===============================
Οι εκπομπές των Ενόπλων Δυνάμεων
===============================
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Καμένος ζήτησε πρόσφατα (6/2015) από τον πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Διονύση Τσακνή να αναβιώσουν οι εκπομπές των Ενόπλων Δυνάμεων που μεταδίδονταν από την ΥΕΝΕΔ και μετέπειτα από την ΕΡΤ 2. (ΤΕΔ)
Ιστορική αναδρομή: Η ΤΕΔ (Τηλεόρασις Ενόπλων Δυνάμεων) αποτέλεσε το τηλεοπτικό ξεκίνημα του σταθμού που ήταν μέχρι πρόσφατα γνωστός σαν ΝΕΤ. Τώρα έγινε πάλι ΕΡΤ 2.
Η πρώτη ημέρα λειτουργίας της ΤΕΔ ήταν η Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 1966 (στις 7μμ).Προηγουμένως τέλη του 1965 είχαν γίνει κάποιες δοκιμές. Η ΤΕΔ ήταν το τρίτο τηλεοπτικό κανάλι που εξέπεμπψε τηλεοπτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα (το πρώτο ήταν ο Σταθμός Τηλεοράσεως της ΔΕΗ και το δεύτερο ήταν το ΕΙΡ. Η πρώτη εκπομπή που μεταδόθηκε εκείνη την ημέρα από την ΤΕΔ ήταν:
Πρόγραμμα της πρεμιέρας της ΤΕΔ
19.00 Έναρξη - Σήμα Σταθμού
19.03 Κέρκυρα (Ντοκυμαντερ)
19.15 Εσοδεία γνώσεων
19.45 Διάλειμμα
19.55 Ανακάλυψη της πενικιλίνης
20.10 Για να γνωρίσετε τον Καναδά
21.10 Τέλος προγράμματος - Εθνικός ύμνος
Η πρεμιέρα της ΤΕΔ ακολούθησε κατά μόλις 4 ημέρες την πρώτη επίσημη μετάδοση προγράμματος του "πειραματικού" σταθμού τηλεοράσεως του ΕΙΡ, η οποία είχε γίνει την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 1966.
Τον Νοέμβριο του 1970, η ΤΕΔ μετονομάστηκε σε ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων). Το 1962
Η ΤΕΔ, το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της ήταν γνωστή και ως «Κανάλι 10 (ή Δίαυλος 10», λόγω της συχνότητας από την οποία εξέπεμπε. Λίγα χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε στην συχνότητα 5 των VHF, όπου και παραμένει μέχρι την 11-6-2013 (ΝΕΤ).
Στην αρχή είχε τις
εγκαταστάσεις
της στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού
Ευελπίδων 4 ,(από
μια κεραία 16 μέτρων που είχε στηθεί την ταράτσα του τριώροφου κτιρίου της ΓΥΣ).
Το πρώτο studio
αποτελούσε μια ευρύχωρη αίθουσα προβολής
με καλή ηχομόνωση και μια μικρότερη αίθουσα με τα μηχανήματα ελέγχου της εικόνας
και του ήχου.
Αργότερα studio και
κεραία μεταφέρθηκαν στα Τουρκοβούνια σε ένα παλιό κτίριο της Πυροβολαρχίας
Αντιαεροπορικού και τελικά στην Κατεχάκη.
Στις μνήμες των Ελλήνων τουλάχιστον των παλαιότερων είναι ανεξίτηλα χαραγμένες οι εκπομπές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως «Επί των επάλξεων» που μετέδιδε όλα τα νέα από το Στρατό, «Ελλάς και Θάλασσα» που μετέδιδε όλα τα νέα από το Πολεμικό Ναυτικό, «οι ουρανοί είναι δικοί μας» με τις αντίστοιχες ειδήσεις από την Πολεμική Αεροπορία. Μέχρι το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης το 2013 προβαλλόταν η εκπομπή «Με αρετή και τόλμη» την οποία αγάπησαν ιδιαίτερα οι στρατευμένοι, μάλλον λόγω της παρουσιάστριάς της, Δήμητρας Σάλτου. Παρουσιαστές της εκπομπής υπήρξαν ακόμη οι δημοσιογράφοι Γιώργος Σιδέρης και Γιάννης Σωτηρόπουλος.
