Κοπυράϊτ:  Βασίλης  Παν. Κουτουζής   Δημοσιογράφος  -  ερευνητής

 

               ΦΩΣ,  ΔΙΑΘΕΣΗ,  ΥΓΕΙΑ,   ΨΥΧΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

    Το φως παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας, την υγεία μας και την ψυχική μας ενέργεια. Η  μείωση ή η αλλαγή  φωτισμού  προκαλεί το λεγόμενο τζετ λαγκ.

     Εκτός από τα ιόντα (θετικά η αρνητικά ) οι διάφορες ακτίνες και τα χρώματά τους παίζουν σημαντικό ρόλο. Ανάλογα με το μήκος κύματος που  έχουν.

Κάθε μήκος κύματος και συχνότητα ακτινοβολίας, έχει διαφορετικά κβάντα [ αριθμό φωτονίων ]. Όσο μεγαλύτερη συχνότητα έχει μια ακτινοβολία, πχ υπεριώδης, τόσο περισσότερα φωτόνια και ενέργεια έχει.

Εκείνο λοιπόν που λείπει τον χειμώνα που έχουμε κατάθλιψη είναι η υπεριώδης ακτινοβολία,  που πράγματι το χειμώνα είναι μικρότερη.

       Στη μείωση των κηλίδων τον ήλιου, επέρχεται μείωση των υπεριωδών και φυσικά καταθλιπτική κατάσταση. Στο ΣΚΟΤΑΔΙ η ενέργεια μειώνεται λόγω αύξησης της μελατονίνης,  εξ αίτιας της μείωσης των κβάντων.  Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο κατά την διάρκεια του έτους ή των ετών, αλλά και κατά την διάρκεια των ημερονυκτίων .Το πρωί και το απόγευμα έχουμε περισσότερες υπέρυθρες- πτωτικές- ακτίνες ενώ το μεσημέρι 11 έως 3 περισσότερες υπεριώδεις.

    Η αύξηση της μελατονίνης φέρνει  ηρεμία και ύπνο.

    Με τη μείωση ή την αλλαγή του φωτισμού, μειώνονται οι ενδορφίνες, ουσίες που εκτός από παυσίπονη δράση έχουν και ψυχότροπη δράση, ηρεμιστική και προκαλούν ευφορία.

         μειώνεται, λόγω μείωσης της ηλιοφάνειας, η σερετονίνη, ορμόνη νευροδιαβιβαστής. Η έλλειψη της μας ανοίγει την όρεξη και τρώμε περισσότερο.

         μειώνεται η τεστοστερόνη  στους άνδρες ή στις γυναίκες τα οιστρογόνα, λόγω μείωσης της ηλιοφάνειας και πέφτει η σεξουαλική μας διάθεση.

         μειώνεται η τριπτοφάνη, ορμόνη νευροδιαβιβαστής,  απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεύρων, που συμβάλλει στην δημιουργία μιας άλλης ορμόνης ευτυχίας της ντοπαμίνης.

         μειώνεται η κολίνη, ορμόνη για την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, αφού   λόγω χειμώνα τρώμε λιγότερα φρούτα.

   Όλα αυτά επηρεάζονται και από το γεγονός, ότι το χειμώνα γυμναζόμαστε και κινούμεθα  λιγότερο.

   Σε ήδη πεσμένους οργανισμούς  όλα αυτά επιδρούν δυσμενέστερα.  Κι ακόμη:

-          Το μη ανεκτό περιβάλλον.

-          Οι δυσμενείς θέσεις των άστρων που μας διέπουν.

-          Η ύπαρξη εντόνων βιομηχανικών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων της πόλης.

 -   Το άγχος του πλήθους γύρω μας.

 

                             ΨΥΧΟΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

    Μια νέα επιστήμη  που αναπτύσσεται  είναι  ψυχοανοσολογία:  Η επιστημονική προσπάθεια  για να γίνουν κατανοητές  οι χημικές και ανατομικές  συνδέσεις μεταξύ των διανοητικών    λειτουργιών και του σώματος.

   Μέχρι τώρα ήταν γνωστή η συσχέτιση της ψυχολογικής  διάθεσης με ορισμένες γαστρικές διαταραχές, παθήσεις καρδιάς και ενδοκρινικά   προβλήματα αλλά πάνω σε θεωρητική βάση.

