ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΡΟΣ ΤΟΥ 1920-30
Μια έρευνα του Βασίλη Κουτουζή
Από πάρα πολύ παλιά, κάθε τόπος είχε καταλύματα για τους επισκέπτες. Το ίδιο και ο Πόρος. Όμως κανείς δεν κατέγραψε πια ήταν αυτά τα καταλύματα, τα ξενοδοχεία αν θέλετε, έτσι σήμερα είναι δύσκολο να βρούμε πολλά στοιχεία. Κι αν ακόμη ρωτήσεις του πολύ ηλικιωμένους σου λένε «δεν θυμάμαι». Ετσι η έρευνά μας αυτή είναι δύσκολη. Ωστόσο θα συμπληρώνεται όταν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία.Γιαυτό και παρακαλούμε καθένα που γνωρίζει περισσότερα να μας πληροφορήσει σχετικά. Τα παλιά στοιχεία πρέπει να διασώζονται.
Ας δούμε όμως πρώτα ποιος ήταν ο Πόρος της δεκαετίας 1920-1930. Θα μας δώσει μια εικόνα πολύ χρήσιμη.
Μια πολύ αλλιώτικη εικόνα, λοιπόν, παρουσίαζε ο Πόρος της δεκαετίας 20-30. Τότε τα πλοία δεν πλεύριζαν στο μόλο. Οι επιβάτες και τα εμπορεύματα έμπαιναν και έβγαιναν με τις βάρκες. Ετσι το ταξίδι ήταν μια ιεροτελεστία. Επιβάτες βάρκες με κουπιά, αχθοφόροι ταβέρνες, έπιαναν δουλειά νωρίς το πρωϊ και ετοιμάζονταν για την άφιξη του πλοίου.
Πλοίο ΚΕΡΑΥΝΟΣ
Ιδιαίτερα γραφική ήταν η παραμονή των ταξιδιωτών στον Πόρο. Στο μέσα δρόμοτο γιαχνί σοκκάκι, από την πλατεία Καραμάνου ως την πλατεία Ηρώων ήταν πάρα πολλές ταβέρνες που έφτιαχναν κάθε λογής μεζέ (γιουβέτσι, πατσά κλπ.) για όσους περίμεναν που έτρωγαν πριν μπούνε στο πλοίο. Ετσι έμεινε η φράση « ποριώτικο κολατσιό». Δείτε "Γιαχνί σοκάκι" στον Πόρο.
Πόρος, παραλία δεκαετία 20 - αρχείο Δημ. Φωτόπουλου
Μέχρι τα 1935, οι γυναίκες κυκλοφορούσαν με φορέματα ως το χώμα. Ετσι οι «ματάκηδες» της εποχής πήγαιναν στις βάρκες να δουν …αστράγαλο, που φαινόταν καθώς αυτές έμπαιναν ή έβγαιναν. Ως τότε οι γυναίκες δεν κυκλοφορούσαν στον παραλιακό δρόμο, ούτε μόνες, ούτε με άλλες, εκτός αν συνοδεύονταν από άνδρα.
Μόνες πήγαιναν μόνο σε….κηδεία, όπως μας αφηγήθηκαν παλιότεροι.
Κατά την πρώτη δεκαετία μετά το 1900, δύο μεγάλα ξενοδοχεία ήταν το "Ξενοδοχείο της Αγγλίας" (αριστερά), και το "Ποσειδώνιον" (δεξιά) εκεί που είναι σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς - πρώην Αγροτική. Το Ρολόϊ δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί. Αρχές του 1930 το "Ποσειδώνιον" το λειτουργούσε ο Γεώργιος Κωστελένος. Μετά το νοίκιασε ο Κυριάκος Μάνεσης που ήρθε από την Αμερική. Το 1936 ο Κυριάκος Μάνεσης κατεδάφισε το διπλανό πατρογονικό
και έχτισε το ξενοδοχείο που υπάρχει σήμερα.
Μερικά δωμάτια νοίκαζε πιο πάνω η κυρά Σμαράγδα Πετράκη (η Πετράκαινα).Η κόρη της Κατίνα (Καίτη) Μπόμπολη/ Κατσίγκρα κηδεύτηκε στις 12-2-14, Θεός σχωρέστην σε ηλικία 91 ετών.
Ηταν η εποχή που κανένας Ποριώτης δεν έβαζε ξένους επί πληρωμή στο σπίτι του. Εθεωρείτο ντροπή....Στη συνέχεια βέβαια όλος ο Πόρος έγινε ένα μεγάλο ξενοδοχείο - έχει ο καιρός γυρίσματα.
