ΟΙ   ΣΕΙΣΜΟΙ  ΚΑΙ  Η  ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ  ΑΠΟ  ΤΑ  ΖΩΑ

 

         Ο άνθρωπος έχει τον  «τύπο»  του μηχανήματος  που  προβλέπει τους σεισμούς,  αλλά πρέπει πρώτα  να  τον καταλάβει για να μπορέσει να   τον κατασκευάσει.

        Είναι τα διαφορά ζώα,  η συμπεριφορά των οποίων αλλάζει πριν από το σεισμό,  γιατί φαίνεται «πιάνουν»  κάποια ηλεκτρομαγνητικά  κύματα.

          Άλογα συνήθως  ήρεμα αρχίζουν να χλιμιντρίζουν και να τρέχουν. Σκύλοι αλυχτούν και τα ψάρια πηδούν έξω από το νερό. Ζώα που δεν εμφανίζονται όπως  ποντίκια και  φίδια ξεπηδούν από τις φωλιές τους κατά δεκάδες. Την ίδια ώρα τα νερά που είναι καθαρά θολώνουν. Το επίπεδο του νερού των  πηγαδιών  ανεβαίνει και αυξάνεται η θερμοκρασία του.

         ****   Δυο  μέρες πριν από το σεισμό της Καλαμάτας δημιουργήθηκε στις ακτές της   κυματισμός ύφους 50 εκατοστών,  αλλά μόνο   σε απόσταση  έξι   μέτρων από την ακτή.  Τα νερά μετά τα έξι μέτρα ήταν ήσυχα. Αυτό ήταν ένα πρόδρομο  φαινόμενο, ένα από τα 400 που  έχουν καταγραφεί.

 

         Οι σεισμολόγοι και άλλοι σχετικοί επιστήμονες γνωρίζουν ότι ατό χώρο που επίκειται σεισμός αλλάζουν, 1) Το βαρυτομετρικό πεδίο ( η βαρύτητα) 2) το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και 3) πιεζοηλεκτρικά ή λουρικά ρεύματα.

          Στα πιεζοηλεκτρικά ρεύματα στηρίχθηκε το ΒΑΝ. Επισημαίνει τα προειδοποιητικά  ηλεκτρικά σήματα, καταγράφει και μεταφέρει τις μεταβολές του ηλεκτρικού πεδίου της  Γης.

         Βασίζεται στη θεωρία ότι, όταν σώμα δέχεται συνεχώς αυξανόμενη πίεση λίγο πριν   σπάσει στέλνει   ηλεκτρικό ρεύμα,  το πιεζοδιεγειρόμενο.

        Τέτοια ρεύματα   δημιουργούν  οι πιέσεις των διαφόρων τεκτονικών πλακών.  Όμως για πλήρη πρόβλεψη χρειάζεται μέτρηση και των άλλων πεδίων -  Βαρυτομετρικού, και ηλεκτρομαγνητικού.

        Το τελευταίο, όμως, αλλάζει πολλές φορές, όχι από τις πιέσεις των τεκτονικών πλακών,  αλλά λόγω της αλλαγής δραστηριότητας των Ηλιακών κηλίδων. Γι'  αυτό η πρόβλεψη των σεισμών είναι δυσχερής ακόμη.

       Πέρα από αυτά οι Σοβιετικοί  επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα ότι η δράση των ηφαιστείων έχει άμεση σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα της γύρω περιοχής.

        Σύμφωνα με τον Σοβιετικό επιστήμονα Σομπόλιεφ, υπεύθυνο του τμήματος γεωφυσικής που έκανε  τις σχετικές έρευνες, η πιθανότητα ηφαιστειακής   έκρηξης μετά από ένα σεισμό είναι σημαντικά αυξημένη. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Σοβιετικοί πιστεύουν πως υπάρχει  κάποια σχέση των σεισμών με τις έντονες κλιματικές αλλαγές,  τις  ισχυρές ατμοσφαιρικές ανωμαλίες.   Κι ότι ακόμη συμβάλουν  η  αυξημένη  ηλιακή  ακτινοβολία,  η  υψηλή  θερμοκρασία του  περιβάλλοντος και άνεμοι μεγάλων ταχυτήτων.  Πιστεύουν δε ότι οι ατμοσφαιρικές  αυτές ανωμαλίες οφείλονται στη θερμική και ηλεκτρική δραστηριότητα  που προηγείται του σεισμού.

