Ομογένεια

   ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ  ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  ΟΙ  ΠΡΩΤΟΙ   ΕΛΛΗΝΕΣ   ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

     Η   ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΓΛΩΣΣΑ                                                 

           

      Η Ολγα Σαραντοπούλου και  η " Φωνή της Ελλάδας" της ΕΡΤ

 

   Η  ERT WORLD  να  βγει και πάλι  στο διεθνή χώρο! Το ζητούν οι Ομογενείς.

 

     Να  ξαναβγεί στον  αέρα  από  την ΕΡΤ  το δορυφορικό κανάλι  ERT WORLD  ζητούν μέσω της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας  οι Ομογενείς   από διάφορες περιοχές  που μας διαβάζουν. Είναι μια απαραίτητη  επικοινωνία με την πατρίδα που διακόπηκε τονίζουν. Αλήθεια τι θα κάνουν η Κυβέρνηση  και η Διοίκηση,  Εποπτικό και Διοικητικό Συμβούλιο τώρα που γίνονται οι προσλήψεις, τονίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιήσουν όλο το προσωπικό  για να επανδρώσουν όσα κανάλια  και ραδιόφωνα σχεδιάζουν.

 

                                                   

     Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη  της παλιάς ERTWORLD : Από αριστερά προς τα δεξιά, Έλενα Αλεβίζου, δημοσιογράφος, Νεκταρία Δρακουλάκη, διευθύντρια παραγωγής, Μαριάννα Πετράκη, δημοσιογράφος, Νίκος Μεγγρέλης, διευθυντής ERTWORLD, Τιτίκα-Μαρία Σαράτση, αρχισυντάκτρια, Παναγιώτης -Τάκης Κουτουζής, δημοσιογράφος, Ειρήνη Κόκκοτα, σκηνοθέτης.

 

         Tρίγλωσσο μουσικό πρόγραμμα  στη Μελβούρνη  και με Αρι Αντάνη

 

        Στις 7 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 4.00μ.μ., στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης θα  παρουσιαστεί ένα τρίγλωσσο μουσικό πρόγραμμα (στην Ελληνική, Αγγλική και Ισπανική γλώσσα) με ελληνικό μπουζούκι (Ιάκωβος Παπαδόπουλος) κιθάρα-τραγούδι (Αχιλλέας Γιαγκούλης, Ανθή Σιδηροπούλου), ισπανική κιθάρα (τριμελή ισπανική ορχήστρα), χορό φλαμένκο, ντιτζιριντού Αυστραλών ιθαγενών, κυπριακό βιολί (Δημήτρης Χόπλαρος).

      Την εκδήλωση, όπως μας ενημέρωσε ο Ιάκωβος Γαριβάλδης, διοργανώνει η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά σε συνεργασία με τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο, το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας και την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης

       Φέτος διανύουμε 40 χρόνια παράνομης κατοχής στην Κύπρο μας και δεν έχουμε φωνάξει αρκετά, ούτε έχουμε να δείξουμε αρκετές εκδηλώσεις που να εκφράζουν την αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι οι πολιτικοί της Ελλάδας και Κύπρου καθώς και ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη εθελοτυφλούν σε μια απαράδεκτη κατάσταση ενώ δείχνουν ανίκανοι να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους με αποτέλεσμα ο θύτης να αποθρασύνεται ακόμη περισσότερο.

     Την ίδια μέρα ο Δρ Χρήστος Φίφης θα παρουσιάσει το τεύχος 2014 του τρίγλωσσου λογοτεχνικού περιοδικού της Διασποράς "Diasporic Literature" αφιερωμένο στην Κύπρο με συνεργασίες στις τρεις γλώσσες από τον Ελληνισμό της Διασποράς. Θα υπάρχουν επίσης απαγγελίες στις τρεις γλώσσες και θ' ακουστεί ένα τραγούδι για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα που γράφτηκε από μουσικοσυνθέτη από τον Πόρο (τον Άρι Αντάνη) ειδικά για το τεύχος αυτό του περιοδικού. Το τεύχος κοσμούν εικόνες από ζωγραφική των Αδαμάντιου Διαμαντή και Μιχαήλ Κάσιαλου, οι οποίες παραχωρήθηκαν από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Κύπρου.

