Πειραϊκές    προσωπικότητες

     Διατελέσαντες  δήμαρχοι  του Πειραιά

    Διατελέσαντες  πρόεδροι ΔΣ Πειραιά

    Πίνακας των Προσώπων του Πειραιά

    

    ΑΙΝΙΑΝ   ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

     Ο ανεπανάληπτος   μαέστρος  χορωδιών  και συνθέτης Αλέξανδρος Αινιάν (1910 - 1983)  καθηγητής  του Εθνικού Ωδείου με τον οποίο  είχα συνεργαστεί στα 1964-1965  υπήρξε  δάσκαλος δεκάδων  Ελλήνων μουσικών.

      Για  τη δραστηριότητά  του  ο Αινιάν   χαρακτηρίστηκε    μάγος της   χορωδιακής αρμονίας που, δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ελλήνων αδυνατεί να εκτιμήσει και να κατανοήσει (εκουσίως η ακουσίως).

      Το 1959   ο Αλέξανδρος Αινιάν ανέλαβε τη διεύθυνση  του  Δημοτικού Ωδείου Λαμίας που  ιδρύθηκε το 1938 ως παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, με πρώτο διευθυντή τον μεγάλο μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη,   πέμπτο κατά σειρά ίδρυσης στον ελλαδικό χώρο. Τότε με τον Αινιάν   αναβαθμίστηκε σημαντικά, ενώ η Δημοτική Χορωδία Λαμίας εκείνα τα χρόνια έφτασε σε αξιοζήλευτο επίπεδο και απέσπασε βραβεία και διακρίσεις στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετά από μια περίοδο ύφεσης, την τελευταία δεκαετία το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας ενισχύθηκε ηθικά και οικονομικά, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση και την ποιοτική του ανάπτυξη.

     Στο   Δημοτικό Ωδείο  Λαμίας  η αίθουσα Συναυλιών  φέρει  το όνομά του «Αλέξανδρος Αινιάν» του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας.  

      Η  βιογραφία του μαέστρου και συνθέτη Αλέκου Αινιάν καθώς και το συνθετικό του έργο:  

     Αναλυτικό λήμμα για τον Αλέξανδρο Αινιάν περιέχεται στον πρώτο τόμο του "Λεξικού της Ελληνικής Μουσικής" του Τάκη Καλογερόπουλου (σελ. 82-84). Επίσης, στο περιοδικό "Τα Μουσικά", τ. 6, από τις Εκδόσεις Εξάντας υπάρχει το άρθρο του Α. Πίκουλα με τίτλο "Ο Αλέξανδρος Αινιάν και η φυσιολογία της μουσικής". Τέλος, στη συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται τρία έργα του: 8 Τραγούδια για Μικτή Χορωδία, "Pardon Madame" και "Τον καιρό που σωπαίνουν τ' αηδόνια" καθώς επίσης και δύο βιβλία του με τίτλους: "Φυσιολογία της μουσικής" (εκδ. Νάκας) και "Φυσιολογία της μουσικής ποιότητος" (εκδ. Ελευθερουδάκης). 

    Μια αθάνατη παρουσία  του Αλέξανδρου Αινιάν έχουμε   το φινάλε της ταινίας "μπετόβεν και μπουζούκι" (1965)  που γυρίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά:  ο Αλεξανδρος Αινιάν διευθύνει τα λαϊκά τραγούδια "Καράβια Αλήτες και Η Γαρουφαλιά» .ΒΚ

 

   ΒΟΥΛΟΔΗΜΟΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  1904-1994           

   Ο Αναστάσιος  Βουλόδημος [2]  γεννήθηκε στον Πειραιά το 1904 και   πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Βουλοδήμος, καθηγητής μαθηματικός στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιώς . Ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, αφού σπούδασε Φυσικομαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  και απασχολήθηκε ως καθηγητής μαθηματικών όπως και ο πατέρας του.Ήταν παντρεμένος με την Χρυσούλα Λαζάρου.  Θεωρείται ως ένας εκ των ιδρυτών των Τεχνικών Σχολών στην Ελλάδα, αφού ίδρυσε το 1933 την Τεχνική Σχολή «Αρχιμήδης», ενώ θεωρήθηκε ως ο «πατέρας της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Ελλάδας». Αρθρογραφούσε σε διάφορα έντυπα και υπήρξε μέλος και πρόεδρος πολλών συλλόγων της πόλης του Πειραιά.

       Υπήρξε βουλευτής Πειραιά και Νήσων με το Δημοκρατικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΔΚΕΛ), με την Δημοκρατική Ένωση, με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά  (ΕΔΑ).Κατά τις δημοτικές εκλογές  του 1975, υποστηρίχτηκε για την διεκδίκηση του δήμου Πειραιώς από την Ένωση Κέντρου, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ εσωτερικού και την Ενωμένη Αριστερά, κερδίζοντας, στο δεύτερο γύρο, το 71,70 % των ψήφων του πειραϊκού λαού, με το κύριο πολιτικό του αντίπαλο τον Γεώργιο Κυριακάκο που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Διετέλεσε Δήμαρχος Πειραιά  το διάστημα   25-6-1975 - 31-12-1978. Πέθανε σε ηλικία  90 ετών, 28-Δεκεμβρίου 1994 -  ο θάνατος δηλώθηκε στο Ληξιαρχείο Κερατσινίου .  