          Ξένοι μετεωρολόγοι δέχονται σήμερα ότι οι κλιματολογικές συνθήκες της γης, εξαρτώνται από τη δραστηριότητα του διαστήματος. Και πιο συγκεκριμένα από την ποσότητα της διαστημικής σκόνης που φθάνει στον ήλιο και επηρεάζει την δραστηριότητα του, που είναι τελικά εκείνη που διαμορφώνει τις κλιματολογικές συνθήκες στη γη.

       Οι Ιάπωνες έχουν παρατηρήσει ότι δυο εβδομάδες πριν   εκδηλωθεί ο σεισμός παρουσιάζεται  ανωμαλία στις κινήσεις του φλοιού της γης.

          Στις προσπάθειες των επιστημόνων  σε όλες τις χώρες, για πρόβλεψη των σεισμών,  λαμβάνονται υπ' όψιν  και τα στατιστικά στοιχεία κάθε περιοχής.

            Ωστόσο η αιτία πρόκλησης των σεισμών βρίσκεται ατό  Σύμπαν.

             Οι έλξεις, ο ηλεκτρομαγνητισμός, γενικά οι παλμοί του  Σύμπαντος του Γαλαξία, του Ηλιου,  του πλανήτη και της Σελήνης προκαλούν πιέσεις.

            Στη Γη αυτές οι έλξεις και οι πιέσεις, μαζί με τι φυγόκεντρο δύναμη, ήταν η αιτία που οδήγησε στο άνοιγμα τις Παγγαίας  σε Ηπείρους,  κάτι  που συνεχίζεται  ακόμη  με τη μετακίνηση  των τεκτονικών πλακών που θα διαμορφώσουν αλλιώτικα την ξηρά της Γης.

        Όπως είναι γνωστό, οι Ηπειροι μετακινούνται, τα διάφορα σημεία ξηράς της Γης αλλού  υψώνονται, αλλού βουλιάζουν, αλλού απομακρύνονται  και αλλού πλησιάζουν.

        Με τον πρόσφατο σεισμό της Ινδονησίας (26-12-04) Η Σουμάτρα ήρθε  10 μέτρα πιο κοντά στην Ινδία.

         Επειδή τα ουράνια σώματα, έχουν επαναλήψεις στις κινήσεις τους, επαναλαμβάνονται και οι έλξεις—πιέσεις που ασκούν . Οι  κινήσεις τους έχουν γνωστή περιοδικότητα, και κατά συνέπεια και οι δυνάμεις  που  ασκούν, όμως κάθε φορά γίνεται διαφορετικός συνδυασμός γι'  αυτό δεν μπορεί κανείς να έχει ορισμένα χρονικά διαστήματα. Εν τούτοις κάθε τόπος παρουσιάζει  σεισμικές δραστηριότητες σε κάποια ορισμένα χρονικά διαστήματα κάθε 10, 20 χρόνια κ. λ. π.  Αλλά αυτό στη σεισμολογία το λέμε στατιστικά στοιχεία. Η ΝΑΣΑ με δορυφόρους - παρατηρητές και με χρήσεις ακτίνων   λέϊζερ,  παρακολουθεί από το 1986 τις μετακινήσεις των  τεκτονικών  πλακών – και  των ρηγμάτων για να μπορέσει να συμπληρώσει τα στοιχεία πρόκλησης και πρόβλεψης των σεισμών, καθώς και της δραστηριότητας των ηφαιστείων.

             Ας δούμε όμως μερικά περιστατικά με ζώα:

         ***   Γύρω στα 1920  εκατοντάδες ζώα στην Μαρτινίκα άφησαν ξαφνικά τις φωλιές, τους στάβλους, τα σπίτια, και  κατέβηκαν στην Θάλασσα. Μπήκαν στο νερό, και  πολλά  πνίγηκαν.

            Οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι κάτι θα συνέβαινε. Σκέφτηκαν το ηφαίστειο που απειλούσε τον τόπο τους, αν και πολλοί παρατήρησαν ότι ίσως αργότερα γελούσαν με αυτή την πρόληψη .

             Οι σεισμογράφοι τους δεν έδειχναν απολύτως τίποτα. Κι όμως τρεις μέρες   αργότερα το ηφαίστειο εξερράγη και 30.000 άτομα έχασαν την ζωή τους.

     ****  Στην  Ελλάδα, τη   νύχτα του 1953,  όταν άρχισε ο εφιάλτης στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυν­θο και την Ιθάκη, ένα   λυκόσκυλο  ούρλιαζε  συνεχώς.  Στα ουρλιαχτά του   ανταποκρίθηκαν όλοι οι σκύλοι του νησιού (Κεφαλονιά), που με­τά ρίχτηκαν μανιασμένα έξω απ' τα σπίτια,  χωρίς να υπο­λογίζουν κανένα εμπόδιο. Κανείς δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη φυγή αυτών των ζώων, που είχαν  ξεχυθεί  προς τα χωράφια.  Οι  άνθρωποι τα  κοίταζαν με φρίκη. Μετά ακολού­θησαν οι γάτοι και  άλλα  ζώα, που  προστέθηκαν  σ αυτή την πομπή.

      Οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν. Και μετά ήρθε  ο φοβερός  καταστρεπτικός σεισμός.

         ***    Στις  4 Φεβρουαρίου 1975, οι κινέζοι απομάκρυναν τον πληθυσμό του Λιαονίγκ ,  πέντε ώρες πριν από μια τρομακτική σεισμική  δόνηση, που  προκάλεσε ανυπολόγιστες  ζημιές  και θα  είχε   χιλιάδες θύματα, αν δεν απομακρύνονταν εγκαίρως.  Η διάσωση έγινε με βάση της συμπεριφορά των ζωών .

        ***  Το 1975 στην Ιαπωνία 24 ώρες πριν από ένα μεγάλο σεισμό τα φίδια ξυπνούσαν από τη χειμέρια νάρκη και ψοφούσαν στο χιόνι.

         Το κακό  είναι ότι   και οι παρατηρήσεις  αυτές δεν  είναι  απόλυτες.

         Διότι αν το 1975   οι Κινέζοι   χάρη  στην όσφρηση των ζώων  τον σεισμό,  και έσωσαν τον πληθυσμό  Λιαονίγκ ,  δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τον τρομερό   σεισμό   που ισοπέδωσε την Τάνγκσα.

       Εδώ μπορεί να διερωτηθεί κάποιος: Αυτά τα κύματα που  συλλαμβά­νουν τα ζώα  δεν τα συλλαμβάνει και ο άνθρωπος;

         Μία μόνο τέτοια   περίπτωση αναφέρεται:

         Πρόκειται για την Αμερικανίδα κα Σαρλότ   Κινγκ   που ζει (1988) στο Λόνγκβιου  των ΗΠΑ.

        Η κα Κινγκ που είναι μητέρα τριών παιδιών λέει ότι   ένας σεισμός στο Μάουντ Ελεν της Ουάσιγκτον,  100 περίπου μίλια από το σπίτι της, της προκαλεί αρκετές ώρες νωρίτερα από την  εκδήλωσή  του ένα ισχυρό πονοκέφαλο στο κέντρο του μετώπου.

        Η σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Καλιφόρνια, από την άλλη πλευρά, προκαλεί στην κα Κινγκ  «τέσσερις οξείς»  αλλά  σύντομους πόνους, ενώ της νότιας Καλιφόρνιας οι σεισμοί προκαλούν μια σειρά  πόνων που σβήνουν σιγά- σιγά .

        Αν οι   πόνοι είναι οξείς και περισσότεροι από τέσσερις,  τότε  ο σεισμός  θα γίνει μέσα στη θάλασσα ισχυριζόταν η κα Κινγκ, που θεωρήθηκε ζωντανό μηχάνημα πρόβλεψης σεισμών.