        Τα τελευταία πέντε τεύχη του ηλεκτρονικού περιοδικού "Diasporic Literature" θα πωλούνται σε ηλεκτρονική μορφή (μια άλλη καινοτομία για τη Μελβούρνη). Περισσότερες λεπτομέρειες στο φυλλάδιο.

 

           Κωνσταντίνος: ο    Πειραιώτης  Μητροπολίτης   Σιγκαπούρης

 

        Πειραιώτης  Μητροπολίτης   Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντνος (Τσίλης),    ευρίσκόμενος στην Πατρίδα ιερούργησε την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου  2013 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

      Στο κήρυγμα με αφορμή την ευαγγελική περικοπή και την κραυγή βοήθειας προς τον Θεό από τον τυφλό άνθρωπο, που ζήτησε από το Χριστό να βρει το φως του, ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για την πίστη μας. Φέρνοντας ως παράδειγμα την πίστη αυτού του τυφλού ανθρώπου, που απλά, χωρίς να Τον έχει δει ποτέ και χωρίς να Τον γνωρίζει, ζήτησε από τον Υιό του  Δαυίδ τη γιατρειά του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έκανε τη διαπίστωση πως στη σημερινή εποχή, αντί να ζητάμε βοήθεια για την ψυχή και το σώμα μας, αποδίδουμε ευθύνες στο Θεό για τυχόν κακοτοπιές.  Δείτε περισσότερα.

             Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στη Νέα Υόρκη

        Tο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ετοίμασε ένα Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας που αφορά το Α΄ Επίπεδο (για αρχάριους).
         Εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές των εκπαιδευτικών αρχών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, το Πρόγραμμα αυτό είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής (http://www.goarch.org/). Ήδη το Ίδρυμα   έχει ξεκινήσει την εκπόνηση του αντίστοιχου Προγράμματος Σπουδών για το Β΄ Επίπεδο.
       Με τον τρόπο αυτό το Ινστιτούτο  αποδεικνύει ότι δεν βρίσκεται κοντά μόνο στους εκπαιδευτικούς και μαθητές/φοιτητές της πατρίδας μας, αλλά αγκαλιάζει τον απανταχού ελληνισμό, πιστό στις αρχές του ιδρυτή του, Μανόλη Τριανταφυλλίδη./5-3-2013/

                 Τάνγκο Χασάπικο, ο χορός του λιμανιού   από το Νόστο

 

                                                                                                                         

     Το ντοκιμαντέρ του Νόστου, (της Ελληνικής Πολιτιστικής Ενωσης της Αργεντινής), Τάνγκο Χασάπικο, ο χορός του λιμανιού  θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

             http://www.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=607&newsid=1608

            Χωρίς μέσα, ούτε υποστήριξη από πουθενά,  με μοναδικό κίνητρο τα όνειρα μας και η αγάπη προς την Ελλάδα μας, μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα ντοκιμαντέρ που εκφράζει μέσα από τον χορό, και την ίδια ψυχή μας,  την ιστορία και την  πορεία της ελληνικής ομογένειας στην μακρινή  Αργεντινή.

Δεν το κρύβουμε...πετάμε από  χαρά !

                                                                Χριστίνα Τσαρδίκου

Dra. Cristina Tsardikos Buenos Aires-Argentina

tel. 00541146394765   cellphone 005491160991638

                            

                      Από την Αυστραλία με αγάπη  

 

    Ξεκίνησε να προβάλλεται, από τις 15 Ιανουαρίου, η εκπομπή της ERT World Australia που έχει τίτλο Από την Αυστραλία με Αγάπη.... Η ΕΡΤ, όπως πάντα, έτσι και τώρα, ανοίγει τις πόρτες της και βάζει το δικό της λιθαράκι, ώστε οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να έχουν -μέσω της ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης- τη δική τους φωνή και αυτή να ακούγεται στα πέρατα του κόσμου.

      Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Αυστραλίας. Στο σύνολό της παρουσιάζει την ιστορία, τη ζωή και τα επιτεύγματα των Ελλήνων που έφτασαν μαζικά τον περασμένο αιώνα και συνέβαλαν κατά πολύ, με τη δική τους παρουσία και δράση, στη διαμόρφωση της πολύ-πολιτισμικής κοινωνίας της Αυστραλίας.

       To τηλεοπτικό ταξίδι που προσφέρεται στους τηλεθεατές από την ERT World θα μεταδίδεται στις 10:30 το πρωί, ώρα Ελλάδας, δηλαδή στις 19:30 το απόγευμα, ώρα Μελβούρνης και σε επανάληψη την Δευτέρα στη 01:00 το πρωί, ώρα Ελλάδας δηλαδή στις 10:00 το πρωί, ώρα Μελβούρνης.

                                                                                                

       Την εκπομπή επιμελούνται και παρουσιάζουν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ στην Ωκεανία, Αλέκος Μάρκελλος και Έμμα Παπαεμμανουήλ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της ERT World επισκεφτείτε τη σχετική ιστοσελίδα.
      Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε από τις σελίδες του WebTV της ΕΡΤ

 

                                   Βραβεύθηκε  στη   Νέα Υόρκη  η  Αθηνά Κρικέλη

 

       Το κορυφαίο βραβείο πολιτικού ντοκυμαντέρ κέρδισε η Δημοσιογράφος Αθηνά Κρικέλη στο πρόσφατο NEW YORK INTERNATIONAL INDEPENDENT FILM FESTIVAL  του  2011.

         Το πολιτικό ντοκιμαντέρ "Οι εγκλωβισμένοι στην Κύπρο" κέρδισε το 1ο βραβείο   Διεθνώς   ανάμεσα σε 30.000 συμμετοχές.

          Η Αθηνά Κρικέλη   διευθύντρια της εδρεύουσας στην Νέα Υόρκη τηλεοπτικής εταιρείας Ελλοπία και ανταποκρίτρια της Ελληνικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής στην ίδια Αμερικανική μεγαλούπολη, που  θα παραβρεθεί στην τελετή βράβευσης στις Κάννες το 2012  δήλωσε:

        "Είναι μια δικαίωση για τους εγκλωβισμένους, ένα εισιτήριο για να γνωρίσει ο κόσμος της ιστορία τους. Δυστυχώς η υπόθεσή τους δεν "χωρούσε" στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και έτσι οι άνθρωποι αυτοί που επέλεξαν να ζήσουν φυλακισμένοι στα δικά τους χώματα, μετά την τουρκική εισβολή, παραμένοντας οι ελεύθεροι πολιορκημένοι...."

                     

                40  χρόνια  λογοτεχνικής   δημιουργίας  

 

       Μας ενημέρωσαν από τη Μελβούρνη ότι παρουσιάστηκε το τεύχος 56 του περιοδικού Αντίποδες του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου στην αίθουσα δεξιώσεων του Παναρκαδικού Συλλόγου Ο Κολοκοτρώνης στις 3 Οκτωβρίου 2010.

     Την παρουσίαση παρακολούθησαν πλήθος συμπαροίκων και συνεργάστηκαν πάνω από 46 συγγραφείς στην έκδοση αυτή.

     Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε με επιτυχία ο γνωστός δημοσιογράφος και λογοτέχνης  Κώστας Παϊβανάς. Ανάμεσα στους υπόλοιπους ομηλητές ήταν και ο καταξιωμένος συγγραφέας / ποιητής Νίκος Νομικός.  

                                               

             Ημέρα γυναικοκρατίας στην  καρδιά της Νέας  Υόρκης

 

      Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010,   στις  5 μμ, στο Σταθάκειο Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, 22-51 29th Street, Astoria, N.Y.  η  Πανθρακική  Ενωση  Αμερικής    οργάνωσε  την εκδήλωση Gynekokratia=Ημέρα της Γυναίκας.

 

[Thrace+03.jpg]

       Δείτε ρεπορτάζ  στο μπλογκ  magnagrece.   (5-2-10)

   

            Είναι περήφανος  που είναι Ελληνας, κι ας είναι...μαύρος!

 1a1212010.jpg -                                     

      Είναι μαύρος,  αλλά  έχει  Ελληνικό όνομα  και επώνυμο, τον λένε Κωνσταντίνο Γκίκα, και υποστηρίζει ότι είναι   απόγονος των Ελλήνων που έφτασαν στο Περού το 1870.

     Τη στιγμή που εδώ στην Ελλάδα, οι περισσότεροι.. ντρεπόμαστε να πούμε πως  είμαστε  Ελληνες, και κρύβουμε  κάθε τι Ελληνοχριστιανικό.

     Καλά λένε, ότι οι πραγματικοί Ελληνες  είναι εκτός Ελλάδας!

    Γι αυτό ο Ελληνισμός δεν θα πεθάνει ποτέ, γιατί είναι παντού, γιατί δεν τον διοικούν Ελληνες!  

                                  

       Ενας  Ελληνας  με τη δική  του  Αθήνα στο Περού

 

       Ο Μιχάλης Γκίκας είναι Ελληνας τρίτης γενιάς. Σήμερα μένει στην καρδιά ενός εθνικού πάρκου που απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από το χωριό Σαν Αντρές,  στη δική του Αθήνα, στο Πίσκο του Περού. 

  

                   ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

               

         Ελληνες υπουργοί στη Λϊμα; Κι όμως, πριν από ένα χρόνο υπουργός Εργασίας του Περού ήταν ο Μάριο Πάσκο Κοσμόπολης, ελληνικής καταγωγής. Επίσης, η πρώτη γυναίκα υπουργός Δικαιοσύνης στο Περού ήταν η Ανζέλικα Μπόκος Χερέδια, το 1989, επίσης ελληνικής καταγωγής, από την οικογένεια του ναυάρχου Μιαούλη. 

 

                         ΕΝΑΣ  ΕΛΛΗΝΑΣ  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ  ΤΟΥ ΟΠΑΠ  ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ

 

      Βρέθηκα στην άλλη άκρη της Λίμα, κάπου δύο ώρες απόσταση από εδώ που μένω. Πήγα προσκεκλημένος του Βαγγέλη Αποστολακόπουλου που είναι ο γενικός διευθυντής του αντίστοιχου ΟΠΑΠ στο Περού. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, ο περουβιανός ΟΠΑΠ είναι στην ουσία η Ιντραλότ, μια από τις ελληνικές πολυεθνικές που βγάζει ασπροπρόσωπη την Ελλάδα στο εξωτερικό.

 

             ΛΑΚΩΝΙΚΟ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ   ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

                                                                           Ο Λάκωνας γλύπτης, Πέτρος Γεωργαρίου, ολοκληρώνει την προτομή του Λεωνίδα

     Λακωνικό φεστιβάλ και αποκαλυπτήρια  της  προτομής του αρχαίου   βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα,  οργάνωσε την Κυριακή 30/11/09 στη Μελβούρνη, η Παλλακωνική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας. Δείτε τις   λεπτομέρειες:  

 

 Οι Έλληνες της Μασσαλίας

                                            της δημοσιογράφου Αντωνίας Πατσίδου

 

 

                                                                                                         Δείτε  ολόκληρο το ρεπορτάζ

 

            Ζητά να βρει το ημερολόγιο του πατέρα της

 

     Η Αναστασία Τραχανά από τη Μελβούρνη, που κάνει Master στην Ανθρωπολογία στην Αγγλία, ζητάει να βρει το ημερολόγιο  του πατέρα της. Δείτε περισσότερα στο Νέο Κόσμο.

 

                 ΙΣΤΟΡΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΙΣ  900 ΝΥΦΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

 

     Οι ιστορίες   πολλών  από  τις   χιλιάδες   Ελληνίδες νύφες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία πριν 50 και πλέον χρόνια, νέες κοπέλες που πήγαν στην άλλη άκρη του κόσμου για να παντρευτούν έναν άνδρα που γνώρισαν μόνο σε φωτογραφία, δουν το φως του Διαδικτύου και της κρατικής αυστραλιανής τηλεόρασης.. Δείτε τις λεπτομέρειες.

             

                         ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΜΕ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΑΓΚΑΟΥΖΗΔΕΣ; ΣΥΜΦΕΡΕΙ!

 

       Στη  Μολδαβία  ζει  σήμερα  μεγάλος αριθμός Γκαγκαούζηδων, χριστιανοί ορθόδοξοι,  που η ρίζα  τους θεωρείται  Ελληνική, μιλούν όμως την τουρκική γλώσσα.

      Πολλοί αυτούς θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά  η Ελληνική  Κυβέρνηση δεν τους διευκολύνει. Αντίθετα  βέβαια  με ότι πράττει η Τουρκική.

     Το 1994 η Μολδαβία αναγνώρισε την Αυτόνομη Περιοχή της Γκαγκαουζίας με πρωτεύουσα το Κόμρατ. Η διακυβέρνηση της Αυτονομίας πού περιλαμβάνει 3 πόλεις και 27 χωριά έχει την υποτυπώδη δομή ενός κράτους: πρόεδρο, υπουργούς, βουλή. Η Α.Π. της Γκαγκαουζίας καθορίζει μόνη της τα εσωτερικά θέματα εκπαίδευσης, εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής πρόνοιας. Όμως την εθνική ασφάλεια, την άμυνα, τη νομισματική πολιτική, τη δικαιοσύνη και ιθαγένεια την έχει η μολδαβική Κυβέρνηση. Η Α.Π. της Γκαγκαουζίας έχει δική της σημαία, πού αναρτάται παράλληλα με τη μολδαβική. 

      Νομίζουμε ότι το υπουργείο  Εξωτερικών  θάπρεπε να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.

      Δείτε  τι γράφει στον ΟΔΕΓ, ένας μοναχός που τους επισκέφθηκε.

 

         Πρόσωπα στον Κόσμο     

                                                                                                       

      Ενωση Θεσσαλονικέων Ο Λευκός Πύργος Αυστραλίας

 

Μπήκαμε στην ιστοσελίδα τους  και διαβάσαμε..

Θεσσαλονίκη πόλη κλασσική, πόλη  ελληνιστική, πόλη Ρωμαϊκή, πόλη Βυζαντινή, πόλη Βαλκάνια, πόλη της Ευρώπης.  Πόλη της Θάλασσας, πόλη του 'Ηλιου, πόλη της  επικοινωνίας, πόλη των ανταλλαγών.  Αλέξαντρος, Κάσσανδρος, Λευκός Πύργος, Ολύμπια, Λιμάνι, παραλία, Χορτιάτης, Περαίας, Λαδάδικα, Καπάνι, 'Αγιος Δημήτριος,  Σέιχ Σου, Καραμπουρνάκι. Σταματημό δεν έχει.

       Ακόμη μια γουλιά και ένα τραγούδι συντροφιά, από τα πολλά για την πόλη, τα στενά, τους έρωτες.  Είναι γιατί η Ιστορία είναι ατελείωτη, άπειρη, σαν  τον 'Ελληνα.   Ας γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω, κάπου 40  χρόνια στο ξεκίνημα του Θερμαϊκού, της απαρχής  του συλλόγου, μέχρι την ονομασία του το βάφτισμα, δηλαδή κάπου στα 1968. 'Ετσι λοιπόν  έχουμε την 'Ενωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης  και  Βικτωρίας, που σας καλωσορίζει από όπου και  αν προέρχεστε απ' όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

    Ο σύλλογος έχει μέλη 480 οικογένειες.   Μέσα από τις σελίδες θα σας ενημερώνουμε για  τις δραστηριότητες του συλλόγου   κλ ,κλ.

Αν θέλετε  τώρα   να  .πάτε  κοντά τους, κάντε  κλικ ΕΔΩ  ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

 

  "ΔΙΑΛΟΓΟΣ"  ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ-ΠΡΑΓΑ-ΤΣΕΧΙΑ

 

   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ " ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ"  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

 

   ΑΜΕΡΙΚΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ   ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

 

   Athina Krikeli   Ellopia Media Group

 

  http://www.sofiatimes.com/      περιοδικό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Αρχή σελίδας

 

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