Κων. Καραμανλής: τα 12  χειρότερα χρόνια της ζωής μου

 

                                                                                      Του Β. Καραπολίτη

 

       Στα όρια της πλήρους ψυχολογικής κατάρρευσης βρίσκεται τον τελευταίο καιρό ο τέως πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες των Π.Θ. από δύο δημοσιογράφους, έναν άνδρα και μια γυναίκα, πρώην βουλευτή, που τον συνάντησαν πρόσφατα ιδιωτικά και ξεχωριστά. Συζήτησαν μαζί του για περίπου πέντε ώρες συνολικά και, όπως μας είπαν, διαπίστωσαν ότι είναι απογοητευμένος, πικραμένος και τα βλέπει όλα μαύρα γύρω του.

         Αισθάνεται προδομένος από όλους .Τους φίλους του, τους στενούς και μη συνεργάτες του, τα μέλη των κυβερνήσεών του και όλους όσοι εμπιστεύτηκε αλλά εκείνοι πλήγωσαν τον ίδιο, τη ΝΔ και την κοινωνία. Αδυνατεί να πιστέψει όσα γράφονται και λέγονται για τα έργα και τις ημέρες της πρωθυπουργίας του, ιδίως εκείνα που αναφέρονται σε δραστηριότητες στενών συνεργατών του, όπως οι κύριοι Ρουσόπουλος και Αγγέλου, αλλά και άλλων δικών του ανθρώπων, όπως οι κύριοι Μπασιάκος και Βουλγαράκης. Μα, έκαναν αυτά τα πράγματα οι συνεργάτες μου; Αδύνατον. Δεν μπορώ να το δεχτώ, να το πιστέψω, φέρεται να είπε στο δημοσιογράφο.

 

          Τα 12 χειρότερα χρόνια της ζωής μου

          

              Και στους δύο δημοσιογράφους, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αυτά τα 12 χρόνια που βρισκόταν στην ηγεσία της ΝΔ ήταν τα χειρότερα της ζωής του, γιατί στην πορεία τους κατάλαβε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε φιλίες ούτε εμπιστοσύνη. Εκείνος πίστευε στους ανθρώπους, εμπιστευόταν τους συνεργάτες του και τιμούσε τις φιλίες του, αλλά αυτά που εισέπραξε στη δωδεκαετία και, κυρίως, μετά την ήττα στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, γκρέμισαν τα πιστεύω του.

Και δεν μπορεί να το χωνέψει κιόλας αυτό που συνέβη. Γι αυτό, μάλλον, ρωτάει κάθε συνομιλητή του: Είναι αλήθεια ότι έκανε αυτά ο Γιάννης; Κι ο Θόδωρος; Κι ο Γιώργος;. Δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί και άλλοι καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του, δεν ήταν ειλικρινείς μαζί του, τον πρόδωσαν και πίσω από την πλάτη του, όπως υποστηρίζει, έκαναν πράγματα που εξέθεταν τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

 

            Θα μιλήσει μόνο αν

 

             Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Καραμανλή γιατί σιωπά και δεν αποφασίζει να απαντήσει, να πει τη δική του άποψη για όσα του καταμαρτυρούν. Ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι είχε αποφασίσει να μη μιλήσει γιατί ό,τι είχε να πει το είπε προεκλογικά και είπε αλήθειες τότε, αλλά ο λαός έκανε τις επιλογές του στις 4 Οκτωβρίου 2009. Όμως, πριν από περίπου δύο μήνες, ο μόνος ίσως άνθρωπος που ακόμα εμπιστεύεται, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης, σχεδόν τον έπεισε να μιλήσει σε δημοσιογράφο μεγάλου καναλιού (σ.σ. επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του πρώτου τεύχους των Π.Θ.).

               Εκείνες τις ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα γίνει έρευνα για την πορεία της οικονομίας και των οικονομικών της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια και ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να μιλήσει μόνον αν κληθεί από Εξεταστική Επιτροπή για κατάθεση. Και, όπως τόνισε στο δημοσιογράφο, έχει πολλά να πει.

 

            Ούτε να τους βλέπω

 

               Ο τέως πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης αν είναι ακριβές ότι θα πάει να εγκατασταθεί οικογενειακώς στην Αμερική και ότι θα διδάξει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, όπως γράφτηκε κάπου. Τους Αμερικανούς δεν θέλω ούτε να τους βλέπω, αλλά ούτε κι αυτοί θέλουν, απάντησε και όταν ρωτήθηκε αν τα αμερικανικά αισθήματα οφείλονται στις σχέσεις που ως πρωθυπουργός ανέπτυξε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις πρωτοβουλίες του για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο κ. Καραμανλής απλώς χαμογέλασε.

              Ήταν το μοναδικό χαμόγελό του στη διάρκεια της συνάντησης με το δημοσιογράφο. Όλη την άλλη ώρα ήταν σκεπτικός, προβληματισμένος, αργούσε να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις και μερικές φορές το βλέμμα του χανόταν στο πουθενά. Έδινε την εντύπωση ανθρώπου που εκείνη την ώρα ζούσε στον κόσμο του. 

 

           (Από το περιοδικό ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  τεύχος  4  15/7  του Σπύρου  Καρατζαφέρη)

                                                        

Κεντρική σελίδα