 

  Η εργασία  αυτή παρουσιάστηκε  9-1-2006  από τον ΑΛΦΑ  ΤΒ στην εκπομπή  του κ. Γιώργου  Αυτιά "Καλημέρα σας".

 

                                    ΤΗΛΕΠΑΘΕΙΑ: Η   ΚΙΒΩΤΟΣ  ΤΩΝ  ΖΩΩΝ

 

     Για μια  ακόμη φορά η τηλεπάθεια των  ζώων – η διαίσθησή τους - αποδείχθηκε σωτήρια  για αυτά,  κατά το βιβλικό «τσουνάμι»  της Ινδονησίας, την 26-12-04. Ένα γεγονός  που επιβεβαίωσε  τους «μύθους»  των κατακλυσμών του Δευκαλίωνα και του Νώε – είναι ο ίδιος- κατά τους  οποίους  « τα έβαλαν σε πλοίο  και σώθηκαν». (μόνο έτσι  μπόρεσε η φαντασία  των ανθρώπων της εποχής εκείνης  να εξηγήσει τη διάσωσή τους  από τον κατακλυσμό  - καταποντισμό -  αφού  έτσι  μπορεί να σωθεί ο άνθρωπος).

     Σύμφωνα με αξιωματούχους - οι οποίοι είναι επικεφαλής τμημάτων που προστατεύουν τα άγρια ζώα στη Σρι Λάνκα - περιέργως δεν βρέθηκαν νεκρά ζώα από τα γιγάντια κύμα­τα που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον των δεκάδων  χιλιάδων  ανθρώ­πων στη συγκεκριμένη περιοχή.

      «Δεν υπήρχαν νεκροί ελέφαντες, αλλά και ούτε ένας νε­κρός λαγός ή σκίουρος. Πιστεύω ότι τα ζώα έχουν την αί­σθηση της καταστροφής. Εχουν, δηλαδή, αυτό που λέμε "έ­κτη αίσθηση". Απλώς μπορούν να γνωρίζουν πότε συμβαί­νουν άσχημα πράγματα», υποστήριξε στο πρακτορείο  «Ασοσιέιτεντ» ο Χαίντ Ρατναγιάκε, αναπληρωτής ερευνητής του Τμήματος για την Προστασία της Αγριας Ζωής.

       Η Σρι Λάνκα θεωρείται παράδεισος για  τους άγριους ε­λέφαντες και τις λεοπαρδάλεις.

       «Λίγο πριν συμβούν φυσικές καταστροφές, όπως έκρηξη ηφαιστείων ή σεισμοί, οι σκύλοι αρχίζουν να γαβγίζουν, ε­νώ τα πουλιά αρχίζουν να μεταναστεύουν», δήλωσε  στο «Ρώιτερ» ο Ρατναγιάκε, προσθέτοντας ότι τα ζώα  «μυ­ρίζονται»  το κακό που πρόκειται  να  συμβεί.

       ***  Στις  9  Ιουνίου 1953, ένας άνδρας στο  Ουόρτσεστερ της Μασαχουσέτης, παρατήρησε    ότι η γάτα του έπαιρνε τα γα­τάκια της ένα  - ένα και τάβαζε ο' ένα λάκκο, όπου  μετά  ξάπλωσε κι αυτή. Και αναρω­τιόταν ποιος ο λόγος που την έσπρωξε να το κάνη αυτό:  Ο­ταν  λίγο αργότερα  έπληξε  την πόλη  τυφώνας, που προ­κάλεσε  ανυπολόγιστες  κατα­στροφές κατάλαβε το γιατί.

         Τέτοια επεισόδια θα μπορούσαμε να αναφέρου­με  πάρα πολλά.