Ας δούμε το ιστορικό τους και να θυμηθούμε τους πρωτεργάτες. όπως ακριβώς τους έζησα στα 20 χρόνια παρουσίας μου στην ΥΕΝΕΔ-ΕΡΤ:
«Επί των επάλξεων»
Εκπομπή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η οποία παρουσίαζε κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από τη δραστηριότητα του Ελληνικού στρατού, καθώς και ιστορικές αναδρομές.
Το 1974 ο Κώστας Σισμάνης παρουσίαζε στην εκπομπή την στρατιωτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας και ο Δημήτρης Νικολιτσέας τις ειδήσεις σχετικές με τον στρατό. Το 1976 παρουσίαζε την εκπομπή ο Αντώνης Ξεπαπαδάκος και το 1978 ο Γιώργος Καραχάλιος.
Τα βιογραφικά στοιχεία του δημοσιογράφου Κώστα Σισμάνη είναι πάρα πολλά, αλλά διάσπαρτα. Και έτσι το να επιχειρήσει κανείς να συντάξει τη βιογραφία του, μάλλον μπορεί να ατυχήσει σε κάποια σημεία.
Οι Σισμαναίοι έλκουν την καταγωγή τους από τα Βαλκάνια, και κάποιοι από αυτούς κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι από τους κατακτητές της εποχής (Ενετούς και Τούρκους) ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αράχοβα της της ορεινής Ναυπακτίας. Το χωριό αυτό από τις αρχές του χρόνου έπαψε σχεδόν να υπάρχει.
Σε ότι αφορά τον Κώστα αναφέρεται ότι γεννήθηκε σε περιοχή της ΠΓΔΜ, (μάλλον στο Μονσστήρι) όπου και μεγάλωσε. Γνωρίζοντας την Γιουγκοσλαβική γλώσσα, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός υπηρέτησε στην πρεσβεία μας στο Βελιγράδι επί Τίτο. Από πολλούς λεγόταν ότι είχε σχέσεις με την ΚΥΠ, αλλά ουδέποτε αποδείχτηκε. Αντίθετα η όλη πολιτεία του απέκλειε κάτι τέτοιο. Παραήταν...ανοιχτό βιβλίο.
φωτο Δημήτρης Λυμπερόπουλος
Βελιγράδι: Από αριστερά, Βύρων Λεβαντής, Χρ.Σβολόπουλος, Κώστας Σισμάνης και η γυναίκα του Στανόικα,
Μίμης Παπαναγιώτου, Δημ. Λιμπερόπουλος, Α. Βλασόπουλος.
Ο πρώτος του γάμος είχε γίνει με τη Γιουγκοσλάβα Στανόϊκα και είχε αποκτήσει ένα γιο, το Λεώνη. Με τη δεύτερη γυναίκα του απόκτησε τον Νίκο, με τον οποίο σε ηλικία 10 ετών πετάξαμε με ελικόπτερο για ρεπορτάζ (δείτε 20 χρόνια ΥΕΝΕΔ –ΕΡΤ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ)
Σε ότι αφορά στο Ραδιόφωνο ο Κώστας Σισμάνης ήταν από τους πρώτους που μετέδιδαν αγώνες ποδοσφαίρου.
Τον Απρίλιο του 1967 το μονοπώλιο της ΕΙΡ στην τηλεόραση έσπασε. Δημιουργήθηκε το κανάλι του στρατού, η γνωστή ΥΕΝΕΔ με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, ειδικά στο κομμάτι του αθλητισμού.