Οι έρευνες που γίνονται πια σε ειδικά εργαστήρια απαιτούν τη συμμετοχή ειδικών όπως είναι οι παθολόγοι, ψυχίατροι, επιδημιολόγοι. ουρολόγοι και μικροβιολόγοι. Ηδη εντόπισαν  ότι ο οργανισμός  κάτω από την επίδραση του  στρες, δεν παράγει σε επάρκεια τα αμυντικά αιμοσφαίριά του. Ετσι  οι  ιοί  εισβάλουν ανενόχλητοι.

  Μια γνωστή ακόμα σχέση  είναι αυτή των ορμονών ( κυρίως αδρεναλίνης, τεστοστερόνης-  με το άγχος. Τώρα προστέθηκαν  και οι ενδορφίνες, ουσίες που προκαλούν ευφορία  και ανακούφιση στον πόνο.

   Οταν είμαστε  ψυχικά πεσμένοι, είμαστε επιρρεπείς ακόμα και στο κρυολόγημα.

    Η καλή ψυχική κατάσταση   ευνοεί τη διατήρηση της υγείας και τη μακροβιότητα.

   Ετσι, ανάλογα με τη διάθεσή  μας ο εγκέφαλος  προειδοποιείται  αν κάτι δεν πηγαίνει καλά  στο σώμα. Μένει να βρούμε το γιατί;

    Πάντως στην Αμερικανική ιατρική, είναι αποδεδειγμένο ότι η θετική σκέψη  γιατρεύει.

 

                                      ΖΩΔΙΑ  -  ΠΛΑΝΗΤΕΣ  - ΥΓΕΙΑ

         Εχουμε πει ότι  οι διάφορες ορμόνες εκκρίνονται ανάλογα με το  φως, που δεν  είναι άλλο   από  τις διάφορες ακτινοβολίες  που σκορπούν πάνω μας  το  Σύμπαν, ο Ηλιος, οι πλανήτες. Ετσι έχουν σχέση  με την υγεία μας τα  διάφορα ζώδια  και οι κυβερνήτες   πλανήτες.

     Ετσι μετά από πολλές παρατηρήσεις και συσχετισμούς μπορούμε  να διατυπώσουμε απόψεις  στο τι επηρεάζεται από κάθε πλανήτη:

         Αναπνοή = Ερμής

         Ανοσοποίηση = Ηλιος

         Αδένες = Διάφοροι

         Γεννητικοί αδένες, ωοθήκες όρχεις =  Αρης, Ουρανός-Πλούτωνας

         Δέρμα = Κρόνος

         Δόντια = Κρόνος

         Εγκέφαλος = Ερμής

         Εντερα = Σελήνη

         Επίφυση  = Ουρανός

         Θύμος Αδήν = Ηλιος

         Καρδιά = Ηλιος

         Κυκλοφορικό = Ουρανός

         Κόκαλα = Κρόνος

         Λαιμός = Αφροδίτη

         Μαστοί = Σελήνη

         Μυϊκό  σύστημα = Αρης

         Νευρικό σύστημα  = Ερμής , Ποσειδώνας                                                       

         Νεφρά = Αφροδίτη

         Οσφυϊκή  χώρα  = Αφροδίτη

         Ουροποιητικό = Αρης

         Παραθυρεοειδής, ασβέστιο = Αφροδίτη

         Πεπτικό ( οισοφάγος, στομάχι)  = Σελήνη

         Πάγκρεας = Σελήνη

         Ράχη = Ηλιος

         Σπονδυλική στήλη = Ηλιος

         Συκώτι = Δίας, Σελήνη

         Σπλήνα= Κρόνος

         Στομάχι = Σελήνη

         Υποθάλαμος = Ποσειδώνας

         Υπόφυση = Δίας

          Χοληδόχος κύστη  =  Κρόνος, Σελήνη

         Χοληφόροι οδοί = Σελήνη

      Αυτός ο πίνακας κατανομής  επιδράσεων,  μας δείχνει με ποια  αρχιτεκτονική έχει κατασκευαστεί το ανθρώπινο σώμα. (Βλέπε  πιο μπροστά  σχετικά).

                                   ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ   ΤΑ ΖΩΔΙΑ

    Ας δούμε όμως   αναλυτικά  τι παθήσεις συναντάμε σε  κάθε  ζώδιο:

 

ΚΡΙΟΣ:

 

Κυβερνήτης: Αρης, χρώμα κόκκινοκιτρινόμαυρο. Εξαρση στον Αιγόκερω, αδυναμία στο Ζυγό, πτώση Καρκίνο.

