ΠΥΡΓΟΙ ΚΑΙ  ΚΑΣΤΡΑ  ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

                  

                       ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ

 

      Η περιοχή που σήμερα εξαπλώνεται ο Νομός Πειραιά υπήρξε παλιά στόχος των πειρατών και άλλων κατακτητών.

      Αυτό τουλάχιστον μας βεβαιώνουν τα υπάρχοντα ερείπια μεγάλου αριθμού κάστρων, πύργων και άλλων οχυρώσεων που υπάρχουν σπαρμένα στα διάφορα σημεία του Νομού.

     Τα μνημεία αυτά - που το καθένα έχει τη δική του ιστορία - συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των αρχαιόφιλων, των περιηγητών και των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή:                        

·         Στον Πειραιά υπάρχουν τα ερείπια των Μακρών Τειχών του Θεμιστοκλέους, ερείπια πύργων στην περιοχή Καστρακίου Δραπετσώνας και στον Προφήτη Ηλία.   

·         Στο Δήμο των Αμπελακίων, στη Σαλαμίνα, σώζεται μια πλευρά αρχαίου κτίσματος που αναφέρεται από τους κατοίκους του νησιού ως «Παλάτι του Αίαντα». Πρόσφατα  βρέθηκε τύμβος  του Σαλαμίνιου Βασιλιά.

·         Στην ιδιόκτητη νησίδα Δωρούσα στο Αγκίστρι, υπάρχει κάστρο αρχαιότατων χρόνων.

 

·         Στην Αίγινα σώζεται - αναπαλαιώθηκε - πρόσφατα ο πύργος του Σπύρου Μαρκέλου που είναι από τα πρώτα οικήματα της πόλης. Χτίστηκε πριν από 200 περίπου χρόνια,- εκεί το 1826 εγκαταστάθηκε η Αντικυβερνητική Επιτροπή μετά τις ταραχές που έγιναν  στο Ναύπλιο.

==  Στην Αίγινα κοντά στη Μονή της Αγίας Τριάδας σώζονται ερείπια της οχύρωσης της παλαιάς πόλης της Αίγινας (Παλαιοχώρα). Η οχύρωση αυτή ολοκληρώθηκε το 1462 και καταστράφηκε από το Μπαρμπαρόσα το 1537 μαζί με την  παλιά πόλη.

·         Στον Πόρο, στη νησίδα «Μπούρτζι» σώζεται το κά­στρο του Εϋδεκ του Βαυαρού Φιλέλληνα στρατηγού που πολέμησε στην περιοχή κατά την Τουρκοκρατία. Στην κατοχή χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς και ανακαινίστηκε.

 

   ΠΕΝΤΕ  σημαντικά   κάστρα  στην  Τροιζηνία:  Χώριζας,  Ανω  Φαναρίου,  Δαμαλά   Κοκκινιάς, και    Τσελεβινίων.

ΣΤΑ  ΤΣΕΛΕΒΙΝΙΑ  στη  νοτιότερη  χερσόνησο του  Σκυλαίου, απέναντι  από τα νησάκια     Σκυλί  και  Σπαθί,      δίπλα    στη   θάλασσα  σώζονται  και   σήμερα  2016,   προς   την    πλευρά   της στεριάς  ερείπια   κάστρου  που  αποτελούσε      αμυντική   κάλυψη   ενός    σημαντικού    για     τη    ναυσιπλοΐα    κόμβου   και   τα η   διασφάλιση    του   πληθυσμού   από     χερσαίες  απειλές  Οι   οχυρώσεις     που   εξετάστηκαν   έχουν   όλες    τυπικά    μεσαιωνικά   χαρακτηριστικά.

       ΕΠΙΣΗΣ στο νησί Σφαιρία, υπάρχει γερμανικό φρούριο - μετατράπηκε παλιός ανεμόμυλος!

     ΤΕΛΟΣ στην κορυφή των Αδερών και πάνω από τις πηγές «Μπέλεσι» υπάρχει κατε­στραμμένο γερμανικό φρούριο που χτίστηκε στη διάρκεια της Κατοχής.

   

       

·         Στον  Ισθμό  των  Μεθάνων  υπάρχουν   ερείπια   του   κάστρου του Γάλλου στρατηγού Φαβιέρου και λίγο βοριότερα απ' αυτό  βρίσκονται ερείπια του   οχυρωματικού   τείχους των Αθηναίων που κατασκευάστηκε το 425 π.Χ.

