O AΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  ΣΕ  ΠΟΡΟ  ΚΑΙ  ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ

                                                                 

 

    Κατά την αρχαιότητα η Τροιζήνα  είχε στάδιο. Γίνονταν  σίγουρα  αγώνες στίβου, αλλά  και αρματοδρομίες -  καροδρομίες Αναφέρεται ότι ο γιος του Θησέα Ιππόλυτος ήταν  αρματοδρόμος.  

    Γίνονταν  επίσης ιπποδρομίες. Ο Ποσειδώνας  ήταν  προστάτης των ιππικών αγώνων, λέγεται  μάλιστα ότι ήταν κύριος του διάσημου αλόγου Αρείων με το οποίο ο Ηρακλής νίκησε τον Κύκνο, το γιο του Άρη, σε μια ιπποδρομία στην  Τροιζήνα.

     Στον   κατάλογο  των  Ολυμπιονικών, του Ηλείου σοφιστή Ιππία, αναφέρεται  κι  ένας Τροιζήνιος Ολυμπιονίκης  στην  πάλη, ο Βαύκις ( 99η Ολυμπιάδα, 400 π.Χ).

    Κατά τη διάνοιξη τάφρου στην Τροιζήνα  ανακαλύφθηκε  χρυσό στεφάνι Ολυμπιονίκη. Δεν υπάρχουν, όμως, στοιχεία για τα μετέπειτα χρόνια.

    Κάτι  άρχισε να γίνεται  το  1530,  οπότε  ο  Σουλτάνος  Σουλεϊμάν  ο  Μεγαλοπρεπής,   επέτρεψε  στους Ελληνες να αθλούνται  ελεύθερα  και επίσημα, στο λιθάρι, τη σκοποβολή, το άλμα, το δρόμο  και  την πάλη. Κι ήταν κάτι που συνεχίστηκε  ως τα χρόνια  του Κολοκοτρώνη, που το επέβαλε σ όλη  την Πελοπόννησο.

    Προπολεμικά (1930)  υπήρχε  ο Αθλητικός Ομιλος Πόρου, στον οποίο μετείχε ποδοσφαιριστής   -  και ο Βασίλης  Αν.  Βιρβίλης που εκτέλεσαν  οι Γερμανοί  το 1943.

 

Φωτογραφία από  τον εορτασμό  του Αθλητικού Ομίλου Πόρου  για τα  100 χρόνια του Ελληνικού Κράτους   3-2-1830/3-2-1930.  

 

Καθήμενοι  από αριστερά: Γιώργος Μέλλος, Γαβριήλ Ξάνθης, Ανδρέας Παπανδρεάδης(πρόεδρος της Κοινότητας Πόρου 1929-1933), Γιάννης Μπέτσης, Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου.

   Ορθιοι  από αριστερά: Γιώργος Χρυσανθακόπουλος, Γιώργος Βαλούρδος, Νίκος Δεληγιαννόπουλος, Βασίλης Βιρβίλης 24 ετών ( που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς), άγνωστος, Δημ. Κουμπής, Δημ. Σαμπάνης(πνίγηκε με το Χιμάρα), Ανδρέας Βέττας, άγνωστος, Γιάννης Παπούλιας, Χρήστος Κούλης, Σπύρος Βέττας (που μετέπειτα είχε το λιτρίβι στην Πόύντα).

 

      Μετά   το 1950, ο αθλητισμός  στην  περιοχή του Πόρου, - πέρα από το σχολικό αθλητισμό- περιοριζόταν  στο ποδόσφαιρο. Τότε  υπήρχαν  οι ομάδες  Παντροιζηνιακός  και Σφαιρία του Πόρου, Τροιζηνιακός (1931) του Γαλατά, μετά  έγινε μια ομάδα στο Δαμαλά, αλλά  όλες  του Πόρου διαλύθηκαν  μέχρι το 1960.  

    Στον Παντροιζηνιακό έπαιζαν ο Ντίνος Βουτσινάς (1948-1954) και ο αδελφός  του Νίκος,  που στα διαλείμματα  των  προβολών του κινηματογράφου του Γιώργου Δουζίνα, τραγουδούσε  δημοτικά και άλλα τραγούδια.

      Μετά    δημιουργήθηκε  η Αθλητική Ενωση Πόρου.

 

    

                           Η  Αθλητική Ενωση Πόρου με τον πρόεδρό της  Πολύδωρο Λάτση.

 

      Παράλληλα  δημιουργήθηκαν νέες ομάδες στο Γαλατά και την Τροιζήνα που έδιναν αγώνες  και με ομάδες εκτός περιοχής.

 

    Παλιό ποδόσφαιρο:  Ιωαννίδης (Παστελάς), Γ. Αϊβαλιώτης  διαιτητής, Ανδρεάδης, Ευάγ. Λεσιώτης.

 

Κι άλλες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις!!!!... 

 

      Στο μεταξύ από το 1955 το Προγυμναστήριο έγινε Κέντρο  Κωπηλασίας και στο ήσυχο λιμάνι του   Πόρου, αθλήθηκαν πολλοί  διαπρεπείς  κωπηλάτες όπως ο Γιάννης Συμπόνης, ο  Γιώργος Συμπόνης, ο Ηλίας Πολυζώης, ο Χατζηευστρατίου,   ο Τσόγκας, ο Χρυσοχόου, ο Καλομπράτσος  κι άλλοι.        

 

   1961, κωπηλάτης στο Νεώριο.

                  

      Κάθε χρόνο, γινόντουσαν στον Πόρο  κωπηλατικοί αγώνες, με συμμετοχή σωματείων από διάφορα μέρη, που αποτελούσαν ξεχωριστό γεγονός.

      Σήμερα την παράδοση στην κωπηλασία, το  κάνοε-καγιάκ   κλπ.  συνεχίζει ο   ΝΟΠΤ  (1971)   που  διαθέτει αθλητές οι οποίοι  παίρνουν μέρος σε παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς  και   πανελλήνιους  αγώνες, και  αποσπούν   προκρίσεις  για  τους  ολυμπιακούς αγώνες, χρυσά  και αργυρά   μετάλλια.   Αλλος ναυτικός όμιλος  είναι   ο ΟΝΑΤ (1991), 

                      

         Αθλητές του ΝΟΠΤ  με το δήμαρχο κ.Σπυρίδωνα.                                     Αθλητές   του ΝΟΠΤ.                

    

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:   Στις 17-8-08, στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου, ο Ποριώτης κωπηλάτης  Δημήτρης Μούγιος, στέφθηκε  αργυρός  Ολυμπιονίκης στο διπλό σκιφ μαζί με το Βασίλη Πολύμερο.  2408 χρόνια  μετά  τον Ολυμπιονίκη της αρχαιότητας  Βαύκι.                 

 

       Σε ότι αφορά   το ποδόσφαιρο  σήμερα  υπάρχουν  οι ομάδες ΕΝΩΣΗ ΠΟΡΟΥ- ΓΑΛΑΤΑ Τροιζηνιακός Γαλατά,   ΘΗΣΕΑΣ Τροιζήνας,  ΣΑΡΩΝ, ΔΡΥΟΠΗ  και Α.Σ.ΜΕΘΑΝΩΝ  (Φεβρουάριος 2007).    

 ***  Στον Πόρο υπάρχει και η Γυμναστική Εταιρία Πόρου Τροιζηνίας που ασχολείται με το στίβο.

                                                                  ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

 

 ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

 Αρχή

 

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