     Στον ανθρώπινο οργανισμό εξουσιάζει: κεφάλι (πονοκέφαλοι), πρόσωπο, άνω σιαγώνα μάτια, επινεφρίδια (έκκριση αδρεναλίνης ζωντάνια), μυϊκό σύστημα, ουροποιητικό, γεννητικούς αδένες, νεφρούς, ερυθρά αιμοσφαίρια .

          Οι Κριοί αριθμούν το μικρότερο ποσοστό ανιάτων ασθενειών και αναπηριών.

Η δύναμη της θέλησής τους καταφέρνει να ξεπερνούν τις αρρώστιες και να επιταχύνουν την ανάρρωσή τους. 

Η παραδοσιακή Αστρολογία προσθέτει ότι τα άτομα του Κριού έχουν μια προδιάθεση για εμβολή, πυρετούς, εξανθήματα, διαλείψεις μνήμης, νευραλγίες, ιλίγγους και νευρική εξάντληση. Ολα αυτά βέβαια είναι γενικότητες, η καλή υγεία Θα φανεί από την εξέταση όλου του ωροσκοπίου. Σ' αυτό το ζώδιο υπάρχει μια επιρρέπεια στα ατυχήματα κι αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που ο Ηλιος δέχεται άσχημες όψεις από τον Κρόνο και τον Ουρανό. Επίσης τα εγκαύματα.

Στη δίαιτά του ο Κριός μετά τα τριάντα πρέπει ν' αποφεύγει τις λιπαρές τροφές, που είναι μια από τις αιτίες της αρτηριοσκλήρυνσης και των κυκλοφορικών επεισοδίων που προέρχονται από τη στένωση και το φράξιμο των μικρών αρτηριών του κεφαλιού.

    Στη δίαιτά τους καλό θα είναι να υπάρχει το φωσφορικό κάλιο (παντζάρια, σέλινο, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι, κρεμμύδια, σινάπι, ραπανάκια, καρότα, αγγούρια, μήλα, καρύδια, λεμόνια), επίσης να υπάρχει και οργανικός σίδηρος.

ΤΑΥΡΟΣ:

Κυβερνήτης: Αφροδίτη. Χρώμα   γκρι-μπλε. Εξαρση ιχθείς,  αδυναμία Κριό, πτώση Παρθένο

    Στον ανθρώπινο οργανισμό εξουσιάζει: Λάρυγγα, λαιμό, σάλπιγγες, αυχενικούς σπονδύλους, νεφρούς, παραθυρεοειδείς αδένες.

     Ο οργανισμός του έχει ανάγκη: από τροφές που περιέχουν θειικό νάτριο.

     Οι Ταύροι εμφανίζουν συνήθως μια αρρωστοφοβία, γι' αυτό και όταν αρρωστήσουν δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας του φόβου τους.

Τα πιο πιθανά προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είναι μολύνσεις λαιμού, λάρυγγα, αυχένα, αυτιών, γεννητικών αδένων, διφθερίτιδα, θυρεοειδή, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα. Παθήσεις σχετικά με το λαιμό ή και τα κρυολογήματα πρέπει να καταπολεμούνται αμέσως για να μη γίνουν χρόνια προβλήματα. Επίσης οι ιδιότητες του ζωδίου: μαλθακότητα, υπερβολικό πείσμα, θυμός, και συγκινησιακή αστάθεια, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σαν παθολογικά γνωρίσματα όταν γίνονται αφορμή ασθενειών .

     Στη δίαιτά του ο Ταύρος πρέπει να δώσει αρκετή προσοχή. Η έμφυτη λαιμαργία για ένα πλούσιο γεύμα, εκτός από την αισθητική πλευρά, το επιπλέον βάρος, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στο κυκλοφορικό.

Επίσης κατά την ώρα του φαγητού πρέπει να αποφεύγονται ο θυμός και ο δυσάρεστες συζητήσεις, γιατί πολλές φορές έχει αποδειχτεί ότι επιφέρουν στους Ταύρους ψυχοσωματικά ενοχλήματα (έλκος και κυστίτιδες). Οι Ταύροι που έχουν ξεπεράσει το 45ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να συμπληρώνουν τη δίαιτά τους με βιταμίνες Α και Ε.

