Βυθισμένες πολιτείες-αρχαίοι ναοί στην Τροιζηνία

                                                                                                             

             ΟΙ    ΒΥΘΙΣΜΕΝΕΣ  ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ  ΚΑΙ  Η  ΑΥΡΑ

 

       Αφού η αρχαιολογική σκαπάνη  δουλεύει συνεχώς στην Τροιζηνία, ας γίνει και υποθαλάσσια. Ας ερευνηθούν οι βυθισμένες πολιτείες – που έχουν δει οι δύτες, αλλά και έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα – μπροστά στην Καλλονή ως την Ψήφτα, στην Παλαιοχώρα Μεθάνων,  στη Βαγιονιά,  στην Αρτιμο,ΦΕΚ Β 425/6-5-1998. στο Φουρκαρί.   (ΦΕΚ  759/10-10-94)  και   ΦΕΚ 1175/Β/30-12-1997) Ηδη κατά καιρούς "δουλεύει" στο Μόδι του Πόρου με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

    

https://www.naturagraeca.com/ws/218,282,220,1,1,%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7-%CE%A8%CE%AE%CF%86%CF%84%CE%B1-       

      Η βυθισμένη πολιτεία  στην Ψήφτα, όπως απεικονίζεται  στο  Λεύκωμα του Δήμου Τροιζήνας  "Οδοιπορικό  στο χρόνο και στον τόπο" , 2008- φωτογραφία από το αρχείο του Δήμου.  (ΦΕΚ  1466/26-10-2001).

          Υπολογίζεται ότι μόνο η πόλη από Ψήφτα ως Παλαιοχώρα Μεθάνων  είχε 70.000 κατοίκους.

      Βέβαια οι υποθαλάσσιες έρευνες είναι πολυέξοδες, δυσκολότερες και χρονοβόρες, αλλά ίσως να αποδώσουν περισσότερα.

 

 

  Αναπαράσταση του ναού της Αρτέμιδας  (Αρτίμου) κατά σχεδίαση Βασίλη Π. Κουτουζή. Και βυθισμένες πολιτείες.

 

         Με την ευκαιρία  αυτή ας δούμε ένα μύθο για την Αρτιμο.

     Η Αύρα, η κόρη του μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας Λέλαντος και της νύμφης Περίβοιας, ήταν μία από τις συντρόφισσες της  θεάς Αρτέμιδας – μάλλον για ιέρειες επρόκειτο – που οι αρχαίοι  είχαν  ναό της στην Αρτιμο (1.300 π.Χ).

 

      Η νύμφη-ιέρεια  Αύρα   σε γλυπτό  που στόλιζε ναό της Επιδαύρου.

 

   Την Αύρα, λοιπόν, την ερωτεύθηκε ο θεός του κρασιού Βάκχος – ή κάποιος οινοποιός. Στην αρχή η Αύρα τον εκδίωξε, αλλά κατόπιν είδε  στο όνειρό της την Αφροδίτη, που της είπε να τον αγαπήσει.

    Ετσι, η Αύρα ερωτεύθηκε παράφορα  το Βάκχο-οινοποιό- και  από τον έρωτά της αυτό, απέκτησε δίδυμα.

    Όμως ο Βάκχος κυνηγούσε κι άλλες γυναίκες, γεγονός που οδήγησε την πολύ ερωτευμένη Αύρα  στην τρέλα, με αποτέλεσμα  να φάει – σκοτώσει- το ένα της παιδί.

    Όταν η Αύρα  συνήλθε και συνειδητοποίησε  τι είχε κάνει, έφυγε από  την Αρτιμο  ανατολικά, για να πέσει στο γκρεμό. Πιθανόν στου Σακελλάρη, πιθανόν στο Κακό-λόγγο του Καραπολιτιού. Τότε ο Δίας τη λυπήθηκε  και τη μεταμόρφωσε  σε πηγή  νερού εκεί γύρω. (Στο  Καραπολίτι  έχει τοποθετηθεί και σχετική  πινακίδα τοποθεσίας ΑΥΡΑ, λόγω της ιέρειας).

    Κατά άλλη εκδοχή, όταν η Αύρα  γέννησε  τα δίδυμα, η Αρτεμις θύμωσε γιατί είχε χάσει  την αγνότητά της –έπρεπε ως ιέρειά της να παραμείνει παρθένα – και την έδιωξε  από το ιερό της - αυτή ή κάποιος ιερέας.