Σε «ΟΔΗΓΟ» που εκδόθηκε μεταξύ των ετών 1914 – 1920 βλέπουμε στον Πόρο τα ξενοδοχεία : Ν. Βασιλείου, Δ. Δεληγιαννόπουλου, Ευαγ. Καλλίνικου.
Και στα Μέθανα: Ανδρέα Ζαχαράτου, Αικ. Καρασταμάτη, Δ. Μωρόπουλου.
*** Σε "Επαγγελματικό Οδηγό" του 1930, φωτοτυπία του οποίου μας έθεσε υπ όψιν ο αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας, (Διευθυντής του Γραφείου Πολεοδομίας Πόρου) στα ξενοδοχεία αναφέρονται εκείνα των Κ. Καράτση, Α.Καρτσακλίδη, Γ Μανιάτη, Α. Παγώνη, Αθ. Ρίζου, Μ. Σουλιώτη, Ν. Βασιλείου, Δ. Δεληγιαννόπουλου, Ευαγ. Καλλίνικου.
*** Ως το 1936, το παλιό οίκημα Κοριζή στέγαζε το ξενοδοχείο «ΑΒΕΡΩΦ» που το 1958 κατεδαφίστηκε για να ανεγερθεί το ξενοδοχείο Τυρόπουλου και να ονομαστεί "ΑΚΤΑΙΟΝ". Στο ισόγειο υπήρχε μπαρ και εστιατόριο.
Την εποχή εκείνη (1936) άλλα ξενοδοχεία ήταν το « ΑΘΗΝΑ ΡΙΖΟΥ», η «ΑΥΡΑ» του
Πόρος, Πλατεία Καραμάνου ναργιλές Πλατεία Καραμάνου με τα δένδρα ακόμη
Σαραντόπουλου στην πλατεία Καραμάνου , όπου καθόταν ο μπάρμπα Παναγιώτης Σαραντόπουλος με τη φουστανέλα του και καμάρωνε, Το κτίριο αυτό έγινε αργότερα κατοικία του γιου του Κώστα Σαραντόπουλου που είχε καφενείο στο ισόγειο, το "ΑΘηνών" μετέπειτα "Σμολένσκης" του Ν. Βασιλείου στην Κολώνα, ΤΟ "Ερμής του Ανδρέα Παγώνη προς την Πούντα, το "Δούκισα Αλεξάνδρα" το "Πριγκιψ Γεώργιος" του Ν. Βασιλείου και άλλα.
Ξενοδοχείο λειτουργούσε παλιά και στου Τσανακλίδη, όπου τώρα η Αλφα καί Εμπορική.
1920 η φουστανέλα σ όλο της το μεγαλείο στον Πόρο μπροστά στην αγορά.
Στο Ασκέλι από το 1927 υπήρχε το ξενοδοχείο ΑΙΓΛΗ. Το 1965 κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε το ΝΕΑ ΑΙΓΛΗ που υπάρχει και σήμερα.
*** Το 1963 χτίζεται από τον ΕΟΤ το ΞΕΝΙΑ, στο Μικρό Νεώριο, σήμερα ΠΟΡΟΣ, που μετά από χρόνια πέρασε σε ιδιώτες.
*** Ενα χρόνο αργότερα λειτουργούν τα ξενοδοχεία ΣΑΡΩΝ και ΛΑΤΣΗ. Προϋπάρχουν τα ξενοδοχεία ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στο Ασκέλι, και ΑΓΚΥΡΑ του Τουρλακάκη στο Νεώριο.
*** Το 1972 χτίζεται το ξενοδοχείο ΣΕΙΡΗΝΑ στο Μοναστήρι.
Τα τελευταία χρόνια που η τουριστική κίνηση αυξάνεται δημιουργούνται κι άλλα, καθώς και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια- στοιχεία μπορεί να βρει κανείς στον επαγγελματικό οδηγό της ιστοσελίδας του Δήμου Πόρου.
Ωστόσο εμείς θα αναφέρουμε τα ξενοδοχεία ΑΚΤΑΙΟΝ, ΕΛΕΝΗ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΟΔΥΣΣΕΥΣ, ΠΑΥΛΟΥ και
ΔΙΟΝΥΣΟΣ που στεγάζεται σε κτίριο που υπάρχει από το 1834.
Στο Γαλατά υπάρχουν τα ξενοδοχεία ΓΑΛΑΤΕΙΑ, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΣΑΡΩΝΙΣ, ΚΟΥΛΗ και το συγκρότημα ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΡΙΣ.
© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή www.koutouzis.gr .