Οι  ωραιότερες   των  ωραίων

 

      1929  Ασπασία Καρατζά,   2η Μις Ευρώπη,  Μις Ελλάς η Ντίνα Σαρρή.

      Η Ασπασία γεννήθηκε το 1905 στην Πάτρα. Εκλέχτηκε Σταρ Ελλάς στον πρώτο διαγωνισμό για ανάδειξη της ωραιότερης γυναίκας που έγινε στην Ελλάδα. Η εκδήλωση έγινε στην Αθήνα στο κέντρο "Delice" στην οδό Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους 7. Ήταν υπάλληλος της Τράπεζας Εθνικής Οικονομίας, στο υποκατάστημα που διατηρούσε η τράπεζα στην Πάτρα, και μάλιστα πριν τον διαγωνισμό είχε παραιτηθεί από την θέση της για να συμμετάσχει.Στις 28 Ιανουαρίου 1929 φεύγει για το Παρίσι για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της "Μις Ευρώπη" όπου και ανακηρύσσεται δεύτερη με πρώτη την Ουγγαρέζα Ελισάβετ Σιμόν. Επιστρέφοντας το Δημοτικό συμβούλιο της προσφέρει δώρο δύο ακριβά βάζα ενώ διοργανώνεται και προς τιμήν της χοροεσπερίδα στον σύλλογο "Ερμής" στις 25 Ιανουαρίου.  

 

1930 Αλίκη Διπλαράκου,   (1912 – 1993) β Μις Κόσμος,  Μις Ευρώπη 1930 και Μις Αθήνα 1930

    Καλλονή του μεσοπολέμου και η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη». Με καταγωγή από τη Μάνη, γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1912 στην Αθήνα. Ήταν μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέση.  

    Η Αλίκη Διπλαράκου μάλλον κατά τύχη βρέθηκε υποψήφια στα καλλιστεία του 1930, που εκείνα τα δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα τύγχαναν μεγάλης επισημότητας και τα διοργάνωνε η Ένωση Συντακτών. Ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο απόγευμα του Γενάρη κι ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της τον διαγωνισμό στο θέατρο «Ολύμπια», άκουσε ξαφνικά το όνομά της από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή για να διαγωνισθεί. Κάποιος γνωστός της την είχε δηλώσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.

    

1931 Χρυσούλα Ρόδη. Η Χρυσούλα Ρόδη   εκπροσώπησε την Ελλάδα στα καλλιστεία για Μις Ευρώπη όπως εμφανίζουν δημοσιεύματα της εποχής. Σχετικό  δημοσίευμα υπάρχει   στην   1η σελίδα της  εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλλο 20ής Ιανουαρίου, με φωτογραφία της εκλεγείσης τότε Σταρ Ελλάς Χρυσούλα Ρόδη, την οποία αποκαλούσε «Η ωραιοτέρα των Ελληνίδων».

 

1932  Ευτέρπη Λάμπου  συμμετοχή για  Μις Ευρώπη 

 

1935 Νίκη Παπαδοπούλου   συμμετοχή για Μις Ευρώπη

 

1936 Νέλα Σικιάρη   συμμετοχή για Μις Ευρώπη

 

1938 Λουίζα Παπαδιαμαντάκη  συμμετοχή για  Μις Ευρώπη

1952    Νταίζη Μαυράκη : Star Ελλάς 1952 & Β' Miss Υφήλιος 1952

    Δείτε  01/06/1952  Η Νταίζη Μαυράκη σημαιοφόρος στις  γυμναστικές επιδείξεις και σχολικοί αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο [ αρχείο EOA].

   Το ίδιο χρόνο μις Ελλάς η  Βιργινία Πετιμεζάκη (3η Μις Ευρώπη 1952). Β΄ Σταρ Ελλάς η  Χαρούλα Γεωργαντζά.

     Τα πρώτα πανελλήνια καλλιστεία έγιναν στην Αθήνα το 1952 και ήταν για την εποχή εκείνη στην Ελλάδα το κοσμικό και καλλιτεχνικό γεγονός που τίμησαν με την παρουσία τους ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπάγος και σύσσωμη η πολιτική και καλλιτεχνική κοινωνία των Αθηνών.

