Σαχίνης
Γεώργιος
(Ύδρα
1789-Αθήνα 1864)
Ο Γεώργιος Σαχίνης Το αρχοντικό του Σαχίνη-Υδρα
Αγωνιστής, από τους ικανότερους πλοιάρχους του ελληνικού ναυτικού κατά την Eπανάσταση του 1821. Είχε εκπαιδευτεί στην Κέρκυρα και από νεαρή ηλικία είχε επιδοθεί στο ναυτικό επάγγελμα. Με την έκρηξη του Αγώνα εντάχθηκε στη ναυτική υδραϊκή δύναμη υπό τον Ανδρέα Μιαούλη. Πήρε μέρος σε πολλές ναυτικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιήθηκε επίσης εξαιτίας της γλωσσομάθειάς του πολλές φορές από την Ελληνική Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τον εχθρικό στόλο ή το στόλο των ξένων δυνάμεων . Αξιομνημόνευτη υπήρξε η δράση του στον Ιόνιο και Ιταλικό κόλπο. Το 1823 έγινε διοικητής Σύρου και Μυκόνου και το 1836 ορίστηκε αρχηγός της ναυτικής μοίρας του Αιγαίου. Διετέλεσε υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα και διευθυντής του Ναυτικού Διευθυντηρίου Πόρου.
Κατά την επανάσταση του 1862 ο Γεώργιος Σαχίνης τάχθηκε υπέρ του Οθωνα και υπερασπίστηκε τα ανάκτορα με το στρατό και το στόλο που στασίασε.
Ο ΚΙΟΣΣΕΣ-ΣΑΧΙΝΗΣ
Ο παππούς του Γεωργίου Σαχίνη, είχε το επώνυμο Κιοσσές. Ηταν προεστός της Υδρας. Η οικογένεια είχε έρθει στο νησί γύρω στα 1700 από τη Γένοβα. Το 1770, κατά τη Ρωσική επανάσταση εναντίον τον Τούρκων ο Κιοσσές ήταν διοικητής της Αίγινας. Τότε συνελήφθη από τους Τούρκους, αλλά ενώ μεταφερόταν στην Κωνσταντινούπολη πνίγηκε.
Ο Κιοσσές αυτός είχε ένα γιο, τον Δημήτριο 1759-1808. Από τη δραστηριότητά του και την ταχύτητά του στη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας του στόλου πήρε το παρωνύμιο «Σαϊν» ή «Σαχίν» (ταχύς= σαίνι), το οποίο και καθιέρωσε σαν επώνυμο. Διετέλεσε προεστός της Υδρας, αλλά το 1808, συνελήφθη με δόλο από τον Αλή Πασά στο Ιόνιο πέλαγος, μαζί με τους δυο γιους του, τον Αντώνιο και το Γεώργιο επειδή δε συμφώνησαν να του πουλήσουν το πλοίο τους "ΙΡΙΣ" το μεγαλύτερο της εποχής όπως γράφει ο ΛΙΓΝΟΣ στο "ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ". Με το πλοίο αυτό ταξίδευαν για ευρωπαϊκό λιμάνι, μεταφέροντας χρυσό για να συνεχίσει ο Αντώνιος τις σπουδές του -είχε ήδη φοιτήσει τρία χρόνια στη Σχολή των Κυδωνιών.
Ο Δημήτριος και ο Αντώνιος εξαφανίστηκαν, αλλά ο Γεώργιος κατάφερε να δραπετεύσει για να αναδειχθεί στον αγωνιστή που είπαμε στην αρχή.
*** Ο Γεώργιος είχε ένα αδελφό το Σταύρο που ήταν διοικητής της Σφακτηρίας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και έπεσε στη Σφακτηρία όπου υπάρχει μνημείο τριών πεσόντων Α.ΤΣΑΜΑΔΟΥ , ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ και ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΑΧΙΝΗ.
*** Αδελφή του Γεωργίου Σαχίνη ήταν η ωραία Ξανθή Σαχίνη, η οποία παντρεύτηκε έναν άλλο ήρωα του 1821: τον πλοιοκτήτη και ναυπηγό Εμμανουήλ Τομπάζη (1784-1831). Αδελφή του Γεωργίου Σαχίνη ήταν και η Μαρία που παντρεύτηκε το Λάζαρο Τσαμαδό, θείο του Αναστάσιου. Αδελφός των προηγουμένων ήταν και ο Νικόλαος Σαχίνης που αγωνίστηκε σε όλες τις ναυμαχίες του πλοίου του Γεώργιου Σαχίνη "ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ".
Η Σκεύω, εγγονή του Εμμανουήλ Τομπάζη και της Ξανθής Σαχίνη, παντρεύτηκε τον περίφημο Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο, τον ποιητή Jean Moreas, και η κόρη τους Χριστίνα Παπαδιαμαντοπούλου παντρεύτηκε τον Γεώργιο Καλογερόπουλο (1860-1953), στρατηγό και αργότερα πρωθυπουργό της Ελλάδας. Εγγονή τους είναι η Μαρία Χριστίνα Καλογεροπούλου-Φασιανού.
**** Γιος του Γεωργίου ήταν ο Δημήτριος Σαχίνης (1827-1887) υποναύαρχος, υπουργός Ναυτικών το 1866 και αυλάρχης του βασιλιά Γεώργιου του Α.
Σήμερα συναντώνται πολλές οικογένειες με το επώνυμο Σαχίνης στο Γαλατά και τα χωριά της Τροιζηνίας, μία στην Υδρα και αρκετές αναλογικά στην Αθήνα και τον Πειραιά.
-------------------- ΚΙΟΣΣΕΣ
│ │
Κιοσσές Δημήτριος Κιοσσές – Σαχίνης (1759-1808) .
│ │ │ │ │
Αντώνιος Γεώργιος (1789-1864) Σταύρος Νικόλαος Ξανθή (1784-1831 Μαρία
│ 1810 │ 1869
Δημήτριος (1817-1887) Γεώργιος (1843-1888
+Παναγιωτίτσα Μαυρομιχάλη │ │
Νικόλαος Ιωάννης(1888-1959
│
Γεώργιος (1922-2012)
│
Ιωάννης Γ. Σαχίνης πρόεδρος Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών
Διαβάστε το αφιέρωμα του περιοδικού Life and Style, τεύχος Μάρτιος 2011,
ΚΙΟΣΣΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
( έδρασε κατά την Κρητική επανάσταση των 1866-1867)
Η στρατιωτική ταυτότητα του Δημητρίου Κιοσσέ, ως πλωτάρχου, κυβερνήτου της φρεγάτας ΚΡΙΕΖΗΣ, που πήρε
μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας.
ΚΙΟΣΣΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
│
Δημήτριος (1905-1985)
ναύαρχος
│
Νικόλαος
© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην
πηγή www.koutouzis.gr .