Δραπετσωνίτικα          Επιμέλεια  Πιτίνα Μ.

       Ο ΔΗΜΟΣ                                          Κερατσινιώτικα 

 

     ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ: Από την  "Κρεμμυδαρού"  στο  ναυτιλιακό σίτυ

 

 

                Αποφάσεις  του Δήμου  Κερατσινίου- Δραπετσώνας

  

 

                                         

Κάποτε   ήταν  τα    Βούρλα   και ο   Μπόμπολας    με    τα κορίτσια του, μετά έγιναν οι  φυλακές.  Το  2014   όλα τα εκεί  παλιά  κτίσματα    κατεδαφίστηκαν,  και  την  είσοδο   της  Δραπετσώνας  μετά τη  «γέφυρα  του Ρεμπέτη», στο ιδιωτικό  οικόπεδο  χτίστηκε  πολυκατοικία,  και  στο  δημοτικό  δημιοιυργείται αλσύλλιο, απέναντι   από το  ΛΙΝΤΛ 2017.

 

 

                                          

Στο τετράγωνο   Εθνικής Αντιστάσεως – Ψαρών- Μπουδούτση-Δογάνης, όπου μέχρι πρότινος βρίσκονταν  τα  ερείπια των Φυλακών των Βούρλων.    

 

                                     Το Ταφικό  Μνημείο  του Θεμιστοκλή   

 

          Βρέθηκε το Ταφικό  Μνημείο  του Θεμιστοκλή στη Δραπετσώνα;   

   Το πρωί της 22/5/12 μια  αντιπροσωπία από το   από το δημοτικό συμβούλιο, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Αντωνόπουλος και Σόνια Λεοντιάδου, ο αρχαιολόγος    Γιώργος Σπυρόπουλος από την ΚΣΤ΄Εφορία,  μαζί με συμβούλους του δημάρχου με κυριότερο εξ αυτών τον αρχαιολόγο  Ευάγγελο Μπεξή  και άλλους, επισκέφθηκε το χώρο όπου υπολογίζεται  ότι βρίσκεται το ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ του Θεμιστοκλή    στην ακτή της Δραπετσώνας, και πραγματοποίησαν επί τόπου έρευνα του χώρου. Ελήφθησαν υπ όψη όλα όσα έχουν γραφτεί σχετικά με την τοποθεσία του «Θεμιστόκλειου», και διαπιστώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον  του εκπροσώπου της  ΚΣΤ΄ Εφορίας   που είναι αρμόδια για τον χώρο.      

       Ο  Βαγγέλης Μπεξής, δημοσιογράφος στο CHANEL 9 εκτός από αρχαιολόγος, που έχει ασχοληθεί με το Θεμιστόκλειο και ο οποίος είχε βρει κάποια γράμματα σε πλάκες εκεί στο παρελθόν, ξανακοίταξε τα σημεία αυτά και βρήκε μια τετράγωνη πέτρα πάνω στην οποία υπήρχαν γράμματα σκαλισμένα …ΕΥΕ… σε ένα σημείο.. ΜΝ…. κάπου πιο εκεί, και … ΘΕ…  λίγο πιο πάνω.

 

 

      Επιτύμβια στήλη   στo χώρο της παραλίας Λιπασμάτων  για το Θεμιστοκλή

 

Εγκαταστάθηκε από (23-7-14) η Επιτύμβια στήλη στο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟ, στoν χώρο της παραλίας Λιπασμάτων όπου έχει κατασκευαστεί από την αρχαιότητα (5ο αιώνα π.Χ) ταφικό μνημείο για τον Θεμιστοκλή, που ακριβώς στο σημείο αυτό βύθισε τα πλοία των Περσών το 480 πΧ στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

 

   Συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή του Λουκά Τζανή και για την ανάδειξη του μνημείου και για το άνοιγμα της παραλίας στους δημότες. Τίποτε όμως δεν έχει τελειώσει. Και την παραλία μπορούν να την κλείσουν και πάλι, και την στήλη να αφαιρέσουν αν δεν τα υπερασπιστούν οι νεώτεροι. Όπως μπορούν να γκρεμίσουν και το όνειρο της Ανάπλασης μια και η σημερινή εγκληματική κυβέρνηση φρόντισε να χαρακτηρίσει και πάλι την περιοχή ως ικανή και για βιομηχανία-βιοτεχνία, χρήσεις που είχαν αποκλειστεί από το 1997.

