Συνημμένο στο http://www.koutouzis.gr/reportaz.htm
ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΠΟΡΟΥ
Πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν όταν τέλος του 2007 ανεστάλη – προσωρινά όπως δηλώθηκε τότε – η λειτουργία του Γραφείου Πολεοδομίας Πόρου, και το αρχείο του μεταφέρθηκε στην Διεύθυνση Πολεοδομίας Νομαρχίας Πειραιά. Τότε όλοι πίστεψαν ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει το Γραφείο στον Πόρο. Και υπήρξαν διάφορες κρίσεις και επικρίσεις.
Όμως, από τον περασμένο Ιούνιο, το Γραφείο ξαναλειτουργεί στο ισόγειο ενός παλιού αρχοντικού που έχτισε το 1850 ο Γεώργιος Χ. Χρυσανθόπουλος, στο ιστορικό κέντρο του παραδοσιακού οικισμού του Πόρου κοντά στον Αη Γιώργη, στην οδό Δημοσθένους 37.
Η επαναλειτουργία του ήταν η εμπράγματη τήρηση της υπόσχεσης του Νομάρχη Πειραιά κ. Γιάννη Μίχα, ότι το Γραφείο θα ξαναλειτουργήσει βελτιωμένο από όλες τις πλευρές.
Με αυτή την αφορμή και με μεγάλη περιέργεια το επισκεφθήκαμε το πρωϊνό της 8-9-09.
Μπορεί να πάει κανείς εκεί και από την οδό Αγίου Γεωργίου, που αρχίζει πίσω από το Δημαρχείο στην πλατεία Καραμάνου , από την πλατεία Κορυζή αλλά και από την πίσω πλευρά των σχολείων, από την πλατεία Βιρβίλη. Φυσικά από κάθε άλλλλη πλευρά
που παραμένει αναλλοίωτη από το χρόνο.
φωτογραφία η ημερομηνία ανέγερσης και λεπτομέρεια σιδεριάς).
ΩΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 545 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΘETIKEΣ H ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΔΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΔΙΥΓΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΕIΝΗ ΥΔΡΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ. ΕΠΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ TO 1917, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣΑΛΛΕΣ,ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ.
Περισσότερο, όμως, εντυπωσιάζεται κανείς, όταν μπει μέσα σ αυτό, από την ψηλοτάβανη τεράστια αίθουσα εξυπηρέτησης των πολιτών, η οποία με τη φροντίδα του υπευθύνου του Γραφείου αρχιτέκτονα κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου, που κατάγεται από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας, έχει διακοσμηθεί με ανεπανάληπτο τρόπο/Σπούδασε στην Ιταλία. Πίσω από αυτή την αίθουσα, η αίθουσα αρχείου και διάφοροι ευρύχωροι βοηθητικοί χώροι. Σ ένα σημείο στο δάπεδο, ένα μαντεμένιο σκέπασμα. Το σκέπασμα της παλιάς δεξαμενής του αρχοντικού. Που διατηρήθηκε ανέπαφη, αλλά χωρίς νερό βέβαια.s Τα έπιπλα γραφείων, καινούργια, λιτά αλλά εντυπωσιακά. Πάνω σ αυτά οι οθόνες των κομπιούτερ του προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ, που με τον κωδικό e-poleodomia επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Πειραιά, και εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες.ΣΗΜΕΙΩΣΗ:έχει ' έρωτα ,ε τα παλιά γι αυτό και αναπαλαίωσε το παλιό λεωφορείο της οικογενείας του.Λατρεύει τα συτπκίνητα μερσεντές και τα ΜΙΝΙ ΚΟΥΠΕΡ.
Χώροι και
μέσα
πραγματικά
λειτουργικά,
που με καλή
διάθεση του
έμψυχου
δυναμικού – που
είναι
δεδομένη- η
εξυπηρέτηση
των πολιτών θα
είναι πλήρης.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.
Όμως ας έρθουμε στη διακόσμηση που πραγματικά εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Ζητήσαμε την άδεια από τον υπεύθυνο του γραφείου να την απαθανατίσουμε. Μετά από κάποιες αντιρρήσεις το πετύχαμε και σας την μεταφέρουμε.
ΠΡΙΝ
από εμάς
τον
Αύγουστο του 2003./ κατά την
διάρκεια των καλοκαιρινών του
διακοπών στην
γενέτειρά του , τον Πόρο /, Ο
αείμνηστος
Ευστάθιος
Σπύρου Βέττας,
Τοπογράφος
Μηχανικός, Διευθυντής της
Πολεοδομίας Πειραιά , συγγραφέας
με
πλούσια
δημιουργική
δραστηριότητα
, στο
πολύπλευρο έργο του,μέλος της
ομάδας
που
συνέταξε τον
Πολεοδομικό Σχεδιασμό,με
επιστημονικές
εκδόσεις, βιβλίων
Τεχνικών ,
βιβλίων
Πολεοδομικής
Νομοθεσίας
και. ,
επισκέφτηκε τον Γεώργιο Βασιλακόπουλο
που είχε
υπηρετήσει μaζί του.και
υπήρξε
δάσκαλός του
, στο
πρώτο Πολεοδομικό
Γραφείο Πόρου ,
στην
περιοχή της Πέρλιας
.
Περισσότερο απ όλα εντυπωσιάζει ένα μεγάλο εντοιχισμένο πιθάρι, κατάλοιπο των χρήσεων των αρχόντων του Πόρου που έζησαν εκεί από το 1850 και μετά, και που διασώζεται σήμερα.
Σωρεία άλλων αντικειμένων, πολλά από τα οποία σας παραθέτουμε - παλιές φωτογραφίες, τούβλα τουβλοποιείων του Πόρου και άλλα. Μια διακόσμηση που χαρακτηρίζει και τονίζει τις ασχολίες και την αποστολή του Γραφείου.
Δείτε μερικά πιο κάτω:
Η Κολώνα με δένδρα Η εξέδρα Ζέφυρος Το ΚΑΛΑΜΑΡΑ 1956 Το ΜΟΣΧΑΝΘΗ
Η παραλία των Μεθάνων με τους Αγίους στο βάθος Το ξενοδοχείο Ζαχαράτου- Μέθανα -1920
Το
ξενοδοχείο
Ζαχαράτου-
Μέθανα, άλλη
όψη -1920
Το εστιατόριο
των Μεθάνων
ΑΙΘΡΑ
Ο
Συλλέκτης
Γιώργος Βασιλακόπουλος πήρε μέρος
στην 8η
Πανελλήνια Εκθεση
Καρτ-Ποστάλ και
Τεκμηρίων που
οργάνωσαν στο
Πνευματικό
Κέντρο
του Δήμου
Αθηναίων, στην
αίθουσα Κόντογλου
Ακαδημίας 50, από
7-11 Μαϊου 2008. ο
Σύνδεσμος Ελλήνων Συλλεκτών,και το περιοδικό
«Συλλογές.
Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ
31-5-21