                                                 

  ΔΗΛΑΒΕΡΗΣ ΚΡΙΤΩΝ                               ΔΗΛΑΒΕΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

      1894-26/2/1972, γεν. Πειραιά. Το 1914  πήρε πτυχίο Νομικής, βιομήχανος-πολιτευτής, βουλευτής

  Πειραιά 1935, 1936, 1946. Πρόεδρος Συνδέσμου Γηγενών Πειραιωτών.  Δώρισε  όλη την περιουσία του 

  στον  Δήμο Πειραιά.

 ΔΗΛΑΒΕΡΗ  ΑΘΗΝΑ - Κωνσταντοπούλου, αδελφή της Κατίνας Παξινού Πρόεδρος  της Λέσχης Εργαζομένου Κοριτσιού, και πολλών άλλων οργανώσεων. Σύζυγος του Κρίτωνα.

 

  ΖΑΝΝΗΣ  Νικήτας  -  ΖΑΝΝΗ    Ελένη

 

  ΖΑΧΑΡΙΟΥ   ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 

        Ο Αλέξανδρος Ζαχαρίου γεννήθηκε στη Βράιλα της Ρουμανίας το 1869. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης από το 1887-1891 και εργάστηκε στη Γερμανία από το 1892 - 1899. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ίδρυσε μαζί με άλλους τη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.

     Αφησε την περιουσία του στο κληροδότημα που έφερε το όνομά του με διαθήκη του το 1942. Βασικό περιουσιακό στοιχείο της διαθήκης αυτής ήταν η κατοικία του, που βρισκόταν στο οικόπεδο που βρίσκεται σήμερα το νέο κτίριο  Ζαχαρίου,  στην ακτή Διλαβέρη, στο Μικρολίμανο,  την οποία προόριζε για τόπο έμπνευσης και διαμονής άπορων καλλιτεχνών. Τα έξοδα λειτουργίας της θα καλύπτονταν από την εκμετάλλευση 418.000μ² εκτάσεων στην περιοχή Πευκάκι στο Λουτράκι που ανήκαν στον ίδιο.

  ΙΩΝΙΔΗΣ   Κωνσταντίνος   Ιωάννου ή Ιπλιξής)    

    ΚΑΖΑΝΟΒΑΣ  ΤΖΩΡΤΖΗΣ  

   ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ ΚΑΙΤΗ   

   ΛΟΥΛΟΥ   ΑΝΝΑ  Η  ηρωϊκή  

  ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΙ 

   ΜΠΑΚΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

   ΜΠΑΚΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  Κωνσταντίνος Μπάκαλας

   ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥ   Ο Θεόδωρος Πανάγος   πρώτος από

   αριστερά  στη μεσαία  σειρά, με φίλους το 1890 και ακολουθούν  Δήμος Παπαδήμος και Κυριάκος  Φιλίππου.

   ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  

          Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος ( 1869-1950) του Χαραλάμπους,  Έλληνας έμπορος και πολιτικός. Γεννήθηκε στο Αίγιο και πέθανε στον  Πειραιά αλλά θεωρούσε ως πατρίδα του τον Πόρο, νησί του Αργοσαρωνικού.

          Κατά  την ενασχόλησή του  με το εμπόριο και απέκτησε δική του αλευροβιομηχανία στην οδό Γούναρη στον Πειραιά. Το 1903 αγόρασε από αγγλικά ναυπηγεία το ατμόπλοιο «ΠΟΡΟΣ». Το πλοίο αυτό, εκτός από εμπορικές μεταφορές, εκτελούσε και δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς - Αίγινα - Μέθανα - Πόρος μέχρι το 1916.

         Το 1907 παντρεύτηκε τη Χρυσώ Πεζά από οικογένεια εμπόρων βάμβακος της Καρύστου και απέκτησε δύο κόρες, την Αντιγόνη, σύζυγο Χαραλάμπους Παναγιωτοπούλου, Συμβούλου Επικρατείας και Υπουργού και την Ισμήνη, σύζυγο Φειδία Κώνστα, ιατρού φυματιολόγου.

        Εξελέγη βουλευτής Πειραιώς και Τροιζηνίας το 1932, 1933 και 1935 με το Λαϊκό Κόμμα.    Από το 1915 μέχρι το 1936, ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου «Aδελφότης των εν Πειραιεί Τροιζηνίων».

       Το 1927 δώρισε στο νησί του Πόρου το ιστορικό ρολόι, ιταλικής κατασκευής, που σήμερα είναι το σήμα αναγνώρισης του νησιού. Επίσης, με δαπάνες του αναγέρθηκε στη κεντρική πλατεία το Ηρώον Πεσόντων και το κτήριο της Κοινότητας. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πόρου με την από 24.5.1931 απόφασή του ονόμασε την παραλιακή οδό του νησιού σε  «Λεωφόρο Ιω. Παπαδόπουλου»  όπου βρίσκεται η οικία του, που σώζεται μέχρι και σήμερα.

            (Πηγή: Βικιπαίδεια,  ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

 

  ΡΑΛΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

 

  ΣΚΥΛΙΤΣΗΣ  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

 

  ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  και  ΜΑΡΙΑ

 

   Η σελίδα συμπληρώνεται  όποιος  θέλει  να  προσθέσει  στοιχεία  ας μας τα στείλει.

 

   Κεντρική σελίδα