 

     Στην στήλη πάνω υπάρχει σμιλευμένη μια προτομή του Θεμιστοκλή και τα εξής λόγια.

 

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

480 πΧ   ΝΑΥΜΑΧΙΑ

 1827      ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ

1944      ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ

ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ 

ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗ ΜΑΝΑ ΓΗ

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Βαρύγδουπο αλλά καλό!

Χαίρομαι που το έζησα κι ας μην ήμουν στη χτεσινή τελετή εγκατάστασης (είμαι εκτός Αθηνών) όπου πήγε απρόσμενα πολύς κόσμος και απόλαυσε την παραλία, το γεγονός και την όμορφη μέρα.

                                          ΓΙΩΡΓΟΣ  ΤΣΙΡΙΔΗΣ

 

 

Τη δικιά του …παραλία "απέκτησε"λοιπόν  ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας στην περιοχή των Λιπασμάτων. Χρειάζεται βέβαια ακόμα πολλή δουλειά για να μετατραπεί η περιοχή σε χώρο αναψυχής και περιπάτου, αλλά τα πρώτα βήματα έχουν γίνει.

Ηδη λειτουργεί καντίνα και οι άνθρωποι που τη διαχειρίζονται έχουν τοποθετήσει τραπεζάκια, τα οποία γεμίζουν –από το σούρουπο και μετά-με Δραπετσωνίτες και Κερατσινιώτες που απολαμβάνουν το μεζέ, το ουζάκι ή την μπύρα τους αγναντεύοντας τη θάλασσα.

Παρακολουθούν δε με μεγάλο ενδιαφέρον τα κρουαζιερόπλοια, και τα άλλα πλοία, που μπαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά, σχολιάζοντας τα σχετικά.

Οι υπηρεσίες του Δήμου, έχουν καθαρίσει και ασφαλτοστρώσει κάποια σημεία, αλλά πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα ακόμα .Προκειμένου να αποτελέσει η παραλία των Λιπασμάτων το «σημείο εξόδου» προς τη θάλασσα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και τόπος επίσκεψης πολιτών από όλες τις περιοχές του Πειραιά. 17-7-13 Κ.-

             Εκδηλώσεις και ελεύθερη θάλασσα στο «Θεμιστόκλειο»

 

      Μετά από εκατό χρόνια αποκλεισμού των κατοίκων της Δραπετσώνας από την θάλασσά τους, οι κάτοικοι καταλαμβάνουν το  χώρο και τον χρησιμοποιούν για πρώτη φορά για εκδηλώσεις του δήμου από 9/6/12!

       Σύμφωνα με πληροφορίες από τον κ.Τσιρίδη, Δήμος θα διοργανώσει στον χώρο των Λιπασμάτων το Καλλιτεχνόραμα και στη συνέχεια θα περιφράξει τα Λιπάσματα ώστε να οριοθετήσει  την ελεύθερη παραλία.

        Η ενέργεια γίνεται από τον Δήμο και την επιτροπή ανάπλασης που είναι ευρύτερη και από διαπαραταξιακή. Όλες οι παρατάξεις στηρίζουν την κίνηση απελευθέρωσης των ακτών και μετέχουν στην επιτροπή  πρόσωπα χωρίς κομματικές ή παραταξιακές εντάξεις.

     Λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις του δήμου με το “Καλλιτεχνόραμα” (διάρκειας μιας εβδομάδας) και συναυλία του Παντελή Θαλασσινού ( την  Κυριακή 17-6-12) θαγίνουν γνωστές με σχετική αφίσα που θα κυκλοφορεί από 9-6-12  στις γειτονιές.

      Παράλληλα με τις εκδηλώσεις συνεχίζεται η προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟ" που είναι ταφικό μνημείο προς τιμήν του Θεμιστοκλή.

Ήδη έχει επέμβει η ΚΣΤ' Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιά, ξεκίνησε ανασκαφή,  και οι εκδηλώσεις γίνονται στον χώρο του μνημείου./8-6-12/

 

      Τα γράμματα αυτά δεν συνιστούσαν φράσεις ή λέξεις και πρέπει να ερευνηθούν επισταμένα, αναφέρει ο κ. Τσιρίδης.

