Κατά την αρχαιότητα η Τροιζήνα είχε θέατρο, αλλά λείπουν άλλες πληροφορίες.
*** Το 1936 για μικρό διάστημα λειτούργησε στην παλιά ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ κινηματογράφος. Ιδιοκτήτης ήταν ο Α. Παπαδόπουλος από την Αθήνα και μηχανικός ο Ποριώτης Τάσος Δαούτος.
Μετά την Κατοχή, για πρώτη φορά στο κέντρο «Παράδεισος» στην περιοχή «Ασπρου Γάτου», ιδιοκτησίας Δροσινού, εγκαταστάθηκε περιοδεύων θίασος (μπουλούκι), για δυο περίπου χρόνια, με πρωταγωνιστές το Στάθη και τη Βιβή Μανιού (1946-47).
Την ίδια περίοδο έκανε την εμφάνισή του και ο «Καραγκιόζης», με καραγκιοζοπαίκτη το Δημήτρη Μόλα. Παραστάσεις «Καραγκιόζη» γίνονταν ως το 1953, τόσο στον Πόρο όσο και και στο Γαλατά και στα Μέθενα.
Μεταπολεμικά ο κινηματογράφος ξεκίνησε στον Πόρο το 46-47 με υπαίθριες προβολές στο προαύλιο του Γυμνασίου, από τον Γιώργο Δουζίνα. Στα διαλείμματα τραγουδούσε από το μικρόφωνο της καμπίνας ένας αξιόλογος τραγουδιστής, ο Νίκος Βουτσινάς, που έπαιζε και «αμυντικός» στον «Παντροιζηνιακό» μαζί με τον αδελφό του Ντίνο ( 1948-1954). Μετά έγινε ο κλειστός, κάτω από το ξενοδοχείο του Μάνεση. Πρωτολειτούργησε από τον αείμνηστο διαπρεπή ξενοδόχο Κυριάκο Μάνεση που μετά τον νοίκιασε στο Γιώργο Δουζίνα. Ο Δουζίνας συνέχισε με υπαίθριες προβολές, σε οικόπεδο δίπλα στο κατάστημα Σπίρτζη και το 1950, οι Απόστολος Τσακίρης και Γ. Δουζίνας άρχισαν να χτίζουν το «ΔΙΑΝΑ». Αρχικά λειτούργησε σαν χειμερινός και θερινός κινηματογράφος. Παράλληλα είχε και σκηνή όπου γίνονταν θεατρικές παραστάσεις, κυρίως σχολικές.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ δημιούργησε και το ΣΙΝΕ ΧΡΙΤΙΝΑ στα; Μέθανα.
Την εποχή εκείνη ο κινηματογράφος ήταν απαγορευμένος για τους μαθητές. Κι εμείς αφού δεν μπορούσαμε να μπούμε από την κύρια είσοδο, όπου συνήθως υπήρχε κάποιος καθηγητής- δουλειά δεν είχαν να κάνουν- σκαρφαλώναμε από μια διπλανή ταράτσα, το χειμώνα, και βλέπαμε τα έργα.
Σήμερα λειτουργεί μόνο ο θερινός-ταράτσα. Το άλλο κτίριο έχει γίνει εμπορικό κέντρο.
Κινηματογράφους είχε κατά καιρούς ο Γεώργιος Δουζίνας και στο Γαλατά και στα Μέθανα, όπου παρουσίαζε και γνωστούς τραγουδιστές όπως ο Σπύρος Ζαγοραίος και η Ρίτα Σακελλαρίου.
Στη φωτογραφία ο Απόστολος Τσακίρης, με το συνεργείο του. Ο Τσακίρης, ήταν ο πρωτοπόρος εργολάβος οικοδομών της περιοχής και την ίδια εποχή έχτισε τη βίλα Λαμπράκη. Να αναφέρουμε ακόμη ότι μεταξύ άλλων, έχτισε τα ξενοδοχεία Λάτση, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Παπασωτηρίου, Τσαρμπού, Τουρλακάκη.
