Μυκηναϊκές  λατρευτικές    δραστηριότητες  στον  Αλιμο

 

       Τα ευρήματα από τις  ανασκαφές που πραγματοποίησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία στη θέση Κοντοπήγαδο της ευρύτερης περιοχής «Τράχωνες» του δήμου Αλίμου (5 χλμ. νότια της Ακροπόλεως των Αθηνών )  παρουσίασε  σε ομιλία της η Επίτιμη Προϊσταμένη Αρχαιολογικών Χώρων Κωνσταντίνα Καζά-Παπαγεωργίου, κατά τη 2η φετινή συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014   στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).

     » Κύριο  σημείο αναφοράς, είπε,  ήταν ένας  χαμηλός λόφος, αρχικού ύψους 6 μ. πάνω από την παλαιά οδό Βουλιαγμένης. Αν και το μεγαλύτερο τμήμα του λόφου κατεδαφίστηκε από τη διάνοιξη της νέας οδού το 1936 και τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Βουλιαγμένης το 1964, επί και πέριξ αυτού είχε διαπιστωθεί προϊστορική κατοίκηση ήδη από τη δεκαετία του 1960.

    »Μετά τα 2 μ δύο μυκηναϊκά συγκροτήματα (Ι και ΙI) επί αντίστοιχων πρωτοελλαδικών. Στον ίδιο άξονα, 300 μ. νοτιότερα του λόφου, στο χώρο του σταθμού του ΜΕΤΡΟ «Άλιμος», αποκαλύφθηκε το 2006-2008 εκτεταμένη εργαστηριακή εγκατάσταση (συγκρότημα ΙΙΙ), επίσης Μυκηναϊκής εποχής.

    »Βάσει των κατά χώραν κινητών ευρημάτων, αλλά και πλήθους άλλων που είχαν απορριφθεί σε πηγάδια και αποθέτες και βάσει των ιδιαίτερων κατασκευών που αποκαλύφθηκαν κυρίως στο συγκρότημα Ι, προκύπτει ότι στο Κοντοπήγαδο διεξάγονταν ποικίλες δραστηριότητες παραγωγικού και λατρευτικού χαρακτήρα από μεγάλο αριθμό ατόμων.

    »Τα συγκροτήματα του Κοντοπήγαδου φαίνεται ότι συνδέονταν από πολύ ενωρίς με την κεντρική εξουσία των Αθηνών που έδρευε στην Ακρόπολη, ως ειδικές μονάδες κατεργασίας και μεταποίησης πρώτων υλών και παραγωγής προϊόντων, όπως για παράδειγμα ήταν τα παντός είδους κεραμικά προϊόντα. Ισχυρές έμμεσες ενδείξεις και ευρήματα από τις ανασκαφές στο Κοντοπήγαδο υποδηλώνουν επίσης δραστηριότητες που σχετίζονται με τη νηματουργία και την υφαντική, των οποίων προηγούνταν η κατεργασία των αναγκαίων πρώτων υλών».

 

 

  

 

                      Το ξενοδοχείο βρέθηκε,   τι απέγινε το μωρό;

 

         Μια  κυρία  μας είχε ζητήσει   να  της βρούμε πληροφορίες  για το  ξενοδοχείο ΑΙΝΟΣ του  Πειραιά,  προκειμένου  να αναζητήσει  ένα  μωρό  που δήθεν είχε πεθάνει   εκεί.

          Ετσι αρχίσαμε το  ψάξιμο...γύρω από αυτούς που γνώριζαν ή ασχολούνται με τον παλιό Πειραιά.

          Τελικά μετά, μετά από καιρό, με πληροφορίες  από τον  Δημήτρη Κρασονικολάκη,  ο Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη, εντόπισε το ξενοδοχείο αυτό σε φωτογραφία που έχει τραβήξει ο ίδιος,, και μας την έστειλε με ι μέιλ.

 

                                                               

          Το ξενοδοχείο αυτό βρισκόταν  στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 14.

