία της Ιχθυόσκαλας, στο Κερατσίνι.

       ΕΚΛΟΓΕΣ 16-2-64   Ενωση Κέντρου Σάββας Παπαπολίτης, Σταύρος Μπίρης, Ηρακλής Σακαλής, Ε. Σαββόπουλος και Ι.Παπασπύρου, ΕΡΕ- Προοδευτικοί  Δημ.Αλιμπράντης, Εμ. Σκορδίλης, Γ. Ανδριανόπυλος και ΕΔΑ Αντ. Μπριλλάκης.

      4/3/1964  Άφιξη της εικόνας της Παναγίας της Τήνου στον Πειραιά. mam.avarchive.gr

     4/7/1964 Αναχώρηση των μαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων για εκπαιδευτικό ταξίδι στο εξωτερικό.   mam.avarchive.gr

        10-9-1964  1-5-1967  Δήμαρχος  Γεώργιος  Α, Κυριακάκος

     30/11/1964  Κατάπλους του υπερωκεανίου «Australis» στο λιμάνι του Πειραιά. mam.avarchive.gr

     ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ  1961-1975  δείτε και εδώ.

       1965.-   Λειτουργεί  η Νομαρχία  Πειραιά  στην οδό Κολοκοτρώνη 100. -- Αρχίζει να λειτουργεί  το θέατρο  «Αυλαία» — Εκδίδεται το Δελτίο  της  «Φιλολογικής  Στέγης» — Ιδρύεται ή  Ανωτέρα  Σχολή  Ναυπηγών  Πειραιώς.

     Νομός Πειραιά -  η   Νομαρχία Πειραιά ιδρύθηκε και λειτούργησε το 1965. Αρχικά εγκαταστάθηκε  την οδό Κολοκοτρώνη 100. Πρώτος Νομάρχης, διορισμένος, ήταν ο Γεώργιος Τσιτσάρας.

    15/4/1965   Άφιξη ομογενών από τις ΗΠΑ στον Πειραιά με το υπερωκεάνιο «Βασίλισσα Φρειδερίκη»  mam.avarchive.gr

     6/8/1965   Άφιξη μελών της ΑΧΕΠΑ στον Πειραιά.  mam.avarchive.gr

1966.- Έναρξη κατασκευής Επιβατικού Σταθμού Αγίου Νικολάου. — Πα­ραχώρηση των λιμενίσκων Ζέας - Φρεαττίδας στον Ε.Ο.Τ. --  Κυκλοφορούν το «Πειραϊκόν Ήμερολόγιον 1966 — Άρχείον Πειραϊκών Σπουδών» του Ν.  Κατσικάρου και «Τα Πρόσωπα της Αυγής» του Κ. Θεοφάνους — Όργανώνεται για έκτη—και τελευταία φορά — η ετήσια Έκθεση καλλιτεχνών στον κήπο της Τερψιθέας και λίγο αργότερα πεθαίνει ο εμπνευστής της Άργ. Ν. Κωστέας — Ο Δημ. Πικιώνης εκλέγεται  ακαδημαϊκός — Θάνατος Σπ. Μελά.

    15/9/1965  Πανηγύρι σαμιώτικου κρασιού στο Νέο Φάληρο.  mam.avarchive.gr

      3/4/1966   Άφιξη Ελληνοαμερικανών, μελών της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, στο λιμάνι του Πειραιά.  mam.avarchive.gr

      6-12-1966  η 54η επέτειος των ναυμαχιών των Βαλκανικών  Πολέμων   mam.avarchive.gr

      8-12-1966   το ναυάγιο του οχηματαγωγού «Ηράκλειον»mam.avarchive.gr

      1966  Νομάρχης ο Αριστομένης Κακούρης. 

1967.- Νομάρχης  ο Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος  (δικτατορία).

      ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 21--4-1967 : Η μόνη εφημερίδα που κυκλοφορεί  είναι η εφημερίδα μου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ. Οπως την πηγαίνω από το τυπογραφείο Κολοκοτρώνη 38 που είναι το τυπογραφείο Ν. Φραγκούλη, στα γραφεία  Κολοκοτρώνη 82, Κολοκοτρώνη και Καραολή - Δημητρίου με σταματάει   ένα  φαντάρος. Με πηγαίνουν  στην Αστυνομική Διεύθυνση όπου είναι ο στρατιωτικός διοικητής ταξίαρχος Πλαστήρας. Βλέπει ότι δεν γράφει κάτι εναντίον και με αφήνει. Η εφημερίδα κυκλοφορεί.

