Η  "φαντασμαγορική επιχείρηση"  εναντίον   αρχηγού  του  ΕΔΕΣ

 

 

       Στις  22  Σεπτεμβρίου 1944  έγινε  η   "φαντασμαγορική επιχείρηση"  εναντίον      αρχηγού  του  ΕΔΕΣ   Πειραιά,   η δολοφονία   του   γιατρού  Σήφη Βαρδινογιάννη, στα Κρητικά,   λίγο πιο πάνω από την Ευαγγελίστρια.   Ο Σήφης Βαρδινογιάννης διετέλεσε πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά Η ΟΜΟΝΟΙΑ  από 6-12-1926 μέχρι 10-6-1938.

 

         Η κινηματογραφική εκτέλεση του Σήφη Βαρδινογιάννη  

                                                                                                       Φωτό από την "ΟΜΟΝΟΙΑ"
    Για τη δολοφονία του υπάρχουν δύο εκδοχές:

-        Η μία, η επίσημη, η αναφερόμενη από Αδελφότητα Κρητών Πειραιά    ότι την επιχείρηση οργάνωσαν οι Γερμανοί,

-        Και η άλλη ότι την οργάνωσε η ΟΠΛΑ η  Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα  ένοπλη οργάνωση του ΚΚΕ

 

      Όπως γράφει στο βιβλίο του Το τιμωρό χέρι του λαού   ο 27χρονος  ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός:  

     Η πιο θεαματική εκτέλεση της ΟΠΛΑ έγινε στον Πειραιά και είχε θύμα τον Σήφη Βαρδινογιάννη, γιατρό, πρόεδρο της Ένωσης Κρητών Πειραιά αλλά και αρχηγό του ΕΔΕΣ Πειραιά. Ο Σήφης Βαρδινογιάννης ήταν φανατικός βενιζελικός, μισούσε δε το ίδιο και τους κομμουνιστές και τον βασιλιά, λέει ο Ιάσονας Χανδρινός. Οπλοφορούσε πάντα, είχε μάλιστα στο παρελθόν καταδικαστεί για φόνο στο πλαίσιο πολιτικών ερίδων. Φυλασσόταν καλά από Κρητικούς συντρόφους του.

      Την εκτέλεσή του μου την αφηγήθηκε ο Κοκκινιώτης μπαρμπα- Θόδωρος, που μετείχε σε αυτήν και στον οποίο με παρέπεμπαν όλοι όσους ρωτούσα για τη δράση της ΟΠΛΑ στην περιοχή - σ΄ αυτόν να πας, αυτός τα έχει κάνει όλα. Ντύθηκαν όλοι Γερμανοί, όλη η ΟΠΛΑ Κοκκινιάς. Έβαλαν στολές στρατονομίας, της Feldgendarmerie, με τα πέταλα στο στήθος. Πήραν νοσοκομειακό όχημα από το Σαπόρτα (το νυν Γενικό Κρατικό Νίκαιας) και έθεσαν επικεφαλής της επιχείρησης έναν πραγματικό Γερμανό, ονόματι Μπρούνο -  είχε και άλλα ονόματα-, έναν αυτόμολο Γερμανό ναύτη κομμουνιστή που κατέφυγε στον ΕΛΑΣ Κοκκινιάς με το τουφέκι και τις σφαίρες του. Ήταν σκληρός, έλεγε μάλιστα: τους ταγματασφαλίτες τούς αφήνω σε σας, εγώ Γερμανούς θέλω να σκοτώνω. Τέθηκε λοιπόν επικεφαλής και όταν έφτασε το όχημα μπροστά στον Βαρδινογιάννη βγήκε και του μίλησε γερμανικά. Το θύμα διέκρινε μετά τις λυμφατικές φάτσες μέσα στο νοσοκομειακό αλλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Δύο οπλατζήδες έμειναν επί τόπου, οι άλλοι έφυγαν.

       Ο Μπρούνο κρύφτηκε στο στενό πίσω από τη σκάφη μιας γριάς. Αυτή όμως έβαλε τις φωνές και ο Γερμανός οπλατζής πιάστηκε και δεν ακούστηκε τίποτα ξανά γι΄ αυτόν.

    

                                                                                                                                     ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

                                                                                                                                                                                 2-11-12

Πηγές:  ΟΜΟΝΟΙΑ,  Βιβλίο  Ιάσονα  Χανδρινού
 

KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή www.koutouzis.gr

Κεντρική σελίδα