ΟΙΚΟΓΕΝΕΙEΣ  ΜΑΝΙΑΤΗ  

 

 

      Κωνσταντίνος  Κανάρης  1793-1877 + Μ Μανιάτη Κανάρη Δέσποινα κόρη του ΑΝΔΡΈΑ ΜΑΝΙΑΤΗ

                  κόρη γνωστής ναυτικής οικογένειας των Ψαρών,

                               με την οποία απέκτησε επτά παιδιά.

        

https://greekfamilies.tribalpages.com/tribe/browse?userid=greekfamilies&view=0&pid=29312&ver=26405

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΙΩΑNNHΣ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΑΙ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΑΠΟ ΚΑΡΑΤΖΑ

2ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΡΥΟΠΗ 1910

ΚΑΙ ΛΙΛΟΥΖΩΙΤΣΑ

3ΖΩΗ ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΔΙΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/1938

4ΖΩΗ ΦΑΝΗΣΚΑΡΑΤΣΗΣ ΕΛΕΝΗ

Α5ΙΩΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

6 ΖΩΗ ΘΕΟΦΑΝΙΑ (b............................

Στη φωτογραφία το πολυτελές κατάστημα του Σπύρου Μανιάτη στην παραλία του Πόρου,  στο κέντρο της αγοράς πήρχε πριν από την Κατοχή και το έκλεισε σε μια νύχτα του1961και η οικογένεια εξαφανίστηκε;; άγνωστο γιατi;. ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ξαφνικό ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΡΟ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ. ΕΝΑ Ερώτημα που πλανά ται  ακόμη προκαλώντας πολλές απορίες, αλλά και ανησυχίες τι απέγιναν τα μέλη της οικογένειας που αγγίζει τα όρια ενός κοινωνικού θρίλερ. αφού εξαφανίστηκαν από τον Πόρο και κανένας  από  τους επιγενόμενους   δεν έχει δώσει σημεία ζωής και διευκρινίσεις , αποφεύγουν να επισκεφούν το νησί παρ ότι οι Ποριώτες συμπαθούσαν την ως τότε φαινομενικά λαμπερή οικογένεια,δίνοντας αφορμή και για  ποικίλα σχόλια. Διαγράφοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους ίσως το πιο νενικό κιαι ωραίο.

Αξιοπρόσεκτη η ιστορία τους και η συνέχειά της.Σένα μικρό τόπο συζητιούνται διάφορα αλλά τίποτα δεν είναι όπως θα τα ήξερε ο νοικοκύρης o οποίος γνωρίζοντας το ενδιαφέρον μας για την οικογένεια - πρόλαβε να μας εμπιστευθεί τα τελευταία  γεγονότα προφυλάσσονταςόσο γίνεται τα προσωπικά της δεδομένα, πέρα από εκείνα τα οποία έχουν καταστεί δημοσίως γνωστά σύμφωνα και με την τελευταία επιθυμία του

Από το       Ποτάμι Δρυόπης ξεκίνησε ο Σπύρος Μανιάτης, και ακoλούθησε  το     επάγγελμα του πατέρα του Γιάννη /που ήταν ήδη παντρεμένος με την Παναγιωτίτσα , αδελφή ,του επίσης υφασματέμπορα Ευάγγγελου Γεωργίου Μαντόπουλου που διετέλεσε και Δήμαρχος Πόρου. Τοκατάστημά του ήταν δεξιά στην αρχή της οδού Μητροπόλεως προς τον Αη Γιώργη. Σκαλάκια, δίπλα στου Κιοσσέ. Πιθανότατα το επώνυμο προέρχεται από το ευρύτερο της περιοχής ΜΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ:  5/H  Παναγιωτίτσα  Γ. Μαντοπούλου-Μανιάτη (b.1875-Πόρος m.1902 d.1965-Πόρος).


