ΤΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΕΠΟΣ στην Αμερική

                                                                                             

    ΟΙ  ΠΡΩΤΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ:ΤΟ  ΦΙΛΜ  ΠΟΥ ΔΕΝ  ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ   ΠΟΤΕ

    ΕΛΛΗΝΕΣ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ  (κλικ)

     ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ   ΓΝΩΣΤΟΥΣ  ΣΑΣ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

   Αν  κάνετε  κλικ στο πιο πάνω λινκ, θα συνδεθείτε  με το νησί  «Ελλις Αϊλαντ»  της  Νέας  Υόρκης  και θα μπείτε  στην  ειδική  ιστοσελίδα,  όπου μπορείτε  να δείτε  αν κάποιος πρόγονός σας ή  γνωστός σας είχε πάει  μετανάστης  στις ΗΠΑ.

 

 

   Στις  16  Ιουνίου  του  2002, η εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ  ΚΗΡΥΚΑΣ της Νέας  Υόρκης, με  την ευγενή χορηγία του  Ιδρύματος  « Σταύρος Σ. Νιάρχος»,  κυκλοφόρησε  ένα  πολυσέλιδο   αφιέρωμα  στους  Ελληνες Μετανάστες της  Αμερικής  με τον τίτλο " ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΕΠΟΣ  ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ". Με πλούσιο, παλιό φωτογραφικό ρεπορτάζ, και  εκτενείς  αναφορές στην άφιξή τους  στη χώρα αυτή, στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν κατά καιρούς, στη ζωή και τη δράση τους  στις διάφορες πολιτείες.

   Αυτό το αφιέρωμα  μας έστειλε  προ  ημερών (25-3-04)  ο φίλος και συνεργάτης, παλαίμαχος  δημοσιογράφος  Διονύσης Κονταρίνης, που διαμένει στη Νέα  Υόρκη.

   Μαζί με αυτό μας έστειλε  και το βιβλίο  του « ΟΙ  ΑΓΚΥΡΕΣ»  που  αναφέρεται  σε πολλές ιστορίες  μεταναστών  που βίωσε ο ίδιος-μετανάστης κι αυτός.(  patrinos12@hotmail.com ).

   Από   την  πανηγυρική  έκδοση  του  ΕΘΝΙΚΟΥ  ΚΗΡΥΚΑ  δανειστήκαμε  μέρος  από τις φωτογραφίες   που   δημοσίευσε, και φυσικά  καμία  από τις πολυποίκιλες  και  συνάμα   συγκινητικές αναφορές   στους  Ελληνες  που ξενιτεύτηκαν  στη  Νέα Ηπειρο, για να πάρετε  μια   μικρή γεύση.

 

         

       1910, ΠΑΤΡΑ. Οι βάρκες  γεμίζουν  μετανάστες  για να επιβιβαστούν   στο  υπερωκεάνιο   "ΑΘΗΝΑ" που  θα  τους μεταφέρει  στο  "Ελλις  Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.

 

 

Οι  Σαμ και  Γιώτα  Καραμήτρου πάνω στο " ΣΑΤΟΥΡΝΙΑ"  που τους μεταφέρει στις ΗΠΑ. Στη μέση  το "ΠΑΤΡΙΣ" που συνεχώς μετέφερε μετανάστες. Δεξιά  ο  ιερέας  Μαρκ  Πετράκης, η σύζυγός του Στέλλα και τα παιδιά τους Μπάρμπαρα, Μανουέλ, Τασούλα και Νταν   το βράδυ  πριν  την αναχώρησή τους από  την Κρήτη  για τις ΗΠΑ, το 1916.

 

 Οι  μετανάστες   πάνω  στα  πλοία  - ταξίδι  σχεδόν  δυο  μήνες - τα σχόλια δικά σας.

 

 

 Το  πλοίο πλησιάζει   στη Νέα  Υόρκη- ΗΠΑ,  οι μετανάστες χαιρετούν τη νέα  πατρίδα. Σε  λίγο  θα  υποστούν   τον  αυστηρό έλεγχο διαβατηρίων  στο  νησί  "Ελλις", για να  μπουν στις ΗΠΑ.

 

   

       Βγαίνουν  από το πλοίο   και   κατευθύνονται   σε  χώρο όπου  θα   ελεγχθούν  από τις  αμερικανικές αρχές.

 

  Γίνονται ειδικές  συνεντεύξεις   και πολλές  ιατρικές εξετάσεις. Οσοι κριθούν κατάλληλοι  περνούν  στις ΗΠΑ. Οι άλλοι, ευτυχώς λίγοι, γυρίζουν  πίσω με το ίδιο εισιτήριο.

 

    Αριστερά  η οικογένεια  του Πίτερ Ζολιντάκη  στη Γιούτα 1917.Μέση: Οι  αδελφές Ευγενία και Πηνελόπη Θεοφίλου, Φιλαδέλφεια 1925. Δεξιά, η οικογένεια Λάλη, στο  Μπρονξ  της Νέας Υόρκης το 1920.

 

      ......Τα  χρόνια κυλούν... Ο αγώνας   δύσκολος... παρ όλα αυτά οι Ελληνες  μεγαλουργούν. Διαφημιστικά  επιχειρήσεων.

 

 ...  Τίποτα  από το παρελθόν δεν ξεχνιέται. Ιδίως τα ήθη και τα  έθιμα. Αριστερά   φωτογραφία  του γάμου του Αγγελου Χελιώτη,1915. Μέση: Ο  Δήμος και η Μαίρη  Λάλη παντρεύτηκαν στην εκκλησία της  Αγίας Τριάδος  Νέας Υόρκης στις 5  Ιουλίου 1903. εκείνος καταγόταν  από την Πελοπόννησο  και μετανάστευσε  το  1890. Η Μαίρη πήγε στην Αμερική  το 1897. Δεξιά: Ο Σκαρλάτος και η Ελεν  Πασπαλάς  παντρεύτηκαν  στο Μπρούκλιν στη δεκαετία του  20. Εκείνος  από την Ανατολική Θράκη,  εκείνη  από τη  Θεσσαλονίκη.

 

   Αγιασμός  των Υδάτων, Θεοφάνια στο Τάρπον Σπρινγκς. Εθνική γιορτή στην Ινδιάνα. Και δεξιά  η οικογένεια  του Πίτερ Καραμήτρου από τα Δολιανά της Κυνουρίας. Γεννήθηκε  το  1884, πήγε  στην Αμερική  το  1914.

 

     Αυτά  τα λίγα  για   αυτή τη  σελίδα, ενδεικτικά. Μια  και εκατομμύρια άλλες περιπτώσεις, αγνώστων  στους πολλούς  Ελλήνων, είναι   αδύνατον να συμπεριληφθούν - κυρίως δεν τις έχουμε. Και πως να συμπεριληφθούν  αφού  οι Ελληνες συνεχίζουν να μεγαλουργούν  στις χώρες που εγκαταστάθηκαν, και  πολλοί, καθημερινά,  γίνονται  ευρύτερα  γνωστοί  με τη δραστηριότητά τους.

 

© KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

Αρχή σελίδας

 

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