ΕΡΕΙΠΙΑ παλαιών οχυρώσεων βρίσκονται στο Βαθύ της Κοι­νότητας Μεγαλοχωρίου. Πρόκειται για κάστρο των αρχαϊ­κών χρόνων και βρίσκεται πάνω από την παλιά  πόλη των Μεθά­νων.

·         Στην Τροιζήνα υπάρχουν ελάχιστα ερείπια της οχύρωσης της αρχαίας Ακρόπολης της περιοχής.

       Στην περιοχή της Δρυόπης, στον Άγιο Δημήτριο στην οροσειρά των Αδερών και πάνω από απότομο φαράγγι βρίσκονται τα ερείπια φρουρίου της εποχής της Φραγκοκρα­τίας.     Επίσης το κΆστρο της  Χώριζας   και  άλλα.

      ΣΤΗ ΘΕΣΗ «Χώριζα» πάνω στο βράχο στη μέση του Ορθολιθίου όρους βρίσκονται ερείπια φρουρίου της εποχής της φραγκοκρατίας. Αυτό το φρούριο έχει «θέα» στα φρούρια Αγ. Δημητρίου, Μπούρτζι του Πόρου και Λιγουριού.

      ΤΕΛΟΣ στον Πύργο της περιοχής Καλλονής βρίσκονται ερείπια παλαιού πύργου της εποχής της Τουρκοκρατίας που κατά την παράδοση έμενε ο πασάς της περιοχής.Όπως  και  στο  ΑΝΩ ΦΑΝΑΡΙ.

       Κοντά στο χωριό Αγία Ελένη και στην τοποθεσία Κιάφα υπάρχουν ερείπια του κάστρου «Μπιντένι».

 

Highslide JS  ΦΩΤΟ   ΑΠΌ   ΤΗΝ  http://www.troizina.gr/arxaiotites.php

ΣΤΟ Δρόμο  για  το Διαβολογέφυρο μεταξύ  νέας  και    αρχαίας πόλης  της  Τροιζήνσς  σώζεται   κτίσμα    του  τέλους      της Ελλινιστικής π,  "ένα διατείχισμα" που χώριζε την κυρίως Πόλη από τα περίχωρα και εξασφάλιζε έτσι καλύτερη οχύρωση για την Ακρόπολη, σε περίπτωση πολιορκίας. Από αυτό σώζονται τα λείψανα 2 τετράγωνων πύργων καθώς και το κατώτερο τμήμα ενός μεγαλύτερου, που είναι γνωστός σαν "το Παλάτι του Θησέα". Πάνω σε αυτό κατασκευάστηκε πύργος από τον Φράγκο ηγεμόνα της περιοχής, κατά την Μεσαιωνικής εποχής, μέρος του οποίου σώζεται.

·         ΣτηνΎδρα υπάρχουν ερείπια πέντε κάστρων από το 1821. Δυο στην είσοδο του λιμανιού, δυο στο χώρο του παλαιού Ναυστάθμου το Μαντράκι και ένα στο χώρο μετα­ξύ Καμινιών και Βλυχού.

  Κάστρο υπάρχει και στη Δοκό της Υδρας.

·         Στις Σπέτσες υπάρχει το πα­λιό πυροβολείο της Ντάπιας και το Καστέλι που ήταν χτι­σμένος ο μεσαιωνικός συνοι­κισμός.

 

 

·         Στην Χώρα των Κυθήρων, πάνω ακριβώς από το Καψάλι δεσπόζει το παλιό ενετικό φρούριο το οποίο κατασκευάστηκε γύρω στα 1200 μ.Χ. αλ­λά την σημερινή του μορφή την πήρε γύρω στα 1503. Οι πολυπληθείς κάτοικοι της πε­ριοχής για αιώνες συνωστίζο­νταν μέσα στο κάστρο στη διάρκεια των επιθέσεων πει­ρατών ή διαφόρων εχθρών.

·         Κάστρο  υπάρχει και στα  Αντικύθηρα.

 

                                                    ΒΑΣΙΛΗΣ  Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

                                                     Δημοσιογράφος - ερευνητής

 

© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

     ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