       ***  Μια νέα κυρία περπατούσε με το «λυκόσκυ­λο» της σ' ένα δρόμο της Νέ­ας Ορλεάνης και ξαφνικά, ο σκύλος άρχισε να τρέχει  και να την παρασέρνει χωρίς κα­νένα εμφανή λόγο. Μετά από ένα λεπτό, γκρεμιζόταν ένα μπαλκόνι πίσω απ' την πλάτη της και θα τους πλάκωνε, αν το ζώο δεν  είχε αντιδράσει μ'  αυτό τον τρόπο.

       ***  Τα ζώα  του Ζωολογικού  Κήπου του Σαντιάγκο της Χιλής αντιδρούν περίεργα όταν  επίκεινται  σεισμοί στις γύρω ηφαιστειογενείς περιοχές.

 

                                     ΤΑ    ΖΩΑ    ΜΑΣ  ΟΙ  ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ

 

       Τα  ζώα  μπορούν και προβλέπουν τον καιρό.

      Ό βάτραχος είναι ένας από τους πιο ικανούς «με­τεωρολόγους» και κρύβεται κά­τω από φύλλα των δέντρων, όταν έρχεται η βροχή, και ξαναβγαίνει όταν προμηνύεται καλός καιρός. Ομως αν κλείσεις  αυτό το αμφίβιο σε μια γυάλα και του βάλεις στη διάθεσή του μια μικρή σκαλίτσα, για να βγει όταν προβλέπει κα­λοκαιρία, δεν θα συμβεί απο­λύτως τίποτα. Μακριά από το φυσικό του περιβάλλον, το βα­τραχάκι μας χάνει κάθε ικα­νότητα πρόβλεψης.

        Άλλοι    περίφημοι    μετεωρολόγοι  είναι τα χελιδόνια, που πετάνε ξυστά στο έδαφος  ό­ταν προμηνύεται βροχή. Πρέ­πει να πούμε, ωστόσο, ότι σφετερίζονται τη δόξα των εντό­μων. Πράγματι, όταν πλησιάζει  βροχή, τα ανώτερα στρώ­ματα της ατμοσφαίρας ψύχον­ται και τα έντομα καταφεύ­γουν στα χαμηλότερα στρώματα, καταδιωκόμενα   από τα χελιδόνια και άλλα πουλιά, που μ' αυτό τον τρόπο σφε­τερίζονται μια φήμη, που α­νήκει σε άλλους.

       Όταν οι κότες θορυβούν περισσότερο απ'  το   συνηθισμένο και οι γάτοι και  οι σκύλοι γίνονται  νευρικοί και ανήσυχοι, σημαίνει  ότι πλησιάζει μπόρα.  

        Το ίδιο ισχύει για τα αλόγα και για αλλά ζώα. Οι βοσκοί,  απ' την πλευρά τους,  φτάνει να ρίξουν μια ματιά στα κο­πάδια τους,  για να ξέρουν τι καιρό θα κάνει.  Αν τα πρό­βατα ανεβαίνουν προς τα υ­ψώματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλα θα πάνε καλά. Αν απεναντίας, κατε­βαίνουν προς τα λιβάδια, ή  κατευθύνονται προς τη στάνη, τότε θα βρέξει για καλά.

         Σ'   ό,τι    άφορα   τα   πρόβατα, ή  εξήγηση είναι πολύ απλή και  πρέπει   να   αναζητηθεί   στην   υγροσκοπική   ιδιότητα   του  μαλλιού τους   (δηλαδή  στην  ευαισθησία   του   απέναντι   στις   αλλαγές,   του   βαθμού      υγρασίας και  του  ηλεκτρισμού  της ατμόσφαιρας). 

       Μα  και  άλλα   ζώα  έχουν   «μαντικές    ικανότητες»   που   προκαλούν  το λιγότερο   απορία.

