Το Λαογραφικό Μουσείο της"Ποριώτισσας"
Το Λαογραφικό Μουσείο Πόρου, στεγάζεται πλέον στο κτίριο του Συγγρού, στο παλιό Α Δημοτικό Σχολείο, απέναντι από τη νέα προβλήτα όπου προσεγγίζουν τα επιβατηγά πλοία και τα φέρρυ μπωτ. Είναι δημιούργημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της αγάπης και της θέλησης των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου «ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ» που ιδρύθηκε το 2003 και απετέλεσε έναν από τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς του.
*** Το Λαογραφικό Μουσείο Πόρου, που έχει καταχωρισθεί στα Λαογραφικά Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουλίου 2007 στο ισόγειο του κτιρίου του Δασαρχείου στο Συνοικισμό, από την αείμνηστη Ελζα Λαμπράκη επίτιμο μέλος τότε, δωρήτρια του Συλλόγου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν η πρόεδρος του Συλλόγου κα Νάγια Τζιτζά, η πρώην πρόεδρος κα Ελένη Καστριώτη, ο δήμαρχος Πόρου κ. Δημ. Στρατηγός, και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Σπ. Σπυρίδων.
Παραβρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ.Γκίκας Μάγειρας, ο Δ/ντής του Πολεοδομικού Γραφείου Πόρου κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο Δασάρχης κ. Δημ.Κόκκας, ο Δ/ντής του Τελωνείου κ. Παν. Τσιακούλιας, ο Δ/ντής της ΕΤΕ κ. Σπύρος Κατσίγκρας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολλοί άλλοι.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
- Η περαιτέρω αναζήτηση, η συγκέντρωση, η διαφύλαξη και η συντήρηση του τοπικού λαογραφικού υλικού.
- Η έρευνα, η μελέτη και η προβολή του, ώστε να είναι συγχρόνως κέντρο παιδείας και δημιουργίας, με παιδευτική αποστολή, την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στην γνώση του λαϊκού μας πολιτισμού από τους μαθητές και τους νέους, στην διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μνήμης και διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
- Η μετάδοση και προώθηση της τοπικής λαϊκής μας παράδοσης, ώστε οι νέοι του Πόρου και οι επισκέπτες του, να γνωρίσουν τα ήθη τα έθιμα , τον λαϊκό πολιτισμό μας, αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία που απαρτίζουν την Ελληνική πραγματικότητα .
Απώτερος σκοπός, η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου ΠΟΡΟΥ, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου ν’ αναδείξουν τον τόπο, την ιστορία του, τις παραδόσεις του και όλους τους πολύτιμους θησαυρούς που υπάρχουν στο νησί.
Ο αργαλειός της Μίνας Διαμαντοπούλου που πρόσφερε ο εγγονός της αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος, και άλλα εκθέματα που πρόσφεραν διάφοροι.
ΕΚΘΕΜΑΤΑ
Το Λαογραφικό υλικό συγκεντρώθηκε με πολύ προσπάθεια , υπομονή, αντοχή και θέληση, από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, από δωρεές μελών και φίλων και από αγορές.
Περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συλλογή από, οικιακά σκεύη, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα της λαϊκής κατοικίας, αργαλειό, κεντήματα, υφαντά, κάθε είδους εργόχειρα, στολές, φορεσιές φωτογραφίες και άλλα. Αφθονα δείγματα της λαϊκής Ποριώτικης τέχνης που εκφράζουν τον λαϊκό πολιτισμό του Πόρου.
Αναμεσα στους δωριτές και η Ποριώτισσα που έφυγε 16/6/2012 Παναγιώτα Κουτουζή, χήρα Παναγιώτη, με καταγωγή από την Τρίπολη.
Καταγόμενη από παραδοσιακή οικογένεια, την ενδιέφερε πολύ η διατήρηση κάθε παλιού αντικειμένου για αυτό και είχε δωρίσει από το 2008 στο Λαογραφικό Μουσείο Πόρου διάφορα παλιά αντικείμενα μεταξύ των οποίων τραπέζι, καρέκλες, παραδοσιακά φλυτζάνια παραδοσιακά κρεβάτια,μπαούλα και μεγάλο αριθμό παραδοσιακών κουρελούδων που είχε υφάνει η ίδια στον αργαλειό της, και που παρέλαβε το τότε ΔΣ του Μουσείου με επικεφαλής την πρόεδρο κα Ελένη Καστριώτη.
Συγκεκριμένα έχει δωρίσει και εκτίθενται στο Λαογραφικό Μουσείο, τέσσερις καρέκλες με ψάθα, ένα τραπέζι ξύλινο τετράγωνο με σκάλισμα στα πόδια. ένα μπαούλο σιδερένιο, μία μασιά σιδερένια τρίγωνη, 12 ποτήρια νερού του 1930, 9 ποτήρια κρασιού του ίδιου χρόνου, 4 ποτηράκια λικέρ, 15 φλυτζανάκια καφέ, μία λάμπα με φυτίλι, μία λεκάνη πήλινη, μία τσίγκινη σκάφη, ένα τηγάνι, 11 κουρελούδες, 2 πριόνια, ένα τραπεζάκι σαλονιού από καρυδιά, ένα κοντάρι σημαίας.
Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του στόχου διάσωσης της τοπικής λαϊκής παράδοσης έχει, η ύπαρξη και οργάνωση εργαστηρίων που λειτουργούν ήδη. Πρόκειται για ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν γύρω από συγκεκριμένα ενδιαφέροντα των μελών , προσφέροντάς τους την χαρά της ανακάλυψης και της δημιουργίας , όπως:
-Υφαντικής Τέχνης, χειροτεχνημάτων και χειροποιημάτων.
-Καταγραφής ηθών, εθίμων, τραγουδιών, παραμυθιών.
-Παραδοσιακών χορών.
-Παραδοσιακών γλυκισμάτων και ποτών.
Οι δημιουργοί του Μουσείου μας λένε:
"Κατορθώσαμε το για πολλούς ακατόρθωτο. Στήσαμε την λαογραφική συλλογή.
Δουλέψαμε και δουλεύουμε εθελοντικά, από αγάπη για το νησί μας , με μεράκι, ενθουσιασμό και κυρίως θέληση.
Συντηρούμε όσο καλύτερα μπορούμε και προστατεύουμε με κάθε τρόπο, ό,τι ο κόσμος μας εμπιστεύεται.
Είναι μια προσπάθεια που πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε να εξελιχθεί και ν’ αναπτυχθεί, γιατί η διάσωση των στοιχείων της παράδοσής μας και η προβολή τους, είναι αναγκαία προτού αυτά εξαφανισθούν.
Η Λαογραφική Συλλογή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου, «ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ» ξεκίνησε και στέριωσε με την αγάπη λίγων, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την αγάπη και την συμβολή όλων μας".
Πρόσφατα η Συλλογή είχε και τους πρώτους «επίσημους» επισκέπτες: Ένα γκρουπ Γερμανών που στη χώρα τους μαθαίνουν την Ελληνική Γλώσσα και οι οποίοι επισκέφθηκαν τον Πόρο. Εφυγαν δε εντυπωσιασμένοι - από την επίσκεψη αυτή οι φωτογραφίες. 25-6-12