6. ο Σπύρος Ιω. Μανιάτης υφασματέμπορας (b.1904Πόρος ΠΑΝΤΡΕΎΤΗΚΕ, τ η  Ζωή ΙΣιδέρη      γεννήθηκε  το 1922 στον Πειραιά, παντρεύτηκαν  την εποχή  της πείνας τo 1942 όταν ο πατέρας της Ιωάννης Σιδέρης πήγε Τελώνης στον Πόρο.Η  ΖΩΗ  ΚΑΙ ΤΑ  ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  ΚΑΙ  ΣΤΕΛΛΙΟΣ άφησαν  το  σπίτι τους στη  Νεωσοίκων  55 του Πειραιά και πήγαν στον  Πόρο. Εκεί παρέμειναν άλλα παιδιά του. Το ζευγάριΣπύρος και Ζωή απόκτησε δύο κόρες: Aλλά τo1961 η φαινομενικά ως τότε λαμπερή οικογένεια σκόρπισε. O πατέρας έκλεισε ξαφνικά το μαγαζί του .Ππροκαλώντας γενική απορία σε όλη την Τροιζηνία. Κιεδώ αρχίζει η έρευνα. Ο πατέρας Σπύρος με τον πόνο του, εγκαταστάθηκε μάλλον στα Βόρεια Προάστεια όπου είχε αγοράσει σπίτι όπου όπου και πέθανε 9-3 1971 σε ηλικία 67 ετών-άγνωστο που ετάφη. Η μάνα Ζωή ήρθε αρχικά στον Πειραιά και εργάστηκε σαν νοσοκόμα μάλλον στο Αντικαρκινικό όπου διευθυντής ήταν ο συγγενής της γιατρός Κώστας Αντωνόπουλος και 49 ετών παντρεύτηκε τον πολιτικό Απόστολο Παπαγεωργίου ίσως πλούσιο παλιό φλερτ της, κι όπως είπε φίλη της,έζησε κάποια καλά χρόνια μαζίτου / Ο Απόστολος Παπαγεωργίου (1906- 9 Σεπτεμβρίου 1982) ήταν υπουργός Ενεργείας στην Κυβέρνηση Μαρκεζίνη,ευρωβουλευτής με το Κόμμα Προοδευτικών από τον Οκτώβριο του 1981 μέχρι το θάνατό του το Σεπτέμβριο του 1982 Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος.[Υπήρξε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και υποδιοικητής ΕΤΒΑ. Στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη διορίστηκε υπουργός Ενεργείας. Στις ευρωεκλογές του 1981 εξελέγη ευρωβουλευτής με το Κόμμα Προοδευτικών. Πέθανε εν ενεργεία ευρωβουλευτής το Σεπτέμβριο του 1982.Αργότερα 2014, πέθανε και η Ζωή καιΣύμφωνα με τις πληροφορίες Η ΚΗΔΕΊΑ ΈΓΙΝΕ ΣΤΗΝ Αθήνα-έμενε στην οδ΄ό φιλολάου -παραβρέθηκε και χήρα πλέον Τίττσα αλλά δεν μίλησε μεκανένα συγγενή της, .λέγεται ότι ΟΙ ΔΎΟ αδελφές ΔΕΝ ΜΙΛΙΟΎΤΑΙ με φροντίδα της κόρης της Δέσποινας η ΖΩΗ ετάφη στον Πόρο. Κατ ΄Δλλους στο ΓνεκτοταφείοΑθηνών.

Π H πρώτη κόρη αναγιώτα    Τίτσα  γεν.1943,σαν άλλη AΛΊΚΗ παντρεύτηκε τον θεολόγο καθηγητή της τηςIωάννη Χάρη. Αυτός την πήρε κι έφυγαν στην Αίγινα, ύστερα από την επιπόλαια αποδοχή μιας πρότασης ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΊΣΙΜΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Το 1961 ενώ συνταξίδευαν- Λίγο πριν Η Τίτσα είχε διαλύσει έναν εφηβικό δεσμό που είχε σκοπό το γάμο -τον γνώριζαν και οι δύο γονείς της-και όλο το γυμνάσιο που δεν της προκάλεσε κανένα πρόβλημα ψυχικό ή .σωματικό ππρόβλημα, ο καθηγητής της πρότεινε να κάνει δική της οικογένεια μαζί του και να αφήσει την ιατρική στην οποία ΄ήδη φοιτούσε, είχε περάσει Α/ στην οδοντιατρική Β/ στην Γενική Ιατρική/Η Τίτσσα ήταν πρώτη μθήτρια και σημαιοφόρος όλα τα χρόνια.ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΕΚΑΝΕ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ μετεπειτα ΓΕΓΟΝΟΤΑ και εκείνος άλλαξε το επώνυμό του από ΧΑΡΟΣ σε XΆΡΗΣ; το έχουν κάνει πολλοί Κυθήριοι.Κάποιοι λένε ότι στο μεταξύ είχε αναπτυχθεί ειδύλλιο από το 1957 πριν λήξει το προηγούμενο όταν ο Χάρος πήγε στο ΓΥΜΝΆΣΙΟ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥΚΙ ΕΦΥΓΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ το 1961,όμως ο γάμος τους έγινε 18-8-1963 κι αφού είχαν αποκτήσει κάποια παιδιά τα οποία είχαν δηλώσει στο Ληξιαρχείο και Δημοτολόγιο Αίγινας. To 2002 η Παναγιώτα έκανε μεταδημότευση από τoν Πόρο στην ΑΊΓΙΝΑ όπου ήδη είχαν γεννηθεί και δηλωθεί τα τα 4 ζώντα παιδιά της και έναπου της πέθανε. Εζησαν εκεί μερικά χρόνια ώσπου πέθανε ο ΓΙΆΝΝΝΗΣ ΧΑΡΟΣ, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και περίεργους, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να δίνει λογαριασμό σε κανένα για όσα περίεργα συνέβησαν τόσο ξαφνικά που με τον καιρό θακοινολογηθούν, όσο κι αν κάποιοι κλειστοί αρακτήρες δεν το επιθυμούν, παρ ότι όταν απομονώνεσαι από την κοινωνία στερείσαι τις χαρές της. H αδηφάγος κοινωνία που μοιάζει ανθρώπινη αλλά ανθρώπου πρόσωπο δεν έχει. Επιδιώκει, μαθαίνει και κρίνει τα μέλη της, ιδίως όταν κάποιος δαίμονας διαλύει μια λαμπερή οικογένεια, γι αυτό πρέπει να τάχεις καλά μαζί της. Kαι το Σύμπαν παίρνει πίσω ότι πήρες παραπάνω ή αν σου χρωστάει σου το δίνει. Τελικά μετακόμισε στο Χαλάνδρι στο διαμέρισμα που της είχε αγοράσει διαμέρισμα ορισμα πατέρας της. Ε κεί ζει σήμερα με δύσκολο εγκεφαλικό όπως λένε συγγενείς της με τον ένα ανύπαντρο καθηγητή γιο της το Σπύρο. Οδεύτερος γιός είναι παντρεμένος και ο ι δύο κόρες της καθηγητριες, μία είναι η Ζωή, που υπηρετούν κάπου στην Αθήνα.

