Το  "Μινώα"  στο λιμάνι του  Πόρου                   Το "Μινώα"  στις Σπετσες

 

          ΤΟ  ΜΙΝΩΪΚΟ  ΠΛΟΙΟ  "ΜΙΝΩΑ"  ΚΑΙ ΤΟ  ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ

                                                                                  

 

      Το Μινωικό πλοίο "ΜΙΝΩΑ" μετά από τη συμμετοχή του στη μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας - στο τελευταίο στάδιο της διαδρομής - μαζί με την Τριήρη και το πλοίο της Κερύνειας και την παραμονή του στο λιμάνι της Ζέας με τα ανωτέρω πλοία, επί ένα μήνα στην έκθεση Αρχαίων πλοίων που είχε οργανώσει ο Δήμος Πειραιά μαζί με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, μεταφέρθηκε στα Χανιά στο χώρο όπου είχε κατασκευαστεί (Ενετικό Νεώριο).

      Υπάρχει ένα πρόγραμμα του  Ναυτικού Μουσείου Κρήτης που  όπως μας είπε ο Διευθυντής  του Ναυτικού  Μουσείου Κρήτης  πλοίαρχος ε.α. κ. Στέλιος Φαλιέρος προβλέπει:

  --- Τη δημιουργία στο Νεώριο, όπου βρίσκεται τώρα το "ΜΙΝΩΑ", μόνιμης έκθεσης Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής με κύριο θέμα το Μινωικό πλοίο.

        Επίσης θα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που θα αναφέρεται στα στάδια κατασκευής, δοκιμαστικούς πλόες, πειραματικό ταξίδι, συμμετοχή στην μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας και στην συμμετοχή στην έκθεση Αρχαίων πλοίων.

         Θα δημιουργηθεί η υποδομή ώστε το πλοίο να είναι επισκέψιμο και να προβάλλεται από όλες του τις πλευρές, για να έχει ο επισκέπτης πλήρη εικόνα και λιγότερα ερωτηματικά για τον τρόπο κατασκευής.

          Θα υπάρχει προβολή βίντεο και διαφανειών που θα προβάλει τα στάδια κατασκευής, την δραστηριότητα και την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια του πειραματικού πλου ( από Χανιά προς Πειραιά), με ενδιάμεσους σταθμούς, διανύοντας συνολικά  210 ναυτικά μίλια.

  --- Κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες θα γίνεται, κατά διαστήματα, καθέλκυση και θα πραγματοποιεί ταξίδια μικρών διαδρομών κατά μήκος των ακτών της πόλης και εντός του λιμανιού των Χανίων, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα.

         Επίσης θα είναι διαθέσιμο εφ' όσον ζητηθεί να συμμετάσχει σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος π.χ. υπήρξε ενδιαφέρον από οικογένεια της Αυστραλίας και Η.Π.Α.

         Το Ναυτικό Μουσείο  Κρήτης  είναι περήφανο γι' αυτή την προσπάθεια, για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της τεκμηριωμένης επιστημονικά εκδοχής του «Μίνωα» και συνεχίζει τις προσπάθειες έως ότου υλοποιηθεί το πρόγραμμα του.

        Και θεωρεί πως είναι ευκαιρία για κάθε επισκέπτη  των Χανίων να ταξιδέψει στο χρόνο, ιστορικά, μέσα από τις ενότητες, τα εκθέματα, και από πολύ κοντά, να θαυμάσει την τεχνογνωσία της ναυπηγικής των Μινωιτών.

 

©  KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