Τα φυτά  έχουν  ψυχή, αισθάνονται,

  διαισθάνονται,βλέπουν, ακούνε, έχουν  μνήμη, συνομιλούν μεταξύ τους

 

         Όλα  τα φυτά  έχουν ψυχή, αισθάνονται, διαισθάνονται βλέπουν και ακούνε έχουν  μνήμη, συνομιλούν μεταξύτους. Εχουν  δηλαδή όλο εκείνο το σύστημα  που στον άνθρωπο ονομάζουμε νευροφυτικό. Αλλωστε  το βασικό μέρος του σώματός μας προέρχεται από τα φυτά.

     Ο  καθηγητής  Κλήβ Μπάξτερ, που χρησιμοποιούσε τις μηχανές της αλήθειας  για να ξεσκεπάζει τους εγκληματίες, ανάμεσα στα πρώτα του πειράματα, έκανε  το 1988, κι' αυτό:  Εβαλε μέσα σε ένα δωμάτιο δύο φυτά. Επειτα, μέσα από το δωμάτιο, πέρασαν διαδοχικά, ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο, πέντε βοηθοί του και ο  ίδιος. Ενας από τους πέντε,  χωρίς να ξέρουν οι  άλλοι ποιος, διαλέχτηκε στην τύχη για να κομματιάσει το ένα φυτό.

       Αμέσως μετά το άλλο φυτό συνδέθηκε με τη μηχανή της αλήθειας και οι έξι άντρες ξαναπέρασαν από μπροστά του μέσα σ' αυτούς και ο εγκληματίας -, που σαν βρέθηκε πάλι μέσα στο δωμάτιο. το φυτό τρελάθηκε από το φόβο του, και  λιποθύμησε.

       Ετσι, μ αυτό το πείραμα ο Μπάξτερ ανακάλυψε ότι, τα φυτά, όταν νοιώθουν πως απειλούνται, φτάνουν ακόμα και μέχρι λιποθυμίας, για να μην πονέσουν και να σώσουν τη ζωή τους...

        Εχει αποδειχτεί ότι τα φυτά συνδέονται συναισθηματικά με τον κηπουρό τους, που τα φροντίζει και τα  περιποιείται. Κυριολεκτικά συντονίζονται  μαζί του   σαν  ραδιοφωνικοί  δέκτες. Πάνω σ' αυτό ακριβώς  το θέμα  έγινε ένα πολύ εντυπωσιακό  πείραμα, από τον Αμερικανό ηλεκτρονικό Πήτερ Σωβίν  (1986)  που  ασχολείται με μελέτες  πάνω στην εξωαισθητική αντίληψη. Κατάφερε να κάνει ένα φυτό να του ανοίγει την καγκελόπορτα του  κήπου του, όποτε αυτός πλησίαζε  στο σπίτι. Φυσικά το φυτό αγαπάει τον Σωβίν και μόνον αυτόν. Επομένως, συγκινείται με την παρουσία του, ακόμα και όταν βρίσκεται σε κάποια απόσταση. Η συγκίνηση αυτή προκαλεί μιαν ενέργεια, που συνήθως μετριέται με τις μηχανές της αλήθειας. Ο Σωβίν, όμως, αντί να συνδέσει το φυτό με έναν απλό μετρητή, κατασκεύασε έναν υπερευαίσθητο διακόπτη, ο οποίος θέτει  σε  λειτουργία το ηλεκτρικό μοτέρ, που ανοίγει την πόρτα.

 

         Συνοψίζοντας    τα    συμπεράσματα   από  πειράματα  που  έγιναν   στο   Ινστιτούτο   Ερευνών στης Καλκούτας,  ο Ντεζιντέριους  Παπ  γράφει:

    ===  Το  φυτό  αποκάλυψε   το   πιο συγκλονιστικό   μυστικό   του   όταν ο καθηγητής   Μπάζε  του  έκανε  ερωτήσεις   μέσω    ραδιοτηλεγραφικών    σημάτων.    Τα ραδιοσήματα    κατευθύνθηκαν πάνω ο' ένα σπόρο σιταριού,  που βρισκόταν   κάτω   από   τον   απόλυτο   έλεγχο   της    ρυθμιστικής συσκευής.  Και  είδαμε ότι   ο  σπόρος   πήρε   μέρος   στο   διάγραμμα!