          Το ξενοδοχείο, λοιπόν, βρέθηκε, να δούμε αν θα βρεθεί και τι απέγινε το μωρό.

               Ας  δούμε όμως πως έχει αυτή η  ιστορία:

            Μια  κυρία  52 χρόνων σήμερα ψάχνει να μάθει  για την  δίδυμη αδελφή της, ξεκινώντας  από ένα παλιό ξενοδοχείο του Πειραιά.  Το ξενοδοχείο  ΑΙΝΟΣ.

           Το 1960 γεννήθηκαν στο Λεωνίδιο Αρκαδίας 2 δίδυμα κοριτσάκια. το 1 ήταν άρρωστο και έτσι η μάνα με τα 2 παιδιά, τον αδερφό της και τη θεία της, μιας και ο άντρας της έλειπε σε ταξίδι ( ήταν ναυτικός) πήραν ταξί και έφτασαν το βράδυ στο νοσοκομείο του Πειραιά, δεν γνωρίζουν όνομα καθώς "παραδόξως" κανείς δεν θυμάται. Στο νοσοκομείο τους ζήτησαν να υπογράψουν ένα χαρτί και επειδή ήταν βράδυ, τους είπαν να φύγουν να πάνε σε ένα ξενοδοχείο και να επιστρέψουν την επόμενη μέρα το πρωί. Πήγαν στο ξενοδοχείο Αίνος, λοιπόν να διανυκτερεύσουν και το βράδυ εκεί που θήλαζε η μάνα τα μωρά το πιο άρρωστο άρχισε να κάνει εμετό. Ειδοποίησαν το ξενοδοχείο και οι μνήμες έχουν ως εξής. Ηρθε ένας με άσπρη ποδιά πήρε το μωρό να το εξετάσει και γύρισε με το παιδί σε ένα κασελάκι λέγοντάς τους πως πέθανε. Ζήτησαν να πάρουν το παιδί, αλλά τους διαβεβαίωσαν από το ξενοδοχείο πως θα τα κανονίζανε όλα αυτοί.

           Σήμερα λοιπόν μετά από 50 χρόνια η δίδυμη αδερφή, με μια τρίτη, από άλλη γέννα,  ξεκίνησαν να ψάχνουν στοιχεία. Πήγαν σε όλους τους δήμους Πειραιά,  Νίκαιας και Αθηνών και δεν βρέθηκε πουθενά ληξιαρχική πράξη θανάτου.  Στα μητρώα Λεωνιδίου η  μάνα των διδύμων, φέρεται ως μητέρα 3 παιδιών. 

         Οποιος, λοιπόν  γνωρίζει κάτι, επί πλέον  ας μας γράψει για να τις βοηθήσουμε. Θα τηρηθεί εχεμύθεια./25-8-12/

 

Η γενιά του 50, 60 και 70 ...θυμάται !

 

Χάρμα ιδέσθαι! Συλλεκτικό ενδιαφέρον έχουν τα αυτοκίνητα που είχε στην ιδιοκτησία του ο Στυλιανός Παττακός, ο οποίος θα συμπληρώσει τα 100 χρόνια το Νοέμβριο. Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1912 στην Αγία Παρασκευή της Επαρχίας Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη και καταγόταν από κλάδο της βυζαντινής οικογένειας των Σκορδιλών. Σήμερα έχει το βαθμό του στρατιώτη και δεν παίρνει σύνταξη. Δείτε το θέμα Ένας "Παττακός" με... αριθμό κυκλοφορίας!

 

Tι κάνει σήμερα ο Στυλιανός Παττακός; Στυλιανός Παττακός, ο αμετανόητος!

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ : Ένα συγκινητικό μήνυμα από τη Νέα Υόρκη πήραμε μετά από πολύ καιρό από τον παλιό Πειραιώτη (Κερατσινιώτη) συνάδελφο Σταύρο Μαρμαρινό, που σήμερα γράφει στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης. Λέει στο μήνυμά του:

«Γεια σου Βασίλη, σε παρακολουθώ τακτικά και με συγκινεί η όμορφη προσπάθειά σου».

