ΑΝΩ  ΦΑΝΑΡΙ

 

 

       Το   χωριό  Ανω Φανάρι  βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μ. Εχει  Δημ. Σχολείο.

****   Στα   χρόνια  1829 και 1830 (πριν ανακηρυχθεί η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος ) έγινε πληθυσμιακή έρευνα στην Πελοπόννησο από Γαλλική επιστημονική αποστολή που ακολουθούσε το στράτευμα του στρατηγού Μαιζώνος,  και αναφέρεται  ότι  το Φανάρι  είχε  70 οικογένειες    (βλ.  “Expedition Scientifique de la Moree”, Vol II, p.64, Paris 1834 του  Bory de Saint-Vincent).

****  Το 1834, ΦΕΚ 19/1834, καταγράφονται επίσημα για πρώτη φορά οι κατοικημένοι οικισμοί κατά την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους. Σε αυτή την επίσημη καταγραφή ο Δήμος Δρυόπης αποτελείται από τους οικισμούς: ΕΣΤΕΜΟΝ (έδρα του Δήμου), = ΦΑΝΑΡΙ,  ΚΑΤΩ ΦΑΝΑΡΙ, ΠΟΤΑΜΙ, ΛΕΣΧΙΑ, ΡΑΔΟΥ, ΜΠΕΔΕΝΙ, ΤΡΑΧΙΑ, ΚΑΡΑΤΣΑ, ΜΗΤΟΝ, μονή ΒΥΔΙ. (Δείτε Οικισμοί Τροιζηνίας). Για να ακολουθήσει το  ΦΕΚ 80 / 28-12-1836  όπου φαίνεται Δήμαρχος ο Ε. Μυλωνόπουλος και Εισπράκτωρ ο Δ Μανθόπουλος.

     Στην πρώην Κοινότητά του Ανω  Φαναρίου ( 31-12-1912 ΦΕΚ/Α/262/12 ) ανήκαν  η Αγία Ελένη, και ο  Καραντζάς, που το 1966  έγινε ξεχωριστή  Κοινότητα.   Ολα  είχαν αποσπαστεί  από το Δήμο  Δρυόπης.  Από το 1998  ανήκουν στο Δήμο Τροιζήνας  που έχει έδρα το Γαλατά. Και από το 2011  στο Δήμο  Τροιζηνίας μαζί με τα Μέθανα.

***  Το 1928  η κοινότητα  Ανω Φαναρίου  είχε  695 κατοίκους -  άρρενες 226.

 Εδρα Ανω Φανάρι  (κατ 213  άρρ 106   Χωριά Καρατζά  Μπάφι (Αγία Ελένη ).

Ταχυδρομικό γραφείο   Δημοτικό Σχολείο.

Κοινοτικοί Σύμβουλοι:  Α. Θεοδωρόπουλος,   Χαρ. Γιακουμής, Παν Ανδρικόπουλος, Αθ.

Λεβιδιώτης,  Δημ. Μούγκος.

       Επαγγελματίες:

Αλευρόμυλοι: πέτρινος κοινοτικός

Μηχανικοί: Λιόσης  Ευάγ.

Ξυλουργεία : Καντζά Γεώργιου

Παντοπωλεία: Δανόπουλου Δ., Δάνου Μιχ., Θηβαίου Δημ., Μήτικα Γεώργ.,  Τζάθα Παναγ.

 

ΤΡΑΧΕΙΑ

 

      Το  1928  η κοινότητα  Τραχειάς   ανήκε στην επαρχία Τροιζηνίας. (κατ. 538  άρρ 278)

       Εδρα Τραχειά    (κάτ. 164  άρρ. 92)

Χωριά: Βοθήκι, Κολλιάκι ή Κολλίνες,Ματαράγκα, Νιοχώρι.

Ταχυδρομικό γραφείο, Δημ. Σχολείο. Δάσκαλος: Παναγιώτης Ποιμενίδης

Κοινοτικοί  Σύμβουλοι: Κων/νος  Κουτρουμπής, Μ. Μπόγρης, Ε. Τσάκωνας, Π. Ράλλης, Γ. Καραγιάννης.

