Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ ¨Η ΤΖΑΚ ΠΗΡΣ
Ο Γιάννης Πέτρου Πίκουλας ή Τζακ Πηρς, ήταν Ελληνας 100%. Γεννήθηκε στο Πόρτο Χέλι της Ερμιονίδας το 1889.
Ο Γιαννάκης, λοιπόν, ένα χωριατόπουλο 13 μόλις ετών, εγκατέλειψε το 1902 τους δικούς του και έφυγε στην Αμερική. Πήγε να αναζητήσει καλύτερη τύχη όπως πολλοί άλλοι, κοντά σ ένα θείο του που πούλαγε αράπικα φιστίκια στους δρόμους του Χόλλυγουντ. Αλλά επειδή έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από το θείο του, έφυγε από κοντά του. Θέλησε να γίνει ηθοποιός. Για μικρό διάστημα ήταν κομπάρσος της κακιάς ώρας.
Ο ρόλος του Γιάννη και αργότερα Τζακ Πηρς, δεν ενθουσίαζε κανένα. Το κατάλαβε κι ο ίδιος κι αποφάσισε να γίνει μακιγιέρ. Και δεν άργησε να σταδιοδρομήσει και να μείνει αξέχαστος στον κόσμο της τέχνης.
Υπήρξε ο νεώτερος «πατέρας» του Φρανκεστάϊν. Αναβίωσε την απαίσια μορφή του τέρατος που είχε συλλάβει η φαντασία της Μαίρης Σέλλεϋ στο πρόσωπο του ηθοποιού Μπόρις Καρλώφ. Ένα κλασικό μυθιστόρημα φρίκης με σκηνοθέτη το Τζίμμυ Γουαίηλ. Με τα εντυπωσιακά κέρδη του «Φρανκεστάϊν» (12.000.000 δολάρια) η παραγωγός εταιρία γύρισε κι άλλες ταινίες φρίκης. Πρώτος ο ρόλος του Πίκουλα: Στην ταινία «η μούμια» -ιστορία ενός πτώματος ηλικίας 3.700 ετών που επιστρέφει στη ζωή-, ο «Λυκάνθρωπος» και άλλες. Όμως ο «Φρανκεστάϊν» θεωρήθηκε η πιο μεγάλη του επιτυχία. Ισως γιατί ήταν η πρώτη.
Πολλά γράφτηκαν για τον ξακουστό καλλιτέχνη του «μαίηκ απ». Ιδιαίτερα στην Αμερική. Το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με τις ταινίες φρίκης και τρόμου.
Απεριόριστο το ταλέντο του. « Ο άνθρωπος με τα μαγικά χέρια που σκορπούν φρίκη» έλεγαν. Η κινηματογραφική παραγωγή του ανέθετε συνεχώς την επινόηση και δημιουργία εξωανθρώπινων μορφών. Στο πρόσωπο του Τζακ Πηρς εύρισκαν το δημιουργό των τρομερών τεράτων της οθόνης.
Ηρθε όμως η εποχή που η τέχνη του θεωρήθηκε εκ των πραγμάτων ξεπερασμένη. Τη διαδέχτηκε η εποχή του πλαστικού. Ετσι παραμερίστηκε το ταλέντο του Τζακ Πήρς. Εκτοτε ζούσε συντροφιά με τη γυναίκα του, μετά από 22 χρόνια στην υπηρεσία της κινηματογραφικής μυθολογίας. Για να πεθάνει σχεδόν λησμονημένος σε ηλικία 79 ετών, τον Αύγουστο του 1968.
Τότε όλοι τον ξαναθυμήθηκαν. Θυμήθηκαν την 22ετή καριέρα του στην «Γιουνιβέρσαλ» και τις επιτυχίες του. Οι «Τάϊμς» της Νέας Υόρκης έγραψαν ότι είχε κερδίσει χιλιάδες δολάρια που είχε επενδύσει σε επικερδείς επιχειρήσεις.
Κείνη την εποχή ο ανιψιός του Πέτρος Αργύρης αφηγήθηκε:
« Επτά ημέρες πριν να πεθάνει ο θείος μας λάβαμε επιστολή του σε απάντηση δικής μας που μας έγραφε:
« Ελαβα όλας τας επιστολάς σας και σας ευχαριστώ.Να με συγχωρείτε που δεν σας απάντησα, διότι ήμουν άρρωστος από νευροαρθριτικά. Εχω διακόψει την εργασία μου και σας παρακαλώ μη μου γράψετε πριν σας στείλω νεώτερες ειδήσεις μου…».
Μετά ήρθε η είδηση του θανάτου του.
Όπως ήταν φυσικό οι συγγενείς του στην Ελλάδα ξεκίνησαν να αναζητήσουν την κληρονομιά, αφού δεν είχε παιδιά. Αλλά ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Λος Αντζελες Πρωτονοτάριος έστειλε έγγραφο στη Διεύθυνση Δικαστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ότι κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν ανακαλύφθηκε στο εκεί υποθηκοφυλακείο.
Τότε οι συγγενείς του αναρωτήθηκαν μήπως ο διάσημος αδελφός και θείος τους είχε την περιουσία του σε μετοχές και χρεόγραφα. Και μερικοί ξεκίνησαν για την Αμερική να τα βρουν.
Ο ανιψιός του Σπύρος Κόκκορης, ναυτικός που τον είχε επισκεφθεί κάποτε πριν πεθάνει στο Σαν Φραντζίσκο είχε γράψει στους δικούς του:
« Στο Σαν Φραντζίσκο, στο Λος Αντζελες, στο Σέρμαν Οκς και στο Ενσίνο, ο θείος έχει δικά του ξενοδοχεία και ουρανοξύστες».
Σαν κληρονόμοι του μεγάλου Τζακ Πηρς εμφανίστηκαν 23 Ελληνες, τρεις αδελφές με τα 12 παιδιά τους και άλλα οκτώ ανίψια του από την Αθήνα, το Κατάκωλο, την Ερμιόνη και τις Σπέτσες:
= Η Αναστασία Λουκά, χήρα, 75 τότε με τα τέσσερα παιδιά της.
= Η Αμαλία Αργύρη , 65 χρόνων τότε, με το σύζυγο και τα τρία παιδιά της.
= Η Πετρούλα Ξένου , 60 χρόνων τότε, με το σύζυγο και τα πέντε παιδιά της.
= Τα οκτώ παιδιά της Δήμητρας Μακρή και της Αργυρώς Κόκκορη που είχαν πεθάνει. Και φυσικά η άτεκνη Εβραιοαμερικανίδα χήρα του που ζούσε στο Σέρμαν Οκς της Καλλιφόρνιας.
Όμως μέχρι σήμερα δεν μαθεύτηκε αν κληρονόμησαν κάτι.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝ. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
© KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή www.koutouzis.gr .