ΕΝΑΣ  ΓΑΜΟΣ  ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ  ΣΤΟ  ΓΡΑΦΙΚΟ  ΚΑΡΑΠΟΛΙΤΙ

 

      Στις 3 και στις 4  Σεπτέμβρη 09 έγινε ο γάμος δύο νέων ισραηλινής καταγωγής, του  ΡΙΓΚΕΡ ΓΙΟΝΑΤΑΝ ΣΙΜΧΑ και της ΜΙΧΑΛ ΛΟΥΝΑ ΖΙΛΜΠΕΡΜΑΝ.  

      Τόσο ο γαμπρός  όσο και η νύφη  είναι σκηνοθέτες  του κινηματογράφου  και της τηλεόρασης - Η Μιχάλ πήρε πέρυσι το δεύτερο βραβείο  στο Ισραήλ για μια  ταινία της.

 

     

      Στις 3/9 έγινε ο πολιτικός γάμος στο Δημαρχείο Πόρου,  ενώπιον της αρμόδιας  αντιδημάρχου  Σταματίνας  Μητσιοπούλου.

 

     

      Στις 4/9, στο ήσυχο  γραφικό  Καραπολίτι του Πόρου και ιδιαίτερα στην Ακτή   Αφροδίτης, όπου βρίσκεται  και η βίλα του Σουηδού  Αντρέα Τζότζεφσον, έγινε ο θρησκευτικός τους γάμος.

    Ενδιαφέρουσα  λεπτομέρεια: Στη βίλα  αυτή είχε φιλοξενηθεί προ τριετίας η διάσημη  ηθοποιός του Ισραήλ  Λιόρα Ρίβλιν  που είναι φίλη τους.

       Σύμφωνα  με τα ισραηλινά έθιμα  και τελετουργικά  του γάμου  που μένουν τα ίδια εδώ και 5.000  χρόνια, όταν  συγκεντρώθηκαν όλοι οι προσκεκλημένοι,  κι έβαλαν όλοι τα γνωστά φεσάκια τους στο κεφάλι, έγινε ησυχία.

      Τότε στη μέση της αίθουσας - κάτω  από ένα  χρυσοκέντητο ύφασμα με διάφορες εβραϊκές  επιγραφές, που μάλλον συμβόλιζε τη στέγη  του θεού (;) που κρατούσαν τέσσερα άτομα - κάποιος τοποθέτησε μια καρέκλα ντυμένη  με ένα  λευκό σεντόνι. Αμέσως μετά ο  πατέρας έφερε  τη νύφη με το πέπλο, με τη συνοδεία κλαρινέτου, και την έβαλε να καθίσει στην καρέκλα, ενώ  η μητέρα της (αριστερά) και η πεθερά της στάθηκαν δίπλα κρατώντας κεριά. Αμέσως η νύφη άρχισε να διαβάζει τη Βίβλο.

 

              

    Στη συνέχεια ο  πατέρας και ο  πεθερός έφεραν το γαμπρό, ο οποίος  στάθηκε  μπροστά  στη νύφη, και με το πέπλο της σκέπασε  το  πρόσωπο, δίνοντας  έτσι την έννοια της δέσμευσης  με αυτόν.

 

         

    Ακολούθηααν ομιλίες- ευχές  από τους  γονείς και τα αδέλφια (πάνω αριστερά η αδελφή της νύφης), και κατόπιν ο παριστάμενος ραβίνος ισραηλινός ιερέας διάβασε το θρησκευτικό  τελετουργικό. Στο τέλος ήπιαν κρασί από το  ίδιο ποτήρι το υπόλοιπο το ήπιε ο κουμπάρος. Μετά τύλιξαν το ποτήρι  σε αλουμινόχαρτο, το έβαλαν  στο πάτωμα και το έσπασε ο γαμπρός, για να σπάσει έτσι  κάθε κακό.

     Στη  συνέχεια  το ζευγάρι  πήγε με το ραβίνο  στο δωμάτιό του, όπου το ευλόγησε (;) μακριά από τα βλέμματα των άλλων.

       

     Όταν βγήκαν γαμπρός και νύφη έσυραν  τον πρώτο χορό, οπότε οι παριστάμενοι τους έραναν  με ρύζι. Και έβγαλαν φωτογραφίες  με συγγενείς και φίλους.(Επάνω με τη Σούλα  και το Γιάννη Καράτση).

     Να σημειωθεί ότι όλοι, ακόμα  και η νύφη και ο γαμπρός,  κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής  έκλαιγαν γοερά.

      

     Ακολούθησαν ομιλίες των  γονιών και  άλλων  παρισταμένων, και μετά  γαμπρό, πεθερικά και άλλους τους  έριξαν στην πισίνα. Κατόπιν  άρχισε  το γλέντι  με συμμετοχή 150 και πλέον  προσκεκλημένων, υπό τους ήχους ορχήστρας. Η κουζίνα ήταν ελληνική  με απουσία χοιρινού.

                                                                              ΦΩΤΟ: Σούλα Καραγιάννη- Καράτση

                                                                                              5-9-09

 

   Κεντρική σελίδα