      Ο κ. Σπυρόπουλος  αποφάσισε ότι είναι πλέον επείγον να πάρει το θέμα σοβαρά στα χέρια της η ΚΣΤ’ Εφορία και να γίνει ανασκαφή. Διότι η πρώτη ένδειξη ήταν ότι εκεί υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορεί να αποδείξουν και ανασκαφικά ότι έχουμε το  ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ του Θεμιστοκλή./23-5-12/

 

 

     Μια  ξεχωριστή  νότα αποτελεί μέσα στον μοντέρνο οικοδομικό ιστό της Δραπετσώνας το νεοκλασικού στυλ κτίριο του 1940, ταξιαρχών 127 και 25ης Μαρτίου, όπου και τα συστεγαζόμενα φαρμακεία  Ευάγγελου Σταματίου – Ελευθερίας Μούκα.

      Ακριβώς απέναντι όπου  το κτίριο  του  ΙΚΑ, ήταν τα Δημόσια Λουτρά της Δραπετσώνας  κατά την εποχή των παραγκών που δεν είχαν λουτρά.

      Και μιας  και μιλάμε για λουτρά, στην οδό Ελ. Βενιζέλου και Μοναστηρίου στο Κερατσίνι, απέναντι από το Πολυϊατρείο  υπήρχε ένα Χαμάμ   τα Λουτρά του Παλατζιάν, όπως το έλεγαν, (τα είχα επισκεφθεί το 1959) αλλά  δυστυχώς κατεδαφίστηκαν γύρω στο 2008-09. Ηταν  κτισμένα το 1930 από τον αρχιτέκτονα Αρτίν Παλατζιάν. Στο  ΙΚΑ Δρπετσώνας  μεταφέρθηκαν όλες οι υπηρεσίες του ΙΚΑ Αγίας Σοφίας Πειραιά.

      Από το χαμάμ αυτό  εμπνεύστηκαν ο Ανέστης Δελιάς  «Μέσα στης Πόλης το χαμάμ»  και ο  Γιώργος Μπάτης «Γυφτοπούλα στο χαμάμ», τα τραγούδια τους.ΒΚ

 

           

 

                   

                 

 

      

 

         

     ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ  του ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ; Το ΜΕΤΡΟ  στο  ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ;

 

    Εστία   ρύπανσης  και   μόλυνσης   το πρώην  «Πάρκο της Αγάπης»

 

   

 

        Εστία   ρύπανσης  και   μόλυνσης  έχει καταστεί, σήμερα 6/2011,  το πρώην  «Πάρκο της Αγάπης» στη Δραπετσώνα. Από τα πρώτα πάρκα που έφτιαξε ο  αείμνηστος Νίκος Χατζόπουλος. Όμως δεν ήταν ιδιοκτησία του Δήμου και μόλις το έμαθε ο Σπ. Μελετόπουλος  - και άλλοι κληρονόμοι -  έσπευσε   και το διεκδίκησε. Στα δικαστήρια έχασε τη  δίκη και προσέφυγε στον Άρειο Πάγο. Εκεί ο   Μελετόπουλος κέρδισε την τελική δίκη.

       Εμείς δεν θα ασχοληθούμε  με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εκείνο  που ορίζει ο Νόμος, είναι ότι κανένα οικόπεδο δεν μπορεί να είναι εστία  μόλυνσης. Και κάποιος πρέπει να λάβει τα μέτρα του./14-6-11/

 

       Αδιαφορία  για την αναπαλαίωση του  Μώλου Κράκαρη

 

        Λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος το   Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. έδωσε  παράταση των προθεσμιών  του έργου «Αναπαλαίωση – Αξιοποίηση Υπερκατασκευής Μώλου Κράκαρη στη Δραπετσώνα, με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση έναντι παραχώρησης εκμετάλλευσης», μέχρι  27/09/2011, ενώ ταυτόχρονα  με τη νέα προκήρυξη δίδεται στον ανάδοχο τριετής περίοδος χάριτος για την έναρξη καταβολής του μηνιαίου μισθώματος.

 

                                                          

       Η υπερκατασκευή αυτή αποτελεί τμήμα της βιομηχανικής εγκατάστασης του παλαιού Εργοστασίου Λιπασμάτων (ταινιόδρομος) και η απόφαση του Ο.Λ.Π. επιδιώκει να διασωθεί ως Μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης του Πειραιά. Με δεδομένο ότι σήμερα οι παρακείμενες περιοχές Βασιλειάδη και λιμενοβιομηχανική περιοχή Δραπετσώνας αναβαθμίζονται, η ανακατασκευή και αξιοποίηση του χώρου γίνεται  ελκυστική. Στον ανακατασκευασμένο χώρο πρόκειται να ενταχθούν δράσεις πολιτιστικές, εστίασης και αναψυχής.

