ΣΠΗΛΑΙΑ: ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

        Πολλά  είναι τα παλάτια  του Πλούτωνα στην περιοχή του Νομού Πειραιά. Ας τα δούμε αναλυτικά κατά περιοχές:

         Πειραιάς και Σπήλαια   a

       Στον  Πειραιά ενδιαφέρον έχουν τα σπήλαια  της Αρέθουσας  και το Σηράγγειο, καθώς επίσης και το πρόσφατα  ανακαλυφθέν του Σχιστού Κεραστινίου. Κι ακόμη η σπηλιά του Δράκου.

 

    ΤΟ  ΣΠΗΛΑΙΟ  ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ  ΤΩΝ  ΜΑΝΙΑΤΙΚΩΝ

Εκεί  που είναι σήμερα το αγίασμα   της Ζωοδόχου Πηγής  στη  διασταύρωση  των οδών Ανδριανουπόλεως και Μακεδονίας  18, στην πλαγιά   του  λόφου Βώκου,, υπήρχε   μια σπηλιά, που από το 1790 ήταν ασκηταριό, έμεναν εκεί καλόγηροι.  Εκείνοι είδαν στον ύπνο τους  την Παναγία, που τους είπε να σκάψουν στο βράχο, και  θα βρουν την εικόνα της και νερό αγίασμα.   ΣΤΟ   ΛΟΦΟ   ΒΩΚΟΥ    υπήρχαν   πολλές   σπηλιές   που  φιλοξένησαν  κατά   καιρούς   κατατρεγμένους  και  πρόσφυγες.

       Στη Σαλαμίνα  η Σπηλιά  του Ευρυπίδη

   Στην Σαλαμίνα υπάρχουν αρκετά σπήλαια με μικρή όμως χωρητικότητα.  Αυτά χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς σε διάφορες δραστηριότητες. Αν εξαιρεθεί το σπήλαιο των Περιστεριών τα υπόλοιπα δεν εμφανίζουν εσωτερικό διάκοσμο (σταλαγμίτες, σταλακτίτες κλπ).(Λεπτομέρειες εδώ)

        Τα  σπήλαια   στην Αίγινα

     Στην Αίγινα έχουν αποκαλυφθεί μερικά σπήλαια που δεν έχουν όμως μεγάλο βάθος αλλά ούτε σταλακτίτες και σταλαγμίτες λόγω του ξερού κλίματος και της ελάχιστης υγρασίας.

       Σπήλαια  στον Πόρο, στα Μέθανα, στην Τροιζηνία

       

       Δείτε  λεπτομέρειες  για τα  σπήλαια  Πόρου, Μεθάνων και Τροιζηνίας εδώ.

       Το  σπήλαιο Κολοκοτρώνη  στην Υδρα

     Πρώτη παρουσίαση του  Σπηλαίου του Κολοκοτρώνη στις Πέβγες της Ύδρας   έγινε στο Β΄  ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ   ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ  στα Μέθανα στις 2 Ιουλίου  2006 από τους   Aλεξάνδρα Μαρή και Χρήστο Αγουρίδη.

     Τότε έγινε  και  πρώτη παρουσίαση του περισυλλεγέντος νεολιθικού κεραικού υλικού.

        Η σπηλιά του Μπεκίρη  στις  Σπέτσες

          Σταλαγμίτες εντός της σπηλιάς

       Στη δυτική πλευρά των Σπετσών, κοντά στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, υπάρχει καλά κρυμμένη σπηλιά  με σταλακτίτες -ένα από τα φυσικά αξιοθέατα των Σπετσών. Η σπηλιά σε πολλές περιπτώσεις χρησίμευσε ως καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα του νησιού σε στιγμές επιδρομών. Δείτε το θέμα στο σάϊτ www.dimaras.gr

 

       Κύθηρα και Σπήλαια   

 

   Υπάρχουν τρία σπήλαια στα Κύθηρα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου Δείτε περισσότερα εδώ.

 

                                                                      Βασίλης  Παν. Κουτουζής

                                                                               Δημοσιογράφος

 

  KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

     ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