Από το συνεργείο του ξεπήδησαν κατόπιν πολλοί οικοδόμοι.
Κινηματογράφοι δημιουργήθηκαν μετά το 1974 και στο Γαλατά από το Γιώργο Τσακίρη ( δίπλα στο ελαιοτριβείο Σακελλάρη) η ΑΥΡΑ - Μηχανικός-ηλεκτρολόγος του κινηματογράφου υπήρξε ο γνωστός ηλεκτρολόγος του Γαλατά Ηλίας Γαβαλάς -, αλλά και από τον Γ. Πολλάλη η «ΑΙΘΡΑ».
Σήμερα (2004) περιοχή διαθέτει θερινό κινηματογράφο, ενώ πολλοί θίασοι επισκέπτονται την περιοχή το καλοκαίρι.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Ας έρθουμε, όμως πάλι στο Γιώργο Τσακίρη, γιο του Απόστολου Τσακίρη, που είχε στον Πόρο τον κινηματογράφο «ΔΙΑΝΑ-μαζί με το Γιώργο Δουζίνα. Ο Γιώργος Τσακίρης (γ. 1939) σπούδασε οπερατέρ και χειρισμό μηχανών προβολής κινηματογράφου στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου του Λυκ. Σταυράκου και σαν Διευθυντής Φωτογραφίας-οπερατέρ- γύρισε περισσότερες από 30 ταινίες, και έγραψε, διάφορα σενάρια, δύο από τα οποία, « η κόρη του ψαρά» και « η Αλίκη της σύγχρονης γενιάς» έγιναν ταινίες. Όταν ο κινηματογράφος, μετά το 1970, παρουσίασε κάμψη, ο Γιώργος ασχολήθηκε με την προβολή ταινιών, έχοντας τους κινηματογράφους «ΔΙΑΝΑ» στον Πόρο και το Γαλατά ( δίπλα στο ελαιοτριβείο Σακελλάρη) την ΑΥΡΑ. Μηχανικός-ηλεκτρολόγος του κινηματογράφου υπήρξε ο γνωστός ηλεκτρολόγος του Γαλατά Ηλίας Γαβαλάς. Σήμερα ασχολείται με τη φωτογραφία.
Αναφορά στο Γιώργο Τσακίρη και τον κινηματογράφο ΔΙΑΝΑ, παίρνοντας στοιχεία από μας, κάνει και η ιστοσελίδα αυτή:
Ένας άλλος Ποριώτης που ασχολήθηκε με την έβδομη τέχνη, ήταν ο Χρήστος Μανιάτης, -είχε δικά του στούντιο, " ΧΡΗΣΜΑ ΦΙΛΜ" , στην Αθήνα - και έκανε πολλές παραγωγές.
· Αλλά εκτός από αυτά ο Πόρος γέννησε και δυο πετυχημένες ηθοποιούς: τη Μαλένα Ανουσάκη, και την Ηρώ Κυριακάκη.
"Πληγωμένες καρδιές" Η ΜΑΛΑΙΝΑ ΑΝΟΥΣΑΚΗ
Η Ποριώτισσα, ηθοποιός Μαλαίνα Ανουσάκη – Χριστοπούλου, μητέρα της επίσης ήθοποιού- βουλευτού, Ελένης Ανουσάκη, είχε γεννηθεί στον Πόρο, το 1916 και πέθανε στις 2-4-2000, σε ηλικία 84 ετών. Σύζυγός της ήταν ο ηθοποιός Βαγγέλης Ανουσάκης.
Η Μαλαίνα Ανουσάκη πρωτοεμφανίστηκε το 1936 με το θίασο Κατερίνας, στο έργο Θεοδ. Συναδινού «Ο γυρισμός της ωραίας Ελένης». Συνεργάστηκε με τους θιάσους Κοτοπούλη, Νέα Σκηνή, Αργυρόπουλου, Μουσούρη, Μιράντας Μυράτ, Γ. Παππά, το θέατρο Τέχνης και άλλους.