    Τότε  η Αύρα  πήρε τα δίδυμα  και έφυγε  προς την Ερμιονίδα, πήγε  στην περιοχή που είναι σήμερα το χωριό Δίδυμα - δεν ξέρουμε  αν από αυτά πήραν το όνομά τους  ή από  τους δίδυμους λόφους που είναι τριγύρω.

    Πάντως και στα Δίδυμα έχουν βρεθεί αρχαιότητες – υπάρχει μάλιστα πανάρχαιο  πηγάδι  κτισμένο με ογκόλιθους.

 

            ΠΟΣΟΙ  ΑΡΧΑΙΟΙ  ΝΑΟΙ  ΥΠΗΡΧΑΝ  ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ;

 

      Μάλλον θάχετε παρακολουθήσει  στην τηλεόραση  την άποψη,  αρχικά του αείμνηστου   αξιωματικού  της Γεωγραφικής Υπηρεσίας  Στρατού  Θεοφάνη Μανιά, και τώρα διαφόρων ερευνητών που συνεχίζουν το έργο του, ότι οι αρχαίοι Ελληνες έχτιζαν  τους ναούς τους στις  κορυφές  ισοσκελών τριγώνων, ακολουθώντας τις γραμμές των ακτινοβολιών. Κάτι  που όπως προκύπτει  από  τις σημερινές μετρήσεις έγινε  με ακρίβεια.

     Σε ότι αφορά την Τροιζηνία, τέτοια τρίγωνα  παρατηρούνται  σίγουρα  μεταξύ των  αρχαίων ναών:

***  Ποσειδώνα- Αρτέμιδας Αρτίμου- Αρτέμιδας Ψήφτας, και

***  Ποσειδώνα -  Αθηνάς Απατουρίας Σφαιρίας – Αρτέμιδας Αρτίμου.

 

        Μεγάλος χάρτης

    Αν  αυτό ισχύει τότε πρέπει:

*** 1.- να υπήρχε αρχαίος ναός στο Λυκοπάρτι, πάνω από το Γαλατά, στον Αη Γιάννη, όπου βρέθηκαν  κομμάτια  μαρμάρων, στρογγυλά, σαν από κίονες. Με αυτό το σημείο σχηματίζεται  το τρίγωνο Αθηνάς Απατουρίας- Αρτίμου- Αη Γιάννη, ή και το Φορβάντιο.

***  2.- να υπήρχε αρχαίος ναός  ΝΑ της Μονής Κεχαριτωμένης, στις Αδέρες  αφού δίπλα  στο δρόμο  που ανοίχτηκε  τελευταία    υπάρχουν τεράστια  λαξευμένα  κομμάτια πέτρας από τραχείτη, της Σφαιρίας. Εκεί συμπληρώνεται το τρίγωνο με τους ναούς  Αρτέμιδας Ψήφτας και Αθηνάς Απατουρίας.

***  Ένα άλλο  τρίγωνο σχηματίζεται από Μόδι-Ποσειδώνα- Αρτιμο.

***  Ακόμη  Ποσειδώνα – Κοκορέλι – Μόδι, Αρτίμου- Απατουρίας- Μιστρέτσι, και πάει λέγοντας.

       Εχουμε τη γνώμη ότι μετρήσεις και έρευνες στις περιοχές αυτές ίσως κάτι  απέδιδαν.    

      Τέλος πρέπει να αναφερθεί  ότι  μεγάλα ισοσκελή τρίγωνα  σχηματίζουν οι ναοί   Αφαίας Αθηνάς Αίγινας – Παρθενώνα - Ποσειδώνα  Σουνίου,  και  Ποσειδώνα Σουνίου- Αφαίας Αθηνάς Αίγινας - Ποσειδώνα Πόρου - κάτι που δείχνει την παλαιότητα των ναών.

     Να παρατηρήσουμε  εδώ ότι όλα τα σχήματα, κύκλους, τετράγωνα, τρίγωνα, μας τα δίνουν οι τροχιές -και οι ροπές -  των ουράνιων σωμάτων, καθώς τέμνονται  μεταξύ τους.

      Και τίθεται το ερώτημα: Ηξεραν κάτι παραπάνω οι Αρχαίοι;

 

 

© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

 Κεντρική  σελίδα