     Στα καλλιστεία αυτά που οργάνωσε η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ τον τίτλο της STAR ΕΛΛΑΣ κέρδισε  όπως είπαμε η Κρητικοπούλα Νταίζη Μαυράκη.

      Η Νταίζη πήρε μέρος στην ταινία του 1954,υχτερινή περιπέτεια". Παραγωγή από την: "Ελληνική Κινηματογραφική Εταιρία" Διάρκεια: 85 λεπτά Εισιτήρια : 33.379
Σκηνοθεσία- Σενάριο: Άγγελος Τερζάκης

Φωτογραφία: Πρόδρομος Μεραβίδης

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκης

Ηθοποιοί: Νταίζη Μαυράκη , Βασίλης Διαμαντόπουλος , Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαρία Αλκαίου , Νίκος Τζόγιας , Ιωάννης Αποστολίδης , Μιχάλης Καλογιάννης , Νάντια Χωραφά , Χριστίνα Παυλάκη.

      Η Αθήνα τότε -που την έβγαλε «Σταρ Ελλάς» — χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα, τους μαυρακικοϋς και τους πετιμεζακικούς (αντίπαλός της ή Βιργινία Πετιμεζάκη). Η εκπληκτική της φωτογένεια, το θαυμάσιο χαμόγελο της, μπορούσαν να την πάνε πολύ μακριά. Ο κινηματογράφος, τα «φλας», οι διαφημίσεις, θα δημιουργούσαν ασφαλώς μια καινούργιο Νταίζη. Αλλά το κορίτσι, που η απλότητα το χαρακτήριζε καθημερινά στη ζωή του, που οι καλλιστειακές φωτογραφίες του είχαν τέτοια έλλειψη βεντετισμού, ώστε να θυμίζουν κολεγιακά άλμπουμ, δεν αγαπούσε τις μεγάλες λεωφόρους και το αδιέξοδο στο οποίο φέρνουν καμιά φορά. Είχε μυαλό και σοβα­ρότητα και ζήτησε τον προορισμό κάθε αληθινής γυναίκας: Μια σύγχρονη στέγη, μια οικογένεια, μακριά από τα «ανεμοδαρμένα ύψη», που θέλουν αντοχή συχνά υπεράνθρωπη.

       Ενας πρώτος γάμος με τον βιομήχανο Βελλή ίσως  να μην ανταποκρίθηκε απόλυτα στα ιδανικά της. Αποτέλεσμα, ένα διαζύγιο και μετά ένας δεύτερος γάμος, με τον διακεκριμένο επιστήμονα γυναικολόγο Αντώνη  Κομνηνό.

       Ο δεύτερος γάμος της της έδωσε αυτό που ζητούσε. Ό σύζυγος και τα δύο παιδιά της   είναι ο μικρός και ο μεγάλος κόσμος της Νταίζης!  

 

   Η Πειραιωτοπούλα Βιργινία Πετιμεζάκη — η πρώτη μεταπολεμική «Μις Ελλάς» — υστέρα από μακρόχρονη απουσία της στην Βενεζουέλα, βρέθηκε το 1975  στον Πειραιά. Οσοι βρέθηκαν στα καλλιστεία εκείνα του 1952  θα θυμούνται οπωσδήποτε το πιο όμορφο κορίτσι του Πειραιά, που είχε ξεσηκώσει θύελλα ενθουσιασμού, είχε δημιουργήσει φανατικούς θαυμαστές και κέρδισε τελικά  τον τίτλο της «Μις».

     Ψηλή, μελαχρινή, με μεγάλα φωτεινά μάτια και γλυκό χαμόγελο, θυμάται πάντα τα πρώτα καλλιστεία του 1952, που από όλα όσα   ακολούθησαν αναμφισβήτητα  είχαν προκαλέσει μεγάλο θόρυβο και φανατισμό.

     —Εχω πολλές ωραίες αναμνήσεις. Νομίζω όμως ότι η  πιο συγκινητική ήταν όταν περνούσα την γέφυρα της ομορφιάς, ο κόσμος δεν θυμόταν ότι είχα τον αριθμό 6, και φώναζε ρυθμικά: «Πειραιάς - Πειραιάς», μου είπε τότε.