Κατά τη μεταξική δικτατορία φυλακίστηκε στις Φυλακές Αβέρωφ, ενώ συχνά αντιμετώπιζε την ανεργία λόγω των πολιτικών της φρονημάτων.
Παρ όλα αυτά έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου, από τραγωδία έως και φαρσοκωμωδία. Το 1948 φυλακίστηκε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ πάλι για τις πολιτικές της πεποιθήσεις - ήταν οργανωμένη στο ΚΚΕ. Μετά την αποφυλάκισή της το 1951, συνεχίζει στο Θέατρο Τέχνης με το θίασο Κοτοπούλη και το 1955 ιδρύει το δικό της θίασο, το «Αρχαίο Αττικό Θέατρο». Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε περίπου 80 παραγωγές που συχνότατα βλέπουμε στη μικρή οθόνη, και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Από τις ταινίες της «Η μοίρα μιας γυναίκας», «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μορφή σου», «Ηλέκτρα», «Ιωάννης ο Βίαιος», «Μάνα μου παραστράτησα», «Αλύγιστη ζωή», «Μάνα κάνε κουράγιο», «Καταραμένη ώρα», "Εξόρμηση", "Δύο κόσμοι", "Το παιδί του δρόμου", " Στην Πόλη αγαπηθήκαμε", " Ο Γολγοθάς μιας αθώας", "Αγωνία για τον έρωτα", "Καινούργια μέρα χάραξε", "Αδυναμίες", " Επίσημη αγαπημένη", " Παιδί μου αγάπη μου", "Μενούσης", "ΟΧΙ", "Οι γενναίοι του Βορρά", "Καλάβρυτα 21", " Οταν ήμουν 16 χρονών", "Πληγωμένες καρδιές" και πολλές άλλες.
Η κόρη της, η Ελένη - κατά το ήμισυ Ποριώτισσα- έχει «γυρίσει» πολλές ταινίες στον Πόρο , και νιώθει ιδιαίτερη συγκίνηση κάθε φορά που βρίσκεται εκεί. Πολλές φορές μου είπε: « Η μαμά είναι απ αυτό το νησί!».
"Κόκκινα Φανάρια" Η ΗΡΩ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόρο. Σπούδασε - στη Σχολή Καρόλου Κούν-σκηνοθεσία και ηθοποιϊα. Την κέρδισε η δεύτερη. Επαιξε κοντά στον Κουν, στο θέατρο, (Θείος Βάνιας), στο «Τελευταίο φθινόπωρο» του Αλέξη Δαμιανού, στο θέατρο και στην ταινία «Κόκκινα φανάρια» (1963) την εντυπωσιακή Κατερίνα με το Νότη Περγιάλη- την βλέπουμε συχνά.
Επαιξε ακόμη σε ποιοτικές ταινίες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, όπως στα «Παιδιά της Χελιδόνας» (1987) με τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Μαίρη Χρονοπούλου, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Ηλία Λογοθέτη, Πέρη Μιχαηλίδη, Στέφανο Ληναίο, Σοφία Αλιμπέρτη, Στέλιο Λιωνάκη, Θάνο Γραμμένο, Δημήτρη Πουλικάκο, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Φαίδρα Νούτσου. Κι ακόμη στο «Ελντοράντο» 1988 και «Νυχτερινό» 1982.
Εχει ακόμη παίξει στις ταινίες:
Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο (1978)
Η διαδικασία (1976)
Η Στεφανία (1966)
Ο παπατρέχας (1966) [Μαρία Λαγού].
Σειρές που έχει παίξει:
Γαλήνη 1976 ΕΡΤ, Γιούγκερμαν
1976 ΥΕΝΕΔ,
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται 1975 ΕΙΡΤ,
Το ουράνιο τόξο 1983 ΕΡΤ.
