ΚΑΙ   ΤΑ   ΦΥΤΑ  ΕΧΟΥΝ  ΚΕΝΤΡΟ

     ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ :   ΕΓΚΕΦΑΛΟ

                                                            Σημαντική επιστημονική ανακάλυψη

 

ΝΑΙ, και τα  φυτά  έχουν  εγκέφαλο! Το "κέντρο λήψης αποφάσεων" στα φυτά  βρίσκεται στις   ρίζες τους.

Κατά την άποψη  Σλοβάκου επιστήμονα Φράντισεκ Μπάλουσκα που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της  Βιέννης , η κορυφή της ρίζας των φυτών αντιδρά στο φως ή σε ένα δηλητήριο. Για το λόγο αυτό αλλάζουν πορεία μέσα στο υπέδαφος. Από την κορυφή της ρίζας με το  νευρικό  τους  σύστημα, η πληροφορία περνά στη ζώνη ανάπτυξης του φυτού και έτσι το φυτό προσαρμόζει την πορεία του. Ο τρόπος λειτουργίας των φυτών δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνο των ζώων. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο βοτανολόγος Ντίτερ Φόλκμαν από το Πανεπιστήμιο της Βόννης: «Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή η σχέση μεταξύ ηλεκτρικών μηνυμάτων και των απαραίτητων δομών. Η ανακάλυψη των Φράντισεκ Μπάλουσκα και Στέφανο Μανκούσο μας επιτρέπει πλέον να συνδέσουμε ηλεκτρικά μηνύματα με δομές, που έχουν πολλές ομοιότητες με εκείνες ενός εγκεφάλου».

Με διαφορετικές ταχύτητες…Τα μηνύματα αυτά όμως μεταδίδονται σε υπερβολικά αργές ταχύτητες. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο για παράδειγμα το ηλεκτρικό μήνυμα του φυτού διανύει λιγότερο από ένα εκατοστό. Στον ίδιο χρόνο ένα μήνυμα στο νευρικό σύστημα ενός θηλαστικού διανύει χωρίς πρόβλημα 100 μέτρα. Τα φυτά έχουν 10.000 φορές χαμηλότερη ταχύτητα, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες και ξεκαθαρίζουν ότι τα φυτά δεν υστερούν σε εξυπνάδα. Απλά λειτουργούν σε διαφορετικό χρόνο. Η    δη  οι επιστήμονες    έχουν  καταλήξει  στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σεξουαλικότητα στον κόσμο των φυτών αφού διαθέτουν  νευρικό σύστημα.

«Τα φυτά είναι πρωτόγονοι οργανισμοί, κάτι μεταξύ νεκρής ύλης και ζωντανού οργανισμού», πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες. Μια θέση που καθορίζει ακόμα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον φυτικό κόσμο.  . Ο Σλοβάκος επιστήμονας Φράντισεκ Μπάλουσκα που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Βόννης κατέληξε κατά τη διάρκεια πειραμάτων με ρίζες αραβόσιτου στο εξής ενδιαφέρον συμπέρασμα: «Σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων από τη Φλωρεντία διαπιστώσαμε ηλεκτρική κινητικότητα στις ρίζες των φυτών. Η κυτταρική δομή τους μοιάζει με εκείνη του εγκεφάλου των ζώων. Οι έρευνές βρίσκονται ωστόσο ακόμα στην αρχή.  Και  Αποφεύγουνη  συνεπώς να μιλάνε για εγκέφαλο. Προτιμούν  τον όρο: Κέντρο λήψεως αποφάσεων».

 ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΛΑΙΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ;