     11-5-1967  12—5-1967  δήμαρχος ο Χαράλαμπος Ζηλάκος   μιας ημέρας

    15/5/1967  Ομιλία του Γεωργίου Παπαδόπουλου στον Πειραιά για τη συμπλήρωση 20 ετών από την εξαγγελία του Δόγματος Τρούμαν .

     26-5-1967  4-8-1967 δήμαρχος ο Παναγιώτης Γ Λεούσης

     5/8/1967   Ορκωμοσία νέου δημάρχου Αρ. Σκυλίτση mam.avarchive.gr

    Ανακαινίζεται, το Δημοτικό Θέατρο από  το νέο δήμαρχο  Άριστ. Στ. Σκυλίτση.   -- Αρχίζει η λειτουργία των δύο πλωτών Δεξαμενών στο Πέραμα.

       1968.-   Εκδίδονται τα «"Απαντα» του Π. Νιρβάνα — Θάνατος Δημ. Πικιώνη. Κλείνει η Τρούμπα.

    ***** Το 1968, επί δημαρχίας   Σκυλίτση ο Δήμος αμφισβήτησε την κυριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων των Ράλλειων  σχολείων.

       Το  Δεκέμβριο του 1971 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Στ. Παττακού. Τότε αποφασίστηκε  η μεταστέγαση του σχολείου επί της οδού Κολοκοτρώνη ( στην περιοχή Τερψιθέα). Τον ίδιο χρόνο εκδόθηκε Νομοθετικό Διάταγμα που καταργούσε τη  Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και όριζε ότι τα περιουσιακά της στοιχεία περιέρχονται αυτοδίκαια στο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων.

     Το 1972  το παλιό κτίριο των σχολών κατεδαφίστηκε  και στη θέση του άρχισε η ανέγερση  του νέου δημαρχείου, σχεδόν όμοιου με το παραπλεύρως δημοτικό θέατρο.

      Τα σχολεία άρχισαν  να μεταφέρονται πότε στο ένα κτίριο και πότε στο  άλλο  και άρχισε  δικαστική διαμάχη που αφορά  στην εδώ και 40 χρόνια   δικαστική διαμάχη   για το οικόπεδο απέναντι από την Πλατεία Κοραή του Πειραιά.

      Πρωτόδικα το 1982, το Ράλλειο είχε δικαιωθεί. Ο Δήμος κατέθεσε έφεση, η εκδίκαση της οποίας  συνεχώς   αναβαλλόταν.

       Στις 7 Δεκεμβρίου 2010 θα εκδικαζόταν η υπόθεση, αλλά   η δίκη αναβλήθηκε πάλι για τις 22 Νοεμβρίου 2011.

       Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Πειραιά  προσπάθησε να το  αποπερατώσει, ενώ ο νέος Δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος προτίθεται να το κατεδαφίσει, και εκεί να κάνει κήπο και πάρκιγκ. 

     1968  Ιανουάριος: Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο Σαρωνικό Κόλπο.Δείτε mam.avarchive.gr

                        Ορκωμοσία αξιωματικών και δοκίμων.Δείτε mam.avarchive.gr

     1968: Συναυλία της Μεικτής Χορωδίας Πειραιά στο Δήμο Περάματος. Δείτε mam.avarchive.gr

           Ενδιαφέρουσα ταινία  από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

    Μια ενδιαφέρουσα ταινία  για  Το λιμάνι του Πειραιώς δημιούργησε το 1968 το Βασιλικό, μετέπειτα  Εθνικό  Ιδρυμα  και η Προεδρία της  Κυβέρνησης.  Την ταινία αυτή διέσωσε το  το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, κι μπορείτε να την δείτε πατώντας το λινκ.

        1968-1969 Νομάρχης ο  Στυλιανός Δερμιτζάκης.

           To 1968  ο Δήμος Νέου Φαλήρου καταργήθηκε  και η περιοχή  υπήχθη  και πάλι στο Δήμο Πειραιά.