Παντρεύτηκε τον
Σταύρο Τορνέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΗΣ
Ο Γιάννης Ρούσσης, τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γεννήθηκε στον Πόρο. Βασικό στέλεχος της ΕΛΣ πήρε μέρος σε πολλές παραστάσεις με επιτυχία.
Στη φωτογραφία σκηνή από την οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» που τον Αύγουστο του 2001, εκτός από την κεντρική σκηνή, παρουσιάστηκε σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην παράσταση αυτή ο Γιάννης είχε το ρόλο του πρίγκιπα.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
===== Καλλιτέχνης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (στη Χορωδία) είναι η σοπράνο Αγγελική Μαρινάκη, κόρη του αείμνηστου Ποριώτη Νίκου Μαρινάκη. Εχει κάνει με επιτυχία πολλές εμφανίσεις σε διάφορους χώρους και εκδηλώσεις, έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ.
**** Εκτός άλλων την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2005, στον αύλειο χώρο του Λυκείου Πόρου, οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, απόλαυσαν μια υπέροχη μουσική βραδιά .
Η εξαμελής ορχήστρα, την διεύθυνση της οποίας είχε ο μαέστρος Γιώργος Κοντός, έπαιξε γνώριμες αγαπημένες μελωδίες που ερμήνευσε με τρόπο μοναδικό η Ποριώτικης καταγωγής καταξιωμένη σοπράνο Αγγελική Μαρινάκη, η οποία και εισέπραξε τις επευφημίες του κοινού για την έξοχη ερμηνεία της.
Αλίκη Βατικιώτη (Χανιά 1931 –Αθήνα 2004) Διάσημη πιανίστα με διεθνή καταξίωση και καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο Αθηνών από τα Χανιά με καταγωγή από τον Πόρο. Ο πατέρας της Κυριάκος γεννημένος στον Πόρο, ήταν γιος του αδελφού των διπλωματών Κων/νου και Αντωνίου Βατικιώτη, και έζησε ως επιτυχημένος έμπορος στα Χανιά.
ΔΥΟ ΠΟΡΙΩΤΕΣ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ
Δυο νέοι από τον Πόρο διαπρέπουν στο Ραδιοφωνικό στερέωμα της περιοχής της Αθήνας: Ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος και ο Γιάννης Αντωνίου.
*** Ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος, γιος του αξιωματικού ΛΣ(εα) Βαγγέλη Τσαουσόπουλου είναι διευθυντής του αρκετά γνωστού νεανικού αθηναϊκού σταθμού Athens Radio Dee Jay 95.2 και μέλος της βασικής ομάδας ραδιοφωνικών παραγωγών στην οποία μετέχουν οι Τόλης Βαρνάς, Πέτρος Τριανταφύλλου, Εύα Θεοτοκάτου, Μαριέττα, Αλέξανδρος Δράκος, Iliana, Δημήτρης Λαζαρίδης και άλλοι. Σήμερα στον «Ντι ΤΖέϊ» ο Μιχάλης έχει καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές.
Ο Μιχάλης είχε ξεκινήσει σαν ερασιτέχνης πριν το 1988, μετά πήγε στο Β’ πρόγραμμα της ΕΡΤ, στον Αθήνα 98,4, στον Antenna κ.α.
Ο Γιάννης Αντωνίου ασχολείται με το ραδιόφωνο, και είναι γιος του ηλεκτρονικού του Πόρου Χρήστου Αντωνίου.
Το 2000 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το ραδιόφωνο και εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός στο RADIO ONE 101,5, στο LOVERADIO 97,5 και στον ORANGE 93,2, όπου το 2003 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Προγράμματος έως το Νοέμβριο του 2006. Από το 2007 ως σήμερα εργάζεται στο Κανάλι 1 του Πειραιά.
Το 2006 το τραγούδι του με τίτλο "θέλω να φύγω" μπαίνει στο ολοκληρωμένο άλμπουμ του Πάνου Καλλίδη, που έγινε χρυσό.