     Το βιοχημικό άλας που χρειάζεται ο οργανισμός του Ταύρου είναι το θειικό νάτριο (Σπανάκι, παντζάρια, κουνουπίδι, αγγούρι, λάχανο, ραπανάκια, κολοκυθάκια), που χρειάζεται για να ρυθμίζει το ποσοστό του νερού που υπάρχει στο σώμα τους. Οταν υπάρχει έλλειψη αυτού του άλατος, το σώμα πρήζεται διότι γίνεται υπερβολική κατακράτηση των υγρών.

ΔΙΔΥΜΟΙ:

Κυβερνήτης: Ερμής. Χρώμα κιτρινόμαυρο. Εξαρση Παρθένος, αδυναμία Τοξότης, πτώση Ιχθείς.

    Στον ανθρώπινο οργανισμό εξουσιάζει: Ευφυΐα, εγκέφαλο, θυρεοειδείς, ώμους, βραχίονες, πνεύμονες, νευρικό σύστημα.

     Ο  οργανισμός του έχει ανάγκη: από τροφές που περιέχουν χλωριούχο κάλιο.

     Οι Δίδυμοι λέγεται ότι σε σχέση με τ' άλλα μεταβλητά ζώδια είναι οι πιο γεροί. 0 Dr. Carnell υποστηρίζει ότι οι Δίδυμοι εξαιτίας της δυαδικής τους φύσης έχουν μια προδιάθεση στο να υποφέρουν από δύο συγχρόνως ασθένειες.

     Γενικά, τα άτομα αυτού το ζωδίου συνήθως έχουν αρκετά ευαίσθητο το νευρικό τους σύστημα, γι' αυτό έχουν ανάγκη περισσότερων ωρών ύπνου σε σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους, καθώς και να ασκούνται περισσότερο στην ύπαιθρο για να τονώνουν το αναπνευστικό τους σύστημα μια και οι πνεύμονες θεωρούνται το αδύνατο σημείο των Διδύμων.

   Στατιστικές έρευνες απέδειξαν ότι ανάμεσα σε φυματικούς ασθενείς οι περισσότεροι ήταν Δίδυμοι, που σε ποσοστό 100% στα ωροσκόπιά τους ήταν χτυπημένοι οι πλανήτες Ποσειδώνας, Κρόνος, Δίας και Πλούτωνος. Επίσης το 96% των Διδύμων που παρουσιάζουν νευρική κατάπτωση είχαν στα ωροσκόπιά τους χτυπημένο Ερμή (κυβερνήτη των Διδύμων).

Επιρρεπείς θεωρούνται ακόμη οι Δίδυμοι στις ασθένειες βρογχίτιδας, άσθματος, πνευμονίας, ηπατικής ανεπάρκειας παθήσεων του δέρματος και με πολύ βεβαρημένο Ερμή ψυχικές διαταραχές.

Γενικά, οι Δίδυμοι έχουν ανάγκη από Ηλιο, ανάπαυση, καθαρό αέρα και μια συνεχή εναλλαγή τοπίου.

       Στη δίαιτα των Διδύμων πρέπει να περιλαμβάνονται τροφές τέτοιες που να δυναμώνουν τα νεύρα, να αυξάνουν τη ζωτικότητα και να ρυθμίζουν την ινοδωσφαιρίνη του αίματος, δηλαδή τη δίαιτά τους να υπερτερούν οι πρωτεΐνες (άπαχο κρέας, ψάρι, αβγά, τυρί, αμύγδαλα και σπόροι της σόγιας) και το άσβεστο (γιαούρτι, γάλα, γογγύλια, λάχανο) αν αυτά δεν επαρκούν με τη βιταμίνη D. Το ανόργανο άλας των Διδύμων είναι το χλωριούχο Κάλιο /φρέσκα φασόλια, σπαράγγια, παντζάρια, καρότα, κουνουπίδι, καλαμπόκι, σέλινο, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ανανάδες.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ:

Κυβερνήτης: Σελήνη. Χρώμα κίτρινο. Εξαρση στον Ταύρο, αδυναμία  στον Αιγόκερω, πτώση στο Σκορπιό.

      Στον ανθρώπινο οργανισμό εξουσιάζει: την επιγαστρική περιοχή, τους μαστούς, το στομάχι, τον τοκετό, το συμπαθητικό σύστημα, τα υγρά του σώματος, την ψυχική ισορροπία,.