   19/3/1968  Εγκαίνια νέας γέφυρας από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Στυλιανό Παττακό στον Πειραιά  mam.avarchive.gr

    31/07/1968  Άφιξη Ιταλών Παλαιών Πολεμιστών στον Πειραιά  mam.avarchive.gr

    23/9/1968  Άφιξη του αστυνόμου Πέτρου Κλουδά, που πραγματοποίησε με πλοιάριο το δρομολόγιο του Οδυσσέα (Τροία- Ιταλία- Κέρκυρα) στον Πειραιά  mam.avarchive.gr

         24/2/1969  Εορτασμός της αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας στον Πειραιά mam.avarchive.gr

         31/3/1969  Άφιξη ομογενών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στον Πειραιά   mam.avarchive.gr

         4/4/1969  Άφιξη τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο λιμάνι του Πειραιά mam.avarchive.gr

      8/5/1969  Ανέλκυση του βυθισμένου επιβατηγού πλοίου «Αγαμέμνων» στο λιμάνι του Πειραιά          26/5/1968  Γυμναστικές επιδείξεις των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης του Πειραιά στο στάδιο Καραϊσκάκη   mam.avarchive.gr

          25/5/1969  Οι ετήσιες γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων μέσης εκπαίδευσης του Πειραιά στο στάδιο Καραϊσκάκη  mam.avarchive.gr

          19/6/1969   Έργα υποδομής στο λιμάνι του Πειραιά mam.avarchive.gr

          14-7-1969  6ο  Διεθνές Ιστιοπλοϊκό  Ράλι Αιγαίου. Δείτε mam.avarchive.gr

          4/8/1969  Εγκαίνια του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος από τον  Γεώργιο Ζωιτάκη στον Πειραιά

 

               

1969 .-  Στις  20  Ιουνίου 1969    έγιναν   τα  εγκαίνια του «Σκυλίτσειου» Θερινού Θεάτρου Πειραιά, με παράσταση της όπερας «Ναμπούκο» του Βέρντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή,  παρουσία του Αντιβασιλέα Γεώργιου Ζωιτάκη του αντιπροέδρου  της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού, του  Δήμαρχου Πειραιά Αριστείδη  Σκυλίτση,  του  Αναπληρωτή Υπουργού  Προεδρίας Κυβερνήσεως Ιωάννη Αγαθαγγέλου,  του  Υφυπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Βοβολίνη  και άλλων.  Δείτε το βίντεο.

     20/8/1969 Η νέα ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου  mam.avarchive.gr

    11/11/1969   Άφιξη του αμερικανικού πλοίου «Ryndam» που λειτουργεί ως πλωτό πανεπιστήμιο στον Πειραιά  

    12/12/1969   Άφιξη ομογενών από την Αυστραλία στο λιμάνι του Πειραιά   mam.avarchive.gr

      *** Αρχίζει  να λειτουργεί και το θερινό δημοτικό θέατρο  «Πειραϊκόν  Λυρικόν» — Κυκλοφορεί η συλλογή «Ένας ψαλμός αιμόφυρτος» του Στ. Γεράνη — Γιορτάζονται τα 75 χρόνια του «Πειραϊκού Συνδέσμου» και προκη­ρύσσεται ο διαγωνισμός για τη συγγραφή του χρονικού της πειραϊκής πνευμα­τικής ζωής.

       1970.-  26-1-70 πεθαίνει η Αθηνά Δηλαβέρη.  Οργανώνεται παρέλαση Καρνάβαλου στον Πειραιά. Κυκλοφορεί η  ποιητική συλλογή «Κρύπτη και  σύνορο» της Όλγας Βότση που τιμήθηκε με κρατικό βραβείο ποιήσεως — Θάνατος Καίσ. Εμμανουήλ και Πάνου Σπάλα.  15-9-1070  Η  ανάδειξη της "Μις Ευρώπη 1970" στο "Σκυλίτσειο"  17-11-1970  γεννιέται  ο γιος μου Παναγιώτης Βασ. Κουτουζής.

         18/3/1970  Εγκαίνια νέου μεγάρου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου   τον Πειραιά  mam.avarchive.gr

     23/3/1970 Εφαρμογή του νέου συστήματος μεταφοράς εμπορευμάτων με κοντέινερ των Σιδηροδρόμων Ελληνικού Κράτους στον Πειραιά  mam.avarchive.gr

         1970 Νομάρχης ο Φωκίων Μπίτσιος – πέθανε σύντομα και τον αντικατέστησε για μερικούς μήνες ο Νίκος Βλαχογιάννης.

       Σεπτέμβριος, ο Ιωάννης Πωλιουδάκης. Τότε η Νομαρχία μεταφέρθηκε Γρηγ. Λαμπράκη 111.

