Προσαρτημένο   στο  http://www.koutouzis.gr/nomos-peiraia.htm

 

                  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ   ΤΟ  ΞΕΡΟΝΗΣΙ    "ΣΑΝ  ΤΖΟΡΤΖΗ"

 

                         

     Σε ενεργειακό  κέντρο - αιολικής  και  φωτοβολταϊκής  ενέργειας   έχει μεταβληθεί  το ξερονήσι  ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΒΕΛΒΙΝΑ που βρίσκεται  καταμεσίς του Σαρωνικού, γνωστό  ως  Σαν Τζόρτζη, από την  «ΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και την «IWECO ΧΩΝΟΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.». Το νησί  9 τετραγωνικών χιλιομέτρων κατείχαν πάντοτε οι  Υδραίοι - τελευταίος  ιδιοκτήτης  από την οικογένεια Κοτρώνη - είναι καταγραμμένο στο Υποθηκοφυλάκειο Υδρας.  Απέχει  12 μίλια  από το Σούνιο, 20  από το Σκύλλαιο  και 18 από τη Ζούρβα. 

   Το αιολικό πάρκο  αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 69 MW, οι οποίες θα τοποθετήθηκαν στα 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα της βραχονησίδας του Αγίου Γεωργίου, αμέσως μετά την έκδοση των τελικών αδειών.     

     Για τη διασύνδεση του αιολικού πάρκου στον Σαν Τζώρτζη με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης θα πρέπει πρώτα να κατασκευασθεί ένας υποσταθμός επί της βραχονησίδας και από εκεί να γίνει η σύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο που θα φθάνει μέχρι το εργοστάσιο στον σταθμό του Λαυρίου που απέχει  12 μίλια.

      Επίσης προβλέπεται να δημιουργηθούν και φωτοβολταϊκά  πάρκα.

      Για τη λειτουργία  των εγκαταστάσεων θα διανοιχτούν δρόμοι, κύριος 6.344 μ, εσωτερικοί 10.980 μ., θα κατασκευαστεί προβλήτα  με μέτωπο 70 μέτρων και χερσαία ζώνη 7.500 τμ.

     Επειδή ήταν  πιθανότατο να υπάρχουν αρχαιότητες στο νησί, τις εργασίες  επιβλέπουν η Κστ ΕΠΚΑ, η 1η ΕΒΑ, η ΕΝΜ, η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ για τα δασικά αρμόδιο είναι το Δασαρχείο Λαυρίου.

     Δείτε τη σχετική απόφαση για τα  "εντυπωσιακά" αυτά  έργα:

 

     Κατά  την αρχαιότητα  ο Αγιος Γεώργιος  ονομαζόταν  «Βέλβινα».

 

  Το Σαν Τζώρτζη από το Καραπολίτι Πόρου

 

     Από τον  Στράβωνα  αναφέρεται ως αττική  νήσος  που παρήγαγε  κριθάρι, από δε το Σκύλακα  ότι είχε  πόλη  και έκοπτε δικά της νομίσματα.

    Από τους Λατίνους Γεωγράφους  ονομαζόταν «Καπέλο ντι  Καρντινάλε» εξ αιτίας  του μοναδικού δένδρου  που είχε στην  κορυφογραμμή  του, και υπήρξε τόπος εξορίας  πολιτικών  καταδίκων  από τους Ρωμαίους.

     Ο Αγιος Γεώργιος, που διοικητικά ανήκει  στην Υδρα, αναφέρεται σαν οικισμός1834,ΦΕΚ 19/Α/1834, και ΦΕΚ 80 της 28/12/1836. Ομως με την απογραφή του 2011  αναφέρεται ότι  ανήκει στο Δήμο Λαυρεωτικής.

     Είναι ορεινό  και άνυδρο.  Εκεί  Υδραίοι  τσοπάνηδες  έβοσκαν τα πρόβατά τους,- τελευταίος ενοικιαστής για βοσκή προβάτων ο Λουκάς Κόκκος- και παρασκεύαζαν τυρί επί  τόπου, αλλά  σε μικρή ποσότητα - υπάρχουν σήμερα χαλάσματα  οικημάτων. Παρά τον ορεινό του χαρακτήρα το νησί έχει  θαυμάσιες παραλίες.

     Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το νησί χρησιμοποιούσαν ως βάση οι Γερμανοί, ενώ σε μικρή απόσταση είχε βυθιστεί και ένα το Γερμανικό  πλοίο  ΟΡΙΑ  γεμάτο  με   4.046  Ιταλούς αιχμαλώτους.

 

        από  το http://hydraspoliteia.blogspot.com/

 

      Στη ΒΑ πλευρά της νησίδας  προς το  Σούνιο, λίγα  μέτρα πιο  πάνω από τη θάλασσα υπάρχει το  μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε από έναν   ασκητή-μοναχό, που έζησε πάνω σ  αυτό  στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου  ο  ασκητής αυτός, μετέφερε και αποθήκευσε τρόφιμα και νερό για να τα προσφέρει σε τυχόν ναυαγούς ή άλλους επισκέπτες. Το εκκλησάκι σήμερα το συντηρούν  βοσκοί, επισκέπτες του νησιού και οι παραπλέοντες με τις βάρκες τους, ψαράδες.

 

       

      Απόψεις  του  Σαν  Τζόρτζη  από τους  αεροφωτογράφους  Νίκο  Λουκά και   Βασίλη Ποργιάζη

 

     Δείτε πολλές άλλες φωτογραφίες

 

Κεντρική  σελίδα