     Ο  οργανισμός του έχει ανάγκη: από τροφές που περιέχουν φθοριούχο ασβέστιο.

     Η υγεία των Καρκίνων είναι περισσότερο ευαίσθητη στην παιδική ηλικία απ' ό,τι στην ενηλικίωση και παρ' όλο ότι ο Καρκίνος  θεωρείται ένα από τα πιο αδύνατα ζώδια αν ο Ηλιος του έχει ευνοϊκές όψεις και ανατέλλει κατά τη γέννηση θα βοηθήσει σημαντικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Γενικά, η θέση της Σελήνης στο γενέθλιο ωροσκόπιο θα μας καθορίσει τη ζωτικότητα όσων ανήκουν στο ζώδιο του Καρκίνου. Συνήθως παρουσιάζουν χαμηλή ζωτικότητα γεγονός που έρχεται σαν αποτέλεσμα των νοσηρών σκέψεων και των εσωτερικών τους διαμαχών, που εκδηλώνονται με άγχος και τις περισσότερες φορές τους προκαλούν έλκος, γαστρίτιδα, δυσπεψία στομαχικές διαταραχές και δυσκοιλιότητα.

Το πρόβλημα με τη δίαιτα των Καρκίνων είναι ότι όταν νευριάζουν ή είναι στενοχωρημένοι τρώνε ό,τι βρίσκουν, αδιακρίτως, γεγονός που είναι άσχημο για το στομάχι και το πεπτικό τους σύστημα το οποίο είναι και το αδύνατό τους σημείο.

Η βάση της δίαιτάς τους πρέπει να είναι οι πρωτεΐνες, στις οποίες όμως, συμπεριλαμβάνεται και μια ποσότητα θαλασσινών (λόγω του ιωδίου που περιέχουν). Πρέπει ν' αποφεύγουν τη ζάχαρη, το άμυλο και τα λιπαρά.

Το ανόργανο άλας του Καρκίνου είναι το φθοριούχο ασβέστιο (γάλα, τυρί, γιαούρτι, λαχανίδα, κοκκινογούλι, κρεμμύδια, πορτοκάλια, λεμόνια, σταφίδες, ψωμί σίκαλης, κρόκος αβγού).

Η έλλειψη αυτού το συστατικού πολύ συχνά προκαλεί φλεβίτιδα, κιρσούς αδυνάτισμα της όρασης, φθορά των δοντιών και ατονία των μυώνων.

 

ΛΕΩΝ:

 

Κυβερνήτης : Ηλιος. Χρώμα λευκό και όλα. Εξαρση στον Κριό, Αδυναμία στον Υδροχόο, πτώση στο Ζυγό.

    Από παράδοση γίνεται δεκτά ότι δ Ηλιος ελέγχει την καρδιά, τη ράχη και τη σπονδυλική στήλη. Τώρα έχει συνδεθεί  και με το Θύμο, τον ενδοκρινή  αδένα πίσω από το άνω άκρο του στέρνου, που παίζει πολύ σπουδαίο  ρόλο κατά τα πρώτα χρόνια της ηλικίας του παιδιού και κατά τη  εφηβεία . Οπως φαίνεται, σχετίζεται με την ανοσοποίηση του σώματος κατά  των βακτηριδίων.

 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ:

 

Κυβερνήτης: Ερμής. Χρώμα κιτρινόμαυρο. Εξαρση στους Διδύμους, αδυναμία στον Τοξότη,  πτώση στους Ιχθείς.

       Στον ανθρώπινο οργανισμό εξουσιάζει: Κοιλιακή χώρα, λεπτό έντερο, γαστρεντερικό σύστημα, νευρικό σύστημα.

      Ο  οργανισμός του έχει ανάγκη: Από τροφές που περιέχουν θειικό κάλιο.

     Οι Παρθένοι έχουν έναν έμφυτο φόβο για τις ασθένειες και συνήθως έχουν την τάση και το πιο μικρό σύμπτωμα που θα τους εμφανιστεί να το νομίσουν αμέσως αρρώστια.     Στις ασθένειες που οι Παρθένοι είναι περισσότερο επιρρεπείς είναι, στομαχικές ανωμαλίες, κολίτιδα (διάρροια - δυσκοιλιότητα), περιτονίτης, ταινία, σκωληκοειδίτης, κοίλη, τύφος. Ο κανόνας της δίαιτας που πρέπει να ακολουθούν είναι απλός, το σημαντικότερο είναι να αποφεύγουν τα φαγητά και τα ποτά που χρειάζονται ένα γερό στομάχι.