      7-11-1970  Δρομολόγηση επιβατηγού «Κύδων» Δείτε mam.avarchive.gr

     10/11/1970  Εκθεση ζωγραφικής στο Δημαρχείο Πειραιά

     22/12/1970  Διανομή δώρων σε παιδιά για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στον Πειραιά mam.avarchive.gr

      6-1 -71  Θεοφάνια στην Πειραιά Δείτε mam.avarchive.gr

       1971.-  Κυκλοφορούν οι «Φωτεινές διαβάσεις» του Κ. Θεοφάνους,  η «Λυρική Πορεία» του Π. Παπαρρηγόπουλου και  η ανθολογία «Ο Πειραιάς κι οι ποιητές του» του Στ. Γεράνη — Θάνατος Βασ. Λαούρδα, Θ. Βλάσση, Α. Παπαγιαννοπούλου - ΙΙαλαιού.

      28/2/1971  Η παρέλαση του καρναβαλιού στον Πειραιά  mam.avarchive.gr

         25/4/1971  Εκδηλώσεις για την επέτειο θανάτου του Γεωργίου Καραϊσκάκη   στον Πειραιά.  mam.avarchive.gr

        19-5-1971  Επιβατηγό- οχηματαγωγό σκάφος «Μαριάννα» Δείτε mam.avarchive.gr

    2/6/1971  Γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων μέσης εκπαίδευσης του Πειραιά στο στάδιο Καραϊσκάκη  mam.avarchive.gr

     25/6/1971 Έκθεση χειροτεχνίας των μαθητριών των Κέντρων Εργαζόμενου Κοριτσιού της Εργατικής Εστίας στον Πειραιά .  Δείτε mam.avarchive.gr

     2/7/1971  Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Πειραιάς- Θάλασσα» από το Δήμο Πειραιά στο Δημαρχείο Πειραιά  mam.avarchive.gr

      2/7/1971 Εγκαίνια έκθεσης «θαλασσινής φωτογραφίας» από το Αρχηγείο Ναυτικού.  Δείτε mam.avarchive.gr 

           7-8-1971  Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νέων. Δείτε mam.avarchive.gr

     3/9/1971  Άφιξη ομογενών από την Αυστραλία στον Πειραιά και υποδοχή τους από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτριο Τσάκωνα  mam.avarchive.gr

           10-10-71  Α’ Πανελλήνιος Αγώνας Ταχυπλόων Σκαφών Πειραιά Δείτε mam.avarchive.gr

      22/7/1971  Τελετή ένταξης του νέου επιβατηγού-τουριστικού πλοίου «Μυκήνες» στον ελληνικό στόλο.  

      24/12/1971  Χριστουγεννιάτικος στολισμός στην Αθήνα και στον Πειραιά.  

         6-1-72  Θεοφάνια στον Πειραιά Δείτε mam.avarchive.gr

      13/1/1972  Οχήματα ως κινητά γραφεία εξυπηρέτησης δημοτών στο Δήμο Πειραιά  mam.avarchive.gr

      1972.-  Εκδίδονται σε τρεις τόμους, με τον τίτλο «Οδοιπορία», τα ποιήματα του Νικηφ. Βρεττάκου — Κυκλοφορούν οι   ποιητικές   συλλογές   «Ορια» και «Ως εν κατόπτρω»   του   Σπ. Δ.   Κυριαζόπουλου — Ιδρύεται  το   Μουσείο   Π. Άραβαντινού — Θάνατος   Σοφ. Αντωνιάδη και Νίκου Μαράκη.  26-2-1972 πεθαίνει ο πρόεδρος των γηγενών Πειραιωτών βιομήχανος Κρίτων Δηλαβέρης.

      ***  21 Απριλίου 1972, με πρωτοβουλία του Αριστείδη Σκυλίτση γίνεται στην Αγία Τριάδα ο ομαδικός γάμος 54 απόρων κοριτσιών. 54 νύφες, 54 γαμπροί, 54 κουμπάροι, 54 ιερείς  με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πειραιώς Χρυσόστομο, και 40.000 προσκεκλημένοι. Κάθε ζευγάρι πήρε δώρο 50.000  δραχμές.