Το φθινόπωρο του 2008, αναλαμβάνει τη θέση του Μουσικού διευθυντή στο μεγαλύτερο περιφερειακό ραδιόφωνο της χώρας τον SOK FM 104,8, έχοντας καταφέρει μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του σταθμού, να βγάλει εις πέρας πολλά projects, μεταξύ αυτών την κάλυψη του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στη Σερβία το 2008, αλλά και στη Μόσχα το 2009.
Επίσης το 2008 έγινε υπεύθυνος δημοσιών σχέσεων στο τμήμα του ραδιοφώνου, στην εταιρεία παράγωγης εικόνας ήχου και έντυπου υλικού, του Γιώργου Αλκαίου και Διονύση Σχοινά "Friends Music Factory" όπου εργάζεται έως σήμερα.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ
Λίνα Νικολακοπούλου η Μεθενίτισα στιχουργός
n Στα χρόνια 1954 –1958 έκανε τις διακοπές της στον Πόρο η δημοφιλής ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου..Ο Βασίλης Κουτουζής έγραψε 30/11/2015:
ΘΥΜΗΣΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΟ Το βράδυ του Σαββάτου 28 Νοέμβρη παρακολούθησα στην τηλεόραση την ταινία «Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες» με την αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου, στην οποία τραγουδάει το ρομαντικό τραγουδάκι «όσα χρόνια κι αν περάσουν κι όπου νάμαι τα δικά σου μάτια πάντα θα θυμάμαι…..». Η ταινία γυρίστηκε το1956 την εποχή που πήγαινα στην έκτη τάξη του οκτατάξιου γυμνασίου Πόρου. Το τραγούδι αυτό της Ρένας έχει σημαδέψει τα χρόνια της μαθητικής μου ζωής γιατί τότε, 16 ετών, το τραγουδούσαμε στην παρέα. μαζί και μια πιτσιρίκα με αλογοουρά 14 ετών που είχα γνωρίσει στο πανηγύρι της Παναγίας της Ελεούσας στην Πλάκα και νομίζαμε πως είμαστε ερωτευμένοι / μαθητικές ιστορίες. Δε θα σας πω βέβαια ποια ήταν, παρά μόνο ότι την ίδια εποχή η Ρένα έκανε διακοπές στον Πόρο - έμενε στο σπίτι του Σταμάτη Μάνδηλα δίπλα στο γυμνάσιο. Κάθε μεσημέρι, φορώντας το σορτσάκι της και με το καλαθάκι της πήγαινε πεζή για μπάνιο στις κοντινές αμμουδιές. Τότε μου δινόταν η ευκαιρία να της μιλήσω αφού ήταν πολύ ευγενικιά. Αργότερα όταν ακολούθησα το δημοσιογραφικό επάγγελμα της πήρα πολλές φορές συνέντευξη. Με θυμόταν και ρωτούσε: Τι κάνει τζόγια μου ο Πόρος; με περιμένει; Ε; με περιμένει; Και γελούσε!......
Σήμερα κάθε τόσο μας την θυμίζουν οι ανεπανάληπτες ταινίες της. Κι εγώ θυμάμαι μόνο τα γεγονότα, έχω ξεχάσει τα μάτια της 14χρονης. Πιστεύω το ίδιο και κείνη! ΒΚ
· Από την Κουνουπίτσα Μεθάνων καταγόταν ο εκφωνητής της ΥΕΝΕΔ Δημ. Παπαματθαίου (1955-1990) πατέρας του ηθοποιού Τάκη Παπαματθαίου.
Ένας Ποριώτης ,από την Πούντα, ο Πετράν υπήρξε επαγγελματίας κομπάρσος. (εδώ «στο κορίτσι του Ψαρά») και πήρε μέρος σε πολλές ταινίες.