    Οι Παρθένοι θα πρέπει να προτιμούν πρωτεϊνούχες τροφές που είναι ευκολοχώνευτες. Για παράδειγμα το πρωινό τους θα ήταν καλύτερα αν περιλάμβανε τσάι αντί καφέ και ένα άπαχο τυρί αντί μαρμελάδες, μπέικον κ.λ.π.

Το ανόργανο άλας των Παρθένων είναι το Θειικό κάλιο (ραδίκια, αντίδια, βρώμη, σίκαλη, τυρί, σιτάρι με το φλοιό του, αμύγδαλα, άπαχο κρέας) που κανονίζει την τροφοδοσία και διανομή των ελαίων στο σώμα και βοηθά τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα του δέρματος.

Η έλλειψη αυτού του άλατος έχει σαν αποτέλεσμα τα έλαια αυτά να γίνονται παχύρρευστα, ώστε να φράζουν τους πόρους του δέρματος, που σαν συνέπεια θα είναι η δημιουργία της ακλής, του εκζέματος και της πιτυρίδας.

Το γιαούρτι θεωρείται πολύ ευεργετικό για τους Παρθένους γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηριδίων στο έντερο, που προμηθεύει στον οργανισμό τη βιταμίνη Β. Επίσης, καλό είναι στη διατροφή τους να περιλαμβάνονται σπανάκι, κολοκύθια, σέλινο, τομάτες, ροδάκινα, χουρμάδες, αμύγδαλα, καρύδια.   

                   

ΖΥΓΟΣ :

 

Κυβερνήτης: Αφροδίτη.  Χρώμα Γκρι μπλέ . Εξαρση στους Ιχθείς, αδυναμία στον Κριό, πτώση στην Παρθένο.

    Στον ανθρώπινο οργανισμό εξουσιάζει: Νεφρά, λαγόνες (μαλακά), οσφυϊκή χώρα.

    Ο  οργανισμός του έχει ανάγκη  από τροφές που περιέχουν φωσφορικό νάτριο.

     Οι Ζυγοί  κατά κανόνα έχουν καλή υγεία. Η έμφυτη τάση τους να αναζητούν την αρμονία, τους δίνει αυτοπειθαρχία που τους βοηθά να αποφεύγουν τις νευρικές καταπτώσεις.

    Συνήθως είναι επιρρεπείς σε κολικούς των νεφρών, κυστίτιδες, δερματικά εξανθήματα, και δυνατούς πονοκεφάλους, ισχιαλγίες, δυσουρία, έλκος, πέτρες των νεφρών, ουραιμία, διαβήτη, ασθένεια του Bright.

    Από στατιστικές έρευνες απεδείχθη ότι οι Ζυγοί που ήταν γεννημένοι στο τρίτο 10ήμερο (14 -  23 Οκτωβρίου) έχουν προδιάθεση στο διαβήτη.

Επίσης αν ήξεραν την πολυσύνθετη λειτουργία των νεφρών και το σημαντικό τους ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό, τότε θα προσπαθούσαν να, καταπολεμήσουν και αυτή την προδιάθεση του ζωδίου τους.

Κάθε νεφρό περιέχει 1.200.000 περίπου μικροσκοπικά σωληνάκια, που το συνολικό τους μάκρος φτάνει στο μέσο ενήλικο άνθρωπο 75 περίπου μίλια. Το αίμα περνά συνέχεια μέσα από τα νεφρά.

     Το υγρό που θ' απεκκριθεί στα ούρα, μαζεύεται στην κύστη που βρίσκεται στο τέλος του κάθε σωλήνα. Οταν το άτομο αντιμετωπίζει μακροχρόνια προβλήματα τότε τα νεφρά φορτώνονται με τοξίνες που δημιουργούνται από την ένταση.

      Το ανόργανο άλας του Ζυγού είναι το φωσφορικό νάτριο (καρότα, σπαράγγια, παντζάρια, καλαμπόκι, σύκα, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, βατόμουρα, αμύγδαλα, σταφίδες, μαύρο ρύζι), που βοηθά να κρατά την ισορροπία του αλκαλικού οξέως στο σώμα, και ενισχύει την ζωτικότητα του οργανισμού.

