Κορυδαλλιώτικα

 

 

       ΑΠΟΚΡΙΕΣ  ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ  ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΟ 1949 - 1959

                       

                                        

Τα  παλιά  ρομαντικά  χρόνια,  από το  βράδυ του  Ψυχοσάββατου, παραμονή  της τελευταίας ημέρας Απόκρεω της  Κυριακής  της Τυρινής και μέχρι το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας την δεκαετία 1949 - 1959, οι Πειραιώτες και οι Αθηναίοι που δεν είχαν δικό τους αυτοκίνητο οι περισσότεροι, πήγαιναν με το λεωφορείο μέχρι του σημείου  που έφτανε  τότε, με  τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο ή με ταξί,  πολλοί  έμεναν   σε  μονοκατοικίες των συγγενών των και εόρταζαν την  Αποκριά και την Καθαρή Δευτέρα. Κάτι  τέτοιο γινόταν   και  στον Κορυδαλλό (το Κολωνάκι του Πειραιά τότε ),  την Πλάκα Αθήνας,   Χαϊδάρι, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο (Καλαμάκι), Γλυφάδα, Κηφισιά και σε άλλες τότε μικρές και ωραίες γειτονιές  του λεκανοπεδίου  Αττικής. Μαζί  τους ενώνονταν  και οι γείτονες και όλοι μαζί με σεβασμό και αγάπη  εόρταζαν και γλεντούσαν  την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρή Δευτέρα.

     Ιστορία έχουν  γράψει στην μικρή  τότε κοινωνία του Κορυδαλλού  οι συγκεντρώσεις, 1951- 1959, στο σπίτι της Οικογένειας Γιώργου και Παναγιώτας ( Νότας ) Ζωγραφάκη, που μαζί με την Οικογένεια Γιάννη και Μαρίας Κουμπή από τον  Πειραιά  και τους καλούς και παλιούς γείτονεςκαι φίλους Κορυδαλλιώτες και Πειραιώτες  τα γλέντια με παντός είδους Ελληνικούς και ξένους χορούς ( ο Γιώργος Ζωγραφάκης τους  είχε  μάθει σε ιστορικό Χοροδιδασκαλείο  του Πειραιά), παλαιά και σύγχρονα τραγούδια ,ανέκδοτα, μεταμφιέσεις, και σάτιρα  των Απόκρεω, της Κυριακής  της Τυρινής και της Καθαρής Δευτέρας,   όπου μοσχοβόλαγαν το μοσχαράκι,  η μακαρονάδα, το κοκορέτσι, η γαρδούμπα,  τα αλλαντικά, τα τυριά, τα αυγά,  τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά ταψί,  οι μεγάλες πάστες, η αθάνατη ωραία λαγάνα, τα θαλασσινά, τασαρακοστιανά και ο χαλβάς.  Από το 1960 που άρχισαν σιγά - σιγά  οι Πειραιώτες και οι Αθηναίοι και πήραν δικό τους αυτοκίνητο, εόρταζαν και γλεντούσαν  τις Απόκρεω, την Κυριακή της Τυρινής και  την Καθαρή Δευτέρα στην Πάτρα, στην Θήβα, στην Χαλκίδα, στο Ναύπλιο, στο Πόρο (οδικώς) και μετά και σε πολλά άλλα  ωραία μέρη της Ελλάδας.                                                   Γ.Ζ.

 

  

 Συνάντηση του Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη με τον Υφυπουργό Αθλητισμού για τα πρώην Λατομεία

 

Αντιπροσωπεία του Δήμου Κορυδαλλού, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σταύρο Κασιμάτη, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Γιάννη Ανδριανό, την Γ.Γ. Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Μιχάλης Ευθυμιάδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιβάλλοντος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης καθώς και εκπρόσωποι φορέων.
Ο Δήμαρχος τόνισε τις ευθύνες της Γ.Γ. Αθλητισμού, τόσο για την πλήρη έλλειψη περι-φρούρησης του χώρου των πρώην Λατομείων που είναι ιδιοκτησία της, όσο και για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της αποβολής των καταπατητών και ζήτησε την άμεση απομάκρυνση της επιχείρησης Δεβετζόγλου από τον χώρο. Ο Υπουργός και η Γενική Γραμματέας αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων και δεσμεύτηκαν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες τους θα ξεπεράσουν τις νομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες και σε συνεργασία με τον Δήμο Κορυδαλλού και τους φορείς της περιοχής θα λυθεί το πρόβλημα.  
Διαβάστε Περισσότερα... 

 

Στιγμές συγκίνησης για την πόλη του Κορυδαλλού στα Θυρανοίξια του ιστορικού Ναού των Ταξιαρχών

Παρουσία του Δημάρχου Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη, σύσσωμης της διοίκησης του Δήμου, βουλευτών της περιοχής, του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, εκπροσώπων του Υπ. Πολιτισμού και της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και μαθητών και μαθητριών της πόλης και πλήθους Κορυδαλλιωτών και σε διάχυτο κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 τα θυρανοίξια του ιστορικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου και παρουσία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου και πλήθους ιερέων.
Ο ιστορικός Ναός είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον σεισμό του 1999 και χρειάστηκε πολύς χρόνος και συντονισμένες προσπάθειες τόσο από την πλευρά της Εκκλησίας όσο και του Δήμου ώστε να μπορέσει να ενταχθεί η αναστήλωσή του στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης αναστήλωσης Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Οι εργασίες στον Ναό ξεκίνησαν το 2012 και περιελάμβαναν στερέωση και αποκατάσταση του ναού, καθώς και συντήρηση του ζωγραφικού διάκοσμου από τον οποίον σώζονται σπαράγματα τοιχογραφιών του 11ου αιώνα.