       Το 1953 πήρε μέρος στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου «Ονειρα Κοριτσιών»  μαζί με τους Ελένη Ζαφειρίου, Αφροδίτη Απέργη, Ζωή Φυτούση, Νασούλα Χειμάρα, Χριστόφορο Χειμάρα,  Γιώργο Καμπανέλλη, Μαρία Μαζαράκη, Διονύση Μίλα, Μπέμπη Μωραϊτοπούλου, Μαίρη Παπαιωάννου, Γιάννη Πρινέα, Αννα Ραυτοπούλου, Μυριέλλα Ραϊση και  Τζέννη Τσακίρη.  Μια παρέα από μαθήτριες ενός γυμνασίου της Αθήνας παίρνει μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς. Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1952-1953 και έκοψε 34.416 εισιτήρια. Ήρθε στην 11η θέση σε 22 ταινίες. Η ταινία γυρίστηκε για να παρουσιάσει τις νικήτριες των πρώτων καλλιστείων στην Ελλάδα, το 1952.

          Ακολούθησε   η ταινία  Κώστα Ανδρίτσου «Πρέπει να  τα παντρέψουμε» (Σαν τα πουλάκια). 1953 του Μαυρίκιου Νόβακ-: Βιργινία Πετιμεζάκη-Διονύσης Μήλας-Γιάννης Πρινέας-Θόδωρος Μορίδης -Τζένη Ρουσσέα-Δήμος Σταρένιος-Σπύρος Καψάλης-Απόστολος Αβδής-Πόπη Δεληγιάννη-Γιώργος Λουκάκης-Μαρίκα Ανθοπούλου-Μαρία Μαζαράκη.

       Μετά ταξίδεψε στην Ιταλία και  ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο: «Φρύνη», «Τζοκόντα», «Παρέλασις τραγουδιών»  και η  «Ζωή του Ντονιτσέτι»   ήσαν   οι  ταινίες που γύρισε εκεί. Υστερα από  τριάμισι χρόνια έφυγε  για το Μεξικό όπου εμφανίστηκε  στην τηλεόραση.   

         Η Βενεζουέλα ήταν ο επόμενος σταθμός όπου εργάστηκε στην εμπορική τηλεόραση.   

        Εκεί γνώρισε, το 1962, τον βιομήχανο Σιμόν Φέηγκ. Παντρεύτηκε και απόκτησε τρία παιδιά. Τον Κλαούντιο, την Σαρίτα και τον Ροβέρτο. Από τότε  εγκατέλειψε κινηματογράφο και τηλεόραση και αφοσιώθηκε στην οικογένεια της.

 

 

1953  Ντορέτα Ξηρού  . β σταρ Ελλάς η Ερμίνα Δαμασκού.Η Ντορέτα μετά τη λάμψη και τα χειροκροτήματα, εργάστηκε σαν μανεκέν και τελικά παντρεύτηκε στην Αμερική.

Δεύτερη Μις Ελλάς η Αντουανέττα Ροντοπούλου, συμμετοχή για Μις Ευρώπη.

 

1954 Ρίκα Διαλυνά  . Μις Ελλάς η Έφη Μελά  3η Μις Κόσμος 1954.    β Σταρ Ελλάς Έφη Ανδρουλακάκη  Μις Φιλία στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος 1954.

      Η εκλογή της Ρίκας  ξεσήκωσε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα το Ηράκλειο αφαύ ήταν Ηρακλειώτισσα. Λίγες μέρες μετά την εκλογή της επισκέφθηκε το Ηράκλειο. Ο κόσμος είχε κατακλείσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να χειροκροτήσει την κοπέλα που έκανε υπερήφανους όλους τους Κρητικούς.

      Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πολυτεχνείο. Η εκλογή της ως σταρ Ελλάς την ανάγκασε να σταματήσει τις σπουδές της και να φύγει για την Αμερική. Εκεί πήρε ιδιαίτερα μαθήματα υποκριτικής από την Τζούντιθ Έλοτ, ενώ παράλληλα έκανε εκθέσεις ζωγραφικής.

      Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έπαιξε ως πρωταγωνίστρια με το Θίασο Χατζηχρήστου, στις παραστάσεις "Σάντα Τσικίτα" και "Λήσταρχος Νταβέλης". Αμέσως μετά συνεργάστηκε με το Θίασο Κατερίνας. Στη συνέχεια έφυγε και πάλι στην Αμερική, όπου συνέχισε τις σπουδές της με την καθοδήγηση του Ελία Καζάν στη Δραματική Σχολή "Γουίν Χέντμεν" και πήρε μέρος σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα.
     Αργότερα πήγε στο Χόλλυγουντ όπου εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά "Πατ πατρόλ". Αργότερα βρέθηκε στην Ιταλία και συμμετείχε στην πρώτη ταινία του Ντίνο Ρίτσι "Τα τέρατα", δίπλα στο Βιτόριο Γκάσμαν και αμέσως μετά με τους Μπορίς Καρλόφ "Ο τρόμος", Πίτερ Βαν Λικ "Ντόκτορ Μαμπούζε", Ούγκο Τονιάτσι "Οι κληρονόμοι", Φελλίνι "Η Ιουλιέτα των πνευμάτων" κ.ά. Επίσης συμμετείχε στην αμερικάνικη ταινία "Οι εραστές του καλοκαιριού", δίπλα στη Ντάριλ Χάνα.

      Στον ελληνικό κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1954, στην ταινία Το ποντικάκι και ακολούθησαν πολλές άλλες. Η βιογραφία της εκδόθηκε σε βιβλίο με τον τίτλο "Άπιαστο όνειρο".   

       Χαρακτηριστικοί ρόλοι: Ένας Βλάκας και Μισός, Λαός και Κολωνάκι, Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος, Διπλοπενιές, Ο Τρελοπενηντάρης, Ο Φαφλατάς, Τι 30 Τι 40 Τι 50 και άλλα. Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

 

1955   Σόνια Ζωίδου   ηθοποιός. Μις  Ελλάς η   Τζούλια Κουμουνδούρου  3η Μις Κόσμος 1955,   β σταρ Ελλάς  η Ντέπυ Μαρτίνη.

     Φιλμογραφία Ζωίδου μετακύ άλλων:

 Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963)

Η κατάρα της μάνας / Η υπόσχεση (1961) [Χρύσα Γούσια]

Οι 900 της Μαρίνας (1960)

Πλούσιοι χωρίς λεφτά!... (1960) [Άννα]

Ένας ήρως με παντούφλες (1958) [Τζούλια Δεκαβάλα]

 

1956   Ρίτα Γκούμα  . β σταρ Ελλάς η  Μαρίνα Δημητρακοπούλου.

 

1957  Λυγία Καραβία    Καθόλου δύσκολο να φανταστούμε την Ελλάδα του 1957 και ιδιαίτερα την Αθήνα, με τόσες παλιές ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες που προβάλλει η τηλεόραση. Λίγη κίνηση στους δρόμους, αυτοκίνητα της εποχής και η πρωτεύουσα ν΄αναπνέει κάτω απ΄τον Αττικό ουρανό. 1957, και τα ελληνικά καλλιστεία διανύουν για άλλη μία χρονιά περίοδο ακμής, λάμψης και δημοσιότητας. Τα παρουσιάζει στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο Μ.Λαμπρινίδης. Καινούργια κορίτσια προστίθενται στον ατελείωτο κατάλογο των όμορφων Ελληνίδων που διεκδικούν μία θέση στ΄αστέρια του καλλιτεχνικού στερεώματος. 15 υποψήφιες, 15 νεανικές καρδιές χτυπούν εκείνη τη νύχτα, μια νύχτα που τα όνειρα και ο κόσμος των παραμυθιών υπάρχουν ακόμη. ΣΤΑΡ ΕΛΛΑΣ 1957: Λυγία Καραβία. Ηρθε από  από την Αμερική, εξελέγη και ξανάφυγε εκεί όπου και παντρεύτηκε.

 

  Ο Μηνάς Λαμπρινίδης, ο ψηλός αριστερά υποδέχεται "εστεμμένη".

 

1958  Μαριλύ Καλιμοπούλου, 4η Μις Φιλία στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος 1958. Στην Αμερική  με Γάλλο επιχειρηματία παντρεύτηκε και αυτή.

 

1959   Ζωίτσα  Κουρούκλη  -  Λάσκαρη

     Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη και είναι εξαδέλφη της συνώνυμης γνωστής τραγουδίστριας. Σπούδασε στη Σχολή Π. Κατσέλη, απ' όπου αποφοίτησε το 1969. Το 1959 συμμετείχε σε διαγωνισμό ομορφιάς, όπου αναδείχτηκε Σταρ Ελλάς και στη συνέχεια αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε ανάλογους διαγωνισμούς στο εξωτερικό.

     Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1961, ως πρωταγωνίστρια στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, Κατήφορος, υποδυόμενη τη "Ρέα", ρόλος που την καθιέρωσε αμέσως. Το 1965 σχημάτισε δικό της θίασο και περιόδευσε στην Κύπρο. Ηθοποιός, κυρίως του κινηματογράφου, συνεργάστηκε κατ' αποκλειστικότητα με τη Φίνος Φιλμ, με την οποία γύρισε σημαντικές ταινίες στις δεκαετίες '60 και '70.

    Το 1976 έκανε την είσοδό της στην τηλεόραση, ως πρωταγωνίστρια της σειράς "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". Είναι σύζυγος του γνωστού δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου.
    Χαρακτηριστικοί Ρόλοι: Ο Κατήφορος, Νόμος 4000, Ένα Κορίτσι για Δύο, Ίλιγγος, Ίστορια μιας Ζωής, Δάκρυα για την Ηλέκτρα, Στεφανία, Όλγα Αγάπη μου.
       Φιλμογραφία
μεταξύ άλλων:

1961 ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ, Ο
1962 ΑΤΣΙΔΑΣ, Ο
1962 ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ
1962 ΝΟΜΟΣ 4000
1963 ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΔΥΟ
1963 ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
1963 ΙΛΙΓΓΟΣ
1964 ΕΓΩΙΣΜΟΣ
1965 ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ
1965 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ
1965 ΤΕΝΤΥ ΜΠΟΪ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

1966 ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ
1966 ΣΤΕΦΑΝΙΑ
1967 ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΟΙ ΧΑΝΤΡΕΣ, ΟΙ
1968 ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
1968 ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ
1968 ΟΛΓΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1970 ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
1970 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
1971 ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ, ΣΤΟΠ!
1972 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ
1973 ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ  Κάντε αναζήτηση  στο
Google .  

 

1960  Μάγδα Πασάλογλου  Μις Ελλάς  η  Πάρη Λεβέντη  Μις Ευρώπη 1960. Η Μάγδα παντρεύτηκε το δικηγόρο  Γ. Καρανάσο και απόκτησε δυο γιους.

 

1961   Ρία Δελούτση (Μις Φιλία στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος 1961).  

     Πραγματικό όνομα   Ελευθερία Ντε Λούτζιο.

     Γεννήθηκε στο Άργος Αργολίδας στις 11 Φεβρουαρίου 1944 από πατέρα Ιταλό και μητέρα Ελληνίδα. Στο πρώτο έτος της ηλικίας της η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Στην ηλικία των δεκαπέντε χρόνων - μαθήτρια ακόμα του γυμνασίου - δίνει εξετάσεις σαν εξαιρετικό ταλέντο στο θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Ματωμένος γάμος και περνάει παμψηφεί .

     Γράφεται στη σχολή θεάτρου και κινηματογράφου «Λυκούργου Σταυράκου» και σπουδάζει υποκριτική και Δραματολογία. Δάσκαλοί της: Γ. Θεοδοσιάδης, Τίτος Βανδής, Λυκούργος Καλέργης, Στέφανος Ληναίος, Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, Τζ. Καρούσος, Γιάννης Βογιατζής. Χορό-Κινησιολογία: Αλίκη Βέμπο.

       Το βάπτισμα της σκηνής το πήρε το 1960 μ' ένα μικρό ρόλο στο έργο "Νυφιάτικο τραγούδi" του Ν. Περγιάλη . Ήταν μια παράσταση της Δραματικής σχολής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παρνασσός».

       Το 1961 εκλέγεται Σταρ Ελλάς κι αναχωρεί για το Μαϊάμι των ΗΠΑ όπου συμμετέχει στο διαγωνισμό τη Μις Υφήλιος και κερδίζει τον τίτλο της «Μις Φιλία». Μετά τα διεθνή καλλιστεία, παρ' όλο που της γίνεται πρόταση να παραμείνει στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε ταινία του χόλιγουντ, επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει τις σπουδές της.

       Το 1962 τελειώνει το γυμνάσιο (σημερινό Λύκειο) και συγχρόνως αποφοιτά απ’ τη δραματική σχολή. Δίνει εξετάσεις στην ανωτάτη κρατική επιτροπή του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων και παίρνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της ηθοποιού.

