Η  «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ  ΚΑΙ Η….ΑΛΛΗ

 

 

    Τώρα που αρχίζουν πάλι  να  ακούγονται   τα καμπανάκια των  Δημοτικώντων Ευρωεκλογών,   καθώς  και των  Εθνικών εκλογών τώρα που όλοι  ψάχνονται, καθένας- κάθε κόμμα- χωριστά, «τι έφταιξε;», «τι έπρεπε να γίνει;».  «πρέπει να αλλάξει ο αρχηγός;», «πρέπει να αλλάξει το όνομα του κόμματος;», θυμήθηκα μια πρόσκληση  που είχα  αρχείο μου, για την 5-7-73, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός της χούντας Κων. Ασλανίδης, θα μίλαγε στο Κερατσίνι με θέμα « ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Ακόμη  μια ανακοίνωση της Προεδρίας Κυβερνήσεως  του 1975 που  μίλαγε για «ΑΛΛΑΓΗ».

      Ιδιόμορφα γεγονότα της τελευταίας 35ετίας, από τη δικτατορία ως σήμερα, που έδιναν την εντύπωση ότι ο Λαός μας βάδιζε πάνω στις γραμμές ενός……σεναρίου, που γραφόταν από κάποιον άγνωστο, ιδιόρρυθμο  συγγραφέα. Που θα μας οδηγήσει λοιπόν το σενάριο  αυτό;

       Από κει και μετά, από το….σωτήριο έτος 1973,  άρχισε μια εκστρατεία ομιλιών, με θέ­μα... «Η Νέα Δημοκρατία»!  Ενας από τους ομιλητές ο τότε Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Ασλανίδης, όπως δείχνει και η εικόνα, άνω.

 

 Ο  δικάτορας  Γ.Παπαδόπουλος   διακήρυττε  ότι ο Στρατός  ανέλαβε  την  εξουσία για να αποφευχθεί  ο κομμουνιστικός  κίνδυνος.Ηταν μετά τα  ταραγμένα γεγονότα του1965  που το παλάτι έρριξε τον Γ Παπανδρέου άλλαζε τη μια κυβέρνηση μετά την άλλη   τότε που απευθύναμε στο Βασιλιά  Παύλο ανοιχτή επιστολή. Οταν αργότερα ανέλαβε ο Καραμανλής  την προεδρική  δημοκρατία  που είχε θεσπίσει ο  Παπαδόπουλος  με δημοψήφισμα   και με ένα άλλο έδιωξε οριστικά το βασιλιά και μετά από λίγο έγινε ο ίδιος ανώτατος άρχων. Παράλληλα  νομιμοποίησε   το ΚΚΕ  από το οποίο υποτίθεται  μας έσωσε ο Παπαδόπουλος. Και μετά από κάποια  χρόνια  αποκτήσαμε  και αριστερή  κυβέρνηση,  κρατούσης της οποίας.  παρακολουθούμε σωρεία  κομμουνιστικών  αφηγημάτων. Δεν λέμε, καλή  είναι η  εναλλαγή, να κάτσουν όλοι  στο τραπέζι, έστω  και εκ περιτροπής, Και η οποία αυξάνει  τις βάσεις των  αμερικανών  στην  Ελλάδα. Γιαυτό και κατά  τον φετινό εορτασμό  του  Πολυτεχνείου ακούστηκαν  συνθήματα  που εννοούσαν ότι η  Χούντα είναι  εδώ δεν έφυγε  καθόλου. ΚΑΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ  ΤΟ  ΣΕΝΑΡΙΟ  ΤΟΥ  ΑΓΝΩΣΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ  ΓΡΑΦΕΤΑΙ;   ΓΙ    ΑΥΤΟ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ  ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ  ΚΑΙ ΠΡΑΞΤΕ, ΙΔΙΩΣ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!!!

 

      Ας δούμε μερικά  γεγονότα.

 

    

     Στις 23 Μαϊου 1973  έγινε το Κίνημα του Ναυτικού, η σημαντικότερη ίσως αντίσταση μέχρι τότε. Σύμφωνα με τους δικτάτορες, πολιτικός σύμβουλος των Κινηματιών ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ότι στις 19 Μαΐου παραδόθηκε στους Κινηματίες σχέδιο Διαγγέλματος, το οποίο θα απηύθυναν από τη Σύρο. Ο δε Πέτρος Γαρουφαλιάς είχε αναλάβει να ενισχύσει του κινηματίες  οικονομικά για την παροχή βοήθειας στις οικογένειες των μονίμων αξιωματικών, των υπηρετούντων στα πλοία τα οποία σχεδίαζαν να κινήσουν οι Κινηματίες.Ερευνείστε  ποιος και γιατί  ανέτρεψε τον  Παπαδόπουλο.ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΑΝΟΊΓΕΙ Ο ΦΆΚΕΛΟΥ ΤΗΣ  κΎΠΡΟΥ;;;;

     Το καθεστώς θεώρησε εμπλεκόμενο και τον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο και αμέσως μετά, στις 1 Ιουνίου 1973 κατάργησε τη Βασιλεία και ανακήρυξε «Προεδρική Δημοκρατία». Κατέβασε  το στέμμα,  και  ανάρτησε  ολοκληρωτικά το  «πουλί».