Ο Σταύρος Μαρμαρινός, τιμήθηκε τελευταία από την Κοινότητα της Αστόρια για την πολύχρονη και αξιοπρεπή παρουσία του στον ομογενειακό δημοσιογραφικό χώρο. /15-2-12/

 

                           Δημοκρατικοί νόμοι… «φωτογραφία» από τον Περικλή

Οι …..δημοκρατικοί νόμοι… «φωτογραφία» χρονολογούνται στην Αθήνα τουλάχιστον από την εποχή του Περικλή.

Στην Αθήνα του 460 π.Χ., άνδρες και γυναίκες, χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες: στους πολίτες, στους μέτοικους και στους δούλους. Πολίτες ήταν όσοι άνδρες είχαν γεννηθεί την Αθήνα, προέρχονταν και από τους δύο γονείς πολίτες, και είχαν ιδιοκτησία γης.

Ετσι ο γιος του Περικλή, Περικλής από την Ασπασία, δεν μπορούσε να χριστεί Αθηναίος Πολίτης με όλα τα δικαιώματα, διότι η μάνα του η Ασπασία ήταν μέτοικος και ο μικρός Περικλής εθεωρείτο νόθος. Γι’ αυτό ο Πρόεδρος άλλαξε το νόμο, κι έτσι ο τρίτος γιος του προέδρου χαρακτηρίσθηκε Αθηναίος πολίτης.

Κάτι τέτοιο έκανε κι ο δικτάτορας Παπαδόπουλος για να πάρει διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα.

Αλλά τέτοια γίνονται πάντοτε. Πολλοί νόμοι είναι….φωτογραφίες κάποιων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Όπως η επιδιωχθείσα διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο. (2-1-11)

 

                    Η οικονομική κρίση και η κυρά Μιχαλού

 

Το λέμε συχνά, «αυτός χρωστάει της Μιχαλούς», όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος τάχει χαμένα! Αλλά ποια ήταν η Μιχαλού;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις» του Τάκη Νατσούλη, στου Όθωνα τα χρόνια η κυρά Μιχαλού είχε αναλάβει το ταβερνάκι του μακαρίτη άντρα της σε σοκάκι του Ναυπλίου. Εκτός απ’ τον άντρα της έχασε και την πίστη της στους πελάτες, γιατί συνέχισε μεν τα βερεσέδια, αλλά εντός αυστηρού χρονικού περιθωρίου· ούτε μέρα παραπάνω. Αλλιώς, η φραστική…περιποίηση που είχες ήταν …εξευτελιστική. Βρισίδι με το …κιλό. Έτσι την έπαθε ένας κατακα[η]μένος ανθρωπάκος, που αδυνατώντας σε κάποια φάση της ζωής του να ξεχρεώσει τα χρέη του προς την Μιχαλού, παραμιλούσε και παραπατούσε νυχθημερόν στους δρόμους του Ναυπλίου ψάχνοντας απεγνωσμένα λύση. Και όποιος απορούσε, έπαιρνε την απάντηση πως, εε, αυτός χρωστάει της Μιχαλούς!

Μπορεί σήμερα να μη ζει η Μιχαλού, αλλά η λίστα της όλο και μεγαλώνει… Ιδίως με την οικονομική κρίση! (4-12-10 10,30)

 

Στείλτε μας και σεις την περίεργη φωτογραφία σας

 

Θα μπορούσε νάχει συμβεί στην Υδρα όπου χρησιμοποιούνται πολύ τα γαϊδουράκια. Όμως στην Υδρα δεν υπάρχουν γυμνιστές. Ετσι η φωτογραφία που μας έστειλαν εντοπίζεται μάλλον στο Σαλάντι Ερμιονίδας…. Και εκεί γίνονται γαϊδουρο..καβαλαρίες!....Στείλτε μας και σεις την περίεργη φωτογραφία σας. (13-12-09 16,30)

 

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟΝ ΜΑΓΕΥΕ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

 

Είχαν 30 χρόνια διαφορά. Εκείνη, η Σωτηρία Μπέλλου γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1921. Εκείνος, ο Αντώνης Σαμαράς, στις 23 Μαϊου 1951.