Διαβάστε Περισσότερα... 

 

   Την Τρίτη 14.01.2014, έγινε η κοπή της πίτας της εθελοντικής οργάνωσης «ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ» στα  νέα γραφεία της οργάνωσης, Αθηνάς 105 και Υψηλάντου στον Κορυδαλλό -  πρόεδρος η κα. Βάνα Χρήστου.

       Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και ιδρυτής της οργάνωσης  Στέφανος Χρήστου και οι φίλοι της «Γραμμής Ανθρωπιάς» Μιχάλης Λώνας Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού, Μιχάλης  Ευθυμιάδης και Κώστας Βράκας  Αντιδήμαρχοι Κορυδαλλού,  Γιώργος Δημόπουλος  Δημοτικός Σύμβουλος και  υποψήφιος Δήμαρχος Κορυδαλλού,  Γιάννης Μελάς - Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Κορυδαλλού, Γρηγόρης  Γουρδομιχάλης  Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού και Πρόεδρος ΠΕΣΥΔΑΠ, Γιώργος  Βιδάλης και Αλέξης  Θανόπουλος  Δημοτικοί Σύμβουλοι Κορυδαλλού, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και  οι εθελόντριες της Γραμμής.

 

                                 

  Κορυδαλλιώτικη  ιστορία:  

 

          Ο Κορυδαλλός είναι ένας δήμος που τα ίχνη του συναντώνται   στους προϊστορικούς χρόνους και στην Ελληνική μυθολογία.  Κατά  τους  μύθους στους  ανατολικούς πρόποδες του όρους Αιγάλεω  είχε την κατοικία του ο Προκρούστης, μέχρι τη μοιραία αναμέτρησή του με το Θησέα. Ξένοι ερευνητές   επιδιώκουν να  εντοπίσουν κατάλοιπα του αρχαίου ηρώου, ίχνη δρόμων, τμήματα οικισμού και νεκροταφείου.

        Στην κλασική  αρχαιότητα, ήταν ένας από τους 100 δήμους της Αττικής που ίδρυσε ο μεγάλος Αθηναίος πολιτικός Κλεισθένης, στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ.. Ανήκε στην Ιπποθοωντίδα φυλή. Η θέση του προσδιορίζεται στους ανατολικούς πρόποδες του Αττικού όρους Αιγάλεω, γνωστή από τον Στράβωνα.

       Η ιστορία «χάνει» για ένα χρονικό διάστημα τα ίχνη του. Το όνομά του αναφέρει ξανά ο λόγιος, κληρικός και φιλόσοφος Θεόφιλος ο Κορυδαλλεύς (1563-1646). Διακόσια χρόνια μετά, ο Κορυδαλλός αποτελεί το κέντρο ενός μεγάλου τσιφλικιού που ανήκει  στον Γεώργιο Κουτσικάρη,  και  αργότερα το κληροδοτεί στο γιο του ,   Εμμανουήλ Κουτσικάρη,  φαρμακοποιό,  που είχε διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων  στα 1862 ,ο οποίος δίνει το όνομά του σε όλη τη περιοχή.

       Το 1866 η περιοχή κατοχυρώνεται με πλειοδοσία μετά από πληστειριασμό στον τραπεζίτη Κάρολο Μέρλεν. Το 1870 κατά τη γενική απογραφή του πλυθησμού, το Κουτσικάρι αναγνωρίζεται επίσημα σαν αυτοτελής οικισμός εξαρτημένος από το Δήμο Αθηναίων και για πρώτη φορά στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας αριθμεί πληθυσμό 36 ατόμων.

      Το 1875 ο Κάρολος Μέρλεν το πουλάει στον Γεώργιο Παχύ - επιχειρηματία, κτηματία και πολιτικό-., ο οποίος βαπτίζει την περιοχή, με το δικό του όνομα, συνοικισμός "Παχύ". Μετά το θάνατο του Παχύ οι κληρονόμοι του άρχισαν  να πουλούν την περιοχή τμηματικά.

     Ο Παχής  το 1878 αγόρασε και  το κτήμα του Επταλόφου (πύργος της Βασιλίσσης),  από τους απογόνους του βαρώνου Σίμωνος Σίνα. Συμμετείχε στην εταιρεία Serpieri - Roux που ιδρύθηκε το 1863 με σκοπό την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων του Λαυρίου. Υπήρξε βουλευτής Άρτας. Εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1881, 1887,  1890 του 1892.Απεβίωσε το 1911.

       Ο Γεώργιος Παχύς με τη διαθήκη του το 1912 ορίζει σαν κληρονόμους του, τη σύζυγο του Αιμιλία, κόρη του Γεωργίου Σκουζέ και τις δύο κόρες του, Λαυρία Φερνάδου Σερπιέρη και Ελένη Αυγερινού Αβέρωφ.

 

      Το 1922-23 εγκαταστάθηκαν εντελώς πρόχειρα και προσωρινά στην περιοχή της πλατείας Μέμου Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η περιοχή παίρνει ξανά το όνομα που είχε στην αρχαιότητα: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ.

      Το 1934 με προεδρικό διάταγμα ο Κορυδαλλός γίνεται αυτόνομη κοινότητα και το 1946 αναγνωρίζεται ως Δήμος.


        Η πόλη αναπτύχθηκε ραγδαία με το μεγάλο εσωτερικό μεταναστευτικό ρεύμα της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας, για να φτάσει σήμερα σε ένα δήμο των 100.000 κατοίκων.

 

 

 Κεντρική σελίδα