ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ
Με το υπ αριθ 95 διάταγμα του Οθωνα, απενεμήθη, στις 28 Απριλίου 1844, αργυρό αριστείο, για την προσφορά τους στους αγώνες του Εθνους για την απελευθέρωσή του από τον Τουρκικό ζυγό, τα χρόνια 1821-1829, στον Ποριώτη Κυριάκο Βατικιώτη.
· ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
***** Εξ όσων στοιχείων μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε προκύπτει ότι οι Βατικιώται είναι απόγονοι μετοίκων από τα Βάτικα (Νεάπολη Λακωνίας ) στον Πόρο του 1650 - 1700, που πήραν το επώνυμο αυτό διότι καταγόντουσαν από τα Βάτικα. Βατικιώται υπήρξαν - και υπάρχουν - και στα άλλα νησιά Υδρα και Σπέτσες αλλά δεν είναι γνωστό που εγκαταστάθηκε αρχικά ο πρώτος γενάρχης.
Πολλοί από την οικογένεια αυτή πήραν μέρος στον Αγώνα του 1821.
***** Από τους παλιότερους που αναφέρονται είναι ο Φιλικός Δημήτριος Βατικώτης,- μυήθηκε και έγινε ενεργό μέλος της ΦΕ το 1817, όπως αναφέρεται στα αρχεία της Τσαρικής Αστυνομίας, ήταν από τα Βάτικα, και ζούσε στη Ρωσία. Ελλην αρχηγός Βουλγαρικής Λεγεώνας κατά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Ανέλαβε την αρχηγία της Βουλγαρικής «κολόνιας» στο Ρένι της Βεσσαραβίας κατά το έτος 1815. Μετά από διετία κατηχήθηκε από τον Αθανάσιο Σέκερη στα της Φιλικής εταιρίας, και έδωσε σ αυτήν την υπόσχεση, ότι άμα εκραγεί το κίνημα, θα κινητοποιήσει σώμα από 14.000 Βούλγαρους. Αλλά δυστυχώς η υπόσχεση δεν τηρήθηκε διότι πέθανε σε ηλικία 27 ετών, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Μόσχα, το 1819. Δείτε εδώ πολλά για τον Δημήτρη Βατικιώτη.
*** Ο Ιωάννης Βατικιώτης αδελφός του, διετέλεσε εθελοντής στον αγώνα μετά του Δημητρίου επί έξι χρόνια.
ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
==== Ενας σημαντικός αγωνιστής του 21, ήταν ο Γεώργιος Βατικιώτης, γ. 1800(;), που αν και Υδραίος, εγκαταστάθηκε τελικά στον Πόρο, ενώ απόγονοί του είναι όσοι Βατικιώται, αναφέρονται στις «προσωπικότητες» και αλλού, καθώς και πολλοί από τους σημερινούς Βατικιώτες του Πόρου, των Σπετσών και της Αίγινας.
Ο Γεώργιος Βατικιώτης, αρχικά ναύτης πυρπολητής, με πολλές ανδραγαθίες,το 1824 έγινε πλοίαρχος, και πήρε μέρος σε πολλές νικηφόρες ναυμαχίες με τουρκικά πλοία συνδράμοντας το στόλο του Σαχτούρη. Όπως λέγεται κατάφερε να αποκτήσει πολλά εμπορικά πλοία, που, όμως, έκαψαν οι Τούρκοι ανοιχτά από το Μόδι.
Ως κυριότερη συμμετοχή του στον Αγώνα, αναφέρεται εκείνη στη ναυμαχία του Γέροντα στις 29 Αυγούστου του 1924, όπου πυρπόλησε τη ναυαρχίδα του Χοσρέφ πασά.
Κείνη τη μέρα ο Υδραίος Γεωργάκης Θεοχάρης ή Παπαντώνης ρίχτηκε με το πυρπολικό του πάνω στην τυνησιακή φρεγάτα, η οποία είχε 44 κανόνια, πολλά πυρομαχικά και πλήρωμα 1.100 άνδρες, και έβαλε φωτιά στο μπουρλότο του. Πάνω στη φρεγάτα επικράτησε πανικός. Πολλοί έπεσαν στη θάλασσα αλλά κάποιοι είδαν τη σκαμπαβία του Θεοχάρη να ξεμακραίνει και άρχισαν να πυροβολούν. Δύο από τους συντρόφους του Θεοχάρη σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν. H φρεγάτα όμως είχε ήδη αρπάξει φωτιά. Ο Μιαούλης τότε έστειλε τον Γεώργιο Βατικιώτη με άλλο πυρπολικό, το οποίο αυτός μπόρεσε και το προσκόλλησε από την άλλη πλευρά του πλοίου. Υστερα από λίγο η υπερήφανη φρεγάτα έγινε η ίδια μπουρλότο. Ανατινάχθηκε σκοτώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματός της. Μόνο δύο βάρκες πρόλαβαν να κατεβάσουν. Αλλά και αυτές έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων και πολλοί αιγύπτιοι αξιωματικοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι.