         Πώς μπορούν λ.χ τα μυρμήγκια, όχι μόνο να προβλέπουν την κακοκαιρία, αλλά και την έντασή της, την αρχή και τη διάρκειά της;  Όταν μπαίνουν στη φωλιά τους,  χωρίς να κλείνουν την τρύπα ( την πόρτα), η βροχόπτωση θα είναι ασήμαντη και ανάξια λόγου. Όταν τη βου­λώνουν εσωτερικά, επίκειται ο­πωσδήποτε θύελλα. Κι' όταν τη φράζουν όλως διόλου και δεν αφήνουν κανένα άνοιγμα, τότε πια θα γίνει κατακλυ­σμός. Και δεν είναι μόνο αυ­τό. Απ’ την ταχύτητα με την οποία τρέχουν τα μυρμήγκια να προφυλαχθούν στη φωλιά τους, οι ειδικοί μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση, την ώρα αφίξεως της βροχής.

      Όλοι οι γεωργοί ξέρουν  ότι με τον ερχομό της βροχής οι σωροί από χώμα, που φτιά­χνουν οι τυφλοπόντικες, γίνον­ται πιο ψηλοί, μα λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να εξη­γήσουν το λόγο.

****  Τα ποταμίσια καβούρια,  αντιλαμβάνονται ότι θα φουσκώσει το  ποτάμι  από δυνατή βροχή τουλάχιστον 24 ώρες πριν, και απομακρύνονται από τις όχθες για να μην παρασυρθούν  από τα ορμητικά  νερά.

       Κι' εδώ η α­ξία της πρόβλεψης ανήκει στα έντομα, που όταν αισθάνονται κοντά την κακοκαιρία ανεβαίνουν προς το ξερό χώ­μα και παρασέρνουν μαζί τους καί τους διώκτες τους.

       Πώς μπορούν τα ζώα να «προβλέπουν τον καιρό» με τό­ση ακρίβεια; Είναι ένα  ερώτημα  που απασχολεί από πολλά χρόνια τους επιστήμο­νες. Οι οποίοι αν δεν κατέ­ληξαν ακόμη σε ένα καλό συμπέρασμα, έφτασαν ωστόσο σε πο­λύ ενδιαφέρουσες διαπιστώ­σεις:

       «Τα ζώα, χωρίς εξαίρεση σχε­δόν, αντιδρούν στις βαρομετρικές  μεταπτώσεις. Με άλλα λόγια αισθάνονται την πίεση να χαμηλώνει και άπ' αυτό ξέ­ρουν ότι ο καιρός  θα χειρο­τερέψει. Κατά τον ίδιο τρό­πο, «συμπεραίνουν» από μια υ­ψηλή πίεση ότι πρόκειται να ξαναγυρίσει ή καλοκαιρία».

        «Μερικά ζώα, έπειτα, ενο­χλούνται από την παρουσία ε­νός ασταθούς ηλεκτρικού πε­δίου σαν κι' αυτό που προσ­διορίζει τον ερχομό μιας θύ­ελλας. Το πράγμα έχει διαπιστωθεί με μια σειρά πειραμά­των, που έγιναν στην Καλιφόρνια, με τη δημιουργία τε­χνητών ηλεκτρικών πεδίων στις φωλιές διαφόρων ζώων. Τα ζώα έγιναν αμέσως ανήσυχα κι' έψαξαν να βρουν ένα μέρος για να προφυλαχθούν.  Νοιώθοντας, όμως, ότι η ενόχληση διαρκούσε, απομακρύν­θηκαν ολωσδιόλου απ’ το ση­μείο εκείνο με το τεχνητό η­λεκτρικό πεδίο,  και κοίταζαν να βρουν καταφύγιο σε πιο μακρινό μέρος».

      Όλα αυτά ως πριν από λί­γο καιρό, έδιναν τροφή στις πιο περίεργες και στις πιο πα­ράλογες δοξασίες. Σήμερα, μας φαίνονται εντελώς λογι­κά και κατανοητά, μα όχι και λιγότερο εκπληκτικά.