Είναι σχεδόν σίγουρο ,ότι σε λίγα χρόνια τα φυτά θα μπορούν να μετακινούνται!
Ηδη οι Γάλλοι ερευνητές του πανεπιστημίου Joseph Fourier, με επικεφαλής των Δρ. Philippe Marmottant ανακάλυψαν Έναν νέο τύπο κίνησης στα φυτά .
Ανακάλυψαν σπόρους φυτών που πηδούν και περπατούν !!!Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας κάμερες και μικροσκόπια οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς οι σπόροι του φυτού Εκουιζέτο (Equisetum), γνωστό καις ως αλογοουρά, πολύκομπο κλπ. διασπείρονται μόνοι τους.
Όπως διαπίστωσαν, οι σπόροι του φυτού έχουν πόδια που που με τη διαστημική σκέψη και την βοήθεια του Σύμπαντος δημιουργού. τυλίγονταιεπίπεδα υγρασίας και όταν αυτά αλλάζουν προς το ξηρότερο με αποτέλεσμα να σέρνονται, ακόμα και να αναπηδούν στο έδαφος.
Πιστεύεται δε ότι θα έρθει ημέρα που τα φυτά θα μπορούν να βγάζουν τις ρίζες τους από το έδαφος, θα τις μακραίνουν και θα εισέρχονται σε άλλο σημείο μακρύτερα μέχρι να μετακομίσει ολόκληρο το φυτό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποια φυτά και σήμερα όπως οι φραουλιές- και όχι μόνο, κληματαριές κλπ, κατά καιρούς βγάζουν βλαστάρια τα οποία ριζώνουν πολύ μακρύτερα από το πρώτο φυτό το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις ξεραίνεται αφού πέτυχε την αποστολή, του του πολλαπλασιασμού.
Είναι ακόμη γνωστή η δυνατότητά τους να στρέφονται προς το φως, η η κίνηση των σαρκοφάγων για να συλλάβουν τα θύματά τους.
Φαίνεται πως η κίνηση είναι νόμος του Σύμπαντος αφού όλα τα ουράνια σώματα που μπορεί να αντιπροσωπεύουν κινούνται, κάτι που παρατηρήθηκε ευθύς εξ αρχής υτόβουλη κίνηση στα πρωτόζωα που είναι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί - με πυρήνα- οργανισμοί. Τα περισσότερα αναπαράγονται μονογονικά με διχοτόμηση. Και κινούνται είτε σχηματίζοντας ψευδοπόδια (όπως π.χ. αμοιβάδα) είτε με τις βλεφαρίδες ή τα μαστίγια που διαθέτουν.      http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C106/151/1086,3991/  

   

                                                                   ΤΑ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ


Τα σαρκοφάγα φυτά δεν είναι κάτι άγνωστο, σίγουρα όμως προκαλούν ενδιαφέρον με τις… γαστρονομικές απαιτήσεις τους. Τα περισσότερα διαθέτουν εντυπωσιακά χρώματα και αρώματα έτσι ώστε να προκαλούν τα θηράματά τους πιο εύκολα, ενώ δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι ορισμένα μπορούν να «φάνε» ακόμα και έναν ολόκληρο αρουραίο. Τα περισσότερα ευδοκιμούν στα τροπικά δάση και παρά την ομορφιά τους κρύβουν έναν… θανατηφόρο χαρακτήρα για όποιον άτυχο βρεθεί στο διάβα τους
ΔΙΩΝΑΙΑ Το πλέον γνωστό φυτό από την οικογένεια των σαρκοφάγων, η Διωναία (Dionaea Muscipula) η Μυγοπαγίδα γνωστή και ως Venus Flytrap είναι ένα φυτό το οποίο με μια απότομη κίνηση παγιδεύει το θήραμα του μέσα στις δαγκάνες του όπου και το τρώει. Είναι ένα σαρκοφάγο φυτό το οποίο αιχμαλωτίζει και τρέφεται με μικρά ζώα (κυρίως μικρά έντομα και αραχνίδες).
Συνήθως τα θύματα της διωναίας είναι μύγες και αράχνες αλλά στην φύση έχει παρατηρηθεί να καταναλώνει ακόμα και μικρά βατράχια! Οι δαγκάνες της διωναίας (Dionaea Muscipula) περιέχουν μικρά τριχίδια τα οποία όταν ενεργοποιηθούν η δαγκανα κλείνει και παγιδεύει το θήραμα του.
H Μιμόζα/Mimosa pudica είναι ένα φυτό υπερευαίσθητο στο άγγιγμα, για την ακρίβεια είναι τόσο ευαίσθητο που με το παραμικρό άγγιγμα η μιμόζα διπλώνει άμεσα τα φύλα η το φύλο που αγγίξατε, είτε ακόμα και ολόκληρο το κλαδί του.
Το (desmodium gyrans) είναι γνωστό και ως φυτό τηλέγραφος καθώς είναι ένα φυτό που είναι ικανό για γρήγορη κίνηση κάτω από τον ήχο της μουσικής! Είναι ένα από τα λίγα φυτά που η κίνηση του είναι εμφανής στο μάτι. Τα φύλλα του γυρνούν γύρω από τον άξονα τους με το παραμικρό άγγιγμα, τον ήλιο, την μουσική και τους κραδασμούς. Προέρχεται από την ασία και είναι ένα φυτό διαδεδομένο σε όλες τις χώρες της ασιατικής ηπείρου.
Η κίνηση του φυτού τηλέγραφος είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του φυτού ώστε να μπορέσει να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ήλιο.
Οι ειδικοί λένε ότι δεν αντιδρά διαφορετικά στα διάφορα είδη των ήχων αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι αντιδρά σε μεγαλύτερο βαθμό στους ηλεκτρονικούς ήχους.