Στα 1951 η Σωτηρία τραγουδούσε με τον Τσιτσάνη.

Ετσι όταν ο Αντώνης μπήκε στην εφηβεία η Σωτηρία βρισκόταν ψηλά. Αλλά η φωνή της τον μάγευε και τον μαγεύει ακόμη, κατά πως λένε.

Ντράμερ ο ίδιος σε σχολικό συγκρότημα - κουμπάρος και στενός φίλος του Μανώλη Μητσιά - ενώ η αείμνηστη Σωτηρία Μπέλλου τον αποκαλούσε τρυφερά γιο της.    Δείτε για την προγιαγιά του Πηνελόπη Δέλτα.

 

   Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΣΤΟ ΤΑΒΛΙ;

 

Ο….. γνωστός μας Στυλιανός Παττακός, εκ των πρωτεργατών της Χούντας της 21ης Απριλίου, είναι λέει «μεγάλος κλέφτης» στο τάβλι κι ας πλησιάζει κοντά στα 100.

Τέλος του μήνα έπαιζε σε...ένα καφενείο στα Πατήσια με έναν 55αρη φίλο του. Ξαφνικά ο συμπαίκτης του διαπίστωσε ότι τον……κλέβει. Του το 'πε και τον παρακάλεσε να σταματήσει. Ο Παττακός, όμως, συνέχισε και ο άλλος έκλεισε απότομα το τάβλι, τ' άρπαξε στα χέρια και παραλίγο να του το φέρει κολάρο.

 

Στη φωτογραφία ο Παττακός παίζει τάβλι με τον Θεοφιλογιαννάκο

Πηγή: nonews-news.blogspot.com (1-12-09) Ο  Στυλιανός    Παττακός   απεβίωσε    8-10-16  σε ηλικία    104  ετών.

 

                                                     ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ!

 

Αναγνώστης μας έστειλε τις εικόνες όπου κατά τη γνώμη του παρατηρείται ομοιότητα μεταξύ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του παλιού τραγουδιστή Τέρρη Χρυσού (κατά κόσμον Λευτέρη Χρυσόγελου).

Ο Τέρρης γεννήθηκε στις 26/9/1940 στην Κωνσταντινούπολη όπου μεγάλωσε. Ομως από ότι ξέρουμε ο κ. Κώστας Μητσοτάκης (αριστερά στα πλάνα) δεν πήγε ποτέ του στην Πόλη! Ούτε και έχουν συγγένεια! Δηλαδή δεν μπορεί νάναι αδέρφια.(16-11-09 19.00)

 

Η συνέντευξη που δεν πήραμε

 

     Θα μπορούσε να είναι μια συνομιλία, μια συνέντευξη του συνεργάτη μας Νίκου Κερασοβίτη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Και τι δεν θάχε να τον ρωτήσει: Από την Κάρλα ως το θέμα της ......ανεργίας.

     Όμως εκείνος παρέμενε…. αμίλητος!.. Και πώς να μιλήσει, αφού δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα κέρινο ομοίωμα του στο Μουσείο Τισσώ στο Βερολίνο. (1-11-09 22.14)

 

                         Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα μπορούσε να έχει και το επώνυμο Σταυρόπουλος, αφού είναι δισέγγονος του ιερέα Ανδρέα Σταυρόπουλου από το Καλέντζι Αχαϊας.

