ΑΦΙΕΡΩΜΑ   ΣΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

                                                                                                    

    Πολλοί, πάρα πολλοί  είναι οι  Ελληνες  που διακρίθηκαν  στην  ξένη ή  ξεχώρισαν με  τον ένα  ή τον  άλλο τρόπο, σε  διάφορους τομείς. Δεν  πρέπει  να ξεχνάμε  ότι  Ελληνες  έφτασαν  και ζουν  σήμερα παντού.  Το ελληνικό δαιμόνιο  σ όλο του το μεγαλείο.

   Εμείς εδώ αναφέρουμε  όσους (από τα παλιά ) έχουμε στο αρχείο μας. Και όλο θα συμπληρώνουμε.

   

    ΟΙ  ΠΡΩΤΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ:ΤΟ  ΦΙΛΜ  ΠΟΥ ΔΕΝ  ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ   ΠΟΤΕ

  ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΟΣ στην ΑΜΕΡΙΚΗ

   ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ   ΓΝΩΣΤΟΥΣ  ΣΑΣ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ    

 

Από  πολύ παλιά  οι  Ελληνες μετανάστες  έφευγαν  με κάθε  λογής πλεούμενο για να αναζητήσουν  την τύχη τους.

 

   

Ο  Μάρκος Μουσούρος και ο  Ιωάννης  Αργυρόπουλος ήταν  δυο φιλόσοφοι στη  Βενετία των Ελλήνων (Ενετοκρατία).

 

 

  Μια μικρή  Ελλάδα στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Οι περίφημοι «42 δρόμοι»  όπου πολλοί  ομογενείς  έχουν τα καταστήματά τους.

 

   Στη  Βαλτιμόρη των ΗΠΑ  μετανάστευσε   γύρω στα 1900 ο Θεόφραστος  Αναγνωστόπουλος από  τους Γαργαλιάνους. Και εκεί ίδρυσε ένα καλό εστιατόριο.  Στις  9 Νοεμβρίου 1918, απόκτησε  ένα γιο: το Σπύρο. Τον μετέπειτα  αντιπρόεδρο (1968) των ΗΠΑ Σπύρο  Αγκνιου, που όλοι κάπως θυμόμαστε. Στη φωτογραφία  ο Σπύρος  με την οικογένειά του.

 

=======================================

  Ο Μενέλαος  Κυνηγός, αμερικανικής υπηκοότητας  υπήρξε ένας δαιμόνιος λαθρέμπορος όπλων στην Αφρική και τη Μέση  Ανατολή (1975).

=======================================

 

  Η  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ   ΚΑΝΤΑΡΟΥ

 

  Ο  ΛΟΥΗΣ   ΤΙΚΑΣ

 

   ΕΝΑΣ ΖΟΡΜΠΑΣ  ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

 

  Ο  Ζ. Ζάχαρης ήταν ένας  Ελληνας  που έζησε στο Λονδίνο (φωτό  28-12-1909). Και ήταν γνωστός στους  εκεί κοσμικούς κύκλους. Η φωτογραφία βρέθηκε  σε παλαιοπωλείο  του Λονδίνου.

 

Ο  Ιεροκλής Μαυρόπουλος, από τη Νέα Τραπεζούντα Κατερίνης, πήγε στη Αυστραλία. Εργάτης στην αρχή, κυνηγός καγκουρώ και κροκοδείλων, χρυσοθήρας και κυνηγός ουρανίου, κατέληξε εστιάτορας (1969).

 

  Η κυρία Ζωή  Ορφανοπούλου Ντε Υλαμπάκα, υπήρξε δήμαρχος  της πόλης  Προβιντέντσια της Χιλής, μιας πόλης  400.000  κατοίκων. Είχε εκλεγεί βουλευτής, και διετέλεσε δήμαρχος  επί τρεις συνεχείς τετραετίες. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες  γυναικείες  φυσιογνωμίες της Νότιας  Αμερικής. Το  1973 επισκέφθηκε τον Πειραιά  και  μου είχε πει:

    "Αγαπώ  πάρα πολύ την Ελλάδα. Μπορεί να γεννήθηκα στη  Χιλή, αλλά  ποτέ δεν ξεχνώ τη χώρα του πατέρα μου,  και ιδιαίτερα τη Σπάρτη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε".

==================================================================

Ο   Δημήτριος  Λάκκας ή Λέκκας , γιος μετανάστη από το Κρανίδι  υπήρξε  πρόεδρος της στρατιωτικής κυβέρνησης του Παναμά. Διορίστηκε  στις 19-12-1969. Ηταν  ο πρώτος μη στρατιωτικός  που μπήκε στην  τότε  κυβέρνηση του Παναμά, που απαρτιζόταν από στρατιωτικούς, την "επαναστατική κυβέρνηση". Μέχρι τότε ο Λάκκας ήταν γενικός διευθυντής του  Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

==================================================================

    Ο Γιάννης Πίκουλας -  γεννήθηκε στο Πόρο Χέλι το 1889 - διακρίθηκε στο Χόλλυγουντ, υπήρξε  ο δημιουργός της μάσκας του Φρανκεστάϊν. Ο Γιάννης, αλλιώς Τζακ Πηρς, ήταν ένας μακιγιέρ  με τρανταχτές επιτυχίες. Απέκτησε  μεγάλη περιουσία, που όταν πέθανε τον Αύγουστο του 1968, την πήραν η εβραιομερικανίδα άτεκνη   χήρα του και οι αδελφές του  που ζούσαν  στην Αθήνα, το Κατάκωλο, την Ερμιόνη  και τις Σπέτσες.

   Σχετικά με το  Χόλλυγουντ  δεν πρέπει  να ξεχνάμε τον  Τέλη Σαβάλα, τον Τζων Κασαβέτη, τον Τζώρτζ Τσακίρη και άλλους.

 

==========================================

 

  Δυο  Ελληνες  διακρίθηκαν  στην Απω Ανατολή:

***  Ο Τζέρρυ Νίκας που έφυγε  από την Ελλάδα το 1951  και  υπήρξε σύμβουλος της  νοτιοβιετναμέζικης αστυνομίας. Πολέμησε κατά των Βιετκόγκ.

***  Ο Ντίνος  Μπίλλιας αναλυτής ηλεκτρονικών  υπολογιστών, έφυγε από την Ελλάδα το 1957 με ναυτικό φυλλάδιο, βγήκε κρυφά στις ΗΠΑ, παντρεύτηκε, έκανε  επιχειρήσεις και αυτές τον οδήγησαν στη Σαϊγκόν.

==========================================

 

 

Ο  Αλέξανδρος Στάθας, γεννήθηκε σ ένα μικρό  χωριό της Καλαμάτας. Πολύ μικρός  έφυγε  στην Αμερική και εγκαταστάθηκε στην  Πενσυλβάνια. Το 1970 έγινε  σερίφης.

 

 

    Ο  μεγάλος Τομ Πάππας, από τα Φιλιατρά,  πήγε στην Αμερική  και στην αρχή πούλαγε εφημερίδες. Στη φωτογραφία με το διευθυντή μας  Βασίλη Κουτουζή (1966).

 

© KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

 Αρχή

 

   ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