       26/6/1972   Έκθεση εικαστικών τεχνών από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά στο λιμάνι του Πειραιά

    26/6/1972  Έκθεση παιδικής ζωγραφικής και χειροτεχνίας σε βρεφονηπιακό σταθμό του Πειραιά  

      2-7-72  Ιστιοπλοϊκοί αγώνες  στο Φάληρο Δείτε mam.avarchive.gr

   6/7/1972  Εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας με την παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Ορέστη Γιάκα στον Πειραιά  mam.avarchive.gr

    5/8/1972   Νέα πλαζ στην Καστέλα από το Δήμο Πειραιά.  mam.avarchive.gr

    7-9-72  Αγώνες ταχυπλόων στον Πειραιά Δείτε mam.avarchive.gr

    30/11/1972  Ορκωμοσία νέων φοιτητών της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής στον Πειραιά  mam.avarchive.gr

    6/12/1972  Εορτασμός του προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου και της 60ης επετείου των Ναυμαχιών Έλλης και Λήμνου παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά

      16-12-72 Εγκαίνια του κλειστού Εθνικού Γυμναστηρίου Πειραιά Δείτε mam.avarchive.gr   

    16/1/1973  Έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Μάγκουρα στον Πειραιά.  mam.avarchive.gr

      3-2-73  Απονομή βραβείων στη Ναυτιλία Δείτε mam.avarchive.gr

    1973 .-  Θάνατος Κατίνας Παξινοΰ.

                 9/ 7/1967    Η Κατίνα Παξινού στην παράσταση της τραγωδίας «Αγαμέμνων» του Αισχύλου στο αρχαίο

             θέατρο της Επιδαύρου (ΕΟΑ)

                                                                                                    

         1973 aρχή, Νομάρχης ο Ιωάννης Βoϊλας. Τότε έγινε Νομαρχιακό Διαμέρισμα.  Στη φωτό ο κ.Βοίλας με κυρίες της Λέσχης Εργαζόμενου Κοριτσιού.

       6/1/1973  Καλλιστεία σκύλων στο ατμόπλοιο «Απόλλων».  mam.avarchive.gr

     26/1/1973   Δεξίωση της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς προς τιμήν του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως Νικολάου Μακαρέζου στον Πειραιά.  mam.avarchive.gr

       7/12/1973  Εγκαίνια έκθεσης κεραμικής της καλλιτέχνιδας Βανιώς   στο Δημαρχείο Πειραιά  mam.avarchive.gr

    18/12/1973   Βράβευση των υγιέστερων παιδιών του Πειραιά και των μητέρων τους στον Πειραιά  mam.avarchive.gr

      1974 (μετά τη μεταπολίτευση)  Παύλος Γερογιάννης για 7 χρόνια.

      30/6/1974 Έκθεση μοντέλων πλοίων από τον Δήμο Πειραιά στο λιμάνι του Πειραιά  mam.avarchive.gr Δείτε mam.avarchive.gr

      5-7-74  Ο Φαίδων Γκιζίκης στο  Σαρωνικό Κόλπο. Δείτε mam.avarchive.gr

      === 29 Απριλίου 1975  Συναυλία γυναικείας χορωδίας στο Δημοτικό Θέατρο ΠΕΙΡΑΙΑ.

      24-9-1974  24-1-1975  δήμαρχος ο Βασίλειος Ζέππος διορισμένος  από Μεταπολίτευση

      25-6-1975   31-12-1978  δήμαρχος ο Αναστάσιος Βουλόδημος 

      1975    Καλοκαιρινοί   μήνες  σε Αθήνα Πειραιά mam.avarchive.gr

1976.-  εκλέγεται μητροπολίτης Πειραιά ο κ. Καλλίνικος, με διαφορά 10 ψήφων από τον Πειραιώτη Αναστάσιο Γιαννουλάτο, o οποίος αργότερα θα εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Διαδέχεται τον Χρυσόστομο Ταβλαδωράκη.

     === 4 Ιανουαρίου 1977  Απόσπασμα από την πρεμιέρα θεατρικής παράστασης  στο Δημοτικό Θέατρο ΠΕΙΡΑΙΑ.

1978.- Έναρξη κατασκευής τραπεζοειδούς προβλήτα στο Νέο Ικόνιο για τη δημιουργία του νέου μεγάλου σταθμού εμπορευματοκιβωτίων. - Αποπεράτωση των έρ­γων για την επέκταση του Κοντέίνερ Τέρμιναλ  της Ακτής Βασιλειάδη.