Ποριώτικη καταγωγή- κατά το ήμισυ- έχει και η τηλεπαρουσιάστρια Ρίκα Βαγιάνη. Η μητέρα της είναι εγγονή του ναυάρχου Κων. Σοφικίτη, που είχε σύζυγο από την οικογένεια Μοίρα- και βίλα στο Λεμονοδάσος, με μαύρους υπηρέτες κ.λ.π. Η Ρίκα έχει σήμερα κτήμα και σπίτι στο Λεμονοδάσος.
Η ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ «ΓΕΝΝΑΕΙ» ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Πόρος, Γαλατάς και λοιπή Τροιζηνία γεννούν συνεχώς καλλιτέχνες, πολλά υποσχόμενους. Από τους νεότερους:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΗΣ
== Σταύρος Καραγιάννης από το Σκαπέτι, έχει παίξει σε σίριαλ - "safe sex", Κόκκινο δωμάτιο κλπ - και στο θέατρο- Νέα Σκηνή Εθνικού Θεάτρου "Ενας ήρως με παντούφλες", Εθνικό Θέατρο- Κοτοπούλη/Ρεξ "Ποια Ελένη", ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας " Το θεριό του Ταύρου", "Τα σκουπίδια", κι αλλού.
== Γεράσιμος (Μάκης) Κίκλης από το Γαλατά, τώρα εμφανίζεται στο ΚΘΒΕλλάδος.
Δανάη Σκιάδη
Γεννήθηκε το 1983. Μεγάλωσε στον Πόρο. Είναι
απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Γ. Κιμούλη “Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας” και
τελειόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών. Συνεργάστηκε με
το Θέατρο Άλμα στις παραστάσεις Honour (σκην. Αθ. Καραγιαννοπούλου) και Ιερά
Τέρατα (σκην. Γ. Μόσχος), με το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση Βασιλιάς Ληρ (σκην.
Σλ. Ουνκόφσκι) και με το Θέατρο Προσκήνιο στην παράσταση Μια νύχτα με τον
Σαίξπηρ (σκην. Αντ. Καλογρίδης).
Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες «Hardcore» του Ντένη Ηλιάδη, Fugitive Pieces του Jeremy Podesua, και στο «Alter ego» του Νικόλα Δημητρόπουλου .
Στην τηλεόραση έπαιξε στις σειρές “Μωβ-Ροζ” της Μ. Παπαοικονόμου και “Δέκατη Εντολή” του Π. Κοκκινόπουλου.
== Ανδρέας Γ. Λάφης, από το Γαλατά, αξιόλογος ελαφρολαϊκός τραγουδιστής. Ακούστε ζωντανά τον Ανδρέα Λάφη. Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, και σε πολλά κέντρα με διάφορα σχήματα. Εχει κάνει επίσης διάφορες εμφανίσεις σε εκδηλώσεις ανοικτού χώρου, μόνος ή με τη συνοδεία και άλλου καλλιτέχνη ή καλλιτέχνιδας. Βιογραφικό του Ανδρέα Λάφη.
== Αναστασία Μητροπούλου (Ναστάζια), μοντέλο.
Η Ναστάζια Μητροπούλου, κόρη του Σωτήρη Μητρόπουλου, από το Γαλατά και της Αγγλίδας συζύγου του, γεννήθηκε το 1981 στην Αγγλία, αλλά μεγάλωσε στο Γαλατά Πόρου. Επαγγελματικά... έχει διακριθεί στα ελληνικά καλλιστεία (Μις Ελληνική Ομορφιά), στα πελοποννησιακά καλλιστεία (Αναπληρωματική Σταρ Πελοπόννησος), έχει δουλέψει ως μοντέλο στον Πρωινό καφέ, και ενάμιση χρόνο ήταν στο team του "Όλα" του Θέμου Αναστασιάδη.
ΠΑΜΕΛΑ είναι το όνομα της νέας τραγουδίστριας που κρατάει από τον Πόρο. Είναι η κόρη του Γιάννη Μέλλου και της Κικής Μακρή από τον Πόρο, που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ.