      Σήμερα πάντως είναι χώρος περιπάτου  και  ψαρέματος με καθετή ή καλάμι./27-4-11/

 

 

 

                      ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ  ΜΕ  ΤΟ    ΠΑΡΚΟ ΕΡΓΑΤΙΑΣ   

 

                         

         Από το  Δημοτικό Συμβούλιο Δραπετσώνας  είχε εγκριθεί  η  Προγραμματική Σύμβαση, με συμβαλλόμενους την  Νομαρχία  Πειραιά και τον Δήμο Δραπετσώνας για την εκτέλεση του έργου:  «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΠΑΡΚΟ ΕΡΓΑΤΙΑΣ TOY ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ», προϋπολογισμού  1.250.000,00 ευρώ, από την Νομαρχία Πειραιά.

    Ένας σκουπιδότοπος 11 στρεμμάτων, ακριβώς στην καρδιά της υπό ανάπλαση Βιομηχανικής Ζώνης των Λιπασμάτων, ήταν  καιρός να μεταμορφωθεί σε χώρο πρασίνου-αναψυχής-πολιτισμού. Τι απέγινε; (17-2-11   12.00)

                                            

    ΔΟΘΗΚΕ   ΣΕ   ΧΡΗΣΗ   Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ  ΔΡΟΜΟΣ  ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

 

   

 

       Το Σάββατο 16-5-09  δόθηκε σε χρήση    ο περιφερειακός   δρόμος   Λιμανιού Πειραιά - Κερατσινίου   και οι νταλίκες   έπαψαν  να περνούν από   την Οδό Λαμπράκη της Δραπετσώνας. Ο   νέος δρόμος  είναι  υπόγειος στο χώρο των Λιπασμάτων ,  περνάει κάτω από το γήπεδο "Γιάννης Βάζος", για να   βγει στην επιφάνεια    μετά   από αυτό..... 

 

  

και με μια μεγάλη γέφυρα   φθάνει   στα παλιά τούνελ  και  από κει στη  Ιχθυόσκαλα, το Κερατσίνι, το Πέραμα και το Σχιστό. Υπολογίζεται  ότι μετά την   ολοκλήρωση   του έργου αυτού  θα ξεκινήσουν  και  οι διεργασίες για τη μεγάλη ανάπλαση της περιοχής.

 

     

   Το έργο  όπως φαίνεται  από το δορυφόρο. Δηλαδή καθένας μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του .(18-5-09  23.30)

                                                   

          ΝΑ  ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ  Η  ΓΡΑΜΜΗ  ΤΡΟΛΕΪ  20   ΠΡΟΣ  ΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

 

      Αναγνώστες μας που διάβασαν το πιο κάτω σημείωμά  μας για  τη δημιουργία  συγκοινωνίας Δραπετσώνας  - Κερατσινίου, προτείνουν  παράκαμψη της γραμμής 20  του τρόλεϊ   προς Κερατσίνι ως εξής. Άνοδος Αριστοτέλους, στροφή δεξιά  στην 25ης Μαρτίου ως τη Δημοκρατίας Κερατσινίου ή και την Κωνσταντινουπόλεως  ως Αμφιάλη, επιστροφή δια των ιδίων, στροφή δεξιά στην  Αριστοτέλους, Γρ. Λαμπράκη, τέρμα με  πύκνωση των δρομολογίων λόγω της μεγάλης διαδρομής.

      Αλλοι πάλι μας έλεγαν, ότι  εν όψει της δημιουργίας   του σταθμού του ΜΕΤΡΟ στα Μανιάτικα, θα πρέπει να δημιουργηθεί  μια γραμμή Δραπετσώνα- Κερατσίνι- Μανιάτικα, που ενδιάμεσα θα εξυπηρετεί και τους Περαμιώτες. (30-1-09 14.00)

 

        ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

 

      Ένα από τα σοβαρά προβλήματα  που απασχολούν τους κατοίκους  της Δραπετσώνας  είναι η έλλειψη συγκοινωνίας   Δραπετσώνας – Κερατσινίου και αντίστροφα. Διότι η ανάγκη επικοινωνίας των κατοίκων  των δύο περιοχών, αλλά και του Περάματος, είναι συχνή.  Και θα γίνει συχνότερη με τη δημιουργία του  ΤΡΑΜ και του ΜΕΤΡΟ.