Ο παππούς του, ο Γέρος της Δημοκρατίας, Γεώργιος Παπανδρέου που γεννήθηκε στο Καλέντζι της Αχαΐας το 1888, ήταν το τρίτο παιδί του ιερέα Ανδρέα Σταυρόπουλου και της συζύγου του Παγώνας. Αλλά δεν ευτύχισε να γνωρίσει τη μητέρα του η οποία απεβίωσε λίγους μήνες μετά τη γέννησή του...

Το 1901 ο Γεώργιος και ο Nικόλαος, τα δύο παιδιά του παπά Aνδρέα Σταυρόπουλου -τιμώντας τον πατέρα τους- υπέγραψαν την αίτηση μετωνυμίας τους, και γεννήθηκε το επώνυμο Παπανδρέου, με το οποίο (όπως και με άλλα σημαντικά) συνδέθηκε η πολιτική, κοινωνική και πνευματική πορεία των Eλλήνων της εποχής μας.

Βέβαια κι αν άλλαξε το επώνυμο, τα γονίδια δεν άλλαξαν, και δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο ρόλο έπαιξε στην όλη πορεία, η αλλαγή του επωνύμου.

Την 1η Νοεμβρίου 09 συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από τον Θάνατο του Γέρου της Δημοκρατίας (1-11-1968)!

Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός μικρός με τον πατέρα του και τον παππού του. (1-11-09 16.00)

 

                                                             ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

 

Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος – μετέπειτα δικτάτορας με στόχο τις κοντές φούστες εν μέσω φίλων του, μεταξύ των οποίων και ο ναύαρχος Αλεξ Χατζηκυριάκος, τον οποίο διόρισε για ένα διάστημα πρόεδρο της Κυβέρνησης. Ο Πάγκαλος ανέτρεψε με στρατιωτικό πραξικόπημα την 26-6-1925 την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου, και κήρυξε τον εαυτό του δικτάτορα (4-11926). Αξίωμα που το διατήρησε ως το τις 22-8-1926. Τότε μετά από καταδίωξη συνελήφθη και φυλακίστηκε στις φυλακές Ιτζεδίν της Κρήτης ως τις 10-7-1928. Αλλά με διάταγμα πήρε αμνηστία.

( Αρχείο Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Σαλαμίνας).

 

Και έχουμε:

 

Θεόδωρος Πάγκαλος –δικτάτωρ + Αριάδνη Σκλιά- Σαχτούρη

i i i i

Θησέας( 1902) Αμαλία (1909) Δημήτριος (1910) Γεώργιος(1910) +Γεωργία Ηλία

Αντιπτέραρχος

i

Θεόδωρος Γ. Πάγκαλος

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (10-4-09 17.00)

 

    Ο ιερωμένος  που σώθηκε από τον Αγιο Νεκτάριο

 

        Την  8η  Φεβρουαρίου 2018   εξεδίμησεν    εις   Κύριον   ο Πειραιώτης αρχιμανδρίτης μακαριστός   π. Νεκτάριος Βιτάλης ηγούμενος  του Ιερού Προσκυνήματος  Αγίου Νεκταρίου Καμάριζας  Αττικής κατά κόσμον  βασίλειος,, πρώτος Καθηγούμενος της Μονής Αγίου Αθανασίου Κουβαρά Λαυρίου της πρώτης Μονής της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής γνωστός   σε Κύπρο και Σερβία και στις πόλεις Πειραιά, Νίκαια, Δραπετσώνα, Άγιο Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλό, Κερατσίνι και Πέραμα τις οποίες συχνά επισκεπτόταν, κήρυττε  το λό του Θεού και μας είχε τιμήσει  με η φιλία του και την αγάπητου.

 

        O π. Νεκτάριος Βιτάλης,  με ιδιαίτερη  δράση  στο Λαύριο για την δράση του και για την συμπαράστασή του στον φτωχό  κόσμο της υποβαθμισμένης αυτής περιοχής, ο οποίος εδιηγείτο  διηγείτο το περιστατικό ίασής του, που αναφέρεται εδώ όπως του συνέβη, όταν ετοιμοθάνατος από καρκίνο, περίμενε απλώς την ώρα του θανάτου του...Ασθένεια που μου είχε εμπιστευθεί και μένα στα 1979 σε μια συνάντησή μας στα γραφεία της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ στον Πειραιά όπου ήμουν διευθυντής.