      Το επαγγελματικό της ντεμπούτο στη σκηνή το κάνει το χειμώνα 1962-63 σαν πρωταγωνίστρια του θιάσου «Ιορδάνη Μαρίνου» σε περιοδεία, στο έργο :"Η βροχή" του Σώμερσετ Μομ, στο ρόλο της Σάντυ Τόμσον. Ακολούθησαν πολλά άλλα θεατρικά, ταινίες, σίριαλ. Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

 

1962  Χριστίνα Αποστόλου Ηθοποιός. Δείτε: Διαγωνισμός ομορφιάς στα «Αστέρια» της Γλυφάδας. Ηθοποιός  πήρε μέρος σε διάφορες ταινίες:  Τρίτη και 13 (1963)

Τύφλα νάχη ο Μάρλον Μπράντο (1963) [Χριστίνα]

Μην είδατε τον Παναή; / Καταζητείται ο Βέγγος (1962) [Μιράντα]

 

22/06/1963   Δέσποινα  Οργέτα Δείτε:Καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς 1963 στα «Αστέρια» Γλυφάδας.  Η Δέσποινα αδιαφόρησε για τη λάμψη, και ακολούθησε το επάγγελμα της γραμματέως και την οικογενειακή ζωή.

 

21/06/1964 Κορίνα Τσοπέη  Δείτε:Καλλιστεία για την ανάδειξη της «Σταρ Ελλάς 1964» στα «Αστέρια» Γλυφάδας.[EOA]

22/09/1964  Άφιξη της Μις Υφήλιος 1964 Κορίνας Τσοπέη στην Αθήνα. [EOA]

12/11/1964 Καλλιστεία «Μις Κόσμος 1964» στο Λονδίνο.[EOA]

31/12/1964  Υποδοχή της Μις Υφήλιος 1964 Κορίνας Τσοπέη από την ελληνική κοινότητα του Μπουένος Άιρες. (mam.avarchive.gr)  Ηθοποιός, πήρε μέρος σε ταινίες.  Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

    Απ΄όταν εκλέχτηκε, που της πήρα  συνέντευξη για το περιοδικό "Θησαυρός"  διατηρήσαμε επαφή  και κάπου-κάπου επικοινωνούμε και σήμερα.

19/06/1965 Aσπα Θεολογίτου  Δείτε:Καλλιστεία για την ανάδειξη της «Σταρ Ελλάς 1965».[ΕΟΑ] Ακολούθησε το επάγγελμα του μανεκέν.

 

1966 Κάτια Μπαλαφούτα .  Μις Ελλάς Εφη Πλούμπη   3η Μις Κόσμος 1966 Ακολούθησε το επάγγελμα του μανεκέν.

 

19/06/1967 Ελια Καλλιγεράκη  Δείτε: Καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς 1967 στα «Αστέρια Γλυφάδας» [EOA]  (Μις Φωτογένεια στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος 1967). Μανεκέν και ηθοποιός.

            Η Έλια  (Ελευθερία Καλλιγεράκη) γεννήθηκε στην Αθήνα (Γαλάτσι) τo 1947. Είναι γόνος  μεγάλοαστικής οικογένειας της Αιγύπτου. Στον κινηματογράφο έχει συμπρωταγωνιστήσει δίπλα στους: Λάμπρο Κωνσταντάρα, Ρίκα Διαλυνά, Κώστα Βουτσά, Νίκο Ρίζο, Καίτη Παπανίκα, Γιώργο Μοσχίδη, Γιάννη Βογιατζή κ.ά. Στο θέατρο έχει παίξει δίπλα στους: Αλέκο Λειβαδίτη, Ρένα Ντορ, Τάκη Μηλιάδη, Σταύρο Παράβα, Νίκο Σταυρίδη, Μπέτυ Μοσχονά κ.ά. στις ταινίες :

1969 Πανικός

1971 Διακοπές στο Βιετνάμ  

1972 Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη.

1972 Τι 30... τι 40... τι 50.

1973 Τον αράπη κι άν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς.

1973 Ένας τρελός, τρελός αεροπειρατής.

Επίσης έχει παίξει έναν από τους βασικούς ρόλους της τηλεοπτικής σειράς Η γειτονιά μας.

