Η  Ελένη  Πυλαρινού Φλαμπουριάρη 

   η πρώτη  οφθαλμίατρος  στον Πειραιά 

 

      Η    Ουρανία  Ραγκαβή   και η  Ελένη  Πυλαρινού- Φλαμπουριάρη  ήταν οι δύο πρώτες Ελληνίδες οφθαλμίατροι. Η πρώτη  στην Αθήνα και  η δεύτερη στον Πειραιά.

 

          Η  Ελένη Πυλαρινού Φλαμπουριάρη  είχε το ιατρείο της στον Πειραιά,  στην  Καλιφόρνια, Παύλου Μελά 2, το οποίο σήμερα έχει η κόρη της Ιλεάνα  Φλαμπουριάρη Βογιατζή.

 

        Η  Eλένη   Πυλαρινού   γεννήθηκε το 1908 στη Σμύρνη. Ηταν το  πρώτο παιδί του Ηλία Πυλαρινού, ιατρού παθολόγου, με καταγωγή  από  την  Κεφαλονιά, και της Αννέτας  Λαπιώτη η Λαπαθιώτη. Δεύτερο παιδί  η Φωτεινή, τρίτο η Καλλιόπη, δεύτερη γυναίκα πολιτικός μηχανικός, και ο  Αλέξανδρος, χημικός μηχανικός.  

  

                                                                         Ο Ηλίας Πυλαρινός 

         Η Ελένη  παντρεύτηκε τον Θεοφάνη Φλαμπουριάρη  με καταγωγή από τη Ζάκυνθο,  πέμπτο παιδί του Διονυσίου και της Ευγενίας,  χημικό  πυροτεχνουργό. Πρώτο παιδί ήταν ο Μάρκος δικηγόρος διευθυντής του Τελωνείου Πειραιώς, μετά ο Ιωάννης μηχανολόγος  - ηλεκτρολόγος καθηγητής του Ε.Μ.Π., διευθυντής της ΔΕΗ. Μετά   η  Μαρία  πρώτη δικηγόρος του Πειραιά, και η Άννα φιλόλογος.

 

       Η Ελένη και ο Θεοφάνης απέκτησαν 2 κόρες την Ευγενία αρχιτέκτονα, και την Ηλιάννα, από το Ηλίας και Άννα,  του παππού   και της γιαγιάς, ή  Ιλεάνα  όπως είναι   γραμμένη στα χαρτιά, η οποία και συνεχίζει σήμερα  την επιστήμη  στο  ιατρείο  της  μητέρας της που  έμενε στην Αγία Σοφία πριν από το πόλεμο.

        Η  οικογένεια  Φλαμπουριάρη  ήταν  γραμμένη στο libro d'oro, και είχε  δικό της οικόσημο. Το  οικόσημο  αυτό έχει σε δαχτυλίδι  η  οφθαλμίατρος  κα Ιλεάνα  Φλαμπουριάρη Βογιατζή.

 

        Η οικογένεια Φλαμπουριάρη είναι πολύ παλιά και ιστορική.

        Με το διάταγμα της Ενετικής Πολιτείας από 25/09/1783 η μονή  Αναφωνητρίας  Ελατίων Ζακύνθου  με όλη της την περιουσία παραχωρήθηκε στον κόντε Στυλιανό Φλαμπουριάρη και στους άρρενες απογόνους του. Η οικογένεια,  το 1983, παραχώρησε την Εκκλησία στην κοινότητα ως ενοριακό ναό.

 *** Ο Αναστάσιος Φλαμπουριάρης, πολιτευτής εκ  Ζακύνθου, 1774-1825, υπήρξε υπουργός-γερουσιαστής- μέλος φιλικής εταιρίας.

 ***  Ο Διονύσιος Φλαμπουριάρης,  γεν 1810,   υπήρξε βουλευτής και στα 1835  έγινε Πρόεδρος της 11ης  Ιονίου Βουλής. 

 

                Ουρανία  Ραγκαβή   και  Οφθαλμολογική Εταιρεία

 

      Η  Οφθαμλμίατρος Ουρανία  Ραγκαβή υπήρξε και ιδρυτικό  μέλος της  Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

      Η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) ιδρύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1931  από 44 οφθαλμίατρους   της  Αθήνα και του  Πειραιά, με πρωτοβουλία του Α. Γαβριηλίδη που την υιοθέτησαν και υποστήριξαν οι  Γ. Κοσμετάτος, Α. Τράντας, Β. Αδαμαντιάδης, Ι. Χαραμής, Θ. Τζαννίδης και μερικοί άλλοι.

      Το πρώτο Δ.Σ της ΕΟΕ αποτελείτο από τους εξής: Πρόεδρος: Ν. Οικονομόπουλος Γεν. Γραμματέας: Ι. Χαραμής Ταμίας: Ν. Δακαλόπουλος Ειδ. Γραμματέας:  Ουρανία  Ραγκαβή    Σύμβουλοι: Η. Ανάργυρος  Α. Γαβριηλίδης

     Η πρώτη ανακοίνωση στην πρώτη συνεδρία (11-01-1932) έγινε από την νεαρή τότε οφθαλμίατρο Ουρανία  Ραγκαβή, επιμελήτρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου (Δ/της Β. Αδαμαντιάδης), με τίτλο: Η επικάλυψις επί μετεγχειρητικών διαπυήσεων. Οι επιδείξεις ασθενών γίνονταν στην πρώτη αυτή περίοδο, με τους ασθενείς παρόντες, να εξετάζονται από όλους τους παριστάμενους οφθαλμιάτρους κατά την ημέρα της συνεδριάσεως, να ακολουθεί η παρουσίαση του περιστατικού και μετά η συζήτηση.

 

                                                                 ΒΑΣΙΛΗΣ  Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

                                                                                                                4-4-2011

 

 KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

 Κεντρική σελίδα