Ο πανικός γενικεύτηκε τόσο στα τουρκικά όσο και στα αιγυπτιακά πληρώματα. Ο Χοσρέφ πασάς προσπαθούσε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να συγκρατήσει τους αξιωματικούς του, οι οποίοι τον πίεζαν να διατάξει υποχώρηση. Ταλαντεύτηκε ακόμη λίγο αναλογιζόμενος τι τον περίμενε όταν θα αντίκριζε τον Σουλτάνο. Αλλά μόλις άρχισε να πέφτει το σούρουπο έδωσε διαταγή στα πλοία του να υποχωρήσουν προς τα φρούρια της Κω και της Αλικαρνασσού.
=== Ως αδελφός του Γωργίου Βατικιώτη, φέρεται ο Κυριάκος Βατικιώτης αγωνιστής του 1821 που έζησε για καιρό στις Σπέτσες. Κι αυτός είναι πρόγονος πολλών σημερινών Βατικιωτέων. Το ταφικό του μνημείο βρίσκεται στο Μοναστήρι Πόρου.
Το πολεμικό ναυτικό στα 1929 είχε ονομάσει μια τορπιλάκατο "Βατικιώτης". Βυθίστηκε από τους Γερμανούς το 1941.
· ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
== Κωνσταντίνος. Γεννήθηκε στον Πόρο το 1830. Διευθυντής του Γεν. Προξενείου Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, οπότε και πρόσφερε πολλά στην οργάνωση των κινημάτων κατά των Τούρκων, στον Ολυμπο και τη Χαλκιδική, και στην εξουδετέρωση της Βουλγαρικής προπαγάνδας στη Μακεδονία.
Το 1864 ήταν μέλος της Β΄ Εθνικής Συνέλευσης που κατάρτισε και ψήφισε το Σύνταγμα του 1864. Ως Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην αλύτρωτη Θεσσαλονίκη , όταν εξαπολύθηκε ο Τουρκο-Βουλγαρικός πόλεμος κατά των Ελλήνων Αρχιερέων ης περιοχής, έγραψε μυστικά στην Ελληνική Κυβέρνηση:
"Ο πόλεμος ούτος κατά των Ελλήνων Αρχιερέων είναι πόλεμος κατά του ενταύθα Μακεδονικού Ελληνισμού, και η Ελληνική Κυβέρνησις καθήκον έχει να μετέλθη παν μέσον προς αποσώβησιν του μεγίστου τούτου κινδύνου".
Καθ όλη τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα ενημέρωνε με συνεχείς αναφορές ην Ελληνική Κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατούσε εκεί.
Τέλη του 1877 η Κεντρική Επιτροπή Αγώνα του απέστειλε πολλές δωδεκάδες όπλα για να τα διανείμει σε αγωνιστές. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1881.
== Αντώνιος, αδελφός του προηγουμένου (1843-1913).Γεννήθηκε στον Πόρο. Ανώτερος διπλωματικός υπάλληλος, χρημάτισε πρόξενος της Ελλάδος στην Αίγυπτο. Κληροδότησε στο Υπουργείο Ναυτικών, 1.000.000 χρυσά φράγκα για τις ανάγκες του εθνικού στόλου.
Από τους νεώτερους Βατικιώτες είναι οι Ποριώτες Γιώργος, ο Κώστας, ο Νίκος, παιδιά του Σταύρου Βατικιώτη, αλλά και του Νικόλαου που ασχολήθηκαν με τον εφοπλισμό και τη Ναυτιλία.
*** Αλίκη Κυρ. Βατικιώτη: (Χανιά 1931 – Αθήνα 2004) Διάσημη πιανίστα με διεθνή καταξίωση και καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο Αθηνών από τα Χανιά με καταγωγή από τον Πόρο. Ο πατέρας της Κυριάκος γεννημένος στον Πόρο, ήταν γιος του αδελφού των διπλωματών Κων/νου και Αντωνίου Βατικιώτη, και έζησε ως επιτυχημένος έμπορος στα Χανιά, όπου έκανε και την οικογένεια του. Η Αλίκη σπούδασε μουσική στα Χανιά, στην Αθήνα και στο Μόναχο και καταξιωμένη πια σολίστ στο πιάνο, έδωσε πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες σε όλο τον Κόσμο. Είχε έλθει αρκετές φορές αφανώς στον Πόρο κυρίως τις δεκαετίες ’50 & ’60, τόσο για τις ομορφιές του που λάτρευε, όσο και για να επισκεφτεί συγγενικά της πρόσωπα.
Γεώργιος Βατικιώτης γ,1830-1840
Ι Ι
Σταύρος γ,1860-1870 Νικόλαος γ,1870-1880
Ι I
Γεώργιος Ευαγγελία
Κώστας Γεώργιος γ, 1905
Νίκος Ανδρομάχη (Μάχη)
Μπήλιω (Πελαγία)
Δημοσθένης
***** Για το κλάδο Νικολάου Βατικιώτη του Γεωργίου, αδελφού του Σταύρου, δείτε εδώ:
© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή www.koutouzis.gr .