       Συμμετείχε και σε  ρεβί πίστας σε κοσμικές ταβέρνες δίπλα στον Γιώργο Οικονομίδη..

     Σαν μανεκέν έκανε επιδείξεις στο εξωτερικό, Παρίσι, Μόναχο και αλλού απ όπου μου έστελνε φωτογραφίες και καρτες.

      Σύζυγός της είναι ο ηθοποιός Πέτρος Πανταζής. Από το γάμο τους γεννήθηκε ο γιος τους Πετρής.

      Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

 

    Με την Ελια  σύντομα, μετά την  εκλογή της  γίναμε  καλοί φίλοι, και συχνά τρώγαμε τα μεσημέρια  με τη μητέρα της στο εστιατόριο "Συντριβάνι" της οδού Φιλλελήνων.

 

22-6-1968 Μιράντα Ζαφειροπούλου.  Δείτε:Καλλιστεία για την ανάδειξη της «Σταρ Ελλάς 1968» (mam.avarchive.gr ) Ακολούθησε το επάγγελμα της ηθοποιού.

 

14/6/1969  Ελενα Αλεξοπούλου Δείτε:Καλλιστεία για την ανάδειξη Σταρ Ελλάς στα Αστέρια Γλυφάδας

 

1970  Βιβή Αλεξοπούλου (5η Μις Ευρώπη 1970)

          Δείτε: 15/09/1970  Καλλιστεία για τον τίτλο «Μις Ευρώπη 1970» στο Σκυλίτσειο Θέατρο Πειραιά

 

1971  Γωγώ Ατζολετάκη  Μια ακόμα πανέμορφη Κρητικοπούλα  που την κέρδισε το θεατρικό σανίδι κσι ο κινηματογράφος. Ανήλικη ακόμη η Γωγώ Ατζολετάκη, κόρη γυμνασιάρχη  από τη Σητεία,  διεκδίκησε  το 1971 και κέρδισε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς. «Η ανάδειξή μου σε Σταρ Ελλάς με εγκαρδιώνει ακόμη περισσότερο για την εκπλήρωση της βαθιάς επιθυμίας μου να βγω μια μέρα στο θέατρο» δήλωνε την επόμενη μέρα.  Και πριν ακόμη ξεκινήσει τις σπουδές της παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Ως το τελευταίο λεπτό» στο πλευρό του του Χρήστου Πολίτη. Ηθοποιός,  πήρε μέρος σε διάφορες ταινίες. Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

 

1972 Νάνσυ Καπετανάκη

 

21/7/1973 Βάνα Παπαδάκη Δείτε: Καλλιστεία για την εκλογή της «Μις Υφήλιος 1973» στην Αθήνα.  (mam.avarchive.gr) 3η Μις Ευρώπη 1973 και Μις Μάγια International 1974)

 

1974 Δεν έγιναν

 

 28/06/1975 Αφροδίτη Κατσούλη Δείτε: Καλλιστεία για την ανάδειξη της «Σταρ Ελλάς 1975» στο ξενοδοχείο «Απόλλων Παλλάς».[EOA]

 

16/05/1976  Χριστιάνα Καβρουδάκη Δείτε:Καλλιστεία για την ανάδειξη της «Σταρ Ελλάς 1976» στο ξενοδοχείο «Κάραβελ».[ΕΟΑ]  Η φωτογραφία είναι από εκδήλωση των Κρητών στο Πέραμα.

        6/6/1976 Διαγωνισμός καλλιστείων για την ανάδειξη της «Μις Ευρώπη» 1976 στη Ρόδο.[ΕΟΑ] Μετείχε η  Μελίνα Μιχαηλίδου (4η Μις Ευρώπη 1976)  

 

1977  Μαρία Σπαντιδάκη

1978  Μαριέτα Κουντουράκη

1979  Κάτια Κουκίδου

1980  Ρούλα Κανελλοπούλου Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

1981  Μαρία Νικούλη Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

1982  Τίνα Ρούσσου (4η Μις Υφήλιος 1982) Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

1983  Πλουσία Φαρφαράκη   β σταρ Ελλάς η Μαίρη Μηλιαρέση Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

1984  Πέγκυ Δογάνη    (2η Μις Μάγια International 1986) Μις Ελλάς Βάνα Μπάρμπα. Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

1985 Σαμπίνα Δαμιανίδου Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

1986 Βασιλεία Μαντάκη Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

1987 Ξένια Πανταζή Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

 

 Κάντε αναζήτηση  στο Google .  