 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ:

Κυβερνήτες:   Αρης - Πλούτωνας .  Χρώμα κόκκινο-κίτρινο-μαύρο. Εξαρση Αιγόκερω, αδυναμία στο Ζυγό, πτώση στον Καρκίνο.

Στον ανθρώπινο οργανισμό εξουσιάζει: Γεννητικά όργανα, προστάτη, κύστη, μυϊκό σύστημα, νεφρά,  επινεφρίδια,  ορθό έντερο, αιμοσφαίρια.

Ο  οργανισμός του έχει ανάγκη  από τροφές που περιέχουν θειικό ασβέστιο.

       Πρέπει να αποφεύγει  την μνησικακία.

     Οι Σκορπιοί έχουν μια προδιάθεση σε φλεγμονές και μολυσματικές αρρώστιες γι' αυτό θεωρείται σκόπιμο, να προφυλάγονται κατά τη διάρκεια επιδημιών.

      Οι πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματός του είναι τα γεννητικά όργανα, η σκωληκοειδής απόφυση, η ουρήθρα, ο κόκκυγας και το ιερό πλέγμα. Επίσης ο λαιμός αν στο γενέθλιο ωροσκόπιο υπάρχουν δυσαρμονικοί πλανήτες στον Ταύρο.

       Οι άντρες Σκορπιοί συχνά υποφέρουν από προστάτη, βουβωνοκήλη, κιρσούς, αφροδίσια και από τραυματισμούς στα γεννητικά όργανα. Οι γυναίκες, μπορεί να εμφανίζουν ανωμαλίες στην έμμηνο ροή αν έχουν δυσαρμονική τη Σελήνη στο γενέθλιο ωροσκόπιό τους.

        Είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς και εγκαύματα.

       Οι ασθένειες των Σκορπιών στην ενηλικίωση, είναι συχνά αποτέλεσμα κακής προσαρμογής ή δυστυχίας στην παιδική ηλικία.

        Στη διατροφή τους πρέπει να αποφεύγονται τα λίπη γιατί υπάρχουν αυξημένα λιπίδια στο αίμα τους. Μέσα στις πρωτεΐνες που παίρνουν εκτός από το άπαχο κρέας πρέπει να υπάρχουν θαλασσινά, πουλερικά, αυγά, γιαούρτια, αμύγδαλα, σόγια.

       Το βιοχημικό άλας του Σκορπιού είναι το Θειικό ασβέστιο (φρέσκα φρούτα, κρεμμύδια, σπαράγγια, λαχανίδες, σκόρδα, νεροκάρδαμο, κουνουπίδι, πράσο, ραπανάκια, σύκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ινδική καρύδα).

       Δείγματα για την έλλειψη θειικού ασβεστίου είναι, βούλωμα της μύτης, κυνάγχη, αναπνευστικές ανωμαλίες. Η πολύ μεγάλη έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει δοθιήνες, πλευρίτιδα, νεφρίτιδα και ηπατικά προβλήματα.

          Τα βότανα που ωφελούν τους Σκορπιούς είναι βασιλικός, τσουκνίδα, αγριαψιθιά.

Αν αυτά δεν είναι επαρκή στη διατροφή τους μπορούν να τα ενισχύσουν με βιταμίνες C,  Β Complen και Ε. Σε τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας καλό θα  είναι να αποφεύγονται τα καθαρτικά και να προτιμούνται τροφές με περισσότερες πρωτεΐνες.

     Ενα γιαούρτι την ημέρα καθώς και ένα ή περισσότερα κουταλάκια μελάσα καθημερινά.

ΤΟΞΟΤΗΣ:

Κυβερνήτης:  Δίας. Χρώμα  καφέ. Εξαρση στον Καρκίνο, αδυναμία στους Διδύμους πτώση στον Αιγόκερω.

    Ο Τοξότης ελέγχει την υπόφυση, το συκώτι, τους γοφούς και τους μηρούς. Δραστήρια άτομα από τη φύση τους οι Τοξότες, βαραίνουν αν δεν έχουν αρκετή πνευματική και σωματική άσκηση. Οι γυναίκες, ειδικότερα, παχαίνουν  στους γοφούς και τους μηρούς.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ:

Κυβερνήτης:Κρόνος. Χρώμα καφέ-πράσινο.  Εξαρση στο Ζυγό, αδυναμία στον Καρκίνο, πτώση στον Κριό.