 

          

       Τότε μου είχε  ευχηθεί  για τη βάπτιση της κόρης μου  και ήλπιζε να ζήσει  και να την δει όταν θα  αποκτούσε άσπρα μαλλιά. Και να που τα κατάφερε.  B. KOYT Δείτε το περιστατικό.

                                                                                            
         
            ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ  ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η  ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ?

 

      Οι  Τούρκοι μας αποκαλούν  Γιουνάν, δηλαδή Ιωνες, παρ όλο που κατέχουν ακόμη την Ιωνία.

      Και δεν είναι μόνο αυτό. Η  Τούρκικη σημαία, και το αντίστοιχο «εθνικό σύμβολο» των Τούρκων,  προέρχεται από ένα σύμβολο του Βυζαντίου, όχι της αυτοκρατορίας, αλλά  της αρχαιοελληνικής πόλης που υπήρχε στην θέση της  Κωνσταντινούπολης.... Το Βυζάντιο  που  έχτισε ο Βύζας ο Μεγαρεύς.

 

      Αυτό το σήμα είναι πανάρχαιο και απαντάται  ως λατρευτικό σύμβολο της θεάς Εκάτης. Έγινε σύμβολο της πόλης του  Βυζαντίου όταν ο Φίλιππος, πατέρας του Μεγαλέξανδρου, προσπάθησε να  καταλάβει αυτή την πόλη, και μια νύχτα με συννεφιά, έστειλε πολεμιστές  (σαν καταδρομική επιχείρηση) να περάσουν τα τείχη, για να αλώσουν την  πόλη. Και ξαφνικά, εμφανίστηκε το φεγγάρι, οι εισβολείς έγιναν  αντιληπτοί, και αποκρούστηκε η επίθεση.... Από τότε, και επειδή  θεωρήθηκε ως θεϊκή βοήθεια προς την πόλη, έγινε σύμβολο της πόλης του  Βυζαντίου. Από εκεί και μετά  έμεινε ως σύμβολο παραδοσιακά και στην  Κωνσταντινούπολη, το βρήκε και ο Μωχάμεντ ο πορθητής (και οι επόμενοί  του), και όπως χρησιμοποίησε τα πάντα που βρήκε από την Αυτοκρατορία,  για να δώσει αυτοκρατορική χρειά στην πλιατσικολογική Οθωμανική  κατάκτηση, έγινε ένα σύμβολο της Οθωμανικής κυριαρχίας, και επεκτάθηκε  ως μουσουλμανικό σύμβολο....                   

      Η συγκεκριμένη φωτογραφία, με το μισοφέγγαρο και το αστέρι, είναι από  ένα κέρμα των Βυζαντίων, και αν θα προσέξετε, το γράφει....  ΒΥΖΑΝΤΙΩΝ....

      Αν ξέραμε την ιστορία μας, τουλάχιστον δεν θα  ανεχόμασταν τους  σημερινούς εξευτελισμούς.  Θα είχαμε τις απαιτούμενες  απαντήσεις για τις μα.....  που μας σερβίρουν καθημερινά......

                        

         ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ  ΠΡΩΤΙΕΣ  ΑΛΛΑ  ΜΕΝΟΥΝ ΑΓΝΩΣΤΕΣ

        

     Η   γέφυρα Ρίου Αντιρρίου  είναι η μακρύτερη καλωδιακή γέφυρα στον κόσμο,  έχει τους μεγαλύτερους πυλώνες  και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της έγιναν σχολή για τις γέφυρες του μέλλοντος.

     Το πλανητάριο στο Ευγενίδειο Ιδρυμα είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό Πλανητάριο στον κόσμο! 

 

      

 Αρχή σελίδας

 

 

  ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