 

           Σταρ Ελλάς                            Μις Ελλάς                      Β Σταρ  Ελλάς    

1988

  Τερέζα Λιάκου

  Αριάδνη Μυλωνά

  Βασιλική Γεροθόδωρου

1989

  Χριστιάνα Λατάνη

  Κατερίνα Πετροπουλου

  Μαρία Δωρίδου

1990

  Τζένη Μπαλατσινού 

(Μις Παγκόσμιος Τουρισμός 1991)

  Σοφία Λαυκιώτη

  Ειρήνη Στεφανου

1991

  Μαρίνα Πούπου

 

  Δήμητρα Παραδογιάννη

1992

  Μαρίνα Τσιντικίδου

(Μις Ευρώπη 1992)

  Ευγενία Πασχαλίδη

  Γεωργία Δρόσου

1993

  Χριστίνα Μανούση

  Μάνια Ντέλου

  Ελένη  Ζαμπάκα

1994

  Ρέα Τουτουνζή

    Εύη Αδάμ

 Χριστίνα Λέκκα

(Miss International)

1995

  Ελένη Παπαϊωάννου

  Μαίρη Μποζίκη 

  Μαρία Παύλη

1996

  Νίνα Γεωργαλά

   Ειρήνη Σκλήβα    

 (Μις Κόσμος 1996)

  Ράνια Λυκούδη

1997

  Ελίνα Ζήση

  Ευγενία Λιμαντζάκη

  Β’ Ισαβέλα Δάρρα

 Μις Ευρώπη   1997

  Βανέσσα Σταύρου

1998

  Δήμητρα Αιγινίτη

   Κάτια

  Μαργαρίτογλου

  Ελένη Πλιάτσικα

1999

   Σοφία Ράπτη

  Εύη Βατίδου

  Πηνελόπη Λέντζου

2000

  Νάνσυ Τζουλάκη 

  Ελένη Σκαφίδα

  Δήμητρα Κίτσιου

2001

  Eβελίνα Παπαντωνίου

 (2η Μις Υφήλιος 2001)

  Βαλεντίνη

  Δασκαλούδη

  Φωτεινή Κοκκάρη

2002

  Λένα Παπαρρηγοπούλου

  Κατερίνα

  Γεωργιάδου

  Στελλα Γιαμπουρά

2003

  Μαριέτα Χρουσαλά

  Βασιλική Τσεκούρα

  Αποστολινα Ζαπρούδη

2004

  Βαλια Κακούτη

  Μαρια Σπυριδακη

  Άξια Ανδρεαδάκη

2005

  Ευαγγελία Αραβανή

  Κατερίνα Στικούδη

  Όλγα Κυπριώτου

2006

  Ολυμπία Χοψονίδου 

   Ειρήνη Καρρά

  Τζούλια  Αλεξανδράτου

2007

  Δούκισσα Νομικού

  Κατερίνα

  Ευαγγελινού

  Δέσποινα Βλεπάκη

2008

 Διονυσία Κουκίου 

  Αγγελική Καλαιτζή 

  Ρία Αντωνίου 

2009

  Βιβιάνα Καμπανίλε

  –Ζαγοριανάκου

  Άλκηστη Ανυφαντή

 

 Μαργαρίτα Παπανδρέου

2010

 Άννα Πρέλεβιτς

 Μαντώ Γαστεράτου

 Μαρία Τσαγκαράκη

2011

 Ηλιάνα Παπαγεωργίου

 

 Ελένη  Μιαρίτη

 

                                                                                   Βασίλης  Κουτουζής

                                                                              Δημοσιογράφος ερευνητής

                                                                                                              12-12-11

 

Πηγές: Προσωπικές εμπειρίες, Τύπος εποχών, ελληνικές  ιστοσελίδες στις οποίες οδηγούν τα λίνκς, 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Δεκτή κάθε πληροφορία που μπορεί να τροποποιήσει   ή να συμπληρώσει προς  το καλύτερο  το παρόν άρθρο.

 

 © KOUTOUZIS.GR   Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr.

 

Κεντρική σελίδα