Σαχτούρης Γεώργιος
(
Ύδρα 1783- 1841)
Εξέχουσα μορφή του Ναυτικού Αγώνα του 1821. Αντιναύαρχος του υδραϊκού στόλου, από τους τολμηρότερους αγωνιστές στις θαλάσσιες επιχειρήσεις. Πήρε μέρος στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Χίου και το 1824 μετά την καταστροφή των Ψαρών στην επιχείρηση ανακατάληψης του νησιού. Αποφασιστική υπήρξε η συμβολή του στις ναυμαχίες της Μυκάλης, του Γέροντα και του Καφηρέα. Συμμετείχε (1826 ) στον ανεφοδιασμό των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι και στην επιχείρηση της Αλεξάνδρειας ( 1827) για την πυρπόληση του Αιγυπτιακού στόλου. Ο Καποδίστριας τού ανέθεσε την αρχηγία της μοίρας των ακτών της Μεσσηνίας και τον αποκλεισμό της θαλάσσιας περιοχής από τον Αμβρακικό ως την Κρήτη. Στην οθωνική περίοδο ήταν διοικητής του πολεμικού ναυστάθμου του Πόρου. Το σπίτι του στον Πόρο (οικία Δεϊμέζη) ήταν επί χρόνια διοικητήριο του Ναυστάθμου, ενώ στην παραλία Πέρλιας είχε και ένα ακόμη σπίτι.
Δείτε πολλές λεπτομέριες: ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (1783-1841)
│ │
Δημήτριος Κωνσταντίνος
(1819-1875) (1835 -1903)
Υποναύαρχος Υποναύαρχος
Υπουργός ναυτικών Υπουργός Ναυτικών
Αντώνιος Σαχτούρης + Κριεζή
1866-1954
Διπλωμάτης
Στον Ασπρο Γάτο υπήρχε το αρχοντικό του Σαχτούρη.
Ο ευτραφέστατος Σταμάτης Σαχτούρης είχε το πλοίο «ΠΤΕΡΩΤΗ» (1930). Μετά από πολλά χρόνια στον Αργοσαρωνικό, γύρω στο 1940, κατέληξε στη γραμμή Χαλκίδας-Αιδηψού, ώσπου στις 20-4-1941 βυθίστηκε από τα γερμανικά στούκας.
Στα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν απαντάται σήμερα καμία οικογένεια με το επώνυμο ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ. Υπάρχουν όμως πολλές σε Αθήνα Πειραιά.
Στα 1960 είχα γνωρίσει στην Αθήνα τον αντισμήναρχο Παύλο Σαχτούρη και τη γυναίκα του Βενετία, που καταγόταν από τον Πόρο - είναι θαμμένη σε
οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο του Πόρου όπως κι ο άνδρας της. Είχαν δύο παιδιά, το Μιλτιάδη και την Αιμιλία.
Σήμερα ο πιο γνωστός Σαχτούρης είναι ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης.
© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή www.koutouzis.gr .