1979.- Εγκατάσταση και λειτουργία στο λιμένα σταθμού εξυπηρέτησης εμπορεύματα κιβωτίων--ψυγείων με δυναμικότητα 240 θέσεων.

       1-1-1979  -  31-12-1982   δήμαρχος ο Γεώργιος Α Κυριακάκος

    3-6-1979  Μεταφορά της τέφρας της Μαρίας Κάλλας στην Ελλάδα και διασκορπισμός της στο Σαρωνικό κόλπο. Δείτε mam.avarchive.gr

1980.-  Προμήθεια δύο νέων γερανογεφυρών για κοντέϊνερς  και εγκατάσταση τους στην Ακτή Βασιλειάδη   και τον προβλήτα 1 (Ν. Ικονίου) - Εορτασμός της 50ετηρίδας του Ο.Λ.Π. 24-2-1980 Πεθαίνει ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος.

=== 24 Φεβρουαρίου 1980 Αποκαλυπτήρια των προτομών της ΚΑΤΙΝΑΣ ΠΑΞΙΝΟΥ και του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΒΕΑΚΗ έξω από το Δημοτικό Θέατρο ΠΕΙΡΑΙΑ.

 

                                                   ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

1981.- Μήνα Ιανουάριο πολύ χιόνι.  6-2-81 θύρα 7 Καραϊσκάκη 19 νεκροί. 24/2/81  Μεγάλος σεισμός στις Αλκυονίδες. Εγκαίνια  έξι νέων αποθηκευτικών χώρων. - Ενίσχυση τεχνικού εξοπλισμού του Ο.Λ.Π.  Ανακαλύπτονται αρχαιότητες  δίπλα   στο αλσύλλιο Τερψιθέας, Βασ. Κωνσταντίνου  και Σκουζέ.

       1981 Νομάρχης  ο  Νικήτας Κωβαίος , για ένα δίμηνο.

           Βασίλης Παπαδόπουλος, μετέπειτα γεν. γραμ.  ΥΕΝ.

1982.-  Εγκατάσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Λ.Π. με 14μελή σύνθεση (σύμφωνα με το Ν. 1220/81). - Κατάρτιση πρώτου πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης του λιμένα. -Λειτουργία γερανογέφυρας  κοντέϊνερς  στον προβλήτα Ι Νέου Ικονίου.- Αποπεράτωση  προβλήτα  πετρελαιοειδών.

1983.- Εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης ΜΑΡΠΟΛ με στόχο τη βελτίωση της καθαριότητας του λιμένα και την προστασία του περιβάλλοντος. - Εισήγηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την κοινωνικοποίηση του Ο.Λ.Π. - Οργάνωση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε  σύγχρονες βάσεις.

       1-1-1963   31-12-1986    δήμαρχος ο Ιωάννης Α. Παπασπύρου

      1984.-   Εργασίες εκβάθυνσης στο Κεντρικό λιμάνι και αποσυμφόρηση χώρων του για εξυπηρέτη­ση της επιβατικής κίνησης. - Κατεδαφίσεις παλαιών κτιρίων στη λιμενική περιοχή. - Δενδροφύτευση του Κεντρικού λιμανιού.

1985.- Επέκταση του επιβατικού λιμένα προς τη δυτική πλευρά και μέτρα για τη βελτίωση της λει­τουργικότητας του. - Κατεδάφιση περίφραξης Κεντρικού λιμένα από Σταθμό ΗΣΑΠ ως  τον Άγιο Διονύσιο.- Διαμόρφωση με σειρά έργων του εσωτερικού και εξωτερι­κού χώρου του Επιβατικού Σταθμού Αγίου Νικολάου. Μόνιμη χρησιμοποίηση του ως Εκθεσιακού Κέντρου. - Οργάνωση σ' αυτόν της έκθεσης «Ελλάδα και Θάλασσα». -Έναρξη ανέλκυσης ναυαγίων από τη λιμενική περιοχή.

        1985 Νομάρχης  ο Ανδρέας Φούρας.

1986.-  Παράδοση σε πλήρη εκμετάλλευση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Ακτής Βασιλειά­δη με τη νέα, σε σύγχρονες βάσεις, οργάνωση του. - Αποπεράτωση νέου επιβατικού σταθ­μού στον προβλήτα Βασ.   Κωνσταντίνου.- Έναρξη κατασκευής του δεύτερου μεγάλου προβλήτα στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Νέου  Ικονίου - Αποπερά­τωση του τμήματος Ακτής Μιαούλη (ως την οδό Χατζηκυριάκου) του νέου ανισόπεδου συγκοινωνιακού κόμβου στην περιοχή Ξ α β ε ρ ί ο υ και παράδοση του στην κυκλοφορία. -Ολοκλήρωση αναμόρφωσης επιβατικού λιμένα.

