Συνημμένο στο   http://www.koutouzis.gr/reportaz.htm

 

  ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ  ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ    ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΠΟΡΟΥ  

 

       Πολλά  λέχθηκαν και γράφτηκαν όταν τέλος του 2007 ανεστάλη προσωρινά όπως δηλώθηκε τότε η λειτουργία  του Γραφείου Πολεοδομίας Πόρου, και το  αρχείο  του μεταφέρθηκε στην Διεύθυνση Πολεοδομίας  Νομαρχίας  Πειραιά. Τότε όλοι πίστεψαν  ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει  το Γραφείο στον Πόρο. Και υπήρξαν διάφορες κρίσεις και επικρίσεις.

      Όμως, από τον περασμένο Ιούνιο, το Γραφείο ξαναλειτουργεί  στο ισόγειο  ενός παλιού αρχοντικού που έχτισε  το 1850 ο Γεώργιος Χ. Χρυσανθόπουλος, στο  ιστορικό  κέντρο  του παραδοσιακού  οικισμού του Πόρου κοντά στον Αη Γιώργη, στην οδό Δημοσθένους 37.

      Η επαναλειτουργία του ήταν η εμπράγματη  τήρηση της υπόσχεσης του Νομάρχη Πειραιά κ. Γιάννη Μίχα, ότι  το Γραφείο θα ξαναλειτουργήσει βελτιωμένο  από  όλες τις πλευρές.

     Με αυτή την αφορμή  και με μεγάλη περιέργεια  το επισκεφθήκαμε  το πρωϊνό  της 8-9-09.

     Μπορεί να πάει κανείς εκεί και από την οδό Αγίου Γεωργίου, που αρχίζει  πίσω από το Δημαρχείο  στην πλατεία Καραμάνου , από την πλατεία Κορυζή αλλά και από την πίσω πλευρά των σχολείων, από την πλατεία Βιρβίλη.  Φυσικά από κάθε άλλο σημείο που είναι  πιο κοντά  στο Γραφείο.

 

   

    Απ όπου όμως και να πάει, θα βρεθεί μπροστά σ ένα κτίριο  που  εντυπωσιάζει με την  παλιά  αρχιτεκτονική του και την  αισθητική  του, που παραμένει αναλλοίωτη   από το χρόνο.(ενσωματωμένα  στη φωτογραφία η ημερομηνία ανέγερσης  και  λεπτομέρεια σιδεριάς).

 

            

    Περισσότερο, όμως, εντυπωσιάζεται κανείς, όταν μπει μέσα  σ αυτό, από την ψηλοτάβανη τεράστια αίθουσα εξυπηρέτησης  των πολιτών, η οποία με τη φροντίδα  του υπευθύνου  του Γραφείου  αρχιτέκτονα   κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου, που κατάγεται από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας, έχει διακοσμηθεί με ανεπανάληπτο τρόπο/Σπούδασε  στην Ιταλία. Πίσω από αυτή  την αίθουσα, η αίθουσα αρχείου  και διάφοροι  ευρύχωροι  βοηθητικοί χώροι. Σ ένα  σημείο στο  δάπεδο, ένα μαντεμένιο  σκέπασμα. Το σκέπασμα της παλιάς δεξαμενής του αρχοντικού. Που διατηρήθηκε ανέπαφη, αλλά χωρίς νερό βέβαια.s   Τα έπιπλα γραφείων, καινούργια, λιτά αλλά εντυπωσιακά. Πάνω σ αυτά οι  οθόνες των κομπιούτερ  του προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ, που με τον κωδικό e-poleodomia επικοινωνούν  με τη Διεύθυνση  Πολεοδομίας του Πειραιά, και  εξυπηρετούν τις  τοπικές ανάγκες.ΣΗΜΕΙΩΣΗ:έχει ' έρωτα  ,ε  τα παλιά  γι αυτό και αναπαλαίωσε  το  παλιό  λεωφορείο  της  οικογενείας  του.Λατρεύει τα συτπκίνητα   μερσεντές   και τα  ΜΙΝΙ  ΚΟΥΠΕΡ.

    Χώροι και μέσα  πραγματικά  λειτουργικά, που με καλή διάθεση του έμψυχου  δυναμικού που είναι  δεδομένη- η εξυπηρέτηση των πολιτών θα είναι πλήρης. 

     Όμως ας έρθουμε στη διακόσμηση  που πραγματικά εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Ζητήσαμε την άδεια από τον  υπεύθυνο του γραφείου να την  απαθανατίσουμε. Μετά από κάποιες αντιρρήσεις το πετύχαμε  και σας την μεταφέρουμε.

 

    

 

     Περισσότερο απ  όλα εντυπωσιάζει ένα μεγάλο  εντοιχισμένο πιθάρι, κατάλοιπο  των χρήσεων των αρχόντων του Πόρου που έζησαν εκεί από το 1850 και μετά, και που διασώζεται  σήμερα.

     Σωρεία άλλων αντικειμένων, πολλά από τα οποία σας  παραθέτουμε - παλιές φωτογραφίες, τούβλα τουβλοποιείων του Πόρου  και άλλα. Μια  διακόσμηση  που  χαρακτηρίζει  και τονίζει  τις  ασχολίες  και την  αποστολή  του Γραφείου.

     Δείτε  μερικά  πιο κάτω:

 

    

  Η Κολώνα  με   δένδρα                Η εξέδρα Ζέφυρος                 Το ΚΑΛΑΜΑΡΑ  1956                  Το   ΜΟΣΧΑΝΘΗ

 

        

   Η παραλία  των Μεθάνων με τους Αγίους  στο βάθος                             Το ξενοδοχείο Ζαχαράτου- Μέθανα  -1920

 

  

    Το ξενοδοχείο Ζαχαράτου- Μέθανα,  άλλη όψη -1920                               Το εστιατόριο  των Μεθάνων   ΑΙΘΡΑ

 

                                                                                 Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ

                                                                                     8-9-09

 Επιστροφή