     Επηρεάζει τη χοληδόχο κύστη, τα σπλάχνα, το δέρμα,  τα γόνατα, τα οστά  και τα δόντια. Είναι συνηθισμένα τα ορθοπεδικά προβλήματα, αλλά και κάθε τι που περιορίζει την κινητικότητα, όπως οι ρευματισμοί. Επίσης ελέγχει τα οξέα των αρθρώσεων και τα περιφερικά νεύρα.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ:

Κυβερνήτες: Κρόνος- Ουρανός. Χρώματα μαύρο-μπλε-πράσινο.

   Οι παθολογικές του προδιαθέσεις βρίσκονται σε σχέση, με την κυκλοφορία του αίματος  και το νευρικό σύστημα. Ευπαθείς περιοχές: Κάτω άκρα (γάμπες, κνήμες, σφυρά, αρθρώσεις), νεύρα, πνεύμονες, καρδιά, στομάχι (ελαφρές ενοχλήσεις, λόγω κακής οικονομίας πεπτικών οξέων). Συνηθισμένες παθήσεις: Νευρώσεις, κιρσοί, φλεβίτιδες, συσπάσεις, ταχυκαρδία, αρθριτισμός.

    Συστάσεις: Επαφή συχνή με τη φύση για αναπλήρωση των δυνάμεων, όχι εξαντλητική   πεζοπορία. Διατροφή με πολλά χορταρικά, φρούτα. Υλικά με βιταμίνη Β (αντινευρωτική) και φωσφορούχο μαγνήσιο, που έχουν καταπραϋντική επίδραση στους μυς και στο νευρικό σύστημα. Ξεκούραση, με εξασφάλιση αρκετού ύπνου. Χαλάρωση.

ΙΧΘΕΙΣ: 

    Κυβερνήτες : Δίας- Ποσειδώνας, χρώμα καφέ- πράσινο-μπλε, έξαρση στον Καρκίνο, αδυναμία στην Παρθένο, πτώση στον Αιγόκερω.

    Στον ανθρώπινο οργανισμό εξουσιάζουν: Πόδια - πέλματα, υγρά του σώματος, επίφυση, υπόφυση,  λεμφικά αγγεία, έντερα, συκώτι.

     Η καλή κατάσταση της υγείας των Ιχθύων    κατά ένα μεγάλο μέρος, εξαρτάται από την ποσότητα του φωσφορικού σιδήρου, όταν υπάρχει έλλειψη μπορεί να προκληθούν παθήσεις όπως αναιμία, χαμηλή πίεση, κατάθλιψη, αδενικές ανωμαλίες, υδρωπικία, πονοκέφαλοι, εύκολο λαχάνιασμα και ελαττωμένη αντοχή ώστε να προκαλείται εύκολα κόπωση.

Το φωσφορικό σίδηρο, ευτυχώς συναντάται σε  μεγάλη ποσότητα στις συνηθισμένες τροφές (ωμό μαρούλι, φράουλες, ραπανάκια, αγγούρι αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες.

Το βιοχημικό άλας των Ιχθύων σε μαγειρεμένα φαγητά βρίσκεται στο σπανάκι, μοσχαρίσιο  συκώτι, άπαχο μοσχάρι   και μαυρομάτικα φασόλια.

Εχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά λόγω της ανάπτυξής τους και οι γυναίκες λόγω της εμμήνου ρύσης, έχουν περισσότερη ανάγκη σιδήρου.

Το ζωδιακό ορυκτό των Ιχθύων είναι το οργανικό ιώδιο η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει υπερτροφία του Θυρεοειδούς, σκληρότητα του δέρματος και διαταραχή στη θερμοκρασία του σώματος, για παράδειγμα να κρυώνουν όταν οι άλλοι ζεσταίνονται. Αυτό συνήθως συναντάται στους έφηβους και τις γυναίκες όταν βρίσκονται στην κλιμακτήριο.

      Η καλύτερη πηγή ιωδιούχων τροφών βρίσκεται στα θαλασσινά και τα ψάρια.

 

Κοπυράϊτ:  Βασίλης  Παν. Κουτουζής   Δημοσιογράφος  -  ερευνητής