            Τον επηρέασε η ακτινοβολία. Οποτε αυτή δυνάμωνε, επιβραδυνόταν  ο ρυθμός  αναπτύξεως  του σπόρου. Δηλαδή, το φυτό μπορούσε να πιάνει ακτινοβολίες, που  ο  άνθρωπος δεν μπορεί, γιατί δεν  έχει το κατάλληλο όργανο. Κι  όχι μόνον αυτό. Τα φυτό σχεδόν απαντούσε.

        Ο  Μπάζε   υποψιαζόταν   την ύπαρξη   κάποιου    νευρικού    συστήματος   στα   φυτά    και    ανακάλυψε  ένα   μηχανισμό,   ανάλογο με την καρδιά  που προορισμό έχει  την κυκλοφορία  της  λύμφης.

  ++++  Πολλά φυτά, γράφει ο Παπ, διαθέτουν ένα οπτικό όργανο, σε σχήμα αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Αυτή η αποκάλυψη του φυσιολόγου Χάμπερλαντ, που άφησε κατάπληκτο τον επιστημονικό κόσμο, με αποτέλεσμα να μη γίνεται πιστευτή, σήμερα έχει αποδειχτεί και δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση. Η σελατζινέλλα,    ένα παράξενο φυτό, που ευδοκιμεί μέσα  στα  τροπικά δάση, έχει αυτό το μάτι και μάλιστα τώρα ευδιάκριτο, που εξουδετερώνει κάθε αμφιβολία. Ασφαλώς υπάρχουν κι' άλλα  φυτά που  διαθέτουν οπτικό  όργανο, διαφορετικής μορφής βέβαια.

       Ο Μπάζε κατάφερε ακόμη  να αποδείξει ότι  πολλά φυτά αντιδρούν ακόμη και σε ακτίνες που διαρκούν  ελάχιστο κλάσμα του δευτερόλεπτου.

        Οι σημερινές    μεταλλάξεις  των φυτών, ιδίως των παραγωγικών, από τον άνθρωπο  επιβεβαιώνουν όλα αυτά.

 

                            

 

                                                ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ   ΣΗΜΑΤΩΝ

 

     Μια     ομάδα  επιστημόνων   του Νοβοσιμπίρσκ   της  Ρωσίας  με επικεφαλής τον καθηγητή  Σέϊν, απέδειξε ότι κύτταρα φυτών και ζώων  μπορούν  να ανταλλάσσουν πληροφορίες, με τη μορφή απειροελάχιστων φωτεινών σημάτων. 

       Οι επιστήμονες αυτοί  έκαναν  το ακόλουθο  πείραμα:  Εβαλαν ομοιογενή ζωικά και  φυτικά κύτταρα μέσα σε δυο γυάλινα δοχεία,  χωρισμένα από ένα λεπτό διάφραγμα.   Στο  ένα οπό τα δύο κύτταρα χορηγήθηκε ένας ιός.   Και τότε ο ιός άρχισε να   προκαλεί  σήματα   συναγερμού, σε κανονικά χρονικά διαστήματα,   που   μεταδίδονταν   με τη μορφή απειροελάχιστων λάμψεων   από   τα   υγιή   κύτταρα  τού δεύτερου δοχείου.

        Και   δεν   είναι   μόνο   αυτό.  Αποδείχτηκε ότι άτομα  προικισμένα  με  εξαιρετική    υπερευαισθησία,  μπορούν να έχουν   επίδραση στα φυτά.

        Αλλά  γιατί να  ψάχνουμε; Δε μας φθάνει  ότι τα φυτά  στρέφονται  προς το  μέρος του ήλιου.

       Αλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι  τα φυτά αισθάνονται   τον κόσμο  γύρω τους, σαν να βλέπουν. Αν φυτέψεις  μια φασολιά κοντά σε κάγκελα, και παράλληλα  δέσεις ένα σπάγκο  που πηγαίνει  ψηλότερα, όταν θελήσει  να αναρριχηθεί,  δεν θα πιαστεί  στα κάγκελα, αλλά στο σπάγκο  που πηγαίνει ψηλότερα  - κι  ας βρίσκεται μακρύτερα σαν να βλέπει (προσωπικό πείραμα).

 

                                                  ΕΧΟΥΝ   ΚΑΙ   ΜΝΗΜΗ

 

       Η  πιο εκπληκτική διαπίστωση, που έκαναν οι   επιστήμονες,   έγραψε  η   σοβιετική επιθεώρηση Νοβόστι,   είναι  ότι   τα φυτά έχουν  και μνήμη - ιδιότητα   που χαρακτηρίζει    μόνο  τους   ανώτερους Ζωικούς οργανισμούς, οι οποίοι διαθέτουν τελειοποιημένο   νευρικό   σύστημα. Ετσι  κι αυτά  υπόκεινται στο βασικό μηχανισμό των ελεγχομένων   αντανακλαστικών.  Και αυτό αποδεικνύεται με το ακόλουθο   πείραμα:   οι   ρίζες   ενός φασολιού   τοποθετήθηκαν   μέσα σε    νερό   θερμοκρασίας    μηδέν βαθμών,  και λίγο αργότερα,  σε νερό   κανονικό.   Και   όμως,   τα σήματα κινδύνου που  έ5ινε το φυτό,  δεν σταμάτησαν,   αμέσως μόλις    βρέθηκε    σε    κανονικές συνθήκες. Το φασόλι θυμόταν ακόμη την παγωνιά και συνέχισε να συμπεριφέρεται  με προφύλαξη.   Διαπιστώ9ηκε   επίσης, ότι   τα   αγγούρια,   τα   φασόλια, το  σιτάρι   και  οι  πατάτες,   μπορούν  να  θυμηθούν   τέλεια  τις δυσάρεστες   στιγμές   που  πέρασαν.

 

                                        ΤΑ  ΦΥΤΑ  ΑΚΟΥΝΕ   ΚΑΙ   ΜΙΛΟΥΝ

 

           Στην Ινδία, ο  καθηγητής Σίνγκχ, του Πανεπιστημίου του Ανομαλάϊ βεβαίωνε (1985)  ότι  τα φυτά είναι πολύ πιο  ευαίσθητα στη μουσική  από τους ανθρώπους. Διάφορα  πειράματα    που  έκανε, τον οδήγησαν  στο  συμπέρασμα, ότι τα φυτά  επιταχύνουν πολύ την ωρίμανση των καρπών τους, κάτω από την επίδραση ορισμένων μελωδιών.

          Το γεγονός αυτό το έχει διαπιστώσει  και ο  Σκανδιναβός ειδικός  επιστήμονας Κάρλ Κρίστιανσεν,  που γράφει σε   μελέτη του:

       Κάτω από τους ήχους ενός βιολιού, για  παράδειγμα, η Μιμόζα Πούντικα  αναπτύχθηκε  και οι ρίζες της δυνάμωσαν  κατά 60%  πιο γρήγορα, απ όσο  θα αναπτύσσονταν   σε κανονικές συνθήκες.  Φαίνεται ότι οι υψηλοί τόνοι είναι πιο αποτελεσματικοί από τους χαμηλούς  και  οι φωνές των γυναικών και των παιδιών επιδρούν ευεργετικά   ενώ το αντίθετο  συμβαίνει με τις φωνές των ανδρών. Ωστόσο, οι προτιμήσεις αλλάζουν   από φυτό σε φυτό.

           Και κάτι άλλο ακόμη:   Ο καθηγητής   Ιβάν  Γκουνάρ,   διευθυντής της έδρας  Φυσιολογίας  των φυτών, της Αγροτικής Ακαδημίας της Μόσχας, μπόρεσε να ενισχύσει, με κάποια ειδική  ηλεκτρονική συσκευή  τις   φωνές των φυτών. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι ένα βλαστάρι κριθαριού  φωνάζει  όταν το βουτήξουμε μέσα  σε   νερό πολύ  ζεστό.   Αυτή είναι μια απόδειξη  ότι τα φυτά έχουν νευρικό σύστημα και   αισθητήρια όργανα, ανάλογα  με εκείνα   των ανώτερων Ζωικών   οργανισμών.