     Θα  πρέπει λοιπόν από τώρα  κάποιος από του οργανισμούς συγκοινωνιών, ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ  να επεκτείνει  κάποια  από τις γραμμές από Κερατσίνι ως Δραπετσώνα, ή αντίστροφα  από Δραπετσώνα ως Κερατσίνι.

     Ας το λάβει αυτό υπ όψη του και το Υπουργείο Μεταφορών.  (25-1-09 14.00)

 

 

  Από τις τελευταίες γραφικότητες  του Ορμου της Δραπετσώνας που θα αλλάξει όψη, όταν γίνει η ανάπλαση. Βέβαια θα βελτιωθεί  η σήμερα υποβαθμισμένη γύρω περιοχή, αλλά κάποιοι παλιοί θα τις νοσταλγούν.

 

                    Η ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ  ΣΥΝΕΧΩΣ  ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ

 

      

      Μειωμένη κατά 15,7% ήταν η οικοδομική δραστηριότητα, το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2008, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

       Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν αυτά τα  στοιχεία αγγίζουν  τη Δραπετσώνα. Αλλά απ΄ όσα εμείς μπορούμε να δούμε, στην πόλη αυτή  η οικοδομική δραστηριότητα είναι σχετικά έντονη. Ισως βέβαια  να μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Όμως είναι γεγονός  ότι  η  Δραπετσώνα μεγαλώνει καθ ύψος  και ο πληθυσμός της  αυξάνεται. Στις φωτογραφίες  η λεωφόρος 25ς Μαρτίου, με τη νέα της όψη.  (18-1-09  18.30)

                                                                       

           ΜΕ   ΜΙΑ   ΖΕΣΤΗ  ΦΩΛΙΑ  ΜΟΙΑΖΕΙ   Η  ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

 

    Η  Δραπετσώνα, όσο μικρός Δήμος και αν ήταν, έχει τη δική  της φυσιογνωμία. «Μαζεμένη» όπως είναι, μοιάζει με μια ζεστή φωλιά  όπου  υπάρχουν:

    Ιατρεία του ΙΚΑ,  ένα Κέντρο πρόνοιας το  ΚΕΠΑΦΟΔΔ, 3 ΚΑΠΗ, 2 Γυμνάσια, 2 Λύκεια, 4 Δημοτικά Σχολεία και ένα ειδικό, 4 Νηπιαγωγεία, 1 ΣΕΚ,  1 Εσπερινό  ΕΠΑΛ, 1 ημερήσιο ΕΠΑΛ, τρεις  μεγάλοι ναοί,( Αγιος Φανούριος, Αγιος Παντελεήμονας, Ανάληψη),  Ταχυδρομείο, Πυροσβεστική, Αστυνομικό Τμήμα,  7 τράπεζες ( Εμπορική, Εθνική, Γιούρομπανκ, ΑΛΦΑ, ΜΑΡΦΙΝ, ΠΡΟΜΠΑΝΚ και ΑΤΕ), Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο, δύο δημοτικοί κινηματογράφοι – από τους τελευταίους -  ΜΕΛΙΝΑ και ΡΕΧ, γήπεδο και 2 Γυμναστήρια, και φυσικά το Δημαρχείο, πολλές πλατείες, τη δική της λαϊκή αγορά, πολλά αξιόλογα καταστήματα, τεχνικές εταιρίες, φαγάδικα,  φημισμένες βιοτεχνίες χαλβά  και  σουβλατζίδικα.

 

    Στα πόδια της  το  μεγάλο λιμάνι με το  Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου, Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα αναμένει  την μεγάλη  ανάπλαση που θα της δώσει ξεχωριστή αίγλη.

     Στη  Δραπετσώνα  υπάρχουν  πολλά σωματεία  που δημιουργούν μια άλλη ζωντάνια  στο 1,5 τ.χ. με τους  15.000  κατοίκους  που συνεχώς αυξάνονται  όσο η πόλη οικοδομείται, κυρίως καθ ύψος:

 

           ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ  ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ  ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΖΟΣ

 

       Το  όνομα  του Γιάννη Βάζου,   του   μεγάλου  Έλληνα   ποδοσφαιριστή   φέρει το γήπεδο της Δραπετσώνας.