ΤΑ  ΦΥΤΑ  ΒΛΕΠΟΥΝ  

Ο     άνθρωπος  και όλα  σχεδόν  τα  ζώα  βλέπουν. Αντιλαμβάνονται  το περιβάλλον  χάρις    στην αντανάκλαση  του  φωτός. Ββαια  δεν βλέπουν όλα  τα τα ίδια  χρώματα.

            Όμως το φως αντιλαμβάνονται και τα  φυτά.

Κάντε ένα  απλό πείραμα   ξεπερνώντας το ηλιοτρόπιο.  Πάρτε  μερικές  φακές  και τοποθετείστε τες  μέσα   σε ένα  βρ΄γμένο με νερό  βαμβάκι. Αφήστε το σ ένα   σκοτεινό  σημείο του  δωματίου   μετά  μερικές  μέρες  θα  τις δείτε να φυτρώνουν  αλλά και να στρέφονται  [ρος  το παράθυρο  από το οποίο  μπαίνει  φως.   Το ίδιο   θα  συμβεί   αν βάλλετε  από τη μία  πλευρά  έναν ηλεκτρικό   λαμπτήρα  ή ένα  αναμμένο  κερί.  Αρα   μπορούμε να πούμε  ότι  τα  φυτά  βλέπουν,  ή  τουλάχιστον   έχουν όργανα   πού  αναγνωρίζουν το  φως: Με  τις μεμβράνες του χλωροπλάστη. Η χλωροφύλλη των φυτών απορροφά ηλιακό φως, το οποίο διεγείρει τη ροή των ηλεκτρονίων για τη  φωτοσύνθεση. Η φωτοσύνθεση είναι σημαντικότατη και ιδιαίτερα πολύπλοκη βιολογική διεργασία, μέσω της οποίας οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί χρησιμοποιώντας φωτεινή ενέργεια, διοξείδιο του άνθρακα και νερό παράγουν τα απαραίτητα για τη θρέψη τους συστατικά. Τα χλωροφυλλούχα φυτά έχουν την  ικανότητα  να  μετατρέπουν  διοξείδιο άνθρακα και   νερό   σε   οργανικές ουσίες, όπως γλυκόζη, απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη συντήρησή τους, με τη Φωτοσύνθεση.  Τα φυτά έχουν ένα είδος βιολογικού ρολογιού που καθορίζει την ευαισθησία τους στη θερμοκρασία, από περιβαλλοντικές συνθήκες όπως είναι το φως, ... και  δεν διεγείρεται ώστε να αναπτυχθεί και να ενεργοποιηθεί    η διαδικασία της φωτοσύνθεσης,   χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα όργανα που έχει, και πως να μην έχουν  αφού  αποτέλεσαν προοίμιον    εκιείνων των  ζώων. Κι όχι μόνον αυτό.   Εχουν  νευρικό σύστημα  στο οποίο  στηρίχθηκε  εκείνο των  ζώων, έχουν εγκέφαλο,  ψυχή, αισθάνονται, διαισθάνονται «  και «ακούν» έχουν μνήμη. Εχουν δηλαδή όλο εκείνο το σύστημα που στον άνθρωπο ονομάζουμε «νευροφυτικό».

Άλλωστε το βασικό μέρος του σώματός μας προέρχεται από τα φυτά.

Το φύλλο είναι το όργανο του φυτού το οποίο κατ εξοχήν είναι επιφορτισμένο με την ανίχνευση  του φωτός  και τις αντιδράσεις που είναι ανεξάρτητες από την ύπαρξη .... στα 700 nm ενώ το PSΙΙ διεγείρεται από φως με μέγιστο στα 680 nm.

 Ας μην ξεχνάμε ότι τα φυτά, με τη φωτοσύνθεση, μετατρέπουν την ενέργεια που εκπέμπει ο Ήλιος, αλλά και κάθε φωτοβολούσα πηγή όπως διεγείρουν το αισθητήριο όργανο της όρασης  του παρατηρητή. Σ΄ αυτή ακριβώς τη σκέψη, να  πούμε ότι  το φως έχει κυματική φύση και συγκεκριμένα ότι είναι εγκάρσια κύματα.

Κάποιες από τις βασικές διατροφικές ανάγκες που έχει το φυτό. .... διεγείρουν την ενεργειακά άχρηστη διαδικασία της φωτο αναπνοής, κατά την κάθε τύπου διαδικασία  συσχετίζονται με τις ανταποκρίσεις στο φως, τη θερμοκρασία και το νερό:Χάρις  σ  αυτούς  τους  μηχανισμούς  κοιμούνται.

Τα φυτά και η μεγάλη εξυπνάδα τους

                                                                                            ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ 22-11-19