         Ο Πειραιάς από την αποβάθρα Σαρωνικού  ως τη Ζέα   γεμίζει φαστ φούντ  που συγκεντρώνουν κυρίως τους νέους.  Ο Πειραιάς  παρουσιάζει πλέον έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Μποτιλιαρίσμτα μεσημέρι - βράδυ. Δεν έχει πάρκιγκ.  Αν και έχει καθιερωθεί  από το 1983  ο πολιτικός γάμος, οι Πειραιώτες  προτιμούν το Θρησκευτικό.  Τα καμπαρέ της  Τρούμπας έχουν κεσάτια.

       1987.-  Έγκριση από το Δ.Σ. του Ο.Λ,Π. του επενδυτικού προγράμματος του νέου Σταθμού Εμπο­ρευματοκιβωτίων στο Ν.   Ικόνιο, ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δρχ.- Αποπεράτωση επιβατικού σταθμού Ακτής Τζελέπη.- Έγκριση του νέου πενταετούς προγράμμα­τος οικονομικής ανάπτυξης του λιμένα (1988-92) ύψους 16.300.000.000 δρχ.

         1-1-1987   3-5-1989  δήμαρχος ο Ανδρέα Ανδριανόπουλος

1988.- Δημοπράτηση έργων αξίας 630 εκατομμυρίων δρχ. - Κατακύρωση κατασκευής δύο νέων επιβατικών σταθμών, στην Ακτή   Αλκίμου   και τον Άγιο  Διονύσιο. -Το Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. αποφασίζει να δοθεί το όνομα του Ελευθερίου   Βενιζέλου στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Ν. Ικονίου, προς τιμή του μεγάλου Έλληνα πο­λιτικού και ιδρυτή του Οργανισμού. - Αποπεράτωση του κτιρίου υπηρεσιών του Ο.Λ.Π. στην περιοχή Καστράκι.- Αναγγελία λειτουργίας, σε πρώτη φάση, του νέου προβλή­τα του Σταθμού   Εμπορευματοκιβωτίων   Ν. Ικονίου, στις αρχές του 1989, με παράδοση στην εκμετάλλευση κρηπιδωμάτων μήκους 400 μέτρων, με επιφά­νεια 100.000 τετρ. μέτρων περίπου.

         1988 Νομάρχης  ο Ευτύχιος Κοντομάρης.

       1989.- Δημοσίευση του Π.Δ. 93/89 με το νέο «Οργανόγραμμα» των υπηρεσιών του Ο.Λ.Π. -Εγκαίνια (του τμήματος που αποπερατώθηκε) του Σταθμού κοντέϊνερς «Ελευθέριος Βενιζέλος».

        11-5-1989  31-12-1990  Γεώργιος Π. Στρατηγός

     14-11-1990 Κηδεία του ηθοποιού Αλέξη Μινωτή

          4/8/1979  Αλέξης Μινωτής   στην  παράσταση της τραγωδίας του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» από

           το Εθνικό Θέατρο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. (ΕΟΑ)

      1990-1993  Νομάρχης ο Παν.Γύφτουλας.

     1-1-1991  31-12-1998   δήμαρχος ο Στέλιος Λογοθέτης

     6-1-1991  Θεοφάνια στον Πειραιά

      1994 Νομάρχης  ο  Χρήστος  Φωτίου - Οι νομάρχες είναι πλέον αιρετοί.

      1998 Νομάρχης  η  Μαρία Τσανάκη Σορώτου

      1-1-1999    31-12-2006   δήμαρχος ο Χρήστος Αγραπίδης

   

     

    Από το 2000 και μετά δείτε   εδώ   

                                                                                        Κείμενα  - επιμέλεια:  Βασίλης  Κουτουζής

                                                                                  Δημοσιογράφος ερευνητής

 Δείτε και αυτό

 

***  Πολλές  ημερομηνίες  και στοιχεία έχουν ληφθεί   από  εκδόσεις του  συγγραφέα  Γιάννη Χατζημανωλάκη.

©  KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

Αρχή σελίδας                        Κεντρική σελίδα