Η πρώτη... μεταγραφή της ΤΕΔ-ΥΕΝΕΔ ήταν ο Κώστας Σισμάνης. Ο άνθρωπος που έφερε το Μουντιάλ στην Ελλάδα ήταν εκείνος που ανέλαβε να συγκροτήσει ένα αμιγώς αθλητικό τμήμα και προσέλαβε τους Βασίλη Γεωργίου, Στάθη Γαβάκη. Η παρθενική αθλητική εκπομπή της ΥΕΝΕΔ ήταν το «Ματιές στα σπορ». Εβγαινε στον αέρα κάθε Κυριακή, λίγο μετά το τέλος των αγώνων και διαρκούσε μόλις 15'. Το ατού της ΥΕΝΕΔ σε σχέση με την ΕΙΡ, όμως, ήταν η προβολή των γκολ που προβάλλονταν κάθε Τετάρτη.
Το κανάλι του στρατού είχε τη δυνατότητα να κινηματογραφεί και να παρουσιάζει τις εξελίξεις στα γήπεδα μέσω του τμήματος κινηματογραφίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι οπερατέρ ήταν νέοι που υπηρετούσαν τη θητεία τους, αλλά και οι σκηνοθέτες πήγαιναν στους αγώνες και κινηματογραφούσαν τις αναμετρήσεις με μηχανές των 16 ή των 35 μιλιμέτρ. Εκεί άλλωστε βασίζεται και η σχετική παρωδία στο «Λούφα και Παραλλαγή» με το συνεργείο που «έχασε» το γκολ κι έπειτα έπρεπε να το σκηνοθετήσει από την αρχή.
Υπήρχε κάποια περίοδος που σε κενά του κυριακάτικου προγράμματος της ΥΕΝΕΔ, όσο να αλλάξουν τα σκηνικά σε συνεχόμενες ζωντανές εκπομπές, ο παρουσιαστής Κώστας Σισμάνης, γνωστός για το πάθος με το οποίο περιέγραφε τους αγώνες πυγμαχίας, παρουσίαζε κάποια αποσπάσματα από ντοκυμαντέρ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τηλεοπτικές εκπομπές που έχει παρουσιάσει / ή στις οποίες συμμετείχε ο Κώστας Σισμάνης:
Τηλε-εφημερίς 1969 ΤΕΔ
Μεγάλες μάχες του Β' παγκοσμίου πολέμου 1969 ΤΕΔ
Κινητός ρεπόρτερ 1969 ΤΕΔ
Αθλητικό απόγευμα 1972 ΥΕΝΕΔ
Επί των επάλξεων 1974 ΥΕΝΕΔ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1976 ΥΕΝΕΔ
Σειρές στις οποίες έχει εμφανιστεί: Το σπίτι με το Φοίνικα 1970 από την ΥΕΝΕΔ
Το 1974 ανάλαβε Διευθυντής Ειδήσεων της ΥΕΝΕΔ ως το 1980, μετά ήρθε ο Δημήτρης Γιανναράκος και αρχές του 1982 Πάνος Κορόβηλας (δείτε 20 χρόνια ΥΕΝΕΔ-ΕΡΤ)
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΟΣ γόνος πολύτεκνης οικογένειας, γεννήθηκε στη Χαριά Πύργου Διρού. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στο παλαιού τύπου Γυμνάσιο Αρεοπόλεως, κατετάγη στο στρατό ξηράς ως εθελοντής λοχίας. Μετά την τριετή θητεία του διορίστηκε ως πολιτικός υπάλληλος στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης από τον υπουργό Δημ. Δαβάκη. Τα τελευταία 16 χρόνια της υπαλληλικής καριέρας του εθήτευσε ως διευθυντικό στέλεχος της ΥΕΝΕΔ και μετέπειτα ΕΡΤ 2, ως υπεύθυνος Προγραμμάτων-Δημοσίων Σχέσεων και Κινηματογραφίας. Τότε που με τις εκπομπές "ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ - ΓΕΙΤΟΝΙΑ - ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ-ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Κ.Α." η ΥΕΝΕΔ έκλεινε ολόκληρο τον ελληνικό λαό στα σπίτια του. Ενώ παράλληλα έγραφε και παρουσίαζε από τηλεοράσεως την εκπομπή του ΓΕΣ «ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΠΑΛΞΕΩΝ» με ιστορικές αναδρομές όλων των αιώνων και εποχών.