 

          

       Ο Γιάννης  Βάζος γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1913 και ήρθε στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Δραπετσώνα. Αγωνίστηκε στη θέση του κυνηγού. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Απόλλωνα Ρέντη το 1929,  το 1931  πήγε στην  ΑΕΚ Φαλήρου και την ίδια χρονιά   στον Ολυμπιακό. Εκεί αγωνίστηκε έως το 1947, οπότε και σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 14 φορές. Ήταν μεγάλος σουτέρ και σπεσιαλίστας στα φάουλ, σημείωνε γκόλ με όλους τους τρόπους με την ίδια άνεση. Αναδείχτηκε 5 φορές πρώτος σκόρερ και 2 δεύτερος στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Πέθανε το 1991.  (17-1-09  16.30)

 

 ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ  ΣΥΛΛΟΓΟΙ:

   

      Δημοτικός Αθλητικός Σύλλογος Δραπετσώνας «ΔΑΣ  τηλ. 210 4620968  Πρόεδρος Νίκος Αρταβάνης, Αθλητικός Σύλλογος Ποντίων Δραπετσώνας τηλ. 2104620980,   Αθλητικός Σύλλογος ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ τηλ. 2104620980,   πρόεδρος  Πολύδωρος Παπαδόπουλος,  Αθλητικός Σύλλογος ΝΕΟΙ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ  τηλ. 2104620980  πρόεδρος Βασίλης Ταουξής, Αθλητικός Σύλλογος ΑΡΤΕΜΙΣ τηλ. 2104620980  πρόεδρος  Νίκος Λημναίος,

 

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ -  ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΙ

 

Πολιτιστικός  Σύλλογος Δραπετσώνας  Εθνικής Αντιστάσεως 167  τηλ. 210 4621965 πρόεδρος Κώστας Αλεξίου, Εξωραϊστικός  Πολιτιστικός Σύλλογος Δραπετσώνας «Ο ΘΥΜΟΙΤΗΣ» πρόεδρος  Στέλλα Παπανικολάου, Πολιτιστικός  Μορφωτικός Σύλλογος Ελλήνων Μουσουλμάνων  πρόεδρος Χουσείν Γκιουνέϊ,  Εξωραϊστικός Κερατσινίου  - Δραπετσώνας Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Λιμανάκι Κερατσινίου.

 

 ΕΝΩΣΕΙΣ- ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

 Ενωση Ποντίων Πειραιά  Καπετανίδου & Σωκράτους  τηκ. 210  4629325  πρόεδρος Δαμιανός Ποιμενίδης, Ενωση  Κρητών Κερατσινίου- Δραπετσώνας «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» Θεοφράστου 9 Κερατσίνι  πρόεδρος Αντώνης Κλαουράκης, Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης  τηλ. 2104610362 πρόεδρος Νίκος Παπουτσόγλου Επιτροπή Ειρήνης Δραπετσώνας  Πόντου 41-44  τηλ. 210 4610362  πρόεδρος Βαγγέλης Γαλάνης,  1ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Δραπετσώνας   100ή Πολυκατοικία υπεύθυνη Πόπη Ευφραιμίδου.

 

            Οι μουσουλμάνοι της Δραπετσώνας   δείτε  εδώ

 

  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ  ΣΤΗ  ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ  ΚΑΤΑ   ΚΑΙΡΟΥΣ

 

ΑΛΙΚΗ: Θ  ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ

ΑΝΕΜΩΝΗ: Χ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

ΑΣΤΗΡ: Χ  ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ 

   

      Φωτογραφία από το αρχείο του Λευτέρη Σκλάβου

 

ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Χ - ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

 

 

ΜΕΛΙΝΑ   (πρώην ΔΩΡΑ)  Θ    Δραπετσώνα  Δημοτικός 

ΜΠΙΜΠΕΛΟ: Χ  ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ & ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΟΑΣΙΣ: Θ  ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ

ΟΛΥΜΠΙΑ: Χ  ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ & ΔΟΓΑΝΗΣ

 

 

ΡΕΞ: Χ ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 5        Ο δημοτικός   χειμερινός  κινηματογράφος  ΡΕΞ –ΟΞΥ της  Δραπετσώνας  (Αγίου Δημητρίου 5, Αγιος Διονύσιος)  είναι  ένας   ιστορικός κινηματογράφος που από το 1932 και επί σειρά ετών έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές Πειραιωτών. Με σημαντικές βελτιώσεις σε ποιότητα ήχου και θεάματος φιλοδοξεί να προσφέρει σε όλους τους Πειραιώτες μια πραγματική όαση πολιτισμού.

ΤΙΤΑΝΙΑ: Θ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΣΠΑΡΤΗΣ & ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

 

 

Αρχή  σελίδας

 

 Κεντρική σελίδα