H δεύτερη κόρη η Δέποινα γεν.1946,στην οποία δόθηκε ο α όροφος του πατρικού Μαντοπουλέικου σπιτιού της Παναναγιωτίτσας- του Πόρου το οποίο σήμερα μοιάζει εγκαταλειμμένο. Το ισόγειο ανήκε στη δεύτερη κόρη του Μντόπουλου Σμαράγδα και

 

 

 

 

 

περιήλθε τελικά στον Γ.Κατσίγκρα από τη δεύτερη συζυγότου Κατερίνα ΠΕΤΡΆΚΗ κόρη της Σμαράγδας,που παντρεύτηκε σε β γάμο ο Γ.Κατσίγκας .

Δέσπονα ππήγε αρχικά στον Πειραιά, εργάστηκε κοντα στο θείο της Αντώνη Μέξη υφυπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών1972-73 και το1975 πτρεύτηκε τον  αείμνηστο δικηγόρο Γιάννη   μπίρη, και ζει με τους δυο γιούς  της .,δικηγόρους, Γιώργο και Θανάση κάπου στην Εκάλη ΗΤΉΣΑΜΕ να μιλήσουμε τηλεφωνικά μαζί της αλλά ο Θανάσης μας είπε ότι δεν ήταν σε καλή υγεία. Ποριώτες μας λένε ότι κάπου-κάπου επισκέπτονται το εξοχικό σπίτι τους στο Ασκέλι.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΩΝ της Τίτσας ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ.. ΘΕΟΛΟΓΟ που μαρτυρεί σχεδόν ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΣΥΧΝΑ ΧΤΥΠΗΜΕΝΗ. ΕΙΧΕ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΘ ΟΤΙ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

ΑΛΛΑ; Ο ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕ ΚΙ ΕΦΥΓΕ ΠΡΟΤΟΥ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΕΦΕΥΓΕ Η ΚΑΛΟΨΥΧΗ;;;;; ΤΙΤΣΑ .

ΤΙΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ   ΟΤΑΝ  Ο  ΧΆΡΟΣ  ΑΠΟΦΑΖΙΖΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ  ΠΑΓΑΝΙΑ;;;;; ΚΙΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣΑΡΝΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ..ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΣΠΥΡΟ ΚΑΙ ΖΩΗ!!!!!

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΣΟΚ ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΓΙ ΑΥΤΑ ΖΗΤΑΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΚΑΘ ΕΝΟΣ 2-6-20-21 ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΛΑΘΟΣΜΟΥΕΓΑΛΟ

ΕΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΜΕΝΟ ΦΛΕΡΤ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΑΔΟΞΑ 2-6-197 = ΣΕ ΑΥΘΕΗΤΙΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ.

ΕΠΙ ΤΟ ΥΤΟΙΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑ ΘΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΕΦΗΒΙΚΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΦΙΛΗ ΤΙΤΣΑ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΔΡΔΙΑΣ ΤΑΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ.

πόγονοι Δημ. Μανιάτη από Δρυόπη γεννηθέντες μέχρι 1920-30.Τμήμα της μεγάλης έρευνας του Δ/ντή της Χατζοπουλείου Βιβλιοθήκης Δήμου Πόρου ναυάρχου ε.α. Γιάννη Μανιάτη που ευγενώς μας παραχώρησε. klik

  Χριστόδουλος  Μανιάτης  1837-1902  + Σταμάτα  Μαργκούνη  1850 -1876

 

                                    Ι

  Γιάννης   Μανιάτης 1873-1951 +  Μαρίκα Παγώνη 1900-1958

         Ι                                     Ι

  Σταμάτης +  Μπίλη Παντελάκη    Χρήστος(Τάκης) + Πασχάλη Σοφία

      1905-1993     1910-1978      1913-1996             +1996;

 

  Γιάννης + Σίσσυ    Μαρία +2004  Μαρία +     Γιάννης       Παντελής

  Τσορμπατζόγλου   Β.Νικολούλιας  

 

 

 

 

                              

ΜΑΝΙΑ 

         Ι               Ι               Ι             Ι             Ι

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗ

 

***  Το 1912 σκοτώθηκε ο   ΔημΓεωρ. Μανιάτης

                       

 

 

Επιστροφή