Την 4ετία 1987-90 διετέλεσε κοινοτάρχης Πύργου Διρού.
Τα τελευταία χρόνια έγραψε το θεατρικό «η Δίκη του Κολοκοτρώνη» τα οποίο παρουσιάζει υποδυόμενος ο ίδιος τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ
Την εκπομπή του Πολεμικού Ναυτικού ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Σαράντης Μιχαλόπουλος. Με συνεργάτες στην οργάνωση τους Κώστα Δημητριάδη, Τάκη Παναγιωτόπουλο, Βασίλη Μάλλιο, Απόστολο Πιττή.
Ο Σαράντης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1939. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1964 από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΑ", ως αστυνομικός συντάκτης. Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «ΒΡΑΔΥΝΗ», «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» «ΕΣΠΕΡΙΝΗ» «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ» ενώ υπήρξε διευθυντής στα περιοδικά «ΘΕΜΕΛΙΟ» και «ΤΑΞΙΔΕΥΩ».
Εγραψε το τραγούδι ο «Θαλασσόλυκος» και το εμβατήριο της Ναυτικής Εβδομάδος (Ορχηστρικό) για τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.
Πέθανε σε ηλικία 72 ετών στις 23 Οκτωβρίου 2011.
ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ από την ΤΕΔ
Παρουσιαστές: Δημήτρης Γιανναράκος , Νίκος Δενδρινός
Εκπομπή της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία παρουσίαζε κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από τη δραστηριότητά της, τον σύγχρονο εξοπλισμό της, την εκπαίδευση και γενικά τα επιτεύγματά της, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις της αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Στην εκπομπή συμμετείχαν και γνωστοί τραγουδιστές της εποχής.
Το 1969 η εκπομπή προβαλλόταν κάθε Πέμπτη, το 1974 κάθε Τρίτη και το 1978 κάθε Δευτέρα.
Ο Δημήτρης Γιανναράκος πατέρας του ηθοποιού- σκηνοθέτη Γιώργου Γιανναράκου είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1934. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όμως από πολύ νεαρή ηλικία τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Αρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» ως αθλητικός συντάκτης, και στη συνέχεια ως στρατιωτικός συντάκτης στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», «ΒΡΑΔΥΝΗ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πολλές άλλες εφημερίδες.
Παράλληλα με τη συνεργασία του στις εφημερίδες εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ΥΕΝΕΔ και την ΕΤ-2. Διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Διευθυντής Ειδήσεων της ΥΕΝΕΔ και της ΕΤ-2, Γενικός Διευθυντής της ΕΤ-1 και της ΕΤ-2, καθώς και υπεύθυνος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Πέθανε την 26/11/1999 σε ηλικία 65 ετών από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Μετά το 1983 οι εκπομπές των Ενόπλων Δυνάμεων ενοποιήθηκαν σε μία την ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΡΤ2 18 2 1983 για να καταλήξουν στην εκπομπή « Με αρετή και τόλμη» που ήταν και η επίσημη εκπομπή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η μετάδοσή της διακόπηκε με το «μαύρο» της ΕΡΤ 11/6/2013.
Δείτε ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΕΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝ. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
Δημοσιογράφος - ερευνητής
19-6-2015
Τα στοιχεία αυτά μπορούν να συμπληρωθούν.
© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή www.koutouzis.gr .