Η Πάμελα γεννήθηκε στο Σικάγο και ήρθε μόνιμα στην Ελλάδα το 1999 για να πιάσει δουλειά σχετική με οικονομικά που σπούδασε στην Αμερική. Η γνωριμία της όμως με τον Κωνσταντίνο Παντζή και την Εύη Δρούτσα, της "ξύπνησε" την καλλιτέχνη που κοιμόταν μέσα της. Έτσι το τραγούδι την κέρδισε και έγινε ο πρώτος της δίσκος «Ετη φωτός» .
Σίγουρα κάπου θα έχατε ακούσει το "στο κάτω κάτω" ή τη "φωτοβολίδα". Στο cd περιλαμβάνονται τα τρια τραγούδια του single και 11 νέα. Τη μουσική έχει γράψει ο Κωνσταντίνος Παντζής και τους στίχους ο ίδιος και η Εύη Δρούτσα. Το "μου λείπεις" μόνο είναι τραγούδι σε μουσική - στίχους - ενορχήστρωση Γιώργου Αλκαίου και το "alone" των Kelly Thomas - William Steinberg.
Τραγούδια κυρίως χορευτικά και μερικά slow. Ξεχωρίσαμε τα "φίλα με", "φωτοβολίδα", "παπλωματάκι", "καληνύχτα", "γιατί σ΄αγαπώ", "αν με αγαπάς".
Τα τραγούδια του cd: 01. Γιατί σ' αγαπώ 02. Μου λείπεις 03. Στο κάτω - κάτω04. Αν με αγαπάς 05. Φίλα με 06. Φωτοβολίδα 07. Κι όμως δεν γίνεται 08. Μη με προδώσεις 09. Μη σε νοιάζει πως περνάω 10. Please... Δεν μπορώ 11. Παπλωματάκι 12. Περασμένες 3.00 13. Καληνύχτα 14. Alone .
ΜΙΑ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ
Η Μαρία Κουλαρμάνη - κόρη του Τάκη Κουλαρμάνη - είναι επαγγελματίας σκηνογράφος - ενδυματολόγος και διαπρέπει στην Αθήνα. Εχει κάνει - και κάνει -πολλές σημαντικές δουλειές -σίριαλ - σε διάφορα μεγάλα κανάλια - ΑΛΦΑ, ΑΝΤΕΝΝΑ κλπ. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της - σκηνογραφία-κοστούμια - για το ανέβασμα των παραστάσεων της Θεατρικής Σκηνής Τροιζηνίας.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Ζωγραφική με καθηγητές τους Γ. Μόραλη και Δ. Μυταρά και Σκηνογραφία-Ενδυματολογία με τον Β. Βασιλειάδη.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΜΑΙΡΗ ΤΣΑΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Μια άλλη Ποριώτισσα, η Μαίρη Τσαουσοπούλου δραστηριοποιείται και έχει διακριθεί ως παραγωγός στο χώρο του θεάματος. Είναι η πρωτότοκη κόρη του αείμνηστου αξιωματικού του λιμενικού σώματος Ιωάννη Τσαουσόπουλου ανιψιά του επίσης λιμενικού Βαγγέλη Τσαουσόπουλου και πρώτη εξαδέλφη του DJ Μιχάλη Τσαουσόπουλου. Η Μαίρη μετά από 20 χρόνια εργασίας σαν παραγωγός διαφημίσεων σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση και ραδιόφωνο είναι ένα από τα βασικά στελέχη της εταιρίας κινηματογραφικών παραγωγών GRAAL η οποία έχει κάνει της πιο σπουδαίες παραγωγές και συμπαραγωγές τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα όπως «Λούφα και παραλλαγή», « Ελ Γκρέκο», «Τεστοστερόνη», «Αγρυπνία» κλπ .