         Αλλωστε  ίσως έχουμε ακούσει  γεωργούς να  λένε ότι ακούνε τις φωνές  των φυτών,  και το χυμό που τρέχει μέσα τους κάτι  τέτοιο  έγραφαν τα παλιά  αναγνωστικά βιβλία.

         Τέλος  να πούμε  ότι  ακόμη και τα κομμένα άνθη αντιδρούν ανάλογα όσο είναι τρυφερά στον ανθρώπινο μαγνητισμό. Αν το άτομο που τάχει τα καλοδέχτηκε τότε διατηρούνται περισσότερο  τρυφερά, αν τα  πήρε  με άρνηση, ή αδιάφορα, τότε μαραίνονται πιο γρήγορα.

       Ακόμη  και  στη  μακρινή  αρχαιότητα  ο Εμπεδοκλής, ο Αριστοτέλης  και άλλοι πίστευαν  ότι  τα  φυτά  έχουν ψυχή.

 

                                                                                   ΤΑ ΔΕΝΤΡΑΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ
Μπορεί να τα βλέπουμε τα φυτά μοναχικά και σιωπηλά, όμως εκείνα επικοινωνούν μεταξύ τους ηλεπαθητικά. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η τεχνολογία δεν επέτρεπε τη μελέτη των φυτών με τρόπο που θα μπορούσε να αποκαλύψει τα μυστικά της επικοινωνίας και της συμπεριφοράς τους. Σήμερα όμως οι γνώσεις μας είναι τέτοιες και με ένα μετρητή γκαίγκερ.
Οι κηπουροί θα γνωρίζουν ίσως εκ πείρας αυτό που προσφάτως απέδειξαν οι επιστήμονες: ότι δηλαδή ο βασιλικός είναι καλός γείτονας για τις πιπεριές (και όχι μόνο), αφού η παρουσία του ενθαρρύνει την ανάπτυξύ τους.

Ο αλτρουιστής βασιλικός στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα στη γειτόνισσα πιπεριά, το τριφύλλι μοιράζεται εξίσου το φαγητό του με τα αδέλφια του, τα κουκιά και οι ντοματιές που δέχονται επίθεση ενημερώνουν για το συμβάν τους γείτονές τους με τη βοήθεια ενός υπόγειου συστήματος Wi-Fi, τα πεύκα αποδεικνύονται καλές μητέρες, τα καλαμπόκια απολαμβάνουν τη μουσική, οι λεύκες και οι μιμόζες έχουν μνήμη. Και αν νομίζετε ότι η κίνηση είναι ασύμβατη με τα φυτά, κάνετε μεγάλο λάθος! Διαβάστε τα τελευταία ευρήματα που, όπως λένε οι βοτανολόγοι, αποτελούν ένα μικρό παράθυρο σε έναν κόσμο που ήταν πάντα εδώ, αλλά μόλις τώρα μπορούμε να τον ψηλαφίσουμε.  
Τα φυτά επικοινωνούν με εξαιρετικά ασθενείς ήχους, ... Εφ' όσον τα φυτά είναι ήδη γνωστό ότι μιλούν μέσω ηλεκτροχημικών σημάτων.

Τα φυτά στις γλάστρες σας... μιλούν καιίσως γελούν πίσω από την πλάτη σας.
Τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους τηλεπαθητικά και μοιράζονται τα νέα ...χρησιμοποιώντας μια γλώσσα που παραμένει ''αγνωστη. Είναι
όμως ηλεκτρικά σήματα μηνύματα,
    ερευνητικό πρόγραμμα στη Φλωρεντία. ΠΗΓΗ: Σούζαν Σίμαρντ

 

                                                                                       Κοπυράϊτ:  ΒΑΣΙΛΗΣ  Π.   ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

                                                                                                          Δημοσιογράφος- ερευνητής

  KOUTOUZIS.GR   Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

Αρχή σελίδας

 

   Κεντρική  σελίδα