   

 

   

 

       Μετά την καθιέρωση της «Προεδρικής Δημοκρατίας» (1-6-73)  ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έβγαλε  στο προσκήνιο, προφανώς για να κερδίσει συμπάθειες, εν όψει πολιτικών του επιδιώξεων, τη δεύτερη σύζυγό του  Δέσποινα. Σε ότι αφορά την περιοχή Πειραιά  την είδαμε, τότε, να επισκέπτεται το Αντικαρκινικό Πειραιά(7/73), το Μουσείο(6/73), στο Σύλλογο Αλιέων Κερατσινίου  «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» (12-7-73) να μοιράζει βιβλιάρια προικοδότησης, να μετέχει στη λιτάνευση  του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα  (9-11-73) και αλλού.

στην  Αίγινα  όπου συνάντησα   τη Δεσποινα  Παπαδοπούλου η οποία  όπου με συναντούσρε  με ρωτούσε  για να μαθαίνει με ρώτησε για την κατάσταστασηαφού ήξερε ποιος είμαι και ότι  ακούω    διάφορες γνώμες;

Τί να σου πώ  Δέσποινα      της απάντησα-ήθελε να της μιλάω  στον ενικό   όταν  δεν  άκουγαν  άλλοι. στο μυαλό μου  μου έρχεται  η   φράση  ήταν ένα πουλί ούτε  ξέρω  πως ήρθε ούτε  ξέρω πως έφυγε, είπα, εννοώντας το πουλί με το φαντάρο. ΤΌΤΕ  μου είχε "εκμυστηρευθεί":

    « Αυτό πιστεύει και ο Γιώργος. Λέει αν δεν πέσουμε τώρα, δεν θα πέσουμε ποτέ»!      

 Πριν (το 1973),καθ υπόδειξη του εκδότη της είχα γράψει  να……αρθρογραφήσει στην καθημερινή εφημερίδα «ΠΕΙΡΑΙΚΑ ΝΕΑ» όπου ήμουν αρχισυντάκτης, αλλά είχε  αρνηθεί, λέγοντας πως δεν ταίριαζε στην περίπτωσή της  κάτι τέτοιο.

     Όμως έπεσαν. Εγινε το Πολυτεχνείο. Με όλα τα επακόλουθα.

       Παράλληλα  από την Προεδρία  της κυβέρνησης Μαρκεζίνη είχε ανακοινωθεί  ένα χρονοδιάγραμμα, που ανέφερε:

1)  Μέσα στο 1974 θα διενεργηθούν δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

2)  Μέσα στο 1974 θα προκηρυχτούν βουλευτικές εκλογές.

        Εκλογές που έγιναν  αυτό το χρόνο, όχι με Δικτατορία, αλλά με Δημοκρατία.

      Προκλήθηκε το θέμα του Πολυτεχνείου και έπεσαν ο Παπαδόπουλος και ο Μαρκεζίνης, και  αντίστοιχα με την επίβλεψη Ιωαννίδη Πρόεδρος της Δημο­κρατίας και Πρωθυπουργός. Ανέλαβε ο στρατηγός Φαίδωνας Γκιζίκης,  και ο Αδαμ. Ανδρουτσόπουλος ως Πρωθυπουργός. Παράλληλα έφυγε το «πουλί» και η φωτογραφία  του Παπαδόπουλου και  αναρτήθηκε ο  δημοκρατικός θυρεός  χωρίς φωτογραφία.

      Σε λίγο έγινε  το πραξικόπημα κατά του Μακάριου και η εισβολή των Τούρκων στην Κύ­προ. Έρχεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γίνεται Κυβέρνη­ση Εθνικής Ενότητας και προ­κηρύσσονται εκλογές μέσα στο 1974. Ο Κ. Καραμανλής με το νέο κόμμα του «ΝΕΑ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (!!!) σχηματίζει Κυβέρνηση.Η " Νέα Δημοκρατία" ήταν σύμπτωση, ή κάποιος προγραμματισμός από αλλού;

       Στην αρχή του 1975, αφού έχει γίνει ένα επιτυχές δημοψήφισμα για Προεδρευόμενη Δημοκρατία και πάμε για δημοτικές εκλογές, ο Κ. Καραμανλής διακηρύσσει ότι πρέπει να στραφούμε προς το σοσιαλισμό.