Η ΒΙΚΥ ΤΖΙΝΙΕΡΗ
Μία από τις παλιές ιέρειες της Τερψιχόρης, η χορεύτρια Βίκυ Τζινιέρη, έχει ακατάλυτους δεσμούς με τον Πόρο, αφού η μητέρα της και τα αδέλφια της μένουν στην Πλάκα του Πόρου - για να μην την πούμε Ποριώτισσα. Η Βίκυ μένει στην Ιταλία, αλλά το καλοκαίρι του 2006 το πέρασε στην Πλάκα.
Η αδελφή της Γωγώ ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές (2006) με το συνδυασμό του Δημήτρη Γρίβα.
Η Βίκυ πρωτοεμφανίστηκε σαν χορεύτρια στις αρχές της δεκαετίας του 70, πήρε μέρος στην ταινία « Η ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ» με παρτενέρ το Φώτη Μεταξόπουλο το 1964, και εμφανίστηκε σε πολλά θέατρα, όπως στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που τότε ήταν στις δόξες του και άλλα.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης δεν είναι Ποριώτης. Είχε, όμως παντρευτεί Ποριώτισσα από την Πλάκα - είχε χτίσει κι ένα αυθαίρετο στην Αλυκή αλλά το γκρέμισε για να μην του βάλουν πρόστιμο.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΖΙΤΖΗΣ Ο Ποριώτης μπουζουξής που εξελίσσεται συνεχώς.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΗΡΑΣ κιθαρίστας
Ο Θοδωρής Ζήρας γεννήθηκε στον Πόρο το 1975. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 13 χρονών και στα 15 του απέκτησε την πρώτη του κιθάρα ως δώρο γενεθλίων. Το 1991 συνέθεσε το πρώτο του τραγούδι για τους Tracy, ένα μαθητικό συγκρότημα από τον Πόρο με Πανκ - Ροκ επιρροές. Το 1994 ενσωματώθηκε στους Ice Divine με τους οποίους έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο του Ελληνικού Power Metal ως το 1998, ενώ συμμετείχε και στους Guardian Angel (1997 - 98). Το 1998 ξεκίνησε μουσικές σπουδές στην Αγγλία στο Guitar Institute Of London, από όπου κι αποφοίτησε τρία χρόνια αργότερα. To 2005 βρήκε τον Θοδωρή να κυκλοφορεί τον 3ο του δίσκο αυτή τη φορά με το δικό του συγκρότημα.
******** Περισσότερα στοιχεία συμπληρώνονται αν μας τα στείλουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι.
Η Θεατρική Σκηνή Τροιζηνίας
Στο Γαλατά δραστηριοποιείται η Θεατρική Σκηνή Τροιζηνίας μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία - ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2003, - με εγκεκριμένο καταστατικό - που κάθε καλοκαίρι παρουσιάζει κι από ένα θεατρικό έργο.
Τα μέλη της είναι ενεργοί πολίτες της περιοχής, ερασιτέχνες, διαφόρων επαγγελμάτων που με επικεφαλής μυημένους στην τέχνη του θεάτρου, μετέχουν αφιλοκερδώς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου τους με μεγάλη επιτυχία.
Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ
Από πολύ νωρίς οι Ποριώτες ασχολήθηκαν με τα θεάματα. Στη δεκαετία του 1860 ο Πάνος Τσόπορης, γιος του Γιάννου και της Μαρίας (Καρντέλη) 17 χρονών, όμορφος, γεροδεμένος και χειροδύναμος βγήκε στο θέατρο και έδινε παραστάσεις πολύ πριν τον Κουταλιανό. Όταν τόμαθε ο πατέρας του, ή μάλλον τον είδε, θύμωσε πολύ, γιατί τότε ήταν ντροπή να βγαίνουν στο θέατρο, του έδωσε χρήματα και του είπε να φύγει από την Ελλάδα. Παρά τα παρακάλια της μάνας του Μαρίας, ο Γιάννος στάθηκε αμετάπειστος. Κι ο Πάνος έφυγε και κανείς δεν έμαθε τίποτα γι αυτόν.
© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή www.koutouzis.gr .