Ιερέας:  Κ. Γκίκας

Επαγγελματίαι -  Οινοπωλεία:   Ν. Γκίκα, Β. Μούγιου, Μ. Μπόγρη, Γ. Μπούρα, Δημ. Τζαννέτου.

 

       Κατά την απογραφή  πληθυσμού του  2001  το δημοτικό διαμέρισμα  Ανω Φαναρίου + Αγίας  Ελένης  ευρέθη να  έχει : Αγία Ελένη   227 ,   και Ανω Φανάρι  160  κατοίκους. Το 1971  το Ανω Φανάρι είχε  154 κατοίκους και  το 1981  149.

 

 

    Πάνω στους βράχους  υπάρχει  άγνωστη  αρχαία  επιγραφή  και λαξευμένα "ληνά" όπου πατούσαν ελιές ή σταφύλια. Υπάρχουν επίσης,  σε αφθονία,  απολιθώματα  από τα θαλάσσια μαλάκια "Αμμωνίτες",   πράγμα που δείχνει  ότι κάποτε το Ορθολίθι  ήταν βυθός.

 

 

       Σήμερα   τέτοια  μαλάκια υπάρχουν   σε  κοραλλιογενή νησιά του   Ειρηνικού.

      Πάνω  από το χωριό  είναι ο Κοκκινόβραχος, απ΄ όπου αρχίζει ένα γραφικό φαράγγι, που έχει ονομαστεί  "Φαράγγι του Ερωτα", γιατί  σύμφωνα με τη μυθολογία  εκεί έπεσε και σκοτώθηκε  ο Ιππόλυτος, γιος του Θησέα, όταν  τον αγάπησε η μητριά του Φαίδρα. (βλέπε Τροιζήνα-αρχαίοι  χρόνοι).

***   Στο Άνω Φανάρι,  υπάρχουν οι  παλιοί ναοί της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Νικολάου.

***  Στο  Άνω Φανάρι  υπάρχουν ερείπια  κάστρου  της κλασικής περιόδου με ορθογώνιο πύργο, πύλη και τμήμα τείχους, το οποίο αργότερα ενσωματώθηκε στο φραγκικό φρούριο. Επίσης  υπάρχουν  εκτεταμένα ερείπια από οικισμό και τάφους της γεωμετρικής και της ρωμαϊκής εποχής. (ΦΕΚ 382/Β/24-5-1994). Δείτε σχετικά  και το γενικό χάρτη  της Τροιζηνίας.

        Στη Φούσα,  δεξιά μόλις βγούμε  από το χωριό πηγαίνοντας  προς Αγία Ελένη, υπάρχει ένα  πηγάδι, σκεπασμένο τώρα Μυκηναϊκής κατασκευής , πιο πέρα  σκαλιστά στους βράχους αρχαία   "ληνά" και συστάδα από δρεις.

 

      Η  κοιλάδα της Φούσας

 

                                                                               

*****   Στον προθάλαμο της  ισόγειας  αίθουσας  του  Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου εκτίθεται ένα μεγάλο ανάγλυφο με παράσταση σκύλου, λαξευμένο σε ογκώδη λιθόπλινθο με αναθυρώσεις που δείχνουν ότι ήταν ενσωματωμένο σε αρχαίο οικοδόμημα. Βρέθηκε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στην κοιλάδα της Φούσας (κοντά στο χωριό Ανω Φανάρι), όπου είναι από παλιά γνωστή η ύπαρξη εκτεταμένου αρχαίου οικισμού και νεκροταφείων.

   Στην περιοχή αυτή   είχε δημιουργηθεί στην αρχαιότητα η  αρχαία  ΔΡΥΟΠΗ.

 

 Δείτε για ναούς.

 

Ενα  μπλογκ  για το Ανω Φανάρι  http://anofanari.blogspot.com

 

   ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ          sightseeing

 

© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

 Αρχή

 

   ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