 

       

       Ένα χρόνο αργότερα η Προε­δρία της Κυβέρνησης εκδίδει έντυπο, στο οποίο τονίζεται «ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ»!

      Από δω και πέρα, ο Ανδρέας Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί την εξουσία, ρίχνει το σύνθημα «ΑΛΛΑΓΗ» και τελικά κερδίζει τις εκλογές τον Οκτώβριο του 1981. Ο Καραμανλής γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Λεπτομέρεια: Ο Κ. Καραμανλής είχε φέρει τον Ανδρέα από τη  Αμερική το 1961.  (Ο  οικονομολόγος καθηγητής του Μπέρκλεϊ Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1961 ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά από παρέμβαση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, να οργανώσει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών).

       Παράλληλα, η Ελλάδα γίνεται μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, πράγμα που σήμαινε θε­σμικές αλλαγές, προσαρμοσμένες στο Κοινοτικό Δίκαιο (που θα γίνονταν, είτε εκλεγόταν το ΠΑΣΟΚ, είτε όχι).

       Ένα μέρος, λοιπόν, της «ΑΛΛΑΓΗΣ» του ΠΑ­ΣΟΚ  ήταν  αναγκαστικό από το Κοινοτικό Δίκαιο.

       Χάσαμε… το βάδισμά μας κάπου το 1989,έγιναν διάφοροι πρωθυπουργοί, μετά ο κ. Κ. Μητσοτάκης, το 1993 ξανά ο Ανδρέας, μετά ο  κ. Σημίτης, και τελικά ο σημερινός κ. Κώστας Καραμανλής  επικεφαλής της  τριανταπεντάχρονης «ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ».

      Οπως δείχνουν τα γεγονότα, τα τελευταία χρόνια  αρχίσαμε να χάνουμε  την …….περπατησιά μας. Και κανένα σενάριο, άγνωστου ή  συμπτωματικού……συγγραφέα  δεν προδιαγράφει τις πολιτικές εξελίξεις.

      Απ ότι φαίνεται, τις εξελίξεις τις πήρε πια στα χέρια του ο Λαός. Με τη μεγάλη αποχή. Με την αναζήτηση  προσώπων με άλλα  συνθήματα. Τι άλλα; Μήπως υπήρχαν και συνθήματα; Ούτε από δω  κει. Το «πράγμα»  δείχνει κουρασμένο!

      Και ενώ  αναρωτιόμαστε για το μέλλον, αναμοχλεύουμε τα γεγονότα, ψάχνουμε για ιδέες, γιατί, όπως και νάναι  δεν θα πρέπει  να οδηγηθούμε σε ακυβερνησία, με κυβέρνηση από συνασπισμούς  μικρών κομμάτων. Που θα πέφτει κάθε τρεις και λίγο  λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

     Αρχίσαμε  γράφοντας  για την μια  ή την άλλη «ΝΕΑ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Και για την ΑΛΛΑΓΗ. Στόχος ένας: Να επισημάνουμε  την ανάγκη ανανέωσης των δύο μεγάλων κομμάτων. Πιθανότατα και τα δυο έχουν κουράσει. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα!  Πρέπει  να ανανεωθούν, για  ασφάλεια! Γιατί που ξέρεις, κάπου μπορεί να ξεφύγει το  πράγμα. Τόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν!!!

     Ποιος μπορεί να ξέρει τι σχεδιάζουν άγνωστοι .....σεναριογράφοι;

 

 

 

                                                            ΒΑΣΙΛΗΣ  ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

                                                                          9-6-09        

 

                            ΨΑΡΕΜΑ  ΣΤΟ  ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΟΙ  ΦΑΚΕΛΟΙ         ΛΕΕΙ  ΠΩΣ  ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΟΙΟΣ  ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ;;;   ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ  ΕΦΕΡΕ ΠΟΙΟΣ ΕΡΙΞΕ

ΕΝΑΣ   ΣΦΟΔΡΟΣ  ΕΡΩΤΑΣ    ΠΟΙΟΣ  ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ  ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ  ΤΗΣ  ΚΥΠΡΟΥ   ΚΑΙ  ΠΟΛΛΑ   ΑΛΛΑ   ΓΙΑ  ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ

 

 

Κεντρική σελίδα