 

 

                                                                                         Κοπυράϊτ:  ΒΑΣΙΛΗΣ  Π.   ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

                                                                                                          Δημοσιογράφος- ερευνητής

 

     Κίνα: τραγικές συμπτώσεις  για το σεισμό  του 2008

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ Από τα «ΝΕΑ»

 

    «Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου έχει οριστεί για τις 8 το βράδυ της 8ης Αυγούστου 2008 (8-8-08). Και ο σεισμός έγινε 88 ημέρες πριν από την ημερομηνία αυτή. Είναι να μη γίνουν οι Κινέζοι προληπτικοί;

      Στις 28 Ιουλίου 1976, στις 3.52 το πρωί, σεισμός 8,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ανατολική Κίνα προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές του εικοστού αιώνα. Επισήμως οι νεκροί ήταν 242.719. Σύμφωνα όμως με ορισμένες εκτιμήσεις, έφτασαν τις 700.000. Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 8 Ιανουαρίου, είχε πεθάνει ο πρωθυπορυγός Τσου Ενλάι, που ήταν πολύ αγαπητός στον πληθυσμό καθώς τον θεωρούσαν προστάτη τους από τις ακρότητες του Μάο. Λίγους μήνες αργότερα στις 9 Σεπτεμβρίου, πέθανε και ο ίδιος ο Μάο.

     Οι Κινέζοι θυμήθηκαν ξανά αυτές τις συμπτώσεις, καθώς προσπαθούν να συνέλθουν από τη νέα καταστροφή. Και οι φήμες οργιάζουν. Στην πόλη Μιαντσού, 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, κάποιοι μπλόγκερ ισχυρίζονται ότι πριν από μερικές εβδομάδες σημειώθηκε μαζική μετανάστευση ενός εκατομμυρίου πεταλούδων. Κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν ότι εκατοντάδες βάτραχοι εμφανίστηκαν ξαφνικά στους δρόμους της γειτονικής πόλης Μιανγιάνγκ. Και η λίμνη στο Ενσί, στην επαρχία Χουμπέι, πώς εξηγείται ότι ξεράθηκε ξαφνικά; Δεν θα έπρεπε οι αρχές να έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα στοιχεία και να έχουν καταλάβει ότι κάτι κακό επρόκειτο να συμβεί, ώστε να εκκενώσουν τις πόλεις από τον πληθυσμό; Μήπως ο σεισμός είναι ένα μήνυμα του Ουρανού εν όψει των Ολυμπιακών;

      Η ανάγνωση συγκεκριμένων γεγονότων ως καλών ή κακών οιωνών αποτελεί συστατικό στοιχείο της κινεζικής κουλτούρας, λέει στην "Κοριέρε ντέλα Σέρα" ο ιστορικός Στέφανο Καμέλι, συγγραφέας του βιβλίου "Κινέζικες σκιές. Ερευνα για έναν πολιτισμό που ήθελε να γίνει έθνος" (Εκδ. Einaudi). Αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με τη θρησκεία. Ή, μάλλον, σχετίζεται με μια θρησκεία "πολιτικού" χαρακτήρα. Για τους Κινέζους υπάρχει ο Ουρανός (Τιαν) και όλα όσα βρίσκονται κάτω από τον Ουρανό (Τιανσιά), δηλαδή ο κόσμος. Η τέχνη της κατανόησης του κόσμου, και της Ιστορίας, είναι η τέχνη της επικοινωνίας με τον Ουρανό. Οσο η σχέση του ανθρώπου με τον Ουρανό είναι αρμονική, όλα πάνε καλά. Ουαί και αλίμονο, όμως, αν αυτή η αρμονία διαρραγεί. Τα αποτελέσματα είναι αμέσως φανερά: λιμοί, πλημμύρες, επιδημίες, πόλεμοι, σεισμοί.

     Στην ιστορία της Κίνας, πριν από την πτώση των δυναστειών, γινόταν πάντα ένας καταστροφικός σεισμός. Συνέβη με το τέλος των Χαν το 156, και των Μινγκ το 1622. Συνέβη με τον Μάο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, υπήρχε μια ατμόσφαιρα τέλους εποχής. Σήμερα, αντίθετα, η Κίνα διαθέτει ένα καθεστώς που την έχει κάνει μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου. Και οι περισσότεροι Κινέζοι πιστεύουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ευλογία, κανένας σεισμός δεν θα τους κάνει να αλλάξουν γνώμη».

 

©  KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην

πηγή     www.koutouzis.gr .

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