ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΈΝΟ http://www.koutouzis.gr/galatas.htm
Η περιοχή Αγίας Σωτήρας το παλαιό γραφικό εκκλησάκι κσι ηλιοβασίλεμα από την παραλία της.
ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ;;;
Η ανεύρεση αρχαιοτήτων σε έναν τόπο είναι ευχή η κατάρα;
Εξαρτάται, θα πείτε, από την αξία τους, τη σημασία τους και την αξιοποίησή τους!
Επειδή, όμως στην περιοχή της Τροιζηνίας δεν έγινε καμία αξιοποίηση των σημαντικών αρχαιοτήτων, ούτε προβολή τους, ούτε καν ένας δρόμος για να φθάνει το πούλμαν με τους ξένους επισκέπτες κοντά, ώστε να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν από την πλατεία Τροιζήνας στην αρχαία πόλη με τα πόδια δυο χιλιόμετρα δρόμο.
Ετσι και τα πολύ σημαντικότατα ευρήματα στη Μαγούλα, εννοούμε τους τάφους των βασιλέων που προσέλκυσαν το διεθνές ενδιαφέρον φαίνεται πως θα αποβούν πλήγμα για την περιοχή, αφού το μόνο που έγινε ήταν να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος μια μεγάλη περιοχή από την Αγία Σωτήρα μέχρι το Κρυονέρι και με ότι αυτό συνεπάγεται: δέσμευση κτημάτων περιορισμοί οικοδόμησης και λοιπών δραστηριοτήτων, χωρίς να αναμένεται κάτι άλλο που θα τονώσει την περιοχή.
-Σήμερα στη Μαγούλα υπάρχει μια ωραία παραλία, μια προβλήτα που είχε κατασκευαστεί το 1996 από Ποριώτες επιχειρηματίες για να γίνει μαρίνα και πάρκιγκ σκαφών, αλλά η ανεύρεση αρχαιοτήτων 1976-1977 από την κα Ελένη Κονσολάκη την εμπόδισε ( ΦΕΚ 135/06-03-1996) και (ΦΕΚ 557/12-04/2000).
.Λίγο πριν είχε γίνει χάραξη αιγιαλού και παραλίας της ακτής Αγίας Σωτήρας –Μαγούλας ΦΕΚ Δ 406/1996.
Ηπροβλήτα της Μαγούλας
Παλιότερα είχε προταθεί να χρησιμοποιηθεί η προβλήτα αυτή που βρίσκεται 2,5 νμ δυτικά της σημερινής αποβάθρας των πορθμείων Πόρου-Γαλατά για το σκοπό αυτό, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο Γαλατάς και από εκεί να προσεγγίζουν ακριβώς απέναντι στον όρμο μετά τον Ρωσικό Ναύσταθμο. Αλλά ουδέν έγινε.
Στην προκυμαία αυτή πλευρίζουν πότε- πότε μικρά πλεούμενα για παραμονή ολίγων ημερών ή για φορτώσουν αγροτικά προιόντα.
Η περιοχή είναι τόσο ελκυστική που πολλά θα μπορούσαν να γίνουν πέρα από ένα πεθαμένο τοπίο. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα τμήμα της περιοχής έχει αγοράσει μέλος της οικογένειας Μαυροκορδάτου.
Εκεί υπάρχουν οι ελαιώνες της εταιρίας Μαγουλα-Ραστώνη των Γρώμαν και η ΡΑΣΤΩΝΗ ΜΑΓΟΥΛΑ Α.E. - Βιομηχανία (Είδη Διατροφής)
Στη Μαγούλα υπάρχουν ακόμη ο Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου που πρέπει να αναζωογονηθεί και οι παλιές εγκαταστάσεις και το ελαιοτριβείο της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών που κατάσχεσε η αγροτική Τράπεζα.
Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πούμε ότι μας αφήνει ασυγκίνητους η πλούσια ιστορία της περιοχής της Τροιζήνας όπως και τα ευρήματα στη Μεγάλη Μαγούλα.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Μαγούλας του Γαλατά, στον λόφο λίγο ψηλότερα από τους αρχαίους τάφους των (16 αι π.χ. - 13 αι π.χ.) συναντάμε τα λείψανα οχυρωμένης μυκηναικής ακρόπολης /άνω/που λειτούργησε σαν φρούριο και στους Ελληνιστικούς χρόνους.Δεξιά σπαθί που βρέθηκε στους τάφους.
Tάφος του 16ου αιώνα π.Χ. 1600, πριν τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα ή Νώε.
Μικρότερος του 15ου αιώνα π.Χ, και ένας τρίτος του 13ου αιώνα π.Χ., παρόμοιος με τους Μινωϊκούς τάφους της Νότιας Κρήτης. Εποχή που ζούσαν ο Αλθηπος, ο Σάρων.
Κοσμήματα, βέλη και σφραγίδα
Η προϊστορική εγκατάσταση της Μαγούλας δεν ήταν ένα ασήμαντο χωριό. Η στενή γεωγραφική σχέση της με την Τροιζήνα των ιστορικών χρόνων, στην οποία δεν έχουν εντοπιστεί μυκηναϊκά λείψανα, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας πως εδώ βρισκόταν η μυθική γενέτειρα του Θησέα, που έως τώρα έμενε αταύτιστη» είχε επισημάνει η επιβλέπουσα αρχαιολόγος κα Ελένη Κονσολάκη:
Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν πως οι νεκροί του συγκεκριμένου τάφου ήταν εξέχοντα μέλη της κοινωνίας που προηγήθηκε του Τρωικού Πολέμου -της εποχής δηλαδή που πρέπει να έζησε ο Θησέας.
Και που μαζί με τους μυκηναϊκούς θαλαμοειδείς τάφους στην Απάθεια έδωσαν νέες πληροφορίες σε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.
Αυτή όμως η πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησαν οι αρχαίοι Τροιζήνιοι, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να γίνει εμπόδιο στη ζωή των σημερινών ή των μελλοντικών κατοίκων της περιοχής. Πρέπει να μπορέσει να αξιοποιηθεί όλη παραλιακή ζώνη από Τομπάζη και μετά, Αγία Σωτήρα, Μαγούλα, Κρυονέρι και λοιπά αρχής γενόμενης με έναν παραλιακό δρόμο ως το Βίδι.
Να διαφυλαχθούν όσα πρέπει να διαφυλαχθούν, αλλά παράλληλα να επιτρέπεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία να δημιουργεί χωρίς να καταστρέφει, διότι έτσι θα προβάλλονται εσαεί και όσοι θησαυροί αποκαλύφθηκαν.
ΔΕΊΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ
ΘΑ πρέπει να σημειώσω ότι αν οι εκμεταλλεύσιμες ακτές του Πόρου εμφανίζονται κορεσμένες, αυτές της ηπειρωτικής Τροιζηνίας με τις τόσες ομορφιές περιμένουν αξιοποίηση.
ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
Δημοσιογράφος - ερευνητής
6-4-2016
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Το άρθρο αυτό θα συμπληρώνεται όσο διαφοροποιούνται ή προκύπτουν συμπληρωματικά στοιχεία. Παρακαλείται καθένας που γνωρίζει κάτι ή τις ακριβείς θέσεις των αναφερομένων να μας ενημερώσει σχετικά για την ολοκλήρωση της ιστορίας της περιοχής.
© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